Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Halldor efter 03 August , 2011, 22:26
-
Med min baggrund på Island, har jeg savnet ikke at kunne tage ud og plukke vilde blåbær og revling (Sortebær). Her på Fyn har jeg ikke fundet disse bær. Men de sidste år har familien taget en tur i begyndelsen af august til Jylland, hvor man kan finde steder med disse vilde bær. Det undrer mig lidt, hvor sjældent jeg hører folk snakke om at de har været ude på heden eller i skoven at plukke. I disse helse-og selvforsyningstider forventede jeg langt mere interesse i disse meget sunde og velsmagende naturprodukter. Hvordan har I det, har I tradition for plukning, hvordan udnyttes bærene og hvor meget plukker I, hvis det er noget som I plejer at gøre?
2011 turen er lige overstået for vores vedkommende. Efter næsten to times kørsel kom vi frem til vores sted i nærheden af Ho. På knap tre timer fik vi plukket mer end 3 kg. blåbær og 1,5 kg revlingebær, som nu er lavet til vinterforråd. Dejlig tur og ikke mindst glæden ved at have "lageret" fyldt op!
-
Tja. Hvis man har dem lige omkring så er det jo bare noget man gør. Jeg bor på Fyn nu, men er vokset op nord for Viborg. Vi spiste også revlingebær og plukkede blåbær, tyttebær og kantareller. Det er alt sammen noget jeg ikke lige har fundet på Fyn. Men i år har jeg plantet rigtige blåbær (+amerikanske) og tyttebær i mit nyanlagte surbundsbed. Kantarellerne er desværre ikke sådan lige til at få til at gro hvor man gerne vil have dem. ;)
-
Jeg bor i Norge og jeg er veldig glad i å plukke blåbær (ca 20 liter), tyttebær (ca 20 liter og bjørnebær så masse jeg får tak i. I fjor var det 12 kilo. Nå har jeg flyttet til et annet fylke så nå må jeg prøve å finne meg nye steder fulle av bær.
Jeg elsker å gå i skogen med bikkja, fyrer bål, steker pølser, koker kaffe og plukker bær.
-
Vi har heldigvis sommerhus midt i det jydske hedeland og jeg nyder hver sommer at have blå fingre ;) Der er i øvrigt også masser af svampe (som jeg ikke er så god til endnu) og vilde hindbær /o
-
Tror slet ikke jeg kender til de bær.
Men jeg plejer at tage ud og samle brombær og hyldebær, i vildskab.
(hyldebærne er hønsne iøvrigt meget glade for.)
-
Jeg er så vokset op på fyn og har været vandt til at vi efter den første frost tog ud til kysten ...feks fyens hoved og plukkede slåen som mormor så lavede saft af.
Og ja også brombær i massevis.
Nu bor jeg så opppe i nordjylland og der er masser af gode sager på heden og i skovene /o
Men på fyen kan du i hvert fald plukke slåen (gerne iført masser af tøj for de stikker heeelt vildt ...og vent til de har fået frost ..det det der bringer sødmen frem i dem)
-
Jeg husker som barn min mormor med to spander på vej hjem efter en dag i "bærlandet". Det var som regel Revlingebær hun kom med. Min mor lavede "råsaft" af bærene (pressede saften ud og den blev så blandet med sukker og kommet på flasker), som vi så gennem vinteren fik enten som suppe eller som saft på grød eller budding. Blåbær blev næsten altid kogt til marmelade, de som ikke blev brugt friske.
Jeg har for nylig "opdaget" Slåen, som jeg ikke kendte i forvejen. Har smagt på aldeles udmærket snaps hos min kammerat, lavet på Slåen og Gin!! Mulighederne er vist mange, når det kommer til at udnytte naturen:-)
-
Det er også snart ved at være tid til at plukke vilde æbler. De er supergode til gele, og de skal være lidt umodne/sure. De står i mange markskel sammen med hyld og mirabeller m.m.
-
Tja, her hvor jeg bor er der slet ikke de muligheder. Det er forbudt at gå i markskellene (de få som er tilbage), de gamle markveje er forlængst pløjet op og al skov er privatejet, og da man kun må bevæge sig på vejen/stien, så er det praktisk talt umuligt at plukke så meget som en bette svamp. Jeg har oplevet at få skæld ud af ham som har jagtretten i skoven, fordi jeg trådte to skridt væk fra skovvejen for at han kunne passere mig og hundene i sin bil /d
-
Jeg plukker mange bær hvert år. Revling bruger jeg til snaps: fyld en krukke og hæld vordka på og lad trække. Smag lidt ind i mellem. Bliver den for stærk, har man lavet en essens, der så bare skal fortyndesmed mere vodka. Blåbær laver jeg også snaps af ( Det gør jeg faktisk af det meste), og så bruger jeg dem i muffins, tærter, spiser dem bare, putter dem i salat og laver syltetøj. Et år havde jeg rigtig mange, og lavede saft blandet med brombær. Og så tørrer jeg dem. Tørrede bær er geniale. De kan holde sig uendeligt, har jeg hørt, men når det aldrig *GG* Put dem i salat, gryderetter, på morgenmad osv.
-
Andgående slåen, hvad bruger i så dem til? Kun slåensnaps? Vi har tonsvis af slåen hvert år, men ved ikke lige hvad jeg skal lave af dem, det er jo lidt ærgerligt, for mange af dem rådner væk, fuglene når slet ikke at spise dem :)
-
Mikkel: du kan lave saft af dem, men de skal lige en tur i fryseren først. Ellers er de bitre.
-
Okay, super - tak /o
-
Og så skal du være opmærksom på, at slåensaft kan virke afførende...
-
God information Tine, tak /o
-
Jeg har bare ikke tid til at plukke - og tror også lidt det er en tradition som er gået lidt tabt i travlhed...
Har massere af bær på min grund - Hyld, Brom, Sol, Kirse, og to andre jeg altid glemmer. + Hvad jeg ikke ved...
Men får bare ikke samlet selv :(
-
Jesper: hmm...hvor pokker ligger Engelstofte??? Vil da godt komme og plukke. Og tænker lige: når du oven i købet har det lige uden for døren er det da synd. Det er ret hyggeligt at plukke - og efterflg. lave noget lækkert af det...syns jeg.
-
Lone
Det ligger meget langt fra Give, men meget tæt på Herlufmagle. :D
Jeg har selv blåbær i haven (kultiverede). 7 'gamle' buske (4-5 år) plus 10 nye. Så jeg kan nu høste 4-5 kg i løbet af en sæson. Bliver vel dobbelt op om et par år. De bliver primært brugt til marmelade.
Brombær (bjørnebær for nordmændene) har jeg også i haven men synes ikke de giver så stort udbytte. Jeg supplerer med plukning i et vildt krat ikke så langt fra min bopæl (har også hjembragt en enkelt af disse vilde planter til matriklen for at øge egenproduktionen). Igen bruges de primært til marmelade.
Hindbær har vi rigeligt af. Primært kultiverede former, men også en lille smule vilde (skovhindbær). Marmelade.
Så har vi lidt stikkelsbær og solbær, men det er planter der er sat for ca 1 år siden, så beskedent udbytte endnu.
Kirsebær, blommer og anden frugt har vi rigeligt af.
Dvs, i år ikke så meget. Det der ikke blev dårligt befrugtet grundet det kolde vejr i foråret, har en tendens til at blive ødelagt pga af den megen nedbør der har været i år. På mit Stella kirsebærtræ i hønsegården var der rigelig frugtsætning. Et skøn er, ihvertfald 100 l, og et andet skøn er at, ihvertfald 95 l var ødelagte, enten revnede eller begyndt at rådne på undersiden, inden de overhovedet havde fået den dybtrøde farve de skal have. Og de 5 % der skønnes at være OK, var så sandelig svære at finde blandt alle de dårlige bær. René Claude blommerne synes at gå samme vej. Surt show. Vi håber på en bedre sæson næste år.
Revlingebær kender jeg ikke men vil da checke dem ud på nettet om lidt.
Slåen har vi ikke selv, men jeg kender et krat i nærheden, der er rigt bærende. Jeg har aldrig vist disse bær den store interesse da det eneste jeg har hørt dem anvendt til tidligere var slåensnaps. Noget der ikke umiddelbart har min interesse. Men en opskrift på slåensaft kunne være interessant.
-
Herhjemme har vi masser af hyld og har for første gang fået plukket og lavet saft af blomsterne. En del af klaserne lod vi dog være, så vi også kan få bær til saft når den tid kommer.
Derudover har jeg fået masser af kirsebær af min svigerinde som jeg har lavet gele af. Det er første gang jeg har lavet sådan noget af egen produktion og blev faktisk vældig overrasket over den følelse af tilfredshed det gav.
Jeg har også slåen i krattet langs marken men er også kun bekendt med slåen til snaps og snaps kan jeg bare slet ikke fordrage. Så jeg kunne også godt bruge en opskrift på saft.
-
Åh, jeg glemte hyldebær. En meget vigtig bærhøst her på stedet. Vi har ikke prøvet at høste hyldeblomst endnu, måske en gang i fremtiden. Men vi laver normalt 4-5 L koncentreret hyldebærsaft (tilsvarer 16-20 L færdig drik). Det bruges primært når vi bliver forkølede. En kop (eller flere) varm hyldebærsaft med en skive citron er bare noget af det bedste når man er blevet rigtigt godt snotnæset. Om det hjælper?? - tro flytter som bekendt bjerge. :D Jeg synes ihvertfald det hjælper.
Checkede lige op på revlingebær - dem tror jeg ikke vi har så mange af på Sjælland. Måske grunden til at jeg ikke kender dem. :)
-
Jeg tror heller ikke revling er på Sjælland. Den smager ikke af ret meget , men ER suveræn til snaps. PÅ vodka, forstås. Snapsesmagen kan jeg heller ikke lide. Måske kan de også bruges til saft.
Slkåensaft: først skal de en tur i fryseren. Så ned i saftkogeren med sukker drysset rundt. Og til et par kilo vil jeg rive skal af 3-5 citroner og smide i og så de halve citoner også. Smag dig frem, inden det hældes på flasker. Måske kan man det samme med revling, men det har jeg aldrig prøvet.
Pilegården: ale mine kirsebær fik frost, da blomstrede, og mine 3 æbletræer har tilsammen 7 æbler og mine 3 pærertræer har nothing ØVVV
Sådan var det også sidste år.
-
Hvis slåen er bedst efter at de har fået den første frost, skal de vel helst ikke plukkes for tidligt. Selvom man kunstigt kan give dem frost ved at smide dem i fryseren, skal de jo helst være modne når de plukkes. Så hvornår er de normalt modne? Er vi helt henne i oktober/november, før disse bær bør plukkes?
-
Slåen er normalt modne til plukning i oktober og frem til starten af november.
-
Vores familienslåenudflugt foregik altid EFTER de havde fået frost ... så der næsten heller intet løv på krattet så det nemt at de bærrene (og tornene)
Hysk hyldeblomstsaft er også afførende ;)