Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Høns => Emne startet af: linederosche efter 26 Februar , 2013, 12:40
-
Hej alle :)
Jeg er igang med at bygge en ny hønsegård, men har brug for at høre/hjælp af nogen mere erfarne hønseejere.
Jeg vil gerne anskaffe mig en race, som er gode æglæggere(gerne brune æg), en høne som der er noget godt kød på, når den skal slagtes og sidste hvis det muligt med mine krav, at få en der også vil ruge.
Havde tænkt på hvide italienere, eller guld/sort randet wyandotter, er jeg her helt ved siden af? Eller er der andre racer som lever bedre op til mine krav?
Jeg ser frem til at høre fra jer :)
Mvh Line
-
hvis de ikk skal flyve er brahma'r os et godt bud
-
Hvide Italienere lægger hvide æg, ruger ikke særlig ofte og er forholdvis små og slanke så det er heller ikke en slagterace. Så med de kriterier du har set op så er det nok ikke hvide Italienere du skal have.
Hvis de SKAL lægge brune æg så kunne Maran, Barnevelder, Welsumer og Newhamshire være nogen bud. Dog er rugelysten svingende fra stamme til stamme når vi snakker Newhamshire og Welsumere.
Hvis det ikke behøver at være deciderede brune æg, men dyr der gerne ruger og samtidig giver en god slagtekrop så kunne følgende racer være en mulighed:
Sussex
Orpington
Australorps
Dorking
Store Cochin
Danny
-
Italienere er ikke gode til at ruge. Er ikke sikker på hvor gode de store wyandotter er til det. Orpington og brahma klarer både kød, æg og rugning. Australorpserne også. Ved andre af de større racer er det tit et spørgsmål om stammer. Nogle stammer ruger, og andre ikke. Lige om lidt vil det sikkert vælte ind med folk der anbefaler "deres" racer. Jeg har f.eks barneveldere og der er det meget forskelligt med rugelysten. Til gengæld lægger de pænt brune æg. Kan se at Danny har givet dig nogle fine anbefalinger, så prøv at kigge i vores leksikon eller lån den store hønsebog og kig den igennem. Det er jo så forskelligt hvad vi synes er pænt at se på.
Ps. farven på æggeskallen har ingen betydning for smagen. Der er dog mange der synes at æg skal være brune eller skal være hvide, eller synes det er sjovt med meget mørke æg eller blå/grønne æg. Men i forhold til spiseværdi er det uendeligt ligegyldigt.
-
Hvad med Bielefeldere??
De lægger ihvertfald brune æg, men ved ikke lige hvordan med rugning?? ???
-
Hvide Italienere ruger ikke.Og mon ikke de lægger hvide æg.
De guld sortrandede Wyandotter i stor ruger heller ikke.Men mange dværgwyandotter gør.De lægger også pænt store æg i betragtning af dyrets størrelse.
New Hampshire kunne måske være noget for dig.De ruger dog heller ikke.Men er meget flittige æglæggere.Nysgerrige og imødekommende af væsen og kyllinger vokser hurtigt.Og så er det også flotte dyr at kigge på.
Hvis jeg skulle vælge kun én race af dem jeg har pt så blev det de store Brahma.De er smukke,Utrolig rolige også fra små.Lægger brune store æg.De er nemme at holde bag hegn.Største ulempe er at de er lidt for glade for at ruge .Så de skal på afvænning.I hvertfald når jeg samler til rugemaskinen.Store dyr skal også ha mere foder.
Hvis du skal ha en hane så husk at han ikke må blive for stor til hønen.
Held og lykke med projektet.Meld endelig tilbage hvad du bestemmer dig for :)
-
Sort-kobber maran lever op til alle dine krav. *p
-
Store wyandotter er nogen de skønest høns, og min stamme ruger :)
-
Hej alle:)
Tusind tak for de mange gode svar og råd :)
Må erkende at høns er en stor verden:) men har med stor glæde læst jeres svar.
Pt. er mit valg faldet på Sussex, men hvor stor er deres spiselyst? Har nemlig i forvejen 5 Orpington og deres spiselyst er temmelig stor.
Og lige et spørgsmål i den anden grøft, hvis jeg må tillade mig at spørge, men hvad sælger i jeres æg for? Har solgt mine for 1kr stk. men flere har sagt de synes det for billigt.
Mvh Line
-
Vi sælger ikke æg til konsum, for det er simpelthen ulovligt, når æggene er fra høns som ikke kommer fra salmonella kontrollerede rugerier.
Men der er nogle ildsjæle som arbejder på at få lovlig gjort det UDEN at det koster en formue og en hel masse prøver.
Læs evt. tråden her : http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=31007.0
-
Mine æg til dekorationsbrug går for 2 kr. pr. stk., men prisen stiger snart til 2,5 eller 3 kroner.
Hvis det bliver tilladt at sælge æggene, dvs. jeg får mulighed for at få dem salmonellatestet, så jeg kan sælge dem til spisebrug, stiger prisen helt sikkert til 3 kr. for at få dækket bare en lille procentdel af udgiften til kontrol (ca. 20 kr. pr. æg og så x stykker pr. antal høns du har og så 3 x pr. år = ca. 1200-1400 kr. for mig).
1 krone pr. æg er alt for lidt, mine høns æder for ca. 1,24 kr. pr. lagt æg (løseligt regnet ud for et stykke tid siden).