Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Jesper Arnecke efter 14 August , 2015, 16:28
-
Hejsa,
Jeg tænker der er noget jeg må overse i den her ligning.
Jeg anskaffede mig en omgang høns tilbage April eller Maj.. Ja, jeg ved godt det har stor indflydelse på om det er det ene eller det andet, immervæk så er vi nu oppe på, hvad jeg kan regne mig frem til at være 25 uge for de her høns og ingen af dem lægger æg!
Jeg har to væltede kasser med moss, til at ligge æg i. De får æglægningspiller + hvede. Derudover går de frit i have med græs, bær og biller. De får rester fra køkkenet derudover. De bliver ikke overfordret, de er ikke tykke altså :)
Det drejer sig om Maraner.
Jeg har været haven rundt de sidste 14 dage for at se om der skulle være æg nogle steder. De kommer hønse lyde fra dem, altså ikke kyllinge lyde. De opfører sig som høns generelt.. De lægger bare ikke æg...
Har i nogle forslag til hvad jeg kunne kigge efter?
-
Er det fuldfoder eller tilskudsfoder du bruger? Det har betydning for proteinindholdet og også hvor meget korn du kan gi ved siden af.
Har du tjekket for utøj?
Ellers vil jeg sige at de er jo ikke så gamle endnu, så det kan jo være de bare skal ha et par uger mere.
-
Det er jo ikke sikkert dine hønniker kan tælle til 25? Mine maraner var vist tættere på 30 uger sidste år, før de kom i gang med æggeriet - så har de til gengæld lagt mange og meget store æg lige siden. Jeg tror lidt tålmodighed kan gøre det.
-
Mine kyllinger fra sidst i marts begynder først at lægge æg sidst i oktober
-
Ja okay, nu peger det mere og mere i retning af tålmodighed jo :)
Synes bare jeg havde læst at der som tommelfinger regel gik 20 uger... Og kan ærligt sige at jeg tidligere har haft en blanding af unge og gamle dyr, så har ikke rigtigt opdaget hvornår de gik igang :)
-
Jeg er også sikker på de bare endnu er for unge. 20 uger gælder vidst nærmest kun for industri hybriderne. Langt de fleste racer starter tidligst ved 23-25 ugers alderen og nok nærmere ofte nogle uger senere.
-
Prøv at se på hoveddelenes farve. Er kammen blevet rød? Høns får generelt først rød kam lige før de starter æglægning. Og hav så tålmodighed. Racehøns lægger normalt først æg når de er et halvt år gamle og nogen racer senere.
-
Jamen det er jo bare helt perfekt det i skriver det! Det går i lærebogen :)
-
ok, dvs at man først kan forvente æg af ½år´s gamle hønniker (racehøns) - måske et par uger yderligere endda. Men hvad så med årstiden ?. Det er mit indtryk, at racehøns - i hvert fald for de flestes vedkommende - ikke lægger æg i den mørke tid.
Det betyder - efter mine beregninger, at det ikke kan forventes, at der kommer særlig mange æg i perioden slut oktober start februar. Hvis ikke man har kunstlys og andet der fremmer æglægningen.
Men gælder det kun høns der er i æglægning ?(de stopper så i slut oktober) eller omfatter det også de hønniker der bliver det famøse ½år i oktober. Begynder de at lægge æg i den mørke tid ?? , eller venter de helt til foråret, året efter de kom til verden i feks april.
Oven i det med lyset, kommer så den årlige fældning, som jo også stopper æglægningen. Et sted har jeg læst, at høns fælder når de bliver 1 år. Så en hønekylling fra feks 1. maj, begynder æglægningen 1. februar og stopper så igen 1. maj og 4 - 6 uger frem. Fælder den så igen det kommende efterår(igen) og stopper æglægningen for vinteren ?.
Så får man æg i 7 måneder ud af hendes første 18 måneders liv.
Jeg ved godt dette er lidt nørdet, men ....... ::)
-
Mine første brahmaer og silkehøner var klækket i juli og startede æglægning i januar februar. De har lys i stalden 11 timer i døgnet året rundt. Jeg piller aldrig ved det. Heller ikke med at stille uret frem og tilbage.
De fleste af kyllingerne fra april, maj 2014 startede æglægning i oktober (silkehøns og susex), men nogle (engelsk araucana) startede først i foråret, tror det var april, inden den ene af dem kom i gang. Den anden har aldrig lagt æg.
Mine maraner fra august 14 startede i januar 15. De første var kun 4,5 mdr gamle.
Ved ikke helt det med fældningen... synes ikke mine forårshøner fra 14 har fældet i foråret. Tænker det da giver mest mening at fælde om efteråret efter yngleperioden. Det gør alle andre fugle da stort set. De skal jo ha en frisk fjerdragt til at gå den kolde tid i møde i.
Men antal æg kommer jo en del an på race og hvad de er avlet til, så der er meget stor forskel bl.a. også på om de lægger æg i den mørke tid. Jeg har haft ok med æg vinteren igennem. Det er i yngleperioden jeg ikke får så mange, når næsten hele banden ligger skruk. Såvidt jeg husker har jeg 16 voksne høner lige nu. Det er kun de 5 af dem, der lægger æg for tiden. Resten er skruk eller i fældning eller har lige været skruk. I dag fx har jeg kun fået et enkelt æg, da de fleste lige tog en pause.
-
Tak Raziel, det giver god mening det du fortæller. Det virker rigtigt, at når tiden kommer for at en hønnike er gammel nok til at lægge æg, gør hun det, næsten uanset årstid. Fældning er normalt - naturligt - før vinter - fint så har jeg forstået det meget bedre. Tak for det ;)
-
Tja mine forskellige racer lægger faktisk æg om vinteren.
Men okay de har jo heller ikke læst med her på forum at de ikke burde gøre det
Synes nu at det er kedelige fordomme, den om at racehøns ikke lægger æg om vinteren eller som nogen endda tror at de slet ikke lægger æg overhovedet
-
Ps. mange racer er faktisk lavet enten med æglægning for øje eller både æglægning og kød.
-
Mine Australorps begynder æglægning når de er 5 1/2-6 mdr gamle. Ret præcist- så alle er i æglægning når de når de 6 mdr. Også selvom de først er 6 mdr slut oktober - og de fortsætter æglægning ufortrødent hele vinteren (med lys) og fortsætter til sensommeren hvor de går lidt ned i ydelse indtil de begynder at fælde - altså ca 1 1/2 år gamle. Min skrukhøne fældede i forbindelse med skrukperioden i juli - så gad vide om ikke hun går i æglægning inden vinter.
Med mine Orpingtons er det en anden sag - de følger ingen kalender for noget som helst. Den ene har jeg aldrig set fælde - men hun lægger så heller ikke æg mere. Har kun lagt ganske få i sit liv. Den anden fældede delvist i efteråret - har lagt få æg her i sommer og har småfældet i lang tid - som om hun ikke kan få det overstået.
-
godt høns ikke kan læse <E- tænk hvad det kunne føre til <T
-
@ Lene sk - det er da utrolig, hvor forskellige høns kan være. Men godt det samme, ellers havde vi ikke rigtig noget, at kunne skrive om og forsøge at blive klogere på.
Så ville vi alle være helt ens, hvad viden om høns angår. *e
-
@ Lene sk - det er da utrolig, hvor forskellige høns kan være. Men godt det samme, ellers havde vi ikke rigtig noget, at kunne skrive om og forsøge at blive klogere på.
Så ville vi alle være helt ens, hvad viden om høns angår. *e
Jeg må tilstå at forskellen undrer mig. Også at der har været store problemer med at få Orpington til at overleve overhovedet. Ud af 7 stk - er een blevet slagtet og kun to har overlevet.
Hos Australorperne ( ud af 15 ) har der været to unghaner der har krævet noget ekstra omsorg, men ingen sygdom og dødsfald. Ikke engang en forkølelse. Intet.
Vilkårene de lever under er de samme.
Og iøvrigt ca 70 æg i gennemsnit i vintermånederne på 3 Australorphøner. Racehøns lægger også æg om vinteren!!!!!
-
Lene nu er dit antal af orpington måske ikke lige nok til at generalisere at sådan er racen.
For der må man nok have en orpington opdrætter på banen, som har arbejdet med racen i mange år og lavet mange kyllinger.
-
Jeg har godt nok kun haft i alt 7 orpington, men min oplevelse er at de er hårdføre, hurtigtvoksende dyr. Har aflivet en enkelt som 4 dage gammel fordi den var pjevset, men de andre har været fine fra start til slut.
-
Jeg har tidligere haft ret mange Orpington - stor gul. Der var absolut ingen problemer med dem - så jeg blev godt nok noget skuffet over disse her. Det er en race jeg sætter højt og forstår ikke rigtigt hvad grunden er til at jeg ikke kan få dem til at trives. Jeg må vel bare prøve igen.
-
Min erfaring er at hvis årets kyllinger kommer igang med at lægge æg inden det bliver for mørkt, så bliver de ved vinteren over. Hvis de ikke gør det, så starter de først i januar når dagene længes. Rent praktisk betyder det her i huset at første hold SKAL klækkes inden 1.April så har vi æg hele vinteren
-
ubs, så kan jeg nok ikke forvente æg af mine unghøns før til forårer. Men mon ikke de voksne Brahmar 0,3 kan give æg vinteren over. De to er skruk nu, men det går jo over.
Så er det også fint for mig.
-
Så fik jeg da mit første æg! - Yay :)
Hvorfor skriver jeg det? - Tja, så er der måske lidt til æggelægnings statistikken :P
-
Tillykke med ægget :) det er vist kun os hønsetosser, der kan forstå, at det er en stor ting ;)
-
Også til lykke herfra med det første æg /o <I
Det er da en stor ting, når det første æg kommer <D. Mine 3 Brahman hønekyllinger bliver i næste uge 20 uger. De er pænt store og måske . . . . *k et lille æg. Mit blik er rettet stift på deres kam, for at se, om ikke den begynder at blive rød. Men glæder mig især til Barnevelderne kommer i æglægning. Om en måned måske <S <S <S
-
Det er helt sikkert det bedste tegn. Kammens farve :)
-
ja, ;) men et æg er bedre *g
-
Hej
Jeg undre mig også, har de sidste dage fået 1 æg om dagen, hvor jeg hver 2. dag fik 2 eller 3 æg og så en dag med 1 æg det giver lid over 2 æg i snit, men nu kun 1 æg. Jeg har tænkt på om det er lys de mangler de går jo til ro allerede omkring kl. 18.30. Jeg har 4 høns og inden jul skulle der være 6 æglæggende høns. Synes ikke det kan være foder, for det er det sammen som de hele tiden har fået.
-
De er sandsynligvis i fældning.
-
Så nåede vi november. Ingen af mine hønniker lægger æg. Brahmaérne er 31 uger, og somme tider tager jeg fejl af dem og de gamle høner, så kikker jeg på kammen, og den er ikke særlig rød. Det gælder såmen både de unge og de gamle. Barnevelderne er dd 24 uger. Den eneste - Brahma høne - der har lagt æg de sidste måneder, er gået i fældning, de 2 andre er stadig skruk - den ene med 16 ugers kyllinger den andens er 13 uger.
Så 13 potentielle æglægger giver O æg :'(. Nu kommer der nok først æg til januar - det er lidt øv. Siden maj har jeg kun været selvforsynet med æg i ca 14 dage. Det er ikke hønsenes skyld, det er jeg helt klar over, det er mig der skulle have anskaffet dem med andre terminer, end dem de havde. Men jeg kunne ikke finde Voksne Brahma før maj og Barnevelder leverandøren, ventede på at rugeæggene skulle få den rigtige vægt - så . . . , Men fra januar 16 og frem, så kommer der æg i lange baner ::) der er jo yderligere 5 hønniker på vej. Så bliver jeg nok nødt til at slagte dem <H
-
Jeg er til gengæld helt væk i æg for tiden fra mine unge høner fra april og maj ;)
-
Jeg forærer også æg væk pt. Måtte over til naboen og spørge om hun ikke godt ville have en portion- fryseren her har ikke plads til flere kager!
-
Jeg får også stadig masser af æg fra mine dværg orpingtoner fra maj måned.
-
Her står det også sløvt til med æggene. Mine tre voksne farverolles gik i fældning midt i sept. og er ikke startet på at lægge æg igen. Af mine hønniker lagde den ene dværg kochin sig skruk, hun har ellers troligt givet 1 dagligt æg siden sept. De andre to dværg kochiner er endnu ikke begyndt æglægning, de er fra slut april...?. Er det ikke lidt mærkeligt? Og så har jeg en anden lille dværghøne som ligger 3-4 æg om ugen. Af mine fire blomsterhøne er kun en enkelt begyndt æglægning, de er fra midt maj. Så lige nu får vi på en god dag et mellemstort æg og et dværghønseæg :o Det bliver lige til en omgang spejlæg en gang om ugen til hele familien. Vi klarer os - men man kan ikke ligefrem sige at vi har i overflod... Vi må hellere få sat lys op dernede /o
-
I dag flyttede jeg min skruk væk fra sin rede. Og minsandten - der lå et langt æg + snydeægget hun ruger på.
Så hvad kan det ikke ende med *g
-
I dag flyttede jeg min skruk væk fra sin rede. Og minsandten - der lå et langt æg + snydeægget hun ruger på.
Så hvad kan det ikke ende med *g
. 'Manden med æggene'
-
He He . . . ;D I dag lå der igen et æg - et langstrakt et - så nu . . . . . /o. Lørdag og søndag serveres der normalt blødkogte æg, her i huset. Så lørdagen er redet <:
-
For lige at hører hvordan I har det med æg nu, midt december, henter jeg denne tråd frem.
Her hos mig er der sket noget på den front. Mine 0,3 Brahmaér er i gang igen, der kommer ikke et æg pr høne pr dag, men mellem 1 og 2 om dagen. Min lille dværg Brahma har helt sikkert lagt æg et stykke tid før alt den sne kom her for nogle uger siden. Bare ikke i hønsehuset. Men sneen tvang mine høns til at være inde i 3 døgn, og så var hun nødt til at aflevere ægget i en rede - der lægger hun dem så nu.
Her i dag lå der 2 dværgæg i halmen under rederne. Ved nærmere eftersyn, kan jeg se, at det ikke er fra hende, og så må det jo være fra mine ældste Brahma hønniker.
Så nu lysner det. 6 høns der lægger æg, og det uden æglægningsfoder - det færdigkøbte altså.
-
Fra mine 3 brahmaer på 2 år kommer der 4-5 æg om ugen. Tror kun det er en af dem, der lægger dem. De tre unge brahmaer fra i år, er ikke startet endnu.
Hos maranerne er de to madammer på godt et år kommet i gang efter fældning, og de 4 unge har været i gang snart et par måneder.
Ellers er det generelt mest de unge høner fra i år, der lægger æg nu. Mine sussex og EA fra 14 lægger ikke æg, og kun 1 ud af 5 silker lægger æg, men de tre har også lige været skruk.
-
Har 3 æg om dagen. 5 høns. De ligger sådan lidt på skift.
Mine vagtler derimod, har ikke lagt et eneste æg i 2 måneder nu