Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Foder => Emne startet af: RasmusVino efter 19 Februar , 2014, 21:14
-
Hej alle sammen.
Jeg har tænkt mig at dyrke lidt sojabønner i haven i år, mest tiltænkt hønsene.
De har jo et højt protein indhold, så de virker som den perfekte hønsesnack ved siden af det alm. foder naturligvis... men er der noget jeg overser? nogen der har erfaringer med det?
-
Nej jeg har ingen erfarnger, men du skal finde en sort som er nøjsom med varmen .
-
En svensk artikkel om soja bönner http://www.fobo.se/kunskap/vaxtodling/gronsaker/baljvaxter/soja.shtml
-
Hvad med dem her, kan de bruges-de vokser som buske.
http://www.albinusfro.dk/shop/edamame-sojaboenne-glycine-603p.html
Har ingen erfaring med dyrkning af soya, men det lyder ikke til at være svært :)
-
Jeg har købt en sort der skulle kunne dyrkes her hjemme :) nej, det lyder nemlig meget simpelt, men jeg kunne ikke finde det store om det på forum/google
-
Det er svært i Danmark at få et nogenlunde udbytte på Soya - de fleste somre er for kolde. Alternativet kunne være hestebønner (valske bønner), de er fuldt hårdføre til den danske sommer og har også et højt protein indhold. Du skal dog sikre dig at du dyrker de hestebønner der er taninfri - det betyder i praksis at de skal hvide hvide blomster. De rød/lilla-blomstrede bønner går ud over æglægningen. Hestebønner dyrkes med fordel i blandingskultur med kartofler.
Sonja
-
Her er lidt mere info https://www.landbrugsinfo.dk/planteavl/plantekongres/sider/pl_plk_2011_resume_g3-2_jens_petersen.pdf
-
jeg har to år forsøgt mig med soya i drivhus og jeg kan simpelthen ikke få dem til at gro. andre siger de gror fint (i drivhus) så hvad jeg gør forkert ved jeg ikke ;)
-
I sidste års varme sommer lykkedes det mig at få en ganske lille høst af Soya på friland. Jeg tror drivhuset har for høj luftfugtighed men ved det ikke. Men hvorfor er det at det skal være Soya. Hestebønner/valske bønner (som egentlig er en ært) og markærter har også et stort protein-indhold og er lette at dyrke. Det lykkes hvert år på friland. Hestebønnerne fylder ingenting fordi de gror sammen med kartoflerne og gøder kartoflerne med de kvælstofopsamlende rodknolde. Kartoflerne dækker for bunden så de ikke bliver hæmmet af ukrudt. Det er en perfekt symbiose. Hønsene kan lide dem.
-
I sidste års varme sommer lykkedes det mig at få en ganske lille høst af Soya på friland. Jeg tror drivhuset har for høj luftfugtighed men ved det ikke. Men hvorfor er det at det skal være Soya. Hestebønner/valske bønner (som egentlig er en ært) og markærter har også et stort protein-indhold og er lette at dyrke. Det lykkes hvert år på friland. Hestebønnerne fylder ingenting fordi de gror sammen med kartoflerne og gøder kartoflerne med de kvælstofopsamlende rodknolde. Kartoflerne dækker for bunden så de ikke bliver hæmmet af ukrudt. Det er en perfekt symbiose. Hønsene kan lide dem.
det er nemlig det :D
jeg har o år planerom at færsøge mig med n grovejledning der yder udbytte i forhold til bed str. der gror grøntsagerne i symviose og forhåbentlig giver det et vildt godt udbytte i år <:
så skulle det gerne give til både os og høns <: nu skal jeg så bare lige lure hvordan man anvender hønsegødningen til grøntsagerne uden at svie dem af
-
Selvom soja på papiret ser formidabelt ud, så er proteinerne bundet, så de kun udnyttes i svag grad - medmindre de bliver toasted ved høj varme. Kogning hjælper en lille smule, men minimalt. Det kan sagtens være at ærter og bønner har lige så god foderværdi som utoasted soja mht. proteinindhold. Jeg er i gang med mit eget lille selvstudium om netop dette, men det skrider lidt langsomt frem. Man kan optimere proteinernes kvalitet ved at bruge 1 del bælgfrugt til 4 dele korn ( siges det), men jeg har ikke regnet på det endnu.
-
Jeg har ikke set beregninger på hønsefoder men fra videnscenter for svineavl har vi fået foderværdien af hestebønner og markærter og det er fuldt på højde med Soya til grisefoder. Jeg mener at kunne huske at jeg har set hestebønner anbefalet (de taninfrie) også til høns men i en valset/malet udgave blandet med andet foder.
Sonja
-
Jeg har nogle proteintal fra "Fjerkræ. Håndbogen for den praktiske fjerkræholder" Bind 1 side 111+112. En ældre bog, men mon ikke tallene alligevel passer nogenlunde.
Håber siderne kan læses.
-
forstår jeg det ret at proteininholdet stiger væsentlig når korn spirer, ??? hvorfor fodrer vi ikk bare med spiret korn, i vores jagt på alle proteinerne
-
Det er i hvert fald rigtigt at proteinet i korn/kerner frigives når de spirer. Til gengæld forbruges noget af sukkerstoffet til spireprocessen så om den samlede næringsenergi er blevet større er nok tvivlsomt.
-
bland helsefolk anprises spirer for at give en bedre tilgang til vitaminer og næringsstoffer fremfor bare at spise korn og bønner
http://friskespirer.dk/hvorfor-dyrke-spirer
-
Jeg TROR!!! at søjlen med fordøjeligt renprotein er et pejlemærke for proteinets kvalitet ( sammensætning af aminosyrer og fordøjelighed). Men lidt træls at søjlen med råprotein og renprotein ikke begge er i %, så de er lettere at sammenligne. Jeg kan ikke finde tal for aminosyrer i spiret korn og mangler også tal på hvordan et perfekt hønseprotein er sammensat.
-
Spændende tråd :)
Hvordan tænker i at hestebønnerne i praksis skal udfodres til hønsene?
(De skal forhåbentlig ikke bælges :o)
Nina
-
Jeg har lige købt hestebønnefrø (valsk bønne) til at så mellem karoffelrækkerne. Har ingen erfaringer med dem, men efter hvad jeg kan læse mig frem til, skal de bælges (suk!).
Man kan få en estisk sojabønnesort ( hos Camilla Plum - vist nok). Hvis den kan gro i Estland, må den også kunne bruges her.
Problemet med at sojabønner skal toastes (varmebehandles) burde kunne løses ved at koge dem i trykkoger ( 110-125 grader i ca 15 min er kravet hvis proteinerne skal frigives). Jeg ved ikke præcis hvor varmt, der bliver i en trykkoger, men mon ikke det passer nogenlunde.
-
Et andet problem med soja er, at det indeholder meget fytin , der binder en række mineraler. Nogle færdigfoderprodukter er tilsat fytase ( det enzym, der skal nedbryde fytinen, så mineralerne frigives ). Løsningen kunne være at bruge den trykkogte soja bagt i brød med lang hævning, så kornets fytase får tid til at virke ( min.et par timer). Havre indeholder ikke fytase, så den kornsort kan ikke bruges i brødet. I teorien burde en fordeling 1 del soja : 4 dele mel/korn give en optimal proteinsammensæning. Er ikke helt klar over om der er tale om tørrede sojabønner og tørret korn eller friske sojabønner og friskt korn - rummål eller vægt.
Jeg har prøvet at fodre med humus lavet på sojabønner og sojabønner indbagt i brød. Førstnævnte gav en tendens til tynd mave - sidstnævnte fungerer fint.
Lidt luksus at bage brød til sine høns. Jeg bager et par stykker, når jeg alligevel har ovnen tændt. Rørt sammen på røremaskine og hældt direkte i forme - som rugbrød- med kun lidt gær, for at få den lange hævetid. Jeg bruger brødet som hønseguf.
-
Til Lene de nyeste europeiske nærings anbefalinger:
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/Rehutaulukot/feed_tables_english/nutrient_requirements/poultry
Og de nyeste fodertabler :
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/Rehutaulukot/feed_tables_english/nutrient_requirements/poultry
-
Rettelse fodertabler er her:
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/Rehutaulukot/feed_tables_english/feed_tables/poultry
-
Tapani. Det ser interessant ud - skal studeres nærmere! Tak for linket.
-
@ Lene, en excel ark som beregner foder blandingen har stået på min "to do liste" længe måske kan vi hjælpes af.
-
Hestebønner (valske bønner) behøver ikke bælges, men hvis du lader dem sidde på planten til bælgen er helt sort, så er bønne-frøene blevet maksimalt store og falder næsten ud af sig selv. De skal dog valses/males da de i den modnede udgave er for store og tørre til at hønsene kan spise dem.
Husk at det SKAL være de taninfrie (de har altid hvide blomster)
Sonja
-
@Tapani. Det kunne være smart med et excel-ark. Excel ikke min stærke side så det havde jeg slet ikke tænkt på. Tror dog min mand kan. I første omgang er min hovedinteresse at få sammensat proteinerne så de er optimale - mindst spild. Også sådan noget på 'to do'-listen, som bliver taget op en gang imellem, når jeg har tid - så det går langsomt. Jeg skal lige have kigget nærmere på dine links om der er noget om, hvordan det "perfekte" hønsefoderprotein ser ud. Kunne være meget smart at hjælpes ad - så får man det måske også gjort :)!!!
@Kokholm. Nå øv- det var jeg ikke lige opmærksom på kunne være et problem. Har købt en frøpose med blandede sorter - ved ikke hvilke - blot at den også indeholder rødblomstrende sorter. Jeg må så dem og så tage frø fra evt. hvidblomstrende sorter, der ser ud til at gro godt og nogenlunde kunne modstå rust og andre plager.
-
Har netop i den lokale Aldi (Toftlund) set en varmluftfriture der kan sættes til 0-200°C, med omrører og det hele. Den må kunne bruges til at toaste sådanne bønner. Pris = 500,- kr.
Der findes også Tefal ActriFry osv. men de er noget dyrere og så kan temperaturen ikke indstilles så vidt jeg ved.
-
Lene du kan jo klippe et antal små garnstumper af og binde om dem der blomstrer hvidt så det også kan ses når blomsten er væk. Ved grise betyder taninerne at de er dårligere til at blive drægtige og de får færre grise. Så disse bitterstoffer har nok en hormoneffekt så mon ikke det påvirker æglægningen også.
Der er ikke problemer med rust og andre plantesygdomme fra kartoflerne. De er ret robuste.
Sonja