Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Svømmefugle => Emne startet af: Kim Stenderup efter 21 August , 2010, 14:34
-
Hej herinde.
Jeg har gået og tænkt lidt frem og tilbage på et "stativ" til at holde fjerkræ, mens man afliver det med økse eller andet. Jeg har fundet frem til min hjemmelavede "hoved-afbryder" til fjerkræ. Den er lavet af 3 mm plexiglas, der er formet som en tragt, hvis størrelse passer til den slags fjerkræ, som den skal bruges til. Tragten er sat fast på huggeblokken med franske skruer. Det sorte rundt om tragten er gaffa-tape til at holde på tragten, da plexiglas er meget levende.
Det udvalgte fjerkræ kommes ind i tragtens store åbning med hoved først, hvorefter hovedet trækkes ud af den lille åbning - og hak.
Bagefter stilles tragt og huggeblok på højkant med den lille åbning nedad, hvorefter alt blodet løber fra uden vingebasken og blodsprøjt.
Den er blevet afprøvet på en moskus-and og virkede perfekt. Næste gang er det 4 Australops-hanekyllinger, der står for tur.
Jeg foretog aflivningen uden at slå dyret bevidstløs først, og det fungerede fint. Den nåede ikke at finde ud af, hvad der skulle ske.
-
Super smart.. men kan den så også klare en meget velvoksen andrik som basker a h...... til.. ?
Der er jo godt med kræfter bag sådan en moskus andrik med en kampvægt på godt 5 kg.
-
Den ser fiks ud, tak fordi du delte med os andre <E
-
Om den kan klare en Moskus-andrik finder jeg ud af i starten af september, men der var ingen vaklen i gelederne, da det drejede sig om en and. Men det får i lige en lille skriv om til den tid :)
-
Oh skræk - det ligner et torturinstrument fra den franske revolution. *f
- Det er godt tænkt, tak for billedet. /o
-
Har lige "kørt" 3 store hanekyllinger igennem maskineriet, og det gik smertefrit for alle parter. De lå bare der med udstrakt hals og nåede slet ikke at stresse sig op. Blodstænket var minimalt, så den er godkendt. Kan blot ærgre mig over, at jeg ikke fik ideen for mange år siden :)
-
Kim, kunne du ikke lige skrive nogle mål på din tingest - be' om <+
-
Her er lige et par link om slagtning og "kegler" :
http://www.youtube.com/watch?v=zhHojM2IeIE&feature=more_related
http://www.youtube.com/watch?v=hAUDCdwywqc&NR=1
Bemærk at skoldetemperaturen er i Fahrenheit.
Heka i Tyskland sælger bla. slagtekegler i forskellige størrelser :
http://www.heka-brutgeraete.de/store_front/catalog/index.php?PATH=29_58&PHPSESS=545ecc28a4ebe103aca78503e24aed38
-
Nå,da. Halal slagtning.
-
super idé
Jeg så en glimrende metode blive brugt da jeg var på ferie.
Han gjorde det at han klippede et hjørne af en stofpose, så man kunne få hovedet ud igennem og ellers trak han posen ned over hanen/hønen og derefter krøllede det overskydende af posen sammen om tæerne og stødte sin fod på det stykke uden at træde på tæerne. Så lå fjerkræet fint på jorden med strakt hals og sagde kom og skær hovedet af mig ;D
det så kanon nemt ud og helt uden basken og sprøjten.
det bliver i hvertfald den metode jeg skal bruge /o
-
Marianne: den er ca 30 cm i den store åbning, og 8 cm i den lille åbning. Det skulle være nok til en bredskuldret andrik eller hanekylling.
Leneelle: jeg vil ikke kalde min metode for halal, da jeg bruger en økse til aflivningen. Men den metode i videolinket er klart halal.
Den skoldetemperatur jeg bruger er ca. 65 grader.
-
Det var ikke din metode. Det var et af linkene. Dyrene blev puttet levende ned i tragten og halsen skåret over.
-
http://www.youtube.com/watch?v=zhHojM2IeIE&feature=more_related ca. ved 5:40. Jeg ser det som levende dyr der puttes i tragten og halsen skæres over. Måske har jeg sprunget en scene over......
-
Lene@
Det er rigtigt, at den måde de gør det på i linket er halal-slagtning, mens den metode som Kim bruger, er den måde de fleste af os heldigvis afliver fjerkræ på, nemlig alm. halshugning.
Ellers en god ide Kim, det skal afprøves herhjemme /o
-
Er det ikke lov at dyr skal behøves inden slagtning?
-
jo det er det ...et gok i nødden rækker ;)
-
Disse kegler er meget udbredte i USA.. En bizar historie er at i forbindelse med Thanksgiving har de en tradition for at præsidenten "benåder" en kalkun så den ikke bliver slagtet. Da der var præsidentvalg sidst, så skulle kandidaterne jo også "benåde" en kalkun. Og så lykkedes det den ene kandidat at benåde en kalkun og så derefter give et interview mens der bliver slagtet en kalkun i sådan en tragt i baggrunden... Yderst bizar video. Her er en af dem
http://www.youtube.com/watch?v=nJd_vm9VhpU
Iøvrigt så har www.ezplucker.com nogle mål på disse kegler. De er i tommer, så de skal ganges med 2,54 for at være i cm
-
Så røg der en stor og meget levende 4 kilos Moskus-andrik igennem hovedafbryderen, og det gik helt efter planen: Ind i den store ende, hovedet ud af det lille hul, et sving med øksen og blokken op på højkant - og vupti, så var det hele overstået uden problemer /o
-
Jeg ønsker mig en til min fødselsdag <+
-
Hej,
Har selv lavet en tragt, men i rustfrit stål. Det kan købes billigt hos en lokal smed i 0,5 mm.
Har man problemer med det kan han for en skilling klippe det ud.
Samlet på bagsiden med nitter.
Målene er i tommer.
"Killer-tragten" passer også til gæs
-
Jeg foretog aflivningen uden at slå dyret bevidstløs først, og det fungerede fint. Den nåede ikke at finde ud af, hvad der skulle ske.
Hvorfor ?
Eller rettere sagt: Hvorfor ikke bedøve den først, som man faktisk skal herhjemme ?
-
Jeg mener kun man skal bedøve dyret først, når man halalslagter det. Førhen når jeg slagtede høns, slog jeg dem i nakken med et jernrør for at bedøve dem, så de lå stille på huggeblokken mens jeg brugte øksen. Det slipper jeg for med tragten, da de ikke kan flytte hovedet/halsen væk fra øksens rækkevidde. Hvis man bare er nogenlunde sikker på hånden med en økse, kan man slet ikke ramme ved siden af. Og om man først slår hønen bevidstløs med et rør og bagefter ihjel med en økse, eller om man slår den ihjel med øksen med det samme, er hønen nok ligeglad med. Hvis man så oveni købet ikke får ramt hønen rigtigt med røret første gang, påfører man den bare yderligere smerte og stress. Men jeg er sikker på, at valget af aflivningsmetode kommer an på ens eget temperament og evner. Det vigtigste er, at det er hurtigt og humant.
-
Dyr skal ifølge lovgivningen bedøves inden de slagtes i Danmark (det sker også for halal-slagtede dyr i Danmark).
Så de skal have et slag inden de anbringes i "hoved-afbryderen" og halsen derefter hugges over.
-
Tak for svar.
Finn har allerede givet svaret ang. bedøvelse, så det behøver jeg ikke at gentage.
Om dyret er ligeglad eller ej, er ikke op til mig at afgøre, jeg går simpelthen ud fra at når lovgivningen siger at man skal bedøve dyret først, så er der en grund til det.
Rent personligt mener jeg, at hvis man ikke kan ramme rigtigt med røret første gang, så er der også en chance for at man ikke kan ramme rigtigt med øksen - og så bør man slet ikke aflive dyret, men overlade det til en der kan.
-
ENDELIG!!
Jeg har ledt og ledt efter et sted hvor jeg kunne få fat i den tragt efter at have set den i en youtube-film.
-
Jeg ønsker mig en til min fødselsdag <+
Du kan da bare få Søren til at træde dem ned ;D ;D /o
-
Er der ikke nogen i DK der laver dem?
-
Du er da bare så sjov, John *g
I øvrigt træder han ikke på dem, han taber tunge låger på dem (ikke planlagt) eller svinger øksen (planlagt).
-
Sad lige og læste denne spændende tråd, da jeg snublede over visse ting.
Flere gange bliver der henvist til Halal-slagtning. Det at skære halsen over på et dyr, er ikke nok til at det er Halal, der skal mere til:
Halalslagtning foregår ved at skære gennem halspulsåren, struben og spiserøret med et enkelt snit, for at få alt blodet ud af dyret, da det at spise blod specifikt er forbudt. Slagtningen af dyret er en religiøs, rituel handling, der indledes med ordene "I Allahs Navn, den Barmhjertige, den Nådige" (بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ, bismillāh, i-rahman, i-rahīm). Ved halal-slagtning bør dyret ikke bedøves eller lammes. I øvrigt er der en række krav til slagtningen:
- For at mindske smerten må dyret hverken føle sult eller tørst i tiden op til slagtningen.
- Dyret bør håndteres med ro og venlighed for ikke at blive nervøst.
- Andre dyr må ikke slagtes i dyrets nærvær.
- Kniven skal være så skarp som overhovedet muligt, men må ikke skærpes i dyrets nærvær.
- Snittet skal være hurtigt og præcist.
- Strube og spiserør gennemskæres sammen med halspulsåren, men rygmarven må ikke beskadiges.
Derudover må man under ingen omstændigheder skære i dyret eller flå det, før de allersidste, naturlige krampetrækninger er ebbet ud.
Bare for god ordens skyld ;)!