Spændende artikel.
Spændende billede af et befrugtet æg.
Jeg har været aktiv herinde i flere år, og jeg har indtil nu været af den overbevisning (med hjælp fra andre medlemmer herinde) at man ikke kan vurdere om et æg er befrugtet eller ikke, når man slår det ud. Men det har jeg måske misforstået.
Mht opbevaring af rugeæg, inden igangsætning af rugning, må det være rimeligt indlysende at nogle forhold er bedre end andre. Men hvor langt skal man gå? Spørger man 5 eksperter vil jeg tro at man får 5 forskellige svar. Lidt som i politik. Alle har deres ideer, men meget få har praktisk erfaring at binde deres ekspertsvar op på.
Jeg har én enkelt gang ruget på æg, taget fra opbevaringsbakken i køleskabet, og lagt direkte i rugemaskinen. Disse æg havde været opbevaret i køleskabet i 1-14 dage, uden vending eller anden omsorg, da de ikke var tiltænkt til brug ved rugning. Klækkeprocenten af disse æg var ikke væsentligt lavere end klækkeprocenten af æg opbevaret ved stuetemperatur.
Eksemplet med æg fra køleskabet er på ingen måde at betragte som en anbefaling. Der skal ikke herske tvivl om at det ikke er optimal opbevaring. Det nævnes udelukkende for at vise hvor ekstremt livskraftige æg fra sunde høns faktisk er.
Men det rejser spørgsmålene:
Hvor meget skal man gå op i at vende æggene mens de venter på igangsættelse? 1-2-3 gange dagligt, eller måske slet ikke?
Hvor store arrangementer skal man gå i gang med for at kunne holde opbevaringstemperaturen (og måske fugtigheden) på et vist niveau?
@Finn
Jeg synes det er helt fint at linke til artiklen, uanset. Jeg tror blot at vi som hønseejere også må prøve at gøre egne erfaringer, og så selvfølgelig dele disse erfaringer herinde, til gavn for både nye og gamle medlemmer.