Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Foder => Emne startet af: Jaue efter 14 November , 2014, 22:22

Titel: Kan kød blive sejt ved forkert fodring?
Indlæg af: Jaue efter 14 November , 2014, 22:22
Vi har slagtet en del haner i løbet af i år, men de er ret seje i kødet. Kan foderet have indflydelse på kødets struktur. Jeg tænker på, om de kan have fået for meget, eller for lidt protein, græs, køkkenaffald, korn, osv.
De har alle gået ude, og haft adgang til foder og vand hele tiden. Slagtealderen er omkring 5-6 måneder.
Det har både været krydsninger af New Hampshire/sussex og Australorp/sussex. Men også renracede, af førnævnte samt Maranhaner.
Men jeg synes bare de alle er for seje i kødet. Man kan dog godt få det mørt, hvis man koger det. Men vi er ret pjattede med grillstegt kylling med sprødt skind  :)
Titel: Sv: Kan kød blive sejt ved forkert fodring?
Indlæg af: Lene Lestat efter 14 November , 2014, 22:34
Tror nu nærmere at det er tilberedningen det er galt med.
Titel: Sv: Kan kød blive sejt ved forkert fodring?
Indlæg af: Raziel efter 14 November , 2014, 22:45
De haner jeg har lavet i ovnen indtil videre er blevet rigtig gode ved at tilberede dem i ca. 2-2½ timer pr kg ved 110 grader. De er blevet smurt ind i smør og barbequesauce og der er lagt skiver af hvidløg ind únder huden rundt omkring, og så er der selvfølgelig blevet hældt stegefedt fra bunden af bradepanden over dem med jævne mellemrum. Det er en heldagsfornøjelse at lave ovnstegt hjemmeavlet hane :)
Titel: Sv: Kan kød blive sejt ved forkert fodring?
Indlæg af: Veteranen efter 15 November , 2014, 08:24
Kogebøgernes opskrifter tager stort set alle udgangspunkt i industrikyllinger. Disse har "sjasket" og løst kød og skøre knogler. Målet med denne industriproduktion er rentabilitet i hurtig tilvækst og og lav kg pris.

Dine egne kyllinger eller unghaner har haft et længere og mere naturligt liv og er derfor fastere i kødet og har hårdere knogler. Dette kræver typisk en noget længere tilberedning. Men resultatet er ventetiden værd, for det er sådan rigtige kyllinger og unghaner skal smage. Hvis din familie har været forkælet med at spise jeres eget fjerkræ, så kan det være svært at gå tilbage til industrikyllinger igen. :laugh:
Titel: Sv: Kan kød blive sejt ved forkert fodring?
Indlæg af: Søren efter 15 November , 2014, 08:39
Hej
Jeg kan af erfaring kun være enig med dig, de er seje og uspiselige.
MEN efter vi nu laver dem kun som simre mad ,er de en fantastisk spise
som børnene elsker, før ville de ikke røre dem og ja det ville vi somend heller ikke
men min 4 timers tilberedning så er de fantastiske,,,,,måske ikke skindet der er for tykt
til "knaser"
Søren
Titel: Sv: Kan kød blive sejt ved forkert fodring?
Indlæg af: nimrod efter 15 November , 2014, 09:02
Den klassiske lørdagskylling tager en time i ovnen ved 200 grader, det dutter ikke til dine egne kyller som du også har erfaret ;)

De økologiske købekyllinger kommer med en anbefaling på 2 timer ved 180 grader eller 160 grader varmluft og nu begynder det at passe til dine kyller :-)

man kommer ikke udenom at hjemmeavlede dyr der har levet længere og rent faktisk har bevæget sig skal have længere tid, men det betyder ikke du ikke kan lave ovnkylling med sprødt skind - det tager bare lidt længere tid ved lavere temperatur også lige et skud varme til sidst for at få det sprøde skind :-)

den klassiske citronkylling er også rigtig god til hjemmeavlede kyller, syren opløser nogle af kødfibrene og gør det ekstremt mørt.

Faktisk er det jo bare fordi vi har spist for mange industrikyller og har vænnet os til deres unaturlige kød :-(
Titel: Sv: Kan kød blive sejt ved forkert fodring?
Indlæg af: Soria efter 15 November , 2014, 17:09
Ja, som flere har været inde på, så er vores sans for kvalitet blevet ødelagt i løbet at et liv uden hønsehold, hvor vi har købt og spist spæde kyllinger, der er blevet fodret ensidigt og ikke har været ude og skrabe i jorden og finde alle de næringsstoffer, som den "effektive" industri ikke formår at dække ind med hønsepiller.

Oven i købet er den slagtede industrikylling i nogle tilfælde blevet "videreforædlet" ved indsprøjtning med saltvand og solgt som den såkaldte lørdagskylling, der smager mere af salt end af kød, og selv i tilberedt tilstand driver af fugt. Jeg vil være så ubeskeden at fortælle at jeg har spist lørdagskylling en gang i mit 59-årige liv, hvorefter jeg gav min mand absolut forbud mod at købe flere. Så ulækkert var det for selv en altædende som mig.

Som relativ ny hønseejer satte jeg for nylig for første gang tænderne i en hjemmeslagtet kylling, der havde tilbragt 7 timer i ovnen ved lav temperatur og det var kød, der smagte og mættede!

Faktisk har jeg som voksen kun smagt tilsvarende godt kyllingekød på vandreture i Marokko og Vietnam, såkaldt udviklingslande, hvor de stadig formår at producere ordentlige kyllinger.
Titel: Sv: Kan kød blive sejt ved forkert fodring?
Indlæg af: Jaue efter 16 November , 2014, 18:08
Tak for svar alle sammen. Jeg må ud fra jeres svar konkludere, at det ikke har noget med foderet at gøre. Lige pt har jeg så 14 heldagsprojekter liggende i fryseren ;D
Titel: Sv: Kan kød blive sejt ved forkert fodring?
Indlæg af: randi nielsen efter 16 November , 2014, 20:05
glæd  ;D
Titel: Sv: Kan kød blive sejt ved forkert fodring?
Indlæg af: Eva efter 16 November , 2014, 21:35
Der er hjælp at hente i gamle kogebøger, jeg bruger en min svigermor fik i bryllups gave for 70 år siden
Titel: Sv: Kan kød blive sejt ved forkert fodring?
Indlæg af: Lene Lestat efter 16 November , 2014, 21:55
Foder har da helt sikkert noget at gøre, for de skal jo have det de skal have, så de kan sætte kød og ikke bare blive tyndfede, (knokler fyldt med fedt indeni).
Titel: Sv: Kan kød blive sejt ved forkert fodring?
Indlæg af: maja1981 efter 16 November , 2014, 22:49
jeg lavede to hjemmeavlede haner her for nylig til fødselsdags gæster.

den ene kom i en stegepose (stegeso som er stor nok er på ønskelisten) med en halv flaske rødvin, indsmurt i smør, plus stoppet med persille og div.

i ovnen på 130 grader (ikke varmluft) i 6 timer.


den anden blev skåret ud og kom op i en gryde med resten af rødvinen og med div urter. meget svag varme i 7 timer.


begge blev rigtig gode hvor den i gryden dog var lidt bedre, bedømte gæsterne. helt møre og ikke seje som de bliver hvis de smides i ovnen på rigtig høje grader. dog er skindet svært at få rigtig sprødt syntes jeg. de har meget tykkere skind end de unge kyllinger man køber i forretningerne :-)


dog undrede jeg mig lidt. den i gryden var svundet en hel del, mens den i ovnen stort set ikke var svundet i størrelse. det har sikkert en naturlig grund som jeg ikke lige kender.  ;D  det så bare sjovt ud da begge haner lå udskåret og var lige store inden tilberedning. at den ene så kun fyldte næsten det halve af den anden.


Titel: Sv: Kan kød blive sejt ved forkert fodring?
Indlæg af: Henriette Hall efter 16 November , 2014, 22:59
Når jeg laver grydestegt kylling eller coq au vin plejer jeg da ikke simre dem i mere end 2-2½ time. Og de er fint møre. Det er de høje temperaturer vores hjemmeavlede kyllinger tager skade af.