Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Ilse B efter 09 Oktober , 2013, 12:43
-
Når standardvægten på ens hane er 850 gr og han vejer over 1100gr, er det så et problem?
Han er kun 4 måneder :angel:
Nogen der ved det?
-
Svaret er ja og nej.
Da jeg var fjerkrædommer for nogle få år siden, var der meget fokus på vægt, specielt ved de svære dværgracer. Det viste sig, at R.I.R var den race, der havde størst overvægt. Den race, der var mest fokus på var orpington.
Ved sidste års Landsudstilling var der en dværg-orpington høne, der så ud til at veje langt over 2 kg. der fik toppoint, hvilket jeg undrede mig over. Hønen havde efter min mening ikke det dværgpræg, som bl.a. kendetegner de dyr, der blev danske mestre.
Din hane på 1100 g er ikke voldsomt overvægtig. Hvis den ikke er for stor og grov ligner den sandsynligvis langt de fleste eksemplarer af din race.
Jeg ved ikke om vægt fortsat er et spørgsmål, der diskutteres i Dommerringen og i Standardudvalget. For et af de spørgsmål, som gør spørgsmålet om vægt interessant er, om der kan fremavles dværghøns i vore racer, der er et godt, racetypisk dyr og samtidigt holder den vægt, der er angivet i Standarden.
Svaret er altså ikke entydigt; men ved bedømmelse accepteres der ved nogle dværgracer en betydelig overvægt.
-
Tusind tak for svar, Erik :)
Det var da godt at høre. Jeg mener ikke min hane virker fed, men det er ikke så nemt af afgøre, når der ikke er andre at sammenligne med.
Det undrer mig, at der bliver diskuteret meget om farver og tæer og alt muligt, for at ramme standarden, men ikke så meget vægt, det gør måske ikke så meget? Min hane er en dværg kochin, der er nu ikke så meget dværg over ham.
Plejer man at veje sine høns? Måske er det helt åndssvagt, men det giver da lidt hint om dyrest tilstand, ?
-
Nej, man vejer ikke hønsene på en udstilling, man vurderer og ser om racepræget er der og om sirligheden er der hos dværghønsene.
En hane/høne kan godt se kæmpestor ud og være knoklet og så ikke veje meget. Ligeledes kan en hane/høne se lille ud og være tung.
Vægtene i standarden er max. vægte for dværge og min. vægte for store.
Jeg vejede engang alle mine Jersey Kæmper, fordi der skulle bruges nogle vægte for dyrene i Danmark til Europa udvalget. Og ved denne lejlighed fik jeg også ryddet ud i dem som var små.
Så det kan kun anbefales at veje sine dyr engang imellem.
Men Ilse B er det bare til hyggehavehøne, så er vægten vel underordnet.
-
Tak for svar, Lene,
Ja, det er underordnet om min hyggehane er fed, så er der noget at stå imod med, når det bliver vinter. /o
-
Det er da ikke sikkert at han er fed, han kan jo bare være for stor. ;D
For øvrigt er det svært at holde vægten på dværgene nede og holde vægten på de store oppe. Især hvis man ikke komme andre steder for at se andre dyr i samme race/varietet, så man kan sammenligne.
Her er det så en fordel at komme på udstillinger med sine eller/og diverse hønsedage, så man kan sammenligne og ikke mindst snakke med andre opdrættere.