Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns america.png

Nyeste

Forfatter Emne: De er holdt op med at lægge æg!  (Læst 2205 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Ny hønseejer

  • Bruger
  • Indlæg: 32
De er holdt op med at lægge æg!
« Dato: 24 Oktober , 2022, 13:45 »
Hej
Efter at to høner har ruget i løbet af året, er produktionen gået helt i stå. Det drejer sig om 2 sorte Orpington, 2 år gamle, og en lys Sussex, der går med  13 uger gamle kyllinger, så hun er vel undskyldt lidt endnu. Desuden en 2 år gammel hvid italiener, tidligere fuldstændig stabil æglægger. Det er som om, rugningerne har hylet dem helt ud af det.
Nu er der nye høner på vej, foruden de 2 på 13 uger også en rigtig fin på 22 uger.
Vi ser ligesom 3 muligheder: Hovedet af hele flokken, holde pause vinteren over og så købe nye.
Eller lade kyllingerne blive så store, at de begynder at lægge æg, og så hovedet af de 3, der er gået i strejke.  Eller bare være tålmodige lidt endnu.
Det er ganske frustrerende og lidt flovt at skulle købe æg i Føtex, og også urimelig dyrt.  :)
Input og ideen vil blive værdsat.

Offline Egon

  • Bruger
  • Indlæg: 808
    • Egonnyt
Sv: De er holdt op med at lægge æg!
« Svar #1 Dato: 24 Oktober , 2022, 18:25 »
Vore høns lægger heller ikke mange æg. Det skyldes at de er i gang med fjerskifte. Kunne det være grunden hos dig også?
med venlig hilsen Egon Jensen - 0,3 dværg sussex i forskellige farver -   www.egonnyt.dk

Offline Ny hønseejer

  • Bruger
  • Indlæg: 32
Sv: De er holdt op med at lægge æg!
« Svar #2 Dato: 24 Oktober , 2022, 20:38 »
Hej
Tak for svar. Men nej, deres fjerdragter er rigtig fine. De pudser sig meget, kan det være et slemt angreb af utøj? Bruger det fine pulver, jeg ikke lige kan huske navnet på.
Og de lægger absolut ingen æg, det sidste var fra 5/10.
Mvh.
Erling

Offline Helle K.

  • Administrator
  • Indlæg: 6 110
Sv: De er holdt op med at lægge æg!
« Svar #3 Dato: 25 Oktober , 2022, 08:20 »
Der er flere faktorer her, som er eller kan være årsagen til de manglende æg.

For det første er de mørke og kolde vintermåneder lig med æggepause hos de fleste høner, som er mere end 1½ - 2 år gamle. Dagene bliver markant kortere, så der er færre lyse timer at spise i og temperaturerne falder, så der skal bruges mere energi på at holde varmen og holde sig rask og i live. Færre timer at spise i og større energiforbrug til at opretholde livet betyder, at der ikke er overskud til æglægning.

Efterårs-månederne samt de første vintermåneder er fældetid for høns og her bliver al overskydende energi brugt på at producere den nye fjerdragt, hvorfor der ikke er overskud til æglægning.
Din skrukhøne med store kyllinger vil snart starte fældning og sikkert ikke begynde at lægge æg igen før henad foråret.

Ovenstående er helt normal og almindelig vinter-rytme og adfærd for høns.

Hvis I kun har høns pga deres æg og synes det er pinligt at måtte købe æg, når hønerne af naturlige årsager ikke leverer, bør I måske 'nøjes' med at have æggehybrider, der er designet til at sprøjte æg ud dagligt året rundt, indtil deres stakkels kroppe er total slidt op - dog holder selv ægge-hybrider æggevinterpause efter deres 2. år.
Det er disse ægge-hybrider, som leverer de æg I køber i forretningerne.

Hvis I har mistanke om, at jeres høns er angrebet af utøj, er det endnu en årsag til, at høner ikke lægger æg. Et ubehandlet luse- eller blodmideangreb er livsfarligt for hønsene og er samtidig en garanti for at hønerne ingen æg lægger, da de langsomt bliver drænet for blod. Hjertet kommer på overarbejde for at pumpe nok ilt rundt i kroppen. Bliver utøjsangrebet ikke fjernet, giver hjertet til sidst op og hønen dør.

Det fine pulver, du nævner, som I bruger mod utøj, hedder Hemex Dry. Hemex Dry er besynderligt nok med held blevet markedsført som et vidundermiddel til utøjsbekæmpelse, men effekten er rent faktisk langt fra overbevisende og samtidig er Hemex Dry et usædvanligt skadeligt produkt at bruge i nærheden af levende væsener, som har luftveje og lunger. Det fine silicium-støv irriterer og skader lungerne og kan på sigt give stenlunger. Desuden er det fine støv skadeligt for slimhinder og øjne og giver forkølelses-vira rigtig fine betingelser for at få fat. Hemex Dry har været lovprist og brugt hos rigtig mange stakkels høns de sidste år, men heldigvis er det ved at gå op for de fleste, hvor skadeligt det produkt er for hønsene og hvor minimal en virkning, det rent faktisk har mod utøj.

Med venlig hilsen
Helle Kjelst

Faverolles, araucana, sussex, Isa ialt 1.14

Offline Ny hønseejer

  • Bruger
  • Indlæg: 32
Sv: De er holdt op med at lægge æg!
« Svar #4 Dato: 25 Oktober , 2022, 09:19 »
Hej Helle
Mange tak for dit udførlige svar. Ikke mindst for info om Hemex. Jeg vil bruge dagen på at få adskilt og renset nathuset så grundigt som det lader sig gøre. Og det med flovheden var lidt for sjov, vi holder meget af vores høns og har dem primært for hyggens skyld. Men lidt æg er jo ikke at foragte.
Mvh.
Erling

Offline Ny hønseejer

  • Bruger
  • Indlæg: 32
Sv: De er holdt op med at lægge æg!
« Svar #5 Dato: 25 Oktober , 2022, 11:51 »
Hej Helle
Nu har jeg adskilt, spulet og afvasket nathus og redekasser, der står til tørre i det fine oktobervejr. Har nu ikke set andet liv end edderkopper og et par ørentviste, men det er jo ikke nogen garanti for, at der ikke kan have gemt sig andet. Er lidt fristet til at give kanter og samlinger en gang staldchok, men kan se, der er forskellige meninger om dette.
Forøvrigt har jeg i de 4 år, vi har haft høns, ikke haft nogen i fjertab.
Mvh.
Erling

Offline Helle K.

  • Administrator
  • Indlæg: 6 110
Sv: De er holdt op med at lægge æg!
« Svar #6 Dato: 25 Oktober , 2022, 17:32 »
Du må gerne bruge staldchok både direkte på hønsene og i hønsehuset. Høns bliver ikke påvirket af pyrethrin, som er det aktive stof i staldchok og de fleste fluespray.
Ved luseangreb er det hønsene, som skal behandles. Et pust med staldchok under hver vinge og et pust ved måsen. Behandlingen skal gives i alt 3 gange med 9-10 dages mellemrum.

Hvis der er tale om blodmider, er det selve hønsehuset, som skal behandles. Dette gøres mest effektivt ved at rengøre og støvsuge alle hjørner, kroge og samlinger og herefter kalke alt indvendigt. Al inventar skal selvfølgelig ud og rengøres og strøelse skal bortskaffes - helst afbrændes.

Alle høns går i fæld. 1. gang er ca. 1 år efter de er blevet kønsmodne og efterfølgende fældninger vil typisk ligge i efteråret.
Nogle høns smider næsten hele fjerdragten i løbet af ganske få døgn og går halvnøgne rundt, indtil de nye fjer begynder at dukke frem - andre høns er langsomme fældere, hvor de smider en smule fjer og dun over en lang periode - hvor man næsten ikke kan se, at hønen er ved at skifte fjerdragt
De langsomme fældere er sjældent påvirkede i deres adfærd af fældningen, hvorimod de høns, som smider det hele på kort tid, kan være meget trætte og sølle, ja nærmest virke syge i den periode, hvor de nye fjer og dun produceres.

Med venlig hilsen
Helle Kjelst

Faverolles, araucana, sussex, Isa ialt 1.14