Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Tante Brun efter 31 Maj , 2015, 19:41
-
Hvis nu man skulle gøre en god gerning, er der så nogle sjældnere racer, der trænger til en forøgelse i DK?
Sådan en skulle selvfølgelig stadig passe ind i mine kriterier, som er æggehøns, stor/mellemstor race.
Jer der kender til mange racer, er der nogen der godt kunne tænkes udbredt lidt mere, eller som er helt ved at forsvinde herfra?
-
Prøv at søge på Croed Langsham
-
Ja jeg læser. Det eneste jeg kan se er at den er på retur i Australien ;D
Det er en fin fugl. Minder meget om Australorps som den åbenbart også har lagt gener til, som jeg er lidt lun på.
Er der nogen herinde der har en stor, mellemstor race, de gerne så mere udbredt?
Det hjælper selvfølgelig ikke det vilde at jeg kan have 10 høns og en hane, så storavler bliver jeg aldrig, men kunne aftage lidt af skravlet med forkerte farver eller noget ;D
-
Jeg tænker Dorking? Hvis jeg havde en bondegård, ville jeg have sådan nogen.
-
Det hjælper da ikke at avle videre på skravl og forkerte farver. Hvis du vil være med til at bevare en race, så avl på racetypiske dyr i korrekt farve. Du behøver ikke udstille, men det ville være smart at være med i race-klubben, så du kan få oplysninger og hjælp der.
-
De fleste racer kunne sagtens bruge flere seriøse opdrættere og som Henriette skriver, så er det vigtigt at man følger standarden for racen, i det det er det som gør en race til en race
-
Prøv at Google "ayam cemani".
De er både, smukke, specielle og sjældne. Måske endda så sjældne, at de ikke er til at få fat på ;)
-
der er en del ayam cemani dyr + rugeæg til salg fra tyskland og kan se på diverse facebook sider at en del danskere er startet op i år også :)
-
Vi er jo i Danmark, så hvad med Gammel Dansk Landrace?
Jeg ved ikke, hvor truet den er, men det er dejlige høns med mange gode egenskaber, der er vigtige at have også i fremtiden.
Eller sagt på en anden måde. Gammel Dansk Landrace er gammel, den er formet inden avlen blev mere præcis og gik efter specielle egenskaber som kødvægt, eller antal æg. GDL er ægte høns, men alle de gode egenskaber, som høns skal have. De kan lægge æg, passe kyllinger, som kan spises, flyve op på hanebjælken, så ræven ikke kan tage dem.
-Og så er de smukke-
-
Hej
Lige til orientering Jens Gammel dansk landrace er en gris hønsene hedder kun dansk landrace,jeg synes du skulle prøve med sølvhalset landrace som er lige så gammel som den brune men er næsten uddød,jeg leder med lys og lygte efter blod fornyelse men kan ikke finde noget,til lands udstillingen er dansk landrace en af dem racer der er flest udstillet
-
Hed de ikke blot danske landhøns.
-
Jeg husker nok forkert, men det er den, jeg mener.
-
Info vores nationale race hedder korrekt danske landhøns
og hverken gamle eller landrace
-
Jeg tror, at hvis jeg skulle noget med racer, ville jeg gå efter at lave noget solidt og brugbart. Noget der holdt en bred variation af gener og var livskraftigt og produktivt og som kunne leve sammen med mennesker på en økologisk måde til gensidig glæde.
Ikke nogen fancy farver, ikke nogen lange eller korte fjer eller ben.
Jeg ville tage udgangspunkt i landhøns og nok krydre dem lidt med ægte originale junglehøns, for vitalitet og overlevelses kraft. En nøjsom, produktiv, selvhjulpen generalist, der ikke var afhængig af opvarmede hønsehuse og særforplejning.
-
Landhøns er da vældig vitale og sunde uden indblanding af andet.
-
man bevarer vel heller ikke en "race" ved at "blande" en anden ind i???
så vil jeg mene projektet døde lige der....
-
Luttehøns :-)
De kortbenede landhøns. De er generelt svære at få fat i, hårdføre, gode æglæggere, ok til slagt og ja en gammel dansk race
-
Jeg tror, at hvis jeg skulle noget med racer, ville jeg gå efter at lave noget solidt og brugbart. Noget der holdt en bred variation af gener og var livskraftigt og produktivt og som kunne leve sammen med mennesker på en økologisk måde til gensidig glæde.
Ikke nogen fancy farver, ikke nogen lange eller korte fjer eller ben.
Jeg ville tage udgangspunkt i landhøns og nok krydre dem lidt med ægte originale junglehøns, for vitalitet og overlevelses kraft. En nøjsom, produktiv, selvhjulpen generalist, der ikke var afhængig af opvarmede hønsehuse og særforplejning.
De fleste racer opfylder da heldigvis det kriterium (selvom de har fancy farver og evt. fjer på benene) :o, medmindre man selvfølgelig ønsker 365 æg pr. høne pr. år og en steg på 5 kg. på to måneder.
-
Næh man skal ikke avle videre på skravlet, det er selvfølgelig rigtigt. Det var nok ikke så gennemtænkt det her med at redde en race. Hvis I som har kontakter og knowhow har svært ved at tiltuske jer eksemplarer, så tør jeg ikke tænke på hvor svært det ville være for mig.
Nå men jeg er også bare en bondekone, spærret inde i en parcelhuskvindes krop, så ambitionerne står ikke helt mål med virkeligheden.
Luttehøns og Danske Landhøns er gode bud. Bortset fra at jeg ønsker mig store æg. Ikke nødvendigvis mange ;)
-
Hvad med Orloff?
Disse høns er en gammel race der er meget vinterhårdfør og lægger æg i den tid hvor det kniber for andre. De er rolige af natur og meget lette at gøre tamme. En Orloffhane siges desuden at være en af dem der galer aller mindst, hvilket kunne være interessant i en villahave med tætte naboer.
Hilsen
-
Må man godt synes at en race er grim? :angel: Jeg hvisker det kun ligeså stille så. Orloff og den der nøgnehalsede er ikke højt på listen her. Det æstetiske har også noget at skulle have sagt. Hov lige pludselig har jeg jo en masse kriterier, viser det sig.
-
Jeg synes da ikke det er en dårlig idé at ville redde en race. Du kan selvfølgelig ikke gøre så meget alene, men en sjælden race vil da altid have gavn af, at en avler mere vil engagere sig.
Mvh. anskaffelse af de sjældne racer, så kan du jo f.eks. starte med at kigge på Facebook. Mange racer . også flere sjældne - har deres egen gruppe her, og folk er generelt meget hjælpsomme, og formidler gerne kontakter.
Hvis racen har en specialklub (eller hører under en anden specialklub) kan du også prøve at aflægge besøg på deres hjemmesider.
-
Orloff er da ellers en ret facinerende race og havde jeg uanede mængder af tid, plads og penge, så var de 100 % en race, jeg gad gerne have.
Og Nøgenhalse er en meget robust og god æglægger. ;)
Alt andet lige, så er det da fedt nok at have en race eller to af de mindre talrige, men det er desværre ikke altid lige nemt at finde gode dyr eller for den sags skyld nyt blod ( som er i orden ) .
Så den tanke skal man også have in mente. Desuden kræver det lidt mere at opdrætte seriøst, for her det en fordel at have flere stammer eller i hvert fald en hane eller to mere, så man ikke stå på bar bund, hvis man er uheldig at miste en.
Jeg vil dog ikke være en lyseslukker, for mange ting kan da lykkedes hvis viljen og interessen er til det.
Det kunne måske være en løsning, hvis man var et par stykker om at starte op med en race, for så havde man en sparringspartner. Især når man ikke selv har uanede mængder af plads.
Jeg kan igen og igen ligeledes kun opfordre folk til at få racerene høns og være med til udbrede og ikke mindst bevare dem.
For racerene høns æder, skider og fylder det samme som hybrider og diverse krydsninger også gør-
Og vi mangler i den grad folk som kan og vil være med til at bevare de mange racer og varieteter som findes, så vores efterkommere ikke kun skal se på brune og hvide hybrider.
-
nu vi er inde på racerene hvor mange af racerne er egentlig det?
jeg syntes man ofte læser at en art er krydset med en anden for at få noget bestemt frem evt farver, skæg eller befjering osv.
så hvilke ER racerene.
og hvilke kunne så evt trænge til lidt TLC :D
-
Det er godt og prisværdigt at arbejde med at bevare de lidt sjældnere racer, men faktisk er der også en opgave i at bevare de store og kendte racer! De racer som er mest populære bliver "produceret" af professionelle med rå profit for øje. Sådan er disse markedskræfter jo. Men bivirkningen af denne produktion er så desværre at opfyldelsen af kravene til racen bare flyder ud.
Der er efterhånden en del racehøns, som dybest set ikke alligevel er racehøns fordi de ikke holder standarden. En trist udvikling.
Racer som risikerer denne kvalitetsmæssige udvanding er deprimerende mange :'(
Hilsner
P.S.: Tak til Lestat for at sige noget pænt om Orloff, for det er virkeligt dejlige høns som jeg er kommet til at holde meget af /o
-
Der er da stadig mange racerene høns, men det er da klart at går man ikke op i standarder og racekendetegn, så bliver dyrene jo mere og mere "udvandede".
Endvidere hjælper industrien/hønsehandlerne heller ikke så meget til, når de sælger deres hybrider i forskellige i forklædninger og kalder dem for racehøns og industrien sprøjter høns ud i 100.0000 vis hele året rundt.
Og disse "racehøns" er jo helt sikkert også i omløb og bliver lavet kyllinger med og bliver solgt videre som racerene høns, af folk, som ikke ved bedre eller bare er ligeglade.
-
Kig evt. på alle racerne fra Den Skandinaviske Fjerkræ Standard her :
http://www.sydhavsoernes-fjerkrae-klub.dk/16854447
http://www.sydhavsoernes-fjerkrae-klub.dk/10029058
-
Inspireret af en - i december 2014 - nyoprettet gruppe på FaceBook har jeg fået nogle Brakel-rugeæg hjem fra Tyskland og flere andre har fået æg hjem andre steder fra, så der gerne skulle være noget at avle videre på i årene fremover /o
For mig et fantastisk spændende projekt og jeg glæder mig som et lille barn til at se, hvad der kommer ud af kyllingerne - desværre har det ikke været alt for opløftende - 30 æg hjem - 17 æg klækkede - 13 kyllinger levedygtige - 11 kyllinger overlevede den første nat og af de 11 er der to, der pt. ikke vokser som resten (ikke at de her efter 3 uger stadig er størrelse-daggammel, men tæt på ::) )
Men jeg har fra 2 forskellige stammer i hver 2 forskellige farver, så forhåbentlig er der da noget, der kan arbejdes med :P
redigeret:
Øhh ::) det jeg egentlig ville med dette indlæg, er at sige, at jeg til fulde forstår din tankegang, Charlotte /o
-
Ja, jeg sad engentlig også og tænkte "hvad med Brakel?" det er en forholdsvis kraftig høne som er god til æg og kød. Og så er den også helt utrolig smuk.
-
Du kan søge denne gruppe på Facebook - https://www.facebook.com/groups/752008174882076/?fref=ts
-
Lige lidt info om nye varieteter og racer, det er ikke sådan lige at lave. Mange tror vist at man bare tager to racer og krydser og så vupti første generation, så har man allerede en ny race.
Så let er det nu ikke, for det tager mange generationer/meget tillæg/hård sortering/insigt i avl og ikke mindst lidt held, for at avle dem så typefaste og ensartede, så afkommet også bliver som forældrene.
Endvidere hvis man vil lave en ny varietet eller race, så skal den fremstilles på en nationaludstilling (Danmark, Sverige eller Norge for vores vedkommende) med min. 3,3 dyr i min. 3 år. Og disse dyr skal selvfølgelig også have x-antal point og være ensartede i typen/farve.
OG FØR man når til det punkt, hvor de er gode nok til at blive fremstillet, så er der nok også gået et par år eller mere.
De racer vi kender i dag er alle meget gamle og der er opdrættere, som oprindeligt har brugt mange år på at lave dem.