Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Problemer og sygdomme => Emne startet af: Hiltunen efter 06 Oktober , 2013, 21:52
-
Jeg snakkede med en zoodyrepasser som sagde at hvis de ikke varmebehandlede spånerne til slangerne, så fik de ofte blodmider.
Jeg har fra starten(2011) brugt spåner som strøelse i hønsehuset, og haft blodmideangreb i både 2012 og 2013(i 2013 måske fordi jeg ikke fik dem udryddet helt året før)
I andre som har haft blodmider, bruger i også spåner? Det kunne da være lidt interessent hvis der var en sammenhæng.
-
Ja, jeg gør. Jeg brugte sand det første år, men pga. sløvhed med at få en trailer på bilen og afsted efter mere, blev det overgang til spåner i stedet for. Jeg håber da ikke, at det spånerne der giver gode betingelser for bæsterne :o.
-
Både jeg og 2 af mine naboer har, til tider, også bøvlet med blodmider. I disse tilfælde bliver der brugt halm og sand. Om blodmider bedst kan lide spåner skal jeg ikke gøre mig klog på men de kan i hvert fald også sagtens trives hvor man bruger sand og halm som strøelse.
Danny
-
Jeg har også haft blodmidder i år, sjovt nok er jeg først midt på sommeren startet med spåner, derefter blodmidder...hmm!
Er gået tilbage til sand som strøelse, for 3 uger siden, der har været ro siden. Men har også både sprøjtet med opslemmet Hemexcide, stald spray, og gjort rent igen og igen..
-
Gad vide om ikke man kan forebygge ved at blande Hemexcide i spånerne, hvis der er noget om snakken? Jeg bruger blå softspån fra Land&Fritid og kan ikke finde info om hvorvidt det er varmebehandlet.
Har ikke haft mideangreb, men hønsehuset er også nyt og hønsene i orden da de ankom.
-
Mit første og værste mideangreb kom i år på et tidspunkt hvor jeg forsøgte mig med sphagnum som strøelse.
Anden omgang, som var mildere - fordi jeg vidste hvad jeg skulle holde øje med - var med spånder i bunden, og det var væsentligt nemmere at komme i bund med rengøring med spåner. Tørvestrøelsen sætter sig, hvor man altid kan pirke spåner ud med en pind, hvis de har fundet en sprække.
-
Jeg vil give Bente ret i at det er nemt at gøre ordentligt rent med spåner - det tæller absolut på plussiden!
-
Mon ikke det er den gode og varme sommer, som har gjort at blodmiderne har stortrives i år ?
-
Det jeg har fundet ud af er; gnavere er dem der smitter med blodmider. Dvs. at hvis man køber noget størelse, der kan have haft besøg af en gnaver, så får man evt. blodmider med i købet.
Det der er sket hos mig er at vi har haft besøg af mosegrise. De har løbet ind og ud af mine huse og fået mider med sig.
-
Mus og andet gnaverværk er sikkert smittekilder, men også vilde fugle. Hvis vejret er fugtigt og lunt, så får miderne gode vilkår.
-
Jeg tænker nu ikke at spånerne giver gode betingelser for miderne, men at det er måden de kommer ind!
Hvis blodmider normalt gemmer sig i barken på træer i skoven, så er det sandsynligt at der er nogle i pakkerne man køber.
Jeg ved egentlig ikke om man varmebehandler spånepakker til heste, men siden det ikke kunne bruges direkte til slanger, så må der jo forekomme blodmider i dem.
Jeg skal snart tage vores nye hønsehus i brug, og det bliver nok med sand.
-
Jeg bruger spåner, der står med blå skrift Star spåner på pakken.
Har været inde på hjemme siden, og kan læse at de er varmebehandlet, jeg har aldrig haft probl. med utøj.
-
jeg bruger også dem til heste... skal lige en tur i stalden for at læse hvad der står... sidste gang vi havde blodmider havde jeg spåner fra Tyskland... den pakke er jo væk for længst, og bliver ikke købt igen da prisen er den samme som i dk...
-
De spåner som bruges til SPF-grise er helt sikkert varmebehandlet. Der tror jeg ikke at avlerne tager nogen som helst chancher for at lukke noget som helst uønsket ind
Men en interessant teori, som hvis den er rigtig, er guld værd til kunne undgå nogle angreb
-
Det ser ud som om at Staben laver flere slags spåner. Dem jeg køber er med brun skrift, og de er åbenbart ikke varmebehandlede: http://www.staben.nu/kutterspaonbal2.html
Min foderstof har indimellem udsolgt og sælger andre spåner uden brand. De er som regel dårligere i kvalitet end Staben spånerne. Jeg håber ikke, at det er med spånerne, at miderne er flyttet ind :o.
-
Jeg bruger altid spåner til de små kyllinger, både når de går i de lukkede kyllingemødre og også når de flytter ud i kyllingerummet i stalden.
Og de steder har der nu aldrig været blodmider.
Men måske trives de blodmider bedre i spåner, for der er flere "sider" at gemme sig i.
-
Jeg har kontaktet Land&Fritid. De blå softspån derfra er ikke varmebehandlede. Jeg blander noget Hemexcide i og krydser fingre. *k. Har købt en hel palle.
-
http://hamsterinfo.dk/artikler/helbred-sygdomme/utøj-parasitter
Prøv og se under overskriften Forebyggelse og derefter under punkten Vær kritisk.
-
Vil lige understrege at jeg ikke har oplevet mider eller andet utøj i spånerne fra Land&Fritid.
-
Jeg har aldrig brugt andet end byghalm. Jeg har ikke tidligere år haft blodmideangreb, men det har jeg så i år.
Så umiddelbart ville jeg også hælde til at det er vejrforholdene der har været hovedårsag til de mange tilfælde af blodmider.
En helt anden ting der måske lige skal kigges på:
Er det de samme mider der angriber fugle, gnavere og slanger? Eller er miderne artspecifikke?
Det er jo ret væsentligt for at vurdere om feks mosegrise kan 'smitte' høns.