Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Jesper Arnecke efter 22 Marts , 2011, 09:58
-
Hejsa,
Nogle venner og jeg brygger lidt mjød fra tid til anden og til den process bruges der honning, meget af det.
Er der nogle af jer der selv ligger inde med eller kender nogen som har honning i en 20-30 kilo til en billig pris.
Generelt kunne jeg også godt tænke mig at se hvad i giver for en bøtte honning hos jeres lokale biavler. Såvidt jeg er kommet frem til er der ret stor forskel på Sjælland og Jylland - som altid...
Måske det skal ligge i en købes tråd?
-
Slet ikke nogen der køber honning hos en bi avler?
Fakta's honning pris er der jo ikke meget spændende ved :)
-
Desværre. Min bror er biavler og jeg får af ham. Men han bor i Sverige.
-
Min udlejer er biavler og jeg har sendt dig en pb. Hos ham kan du nok købe en palletank med 1000 l. honning ;)
-
Og ellers kan du sikkert finde noget her:
http://www.biavl.dk/ (http://www.biavl.dk/)
-
Det er ikke kun mængde, men også priser jeg i interesseret i at kigge lidt på :)
Altså om der er noget hold i om Jylland er så meget billigere end Sjælland på det her punkt også :)
-
Nu kender jeg ikke til prisen i jylland, men jeg kender en rigtig dygtig mjødbrygger, og han bruger ikke ren honning, men den spilhonning der kommer når man renser pladerne, de forskellige urenhedder (bland andet propolis) giver en helt fantastisk smag ;D ;D
-
Restauranter og cateringsbranchen køber spande med 5 liter hos fx INCO. Prisen kender jeg ikke, men kan finde ud af det hvis det er? Kan man bruge flydende honning?
I Stenlille på Midtsjælland tager den lokale biavler 35 kr. for et (stort) glas honning.
-
Vi har skam her på Schæferholm også været honningproducerende i omkring 15 år. Har i de fleste år haft mellem 40 og 50 bifamilier, som snilt kunne producere omkring 1 ton honning.
Vi har dog ikke solgt på detail-emballage da det er ret tidskrævende. Røring, tapning osv. Så vi valgte at have nogle flere bifamilier og i stedet producere noget mere honning, på grosist-emballage.
For os var det sjovere at gå ude i det fri om sommeren og arbejde i bigårdene, end gå inde og røre og tappe ;)
Mht. til priser, så svinger de her i området mellem 28 og 35 kr. incl. moms på detalil-emballage og 22 kr./kg.+moms på grosist-emballage, sidste år.
Men grosistpriserne har været udsat for voldsomme udsving. For omkring 10 år siden fik vi 30 kr./kg. +moms og for 5 år siden kunne det ikke sælges. Dog modtog enkelte grosister honning mod afregning af kr. 12 pr. kg. året efter.
Mht. mjød så er det alm. at bruge "2. sorterings-honning" til dette formål. Det kan tit købes meget billigt.
-
Jeg kender også folk der bruger resthonning til alm. ølbrygning i stedet for sukker. Smagte noget til nytår, og det var goooodt. ;)
-
Mmm, mjød er lækkert! Er sikker på at honningøl også er godt. Jeg håber at jeg skal have bier i år /o
-
Super med alle de svar!
@Lene, jeg giver ham et kald en af de nærmeste dage! - Tusind tak! :D
@Tanja, det må du meget gerne. Når du siger flydende honning, er det så akacie honning du tænker på?
@PrintzDk, det skal helt sikkert prøves! - Vi har prøvet meget forskelligt honning indtil videre, det er næsten det mest vanskelige, at få samme kvalitet og type hver gang :)
-
Min honning-pusher tager kr. 20 for sådan en almindelig størrelse bøtte af den dejligste honning <. Han bor i Jylland ...... selv bor jeg på Sjælland :)
-
@Tanja, det må du meget gerne. Når du siger flydende honning, er det så akacie honning du tænker på?
Ok, jeg spørger lige min kokkemand om en ca. pris, og vender tilbage :). Jeg tænker ikke decideret på akaciehonning, "alm." honning kan man vist også købende i flydende form... Tror jeg nok...
-
Vi plejer at give mellem 20 og 30 kr her på egnen hos de private :)
-
Vi har bier "til husbehov". Hvis folk insisterer, kan de købe et GLAS (ikke plastik) med 480-500 gram honning for 25 kroner. Og det giver skam dundrende underskud, vil jeg lige fortælle :o. Det er muligt/sandsynligt at erhvervsmæssig biavl kan gøre det meget billigere så der alligevel er noget indtjening. Ligesom med forskellen på vores hønsefoderpriser og industriens......
Og så er honning altså forskellig, afhængig af årstid og lokalitet, ja selv de enkelte bifamilier, der kan have foretrukne planter, der besøges mere end hvad nabofamilien gør. Og det er jo lige netop det, der gør det til et naturprodukt og spændende at smage på. Den honning, der importeres fra udlandet, er ofte sukkervand fra store tankanlæg, der har vendt en gang i en bi-mave..... Deraf prisen. Hvis bierne kun skal flyve tyve meter for at få fyldt mavsen, kan de producere enorme mængder - men det smager kun af sukker og bi-mave /d.
Her nyder vi f.eks. forårets honning lavet på kirsebærblomster og lidt hvidtjørneblomster - velduftende med et lille skarpt anstrøg. Perfekt til friske, danske jordbær! Og så er der den mørke, kandisagtige mælkebøttehonning blandet med lucerneblomst. Lækker til skimmeloste. Osv. Forrige år var der syv tavler i den ene familie med en lys, citronduftende honning med lidt bergamottesmag. Den ville vi gerne have mere af (åh, pandekager /o) men vi aner ikke, hvor de havde fundet den nektar. Spændende hobby!
-
Jeg vil også have bier!!! Men kurset her i lokalområdet var overtegnet i år. Øv! Nå, det kommer nok.
-
Jeg har også bier til husbehov og det er simpelthen bare den mest afstressende hobby der findes. Det er simpelthen guld værd at sætte sig i nærheden af bigården en sommerdag, lukke øjnene og bare lytte til biernes summen.
Jeg kunne aldrig drømme om at købe udenlandsk honning af de grunde Ankerine beskriver og desværre vil man kunne opleve det samme med noget dansk 'industrihonning': Det er set at der hos nogle erhversbiavlere bliver fodret med sukkervand under trækket >:(
Det der sælges som akaciehonning i supermarkedet har nærmest ikke noget med honning at gøre. Jeg har smagt rigtig nyslynget akaciahonning lavet af bier, der udelukkende trak på akacietræer. Det smagte helt anderledes end det sukkerstads man kan købe i supermarkedet.
Man kan godt købe flydende honning i DK, men kun om sommeren. Flydende honning er nemlig honning der endnu ikke er rørt (undlader man at røre det ender det som en stor krystal). Rørt honning kan dog også være temmelig flydende; det afhænger af hvad bierne har trukket på. Vores honning fra sidste år er fx aldrig blevet rigtig stiv - bierne hentede den i skoven og parcelhushaverne.
Skal man bruge flydende honning nu kan man dog bare smelte den i mikroovnen. Det er ikke helt det samme som nyslynget honning, men det går an ;)
åhhh glæder mig til sommer!
mvh
Mette
-
Øv, jeg ville bare SÅ gerne have bier - men jeg svulmer op til Michelinmanden når de stikker, så jeg tør ikke <W
-
@Mette Marie Andersen. At Erhvervsbiavlere undertiden foder med sukkervand under træk, kan skyldes at der er tale om aflægger-familier (altså produktion af nye bi-familier) som ikke kommer til at producere honning inden næste sæson. Det er tit nødvendig at fodre nye familier, det har jeg selv ofte været nødsaget til. Men mine 40-50 produktions-familier fodres selvfølgelig kun i lange trækfattige og kolde perioder om sommeren, såfremt man er så uheldig at sådanne skulle opstå. Det er trods alt et spørgsmål om at holde liv i produktions-familierne.
Jeg tror ikke nogen biavlere tør fodre produktions-familier med sukkervand under træk, således at det inverteres som "honning" med salg til grosist (industrien) for øje. For der bliver jo taget prøver og det vil straks blive afsløret at der er tale om honning forfalskning, og det er faktisk iflg. loven strafbart.
-
Min udlejer som er biavler med omkring 200 stader ER allergisk over for bistak, så Louise det kan godt lade sig gøre.
-
Angiver i per bøtte eller per kilo? :)
-
Angiver i per bøtte eller per kilo? :)
Du er rendt ind i et helt almindeligt Forum-problem: vi plaprer derudaf når et emne tangerer et interesseområde. JEG tager altså 50 kroner per kilo men ville ikke drømme om at sælge til mjødproduktion - og det ville vel også være for dyrt. Jeg tror at du skal have fat i en erhvervsavler i nærheden af dig, der måske har en rest let krystalliseret honning stående. Den kan sagtens bruges til mjød og er ikke så "dyr".
-
Det er muligt at lave (næsten) flydende honning i Danmark. Man tager blot den nyslyngede honning og fryser direkte efter sining. Jeg har honning der har holdt sig flydende i flere år på den måde, men den bliver stiv efter en uge eller to uden for fryseren. Jeg bruger typisk honning fra den sidste sommerslyngning til dette, da det er min erfaring at den har sværest ved at krystalisere naturligt.
Jeg sælger i øvrigt honning til 35 kr/glas (og flydende på plast dåser)
Og som det ser ud nu så er der også nogle bi familier til salg om en måneds tid. /o
-
Hej RWA
Der var faktisk et par sager sidste sommer om et par steder, hvor der blev fodret under trækket og det var ikke ligefrem aflægger familier (der var - æhhmmm - temmelig mange magasiner på).
mvh
Mette
-
Min udlejer som er biavler med omkring 200 stader ER allergisk over for bistak, så Louise det kan godt lade sig gøre.
Ja, jeg tror også jeg bare skal "mande" mig lidt op ;) Jeg bliver jo alligevel stukket af og til af de "vilde" bier...
Og så skal jeg nok også bearbejde min fobi overfor medicin - sådan en hævelse kan jo tages af en antihistamin. Men jeg reagerer altid vildt underligt på medicin - ej, jeg er en ynk ::)
-
Er du sikker på at "de vilde bier" ikke er hvepse? Der er MEGET stor forskel på et bi- og et hvepsestik. Bistikket, der kan kendes på at brodden som oftest sidder tilbage (og bien dør :() gør lidt ondt og smerten går over i lidt irritation/kløe og varer for de fleste kun et par timer (hvis man får brodden hurtigt ud). Hvepsestik GØR ONDT AD H...... TIL <W og kan holde flere dage med smerter, rødme og hævelse. Men selvfølgelig kan man være allergisk overfor bier også.
-
Du har ret Kirsten, det er selvfølgelig hvepse ::) Og det gør bare nuller-naller når de stikker.....
Gad vide om man kan få lavet noget prik-test hos lægen for at finde ud af om det er både/og eller kun hvepsene, der giver Michelineffekten ???
-
@Tanja, det må du meget gerne. Når du siger flydende honning, er det så akacie honning du tænker på?
Så fandt jeg prisen med nogle dages forsinkelse: Bagerihonning (2. sorteringshonning, flydende, meget sødt) koster 158 kr. + moms for 3 liter.
-
Du har ret Kirsten, det er selvfølgelig hvepse ::) Og det gør bare nuller-naller når de stikker.....
Gad vide om man kan få lavet noget prik-test hos lægen for at finde ud af om det er både/og eller kun hvepsene, der giver Michelineffekten ???
Her gør vi os stor umage med at finde en bi-dronning med omgængeligt temperament. Vi har haft ondskabsfulde bier, der hang i luften og stirrede på os når vi gik rundt i frugthaven, hvor staderne står. Jo tættere på staderne, vi kom, jo mere steg lyden i styrke og jo højere blev tonen :o. To gange blev vi jagtet 400 meter hjem til huset af 7-10 vrede bier. Det var ikke rart, så dronningen blev skiftet ud med en klappevenlig Buckfast. Der er sikkert også andre racer, der duer, men det er vigtigt til hobbyhold. Nu tør vi lade børnebørnene plukke frugt og lege i deres pilehytte lige ved siden af staderne. Bierne passer deres og flytter sig hvis man er ved at sætte tallerkenen på dem når der er frokost under æbletræerne :D. De er jo ikke interesserede i leverpostejen men kun i nektar og pollen. Vi kan også sagtens tage låget af staderne og vise bifamilien frem eller skifte et par tavler om med bare hænder. Eneste anledning til "rumdragterne" er når vi tager honning fra i sensommeren. Dér løber vi jo med familiens forsørgelsesgrundlag for vinteren (de ved jo ikke at de får sukkervand ::)....) - og SÅ prøver de at skræmme os væk. Jeg kan varmt anbefale bihold til husbehov. Det er meget spændende at følge med i det lille samfundt liv og hyggeligt når de lige nu snabler rundt i forårsblomsterne i krukkerne på terrassen. Men selvfølgelig skal man have respekt for allergier. Der KAN jo ske uheld uanset hvor rare bierne er. Og det koster da også mere end man ellers ville købe honning for.