Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Problemer og sygdomme => Emne startet af: BetJ efter 01 August , 2016, 12:38
-
Vi (min kæreste og jeg) er ret nye i hobbyhøns. Det betyder at når de begynder at være syge, så har jeg ingen ide om hvad de fejler :'(
Vi startede med at købe 5stk; 1 tværstrippet skovhøne, 1 hvid sussex, 2 sorte sussex og 1 konigsberger - de er ved at nærme sig de 16-18 uger, og dermed æglægningen.
Skovhønen udviklede sig ikke som de andre høns, og så egentlig ud som om udviklingen gik i stå (i forhold til de andre). For et par dage siden begyndte den at skrænte og det gik ret hurtigt. Den blev først lidt slatten, lå bare ned, problemer med balancen og ville ikke rigtig spise og drikke. Det endte med den en aften lå i gården, hvor de andre var gået ind. Vi aflivede den, den aften, fordi den ingenting kunne. Det skete i løbet af to døgn.
Efter den blev aflivet er de to sorte sussex nu begyndt at virke småsyge og sløje.
Jeg har læst op på hvad de kan fejle, og tror (og håber) ikke det er lammelse, da deres lemmer virker fint og de kan gå og vingerne sidder hvor de skal.
Deres haler hænger, intet udflåd fra hverken næse eller øjne og klatterne ser også normale ud (der er ingen "underlige" klatter i gården).
Jeg læste også at sussex ikke er modtagelige overfor mareks, så hvad kan der dog være galt med mine gokker?
Jeg (og kæresten) er fuldstændig grønne på det område, og jeg ved ikke hvad vi skal gøre ved det - det er så synd.
Jeg læste smitten kan blive hængende i et år, så det betyder at vi jo ikke kan tilføre nye høns - eller? Skal vi så helt opgive vores høns? Nogen der har et bud på hvad jeg kan gøre?
-
Da de er købt hos en forhandler, så ville jeg tage kontakt med dem og forhører mig om hvad det kan være.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Vi fandt ud af det var coccidiose, grundet fejlslagen vaccination hos nogle af hønsene.
Det underlige er nu, at vi har en mørk sussex, som vi troede havde det, men det ligner mere en depression.
Hun sover meget, er lidt sløj, har dog ikke problemer med balancen og både spiser og drikker som hun skal. Hun har tynd mave og virker underudviklet i forhold til hendes (nu afdøde) søster.
Er det coccidiosen, for det virker ikke som det, men mere som en slags sorg. Hun er til stede men kammen er aldrig blevet helt rød og halen hænger. Nogle bud eller er løsningen øksen? :(
-
Og hun lyder lidt anstrengt når hun trækker vejret, så måske noget luftvejsinfektioner? Men kan det have indvirkning på udviklingen?
-
Det er noget af en sygejournal må jeg sige. Men du kan da glæde dig over, at det er hårdføre dyr du har. Ellers ville de være døde for længst, når de blev syge allerede for over 14 dage siden.
Jeg kan ikke give et fingerpeg om hvad de kan være galt, men mon ikke en dyrlæge var klogt at kontakte, når det er så længe siden det startede
-
Har alle hønsene så fået en kur mod coccidiose nu?
Nb! Coccidier er parasitter, og dem kan man ikke vaccinere mod. De skal bekæmpes med medicin fra en dyrlæge - og det er vigtigt at de bliver det.
At hønen lyder anstrengt ved vejrtrækningen, kan skyldes at hun har det skidt, sikkert fordi den tynde mave tager på kræfterne - og på udviklingen!
Høns kan godt reagere på dødsfald blandt deres 'nærmeste', men når de er sløje, virker de også depressive. Så mit gæt er, at denne høne stadig har problemer med maven. Se at få hende behandlet - og forkæl hende gerne med hønseguf (opskrift finder du ude til venstre her på siden), - det er god støtteterapi, især ved maveonder.
-
Har alle hønsene så fået en kur mod coccidiose nu?
Nb! Coccidier er parasitter, og dem kan man ikke vaccinere mod. De skal bekæmpes med medicin fra en dyrlæge - og det er vigtigt at de bliver det.
Øh, jo det kan man godt. Jeg har mistet mange til coccidiose her i sommer, og har i den forbindelse haft besøg af en dyrlæge med speciale i fjerkræ. Han mener at jeg fremover skal vaccinere mod coccidiose, fordi min gamle stald har for mange krinkelkroge til at rengøre 100%
-
Hvordan foregår sådan en vaccination. Hvor mange mistede du til coccidiose. Jeg blev også ramt af det men har kun mistet 2 og håber nu det er overstået.
-
Vaccinationen er gennem drikkevandet. Jeg har mistet 52 indtil videre, og kæmper hårdt for de sidste. Der er vist 33 tilbage, hvoraf de 5 ældste vist er ved at være immune. Resten er stadig i farezonen.
Vaccinationen er dog lidt dyr, da man skal købe til 1000 kyllinger. Det er jo det typiske med medicin til fjerkræ. Den koster over 1100,- og skal bruges over ret kort tid, så man kan ikke bruge den over flere måneder, som vel er det de fleste hobbyfolk har brug for, når man får kuld løbende.
-
Det var godt nok mange. Jeg vidste ikke at det tog så lang tid inden de var ude af farezonen.
-
Jo hvis ikke man har et miljø hvor smitten (parasitternes æg) kan fjernes helt, så bliver de ved med at blive smittet, de har først udviklet resistens når de er ret gamle. Ved desværre ikke hvor gamle, det vil jeg også gerne selv vide. Mine ældste er 5 måneder gamle, og jeg håber meget de sidste 5 klarer den, men de virker meget friske. Men så sent som i sidste uge døde der en fra flokken og en anden blev aflivet, men det skyldes sandsynligvis følgevirkninger af skader i tarmene fra parasitterne, som har gjort de ikke kunne optage næring optimalt.
-
Problem solved!
Jeg kørte i går ud i land og fritid, købte en spand Hermexcide, gav hønsegård, hus, høns og foder en ordentlig omgang og i dag, er min sussex glad og tilfreds.
Hun pudser sig (har hun ikke gjort et stykke tid), og har endda overskud til at hakke lidt efter de nye i flokken.
Jeg kunne ikke være gladere over denne succes! (Især efter vi har aflivet to)
-
Hermexcide er altså ikke medicin, der løser dit problem med coccidiose. Du skal til en dyrlæge og få den rigtige medicin - se hvad Razel skriver !
-
Øh, jo det kan man godt. Jeg har mistet mange til coccidiose her i sommer, og har i den forbindelse haft besøg af en dyrlæge med speciale i fjerkræ. Han mener at jeg fremover skal vaccinere mod coccidiose, fordi min gamle stald har for mange krinkelkroge til at rengøre 100%
Nå, der kan man bare se :o
Men selvfølgelig hvis vaccine er at gøre immun over for noget, ja så kan det 'noget' vel lige så vel være parasitter som virus.
Jeg kender en der starter alle kyllinger op på startfoder til fasan-kyllinger. Det skulle være tilsat cocciostat (eller hvad midlet mod dem nu hedder). Det er muligt det ikke er 'kradst' nok, når man er så hårdt angrebet, men for vedkommende har det i hvert fald løst problemet.
Gad vide om man kan købe (gennem dyrlæge) cocciostat seperat og selv tilsætte foderet?
Hermexide skulle jo virke både mod lus, lopper, mider og indvoldsorm, så hvorfor ikke også coccidier? Hvis hønen har det bedre, er alt vel ok.
Og måske var hendes problem slet ikke coccidier men lus eller andet utøj - de pokkers kryb kan jo suge kræfterne ud af hønsene, så de netop bliver sløve og sløje og miste balancen og endda give anstrengt vejrtrækning.
Så skønt hvis du har fundet løsningen :)
Giv gerne en melding om virkningen holder, og hønen kommer sig helt :)
-
Mette: min dyrlæge nævnte også startfoder tilsat "hvad det nu hedder mod coccidiose", men så skulle jeg købe min 1 tons foder. Men jeg vil prøve at undersøge det til fasankyllinger... kunne være det var en mulighed. Jeg bruger i øvrigt også meget hemexide i stalden, men har jo som sagt stadig mistet mange kyllinger her i sommer... er oppe på 55 døde i dag :(
-
Ang fasanstartfoder, så fandt jeg denne tråd http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=810.45 Der står bl.a. at fasanstartfoder ikke bør bruges til alm kyllinger, fordi proteinindholdet er for højt, men det kunne være interessant at høre fra din bekendte hvordan han/hun bruger det og hvor lang tid mm.
-
Ja det kan da godt være det ikke bør, men alternativet er jo at man mister en masse kyllinger hvis man er uheldig..
Jeg giver fasanstartfoder til mine kyllinger,,, hvis de er alene fra rugemaskinen, til de bliver indlemmet i flokken,,, og hvis de går med skruk, til skrukken bliver lukket ud til de andre,,, så det er kun et par dage,,, de andre alenekyllinger der jo også er mere udsatte for smitte, får til de er mindst fuldfjerede, og kan komme ud med alle andre,, og det kan nu godt tage lidt tid,,, hvis der er over 20 kyllinger får de til sækken er tom.
Jeg har aldrig oplevet nogle problemer med det.. de får nu også ret hurtigt andet foder som kogte æg, hakket purløg og persille, knust majs og andet korn, så de ikke kun får cocciostatfoder..
-
man kan altså sagtens få helt alm. kyllingefoder med cocciostater, også i de små poser.
MEN hvis man først har udbrud er det ikke nok, så skal der egentlig behandling til.
Eksempel foder :
http://www.francks.dk/fjerkrae/foder/aveve-259-pro-plus-start-25-kg.html (http://www.francks.dk/fjerkrae/foder/aveve-259-pro-plus-start-25-kg.html)
Og så er det jo som flere nævner en parasit, dvs. har man først fået den i sit hønsehold så er det nærmest kommet for at blive, for de inficerede dyr udskiller æg både ude og inde og de kan overleve længe både stalden og i hønsegården. Hemexcide kan nedbringe smitten da det udtørrer og dræber æggene :-)
-
Nimrod: jeg kan ikke lige se hvor der står at der er cocciostat i det foder? Ifølge dyrlægen må det ikke sælges til private i de små sække. Det skal gå gennen en dyrlæge.
Han mente så heller ikke at hemexide havde nogen virkning... jeg synes nu personligt at det lyder meget logisk at hemexide kan ha en vist effekt på at udtørre, og jeg bruger det også med rund hånd.
-
Næh, det står der heller ikke på den hjemmeside, men det er der ;) har selv en sæk til at stå og den er altså god nok.
Se f.eks her http://www.lavprisdyrehandel.dk/aveve-pro-plus-start-kyllingefoder-5411866967003? eller måske på deres egen hjemmeside.
Dyrlægen tager fejl, mon ikke han tænker på selve behandlingen af coccidiose ?
-
Jeg har lige googlet lidt, og her er en liste af nogle produkter - der er ganske givet flere
https://www.landogfritid.dk/V-mrk_-_Vet_artikl/VitCox_Tilskudsfoder_1_L/V281542 (https://www.landogfritid.dk/V-mrk_-_Vet_artikl/VitCox_Tilskudsfoder_1_L/V281542) er også beregnet til fjerkræ og godkendt til økologisk produktion, så der er dyrlægens teori om lovlighed vist manet til jorden, da dette kan købes i din lokale land og fritids foderstof ;)
http://www.onlypets.dk/tradi-croc-start-25kg.html (http://www.onlypets.dk/tradi-croc-start-25kg.html) andet færdig foder med coccidiostater
http://danishagroshoppen.dk/vildtfugle/vildtfugle/foder-til-vildtfugle-og-vildt/fasan-voksefoder-25-kg (http://danishagroshoppen.dk/vildtfugle/vildtfugle/foder-til-vildtfugle-og-vildt/fasan-voksefoder-25-kg) fasanfoderet som andre nævnte har det også
http://mollerup.dk/produkter/fjerkrae/ (http://mollerup.dk/produkter/fjerkrae/) flere produkter med coccidiostater
-
Super, så er der da lidt muligheder andet end den meget dyre vaccine. Men altså jeg har jo desværre smitten i både stalde og hønsegårde, så har du nogle forslag til hvordan jeg mest praktisk og sikkert griber det an? Jeg får typisk flere mindre kuld, nogle udruget hos skruk og andre i maskine (har næste år kun en 24 ægs maskine, da min store er stået af i år.) Normalt kommer de fleste kyllinger til en skruk, og går sammen med flokken.
Dette er jo nok ikke hensigtsmæssigt, da de så bliver udsat for smitte, og også fordi de voksne høns æder af deres foder, hvilket både er for dyrt, men også betyder, at vi ikke kan spise deres æg.
Hvis kyllingerne blivr fodret m foder med cocciostat, hvornår er de så blevet immune over for coccidiose? Hvornår vil de kunne lukkes sammen med flokken?
-
Efter problematikken opstod for et hold daggamle 3 sæsoner siden har jeg sidenhen fodret med cocciostat tilsat startfoder de første 3-5 uger (med andre ord til de er varmefri). Mine fra maskine er jo nemme nok at styre og dem jeg har ved skruk går kun med skruk og ikke med resten af flokken før efter de første uger.
Jeg har ikke haft nogen problemer med coccidiose siden, jeg tror ikke man kan sige de er immune, men de er vel nærmere blevet så store at de ikke bliver overmandet af det, det er nok også derfor det kun er startfoder der er tilsat cocciostater - er heller ikke helt sikker på hvilket faktisk smittetryk jeg har i mine hønsegårde, da problemet opstod hos en flok daggamle der gik for sig selv, men som alle parasitter så ved man jo de er der i en eller anden grad efter at have holdt dyr nogen tid :-(
ps. Jeg har ellers tidligere ment at sådan noget skidt (det er jo det man kalder vækstfremmere) ville jeg ikke fodre med, men når man først har stået med sådan et kuld dunbolde der bare dør som fluer, så virker det pludseligt som en ret god idé ;-)
-
Nej jeg er generelt også imod alle former for vækstfremmere og bruger så lidt medicin som muligt til både dyrene og mig selv, det er jo bl.a. derfor jeg selv avler høns til slagt mm. Men har jo snart mistet hele banden i år, så det er da slet ikke til at holde ud. Har knoklet en vis legemsdel ud af bukserne og brugt mange tusinde kroner på dyrlæge, og så skal man alligevel stå og afliver den ene kylling efter den anden :(
Som jeg har læst det, så indeholder de fleste høns coccidier, men smittetrykket kan jo nemt blive for stort. Især åbenbart (ifølge dyrlægen) i stalde som min, som har et lidt ujævnt betongulv og mange krinkelkroge. Igen ifølge dyrlægen kan min stald ikke gøres ren uden at starte en gårdbrand :(
Jeg har haft ramte kyllinger i alle flokke, både dem der har gået for sig selv, og dem der har gået med skruk. Men de har så i år også alle gået sammen med flokken, de fleste af dem fra start og nogle enkelte har været for sig selv den første uges tid. En enkelt har gået alene til kyllingerne var 7 uger gamle, så blev de lukket sammen med flokken, og nu er der en af kyllingerne, der hænger efter de har gået hos flokken nogle uger.
Generelt har maranerne og maranblandingerne været hårdest ramt. Kyllingerne er blandede i kuldene, så det er ikke fordi at marankyllingerne lige har gået et særligt slemt sted. Men jeg har kun en enkelt maranhane der har overlevet ud af 11. Hønerne har procentvis klaret sig bedre.