Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Problemer og sygdomme => Emne startet af: morAnna efter 19 Maj , 2014, 22:39
-
For 14 dage siden fik vi daggamle slagtekyllinger, fordi vi vil prøve at smage sådan krabat der går ude i det fri, har et godt liv og samtidig ikke er alt for sej fordi den er for gammel.... Som vi indtil nu var uheldige med overskudshaner fra både maraner og wyandotter.
Banditterne vokser sig store, meget hurtigt , alt for hurtigt i forholdet til hvad vi har prøvet med andet fjærkræ... Nu lidt over 14 dage har de fået fjer på både ryggen og vinger, meget store fødder og kraftige ben... Og dog så kraftige kan de ikke være siden en af dem allerede nu ligger ned og ikke kan komme op og stå! Gud hvor ubehageligt. Har den forædt sig? Mad får de doseret 2x dagligt, så de tvinges til at fise rundt og lede efter noget rundt omkring, så motion får de. De ligner forklædte labradorer! Så snart jeg nærmer mig render de rundt og napper i skoene fordi de vil have mad, mad og atter mad... Uuuh, det er bare så trist med den lille bandit , om den lader livet? Aner det ikke skal jeg se tiden an eller er det dyrplageri? Jeg ved det forekommer i industri men måske er det mig der ikke kan passe dem ordentlig? Nogle input? Det er så trist! :'(:'(
-
Mad får de doseret 2x dagligt, så de tvinges til at fise rundt og lede efter noget rundt omkring, så motion får de.
Nu ved jeg ikke hvor meget de 2 daglige doseringer består af, men måske du skulle prøve i en kort periode at skære lidt ned i doseringen. Det tvinger dem til selv at søge mere efter fødeemner. Naturligvis skal de ikke sultes, så det er en balance du selv må prøve dig frem til.
-
Jeg har læst mig til, at de, fordi de vokser så eksplosivt, skal have store mængder protein, dvs voksefoder - så der er reelt også den mulighed at de får for lidt mad med protein. Held og lykke Rie
-
Det er ikke nødvendigvis din skyld. Du har sørget for at kyllingerne skulle arbejde for føden. Men de er desværre fremavlet til at vokse så hurtigt, og så er det at benene ikke altid kan følge med. Der kan senere komme problemer med at de indre organer heller ikke kan følge med i den eksplosive vækst. Men industrien kan åbenbart godt leve med det spild der er af dyr der knækker sammen i benene eller dør af hjertestop m.m.
Men du kan da prøve at følge rådet om lidt mere proteinholdigt foder og mere motion.
-
Maran og Wyandot er da to fine kødracer. Jeg har selv Maran og har ikke oplevet at de er seje osv. Men de kan selvfølgelig ikke blive møre på en halv time på fuld knald som en industri papkylling kan. Jeg slagter alle mine racer og de er alle fine at spise.
-
Industri slagte hybriderne er lavet at æde i døgndrift. Så de kan slagtes efter 35 dage. Og hvis man har så stor en ædelyst, så må det være frygteligt at sulte eller ?? Forøvrigt så bliver deres fædrene ophav i industrien sultet, for ellers bliver de for tunge til at kunne befrugte hønerne.
-
Jeg har nu været i foderstof og købt noget proteinholdigt foder til smågrise... Mon det er nok det ment manden i butikken.
-
Tja. Jeg kan kun sige at der aldrig kommer den slags kræ her i huset. Jeg synes mine hanekyllinger smager glimrende, så jeg vil ikke døje med sådan en gang hybrider. Heller ikke æglæggerne for den sags skyld. Jeg mener de kommer af en slags grådighed efter hurtigt kød eller mange æg til industrien, der samtidig skider højt og flot på dyrenes helbred, og det behøver vi som private ikke at støtte.
Men når man nu har købt dem, så må man jo prøve at gøre det bedste man kan for at de får et ordentligt liv så længe det varer. Jeg synes du gør alt hvad du kan for dine kyllinger, og hatten af for det.
-
Mangan hjælper med optagelsen af kalk til knoglerne. Så kunne være du også skulle have noget af det til dem så du er sikker på knoglerne optager nok kalk og dermed ikke bliver mere skrøbelige end de er i forvejen pga. vægten.
-
Frank, Så måske de skal have et tilskud af foderkridt og mangan drysset over foderet? (Bare en tanke)
-
Ja det var det jeg tænkte måske også kunne hjælpe.
-
Jeg kan ikke se på det mere. Den kan ikke komme op for at spise eller drikke. :'( her stopper dens liv. så trist! Mine wyandotter der er nu 8 uger gamle de render rundt, nyder solen tager sandbad og er noget mindre end kødkyllinger. Kødkyllinger laver ikke meget andet end ...spiser og drikker, og spiser igen hvis de finder noget.
-
Kødkyllinger laver ikke meget andet end ...spiser og drikker, og spiser igen hvis de finder noget.
Det er der problemet er - der burde komme noget ud i den anden ende også. Så tror da pokker de bliver så tunge. ;D ;D ;D
-
hvad var der galt med race hanerne i forhold til slagt? har selv wyandotter og her roses kødet rigtig meget af dem der har smagt dem (spiser dem ikke selv da jeg er vegetar)
jeg slagter når de er ca 6 måneder. hellere lidt ældre end yngre hvis det er muligt (skal vente på slagteren har tid)
disse slagtehybriderne ville jeg bestemt ikke have. men ja der er jo en del forskel på en hane/kylling der har rendt rundt og brugt musklerne i 6 måneder end en der bare har ligget måske sidste halvdel af sit godt 1 måned lange liv. tilberedningen og kødets konsistens skulle være ret forskellig, og ikke sammenlignelig.
-
hvad var der galt med race hanerne i forhold til slagt?
Der er ikke noget galt med race hanerne ift slagt!
Men der er noget der skal tages i betragtning ift tilberedning.
Pap-kyllinger (de som sælges i 'metervare' i supermarkederne til næsten ingen penge), kan tilberedes som lørdagskylling eller ved hurtig tilberedningen på grillen.
Gør man det samme med en race hane, som er slagtet i 10-12 måneders alderen (det er den alder mine typisk har når jeg slagter), så vil man få en meget kedelig madoplevelse. Hanen vil være tør og sej, og svær at tygge.
Race haner, hvis de ikke er slagtet MEGET unge, bør langtidstilberedes. Simreopskrifter. Coq au Vin er et glimrende forslag.
Vil man hurtig tilberedning af et nemt måltid med kylling, skal man hellere købe en supermarkedskylling til formålet, end at 'ødelægge' en kylling af egen avl.
-
Jeg slagter mine haner fra ca. 4 måneder og opefter. Og jeg har ingen problemer med sejhed eller andet mystisk...
Jeg lavede faktisk en knap 2 kg. Sumatra hane på ca. 9 måneder som grill kylling den blev fin mør og med sprødt skind. Ok den blev ikke lavet på en halv time på fuld knald.
Så morAnna, et eller andet må du gøre galt siden det mislykkedes med dine Maran og Wyandot haner, for begge disse racer er faktisk slagteracer og "opfundet" længe før hybriderne blev moderne. Og endvidere er det jo trist at folk har sådanne oplevelser og dermed konkludere at sådan er det med racehøns. Så vi må hellere fylde stalden op med industri hybrider.
-
Jeg har for nylig tilberedt en 10 mdr gammel og 3,3 kg brahma hane. 5 timer og 3 kvarter i ovnen på 110 grader. Det bedste kylling jeg nogensinde har fået.
-
Men morAnna
Ros til dig for at skrive om dine erfaringer med hybrid slagtekyllingerne. /o
-
hvad var der galt med race hanerne i forhold til slagt? har selv wyandotter og her roses kødet rigtig meget af dem der har smagt dem (spiser dem ikke selv da jeg er vegetar)
jeg slagter når de er ca 6 måneder. hellere lidt ældre end yngre hvis det er muligt (skal vente på slagteren har tid)
disse slagtehybriderne ville jeg bestemt ikke have. men ja der er jo en del forskel på en hane/kylling der har rendt rundt og brugt musklerne i 6 måneder end en der bare har ligget måske sidste halvdel af sit godt 1 måned lange liv. tilberedningen og kødets konsistens skulle være ret forskellig, og ikke sammenlignelig.
sidstre år slagtede vi 4 maranhaner på hhv 7 og 8 mdr- flotte flotte dyr, slagte renset vægt på 3,3- 3,5. DEn første fik 3 timer på 130 i stegeposen - den var som en sko- sej og ikke til at komme igennem den anden fik en time mere, samme resultat det endte med at de to sidste kunnekun bruges som suppe"høns" derfor vil jeg så gerne prøve noget der kan bruges til reelt kød, og flere af vores omgangskreds har prøvet 12 ugers kyllinger af hurtigvokset race... derfor mit køb. Jeg var bare overbevidst om at gode fysiske rammer, masse af plads og reguleret foder kan gøre det.... som det ser ud til var fejlagtig
-
Men morAnna
Ros til dig for at skrive om dine erfaringer med hybrid slagtekyllingerne. /o
tak jeg synes bare at dette skal deles for hvad køber man så når det koster 25kr og er 1200g? glad kylling? måske i dens maget korte liv har den så spist drukket skidt og spist og drukket og skidt... så blev den trådt på hvis den ikke kunne rejse sig mere, og så ... slut, måske er det sådan med kun lille procentdel, men sådan er det vel med alle produktionsdyr. Man påregner en vis tab i industrien- det gør man ikke i hobbybrug. Jeg synes bare at det er uhyggeligt hvor hurtigt det går med vækst- det har jeg godt nok ikke regnet med... børnene der ellers er vant til høns og kyllinger her på gården spurgte den anden dag- hvor blev de små gule kyllinger af? tja de blev store! i den fart! de er slet ikke nuttede mere, nu er det bare små høns/haner
-
Jeg synes nu godt at især dværghaner godt kan blive seje i det hvis de bliver for gamle så de kun kan bruges i simreopskrifter eller tarteletter hvis det skal blive godt.
Derfor synes jeg personligt at hanerne helst kun må blive 5 måneder, men 6 kan også lige gå an hvis de skal bruges i det lidt hurtigere køkkenmadlavning.
Dværge bliver som regel hurtigere udvokset end de store racer og dette gør også at hanerne kan blive seje før de store racer. Så derfor vi gerne vil have dem så tidligt vores dværge.
Nogle racer har også mere skruktur i kødet end andre og det er ikke alle der bryder sig om det. Nogle forveksler det så med at være sej selvom de ikke er det, men bare grov struktur i kødet.
Faverolles og Sussex skulle ikke være dette og andre Franske racer skulle også have et fint struktur i kødet. Kunne være du skulle prøve disse eller slagte nogle af dine racehaner lidt før end du plejer for at se om det er mere dig.
Jeg kan personligt bedst lide en hanekylling på 3,5-4 måneder for nej hvor smager de godt på lige det tidspunkt og er så saftige og fine i kødet så jeg godt kan undvære det ekstra de kan nå at sætte inden man normalt slagter dem. Sådan har alle det ikke for nogle er det mere vigtigt at de fylder lidt mere og sådan er vi alle så forskellige.
Tilberedning siger også noget og vi lader gerne vores marinere i ekstra tid eller bruger ekstra væske eller fedtstoft for at kunne behandle dem i den hurtigere madlavning uden at de bliver seje eller tørre. Vi pumper heller ikke vores færdiggjorte kyllinger med vand for at de skal syne af mere som industrigen. Så derfor kan vi godt tilsætte en form for væske og det vil gøre underværker.
En citron uden skal inde i kyllingen eller smør som også kan bruges under skindet eller uden på vil også hjælpe meget så de ikke behøver den helt lange tilberedningstid.
-
har lige fundet billede af den ene hane før tilberedning... sikke syn... ærgeligt den ikke lod sig smage på ;D
-
Den ser mystisk ud, hvad er det brune på skindet og sikke nogle kæmpe lår. Var det Maran og i så fald var de købt hos en privat?
Hvad blev de fodret med?
-
Lene, tror du ikke det brune er peber ; )
-
Lene, tror du ikke det brune er peber ; )
ha jo det brune er faktisk urter... tørrede. hanen er opvokset her på gården ja det var maran... spiste alt det han kunne finde, madrester var der også, og vi har glædet os så meget til de kæmpe lår... som sagt blev det bare umuligt at flå fra hinanden, som gummisål...
-
DEn første fik 3 timer på 130 i stegeposen - den var som en sko- sej og ikke til at komme igennem den anden fik en time mere, samme resultat det endte med at de to sidste kunnekun bruges som suppe"høns"
Nu er jeg ikke nogen ørn i køkkenet, men jeg ved dog at 130 C er en voldsom varme at udsætte et sådant dyr for. Selvom det er behørigt aflivet. ;D.
Prøv med en simreopskrift næste gang og jeg lover dig at du vil opleve 'englene synge', som man siger.
Noget kød kræver lang tid ved lav varme for at blive optimalt.
I vores tidligere kantine (vi har af andre grunde flyttet kontor) gjorde køkkenchefen et stort nummer ud af at få det optimale ud af kød som ikke så ofte bruges som kantinemad. Det var feks svinekæber og spoleben fra grise. Disse køddele blev langtidstilberedt. Igangsat om eftermiddagen ved ca 65 C, dagen før de skulle serveres. Og resultatet var noget af det mest delikate man kan tænke sig fra en gris. Bedre end mørbraden.
-
ok jeg mente at 180 er meget og nu hører jeg 130 er for meget? vi stager vores juleænder på 120-130 i 4-5 timer og de plejer at være perfekte(tiden reguleres efter vægten) så derfor håbede vi på perfekt resultat med hanerne...
vi vil have sprød skind- men kan det ikke lade sig gøre med "hjemmelavede haner"? kan de kun være simre madder eller stegeso tilberedte?
nogle opskrifter?
-
Jo det kan sikkert sagtens lade sig gøre også med hjemmelavede haner, men de skal så nok slagtes noget yngre.
Jo længere tid de har løbet rundt des flere muskler udvikler de, og det er det der gør dem seje ved for høj tilberedningstemperatur.
-
Jeg lavede faktisk en knap 2 kg. Sumatra hane på ca. 9 måneder som grill kylling den blev fin mør og med sprødt skind. Ok den blev ikke lavet på en halv time på fuld knald.
-
Hvor er det godt med disse betragtninger, både de overvejelser vedr. industrihønsene og måden at tilberede slagtekyllinger på. Jeg har Australorps og slagter høns og haner. Har stegt i gryde, syntes ikke det var godt nok Og næste gang brugte jeg stegepose (stor) smed diverse
grøntsager og krydderier derned samt ca 2 del vand. Lukkede posen med lille åbning, satte dyret i ovnen på 150 grader i 3 timer og ud kom det mest vidunderlige saftige kød, suppen blev til en fantastisk sovs, spiste den med kartofler og agurkesalat...vi taler om den hane endnu..det var lækkert. Foretrækker stegeposer fremfor gammeldags gryde. Vedr juleand steges på samme måde blot ved 120 gr og hele eftermiddagen. Syntes blot jeg ville dele min erfaring :-) Hønsefanhilsen fra Ytte
-
Jeg har hørt fra en slagtekyllingeproducent, at de bruger dicalciumphosfat (dcp) i foderet, for at forebygge benproblemer.