Liv:
Klogskab er et yderst flygtigt begrab
- og det er gode råd du skriver!
Jeg tror næsten kun det er DFVF i Århus der kan lave PCR-test på bl.a. fjerkræ for at isolere dna fra virus. Jeg er sikker på at ingen dyrlæge selv kan gøre det. Det kræver noget ret kompliceret udstyr. Dyrlægerne tar svaberprøver og sender dem til Århus. Dyrlægen kan obducere og derved muligvis finde årsagen, eller følgevirkningerne.
Frysning kan godt ødelægge dna så meget at det er svært at isolere dna, køling er nok bedre. Det samme med blodprøver - helst kun køling.
Alt er relativt - også hvad der er dyrt, men blodprøver koster mellem 100 og 200 kr / stk. PCR-testen koster vist nok noget lignende 200 til 400 kr. Det skal så holdes op i mod værdien af de høns/kyllinger der dør og evt. problemer forbundet med det for mennesker og dyr. Jeg ville ikke tøve med at ta en blodprøve, men det er kun og alene min egen personlige holdning. Finder man en virus (IB TRT hvad ved jeg) får man den typebestemt og kan vaccinere sine dyr mod den rigtige virus, i stedet for at fægte i blinde.
Raske sunde ustressede dyr kommer sig efter en angreb af IB (eller f.eks. TRT, som ligner meget). Nogle dyr kan blive syge af følgesygdomme og ende med at dø af det. Følgesygdomme er næsten altid bakteriefremkaldet, og kan derfor behandles med antibotika eller udmærkede probiotika som Ropa B m.m.
Jeg har skrevet om IB før, men der sker kort sagt dette:
Virus sætter sig i halsen og nærmest øjeblikkeligt stopper fimrehårene med at bevæge sig. Slimen kan altså ikke komme op, som den skal gøre. Slimen har sin vigtigste funktion ved at konstant transportere bakterier (o.a.) opad. Enten til at blive smist ud igen, eller synkes ned til maven og blive dræbt i det ekstremt sure miljø. Nr hårene går i stå, hober slimen sig op og syrene raller og hoster. Bakterier m.m. for tid til at etablere sig og starte en infektion. Dyrene svækkes, immunforsvaret arbejder over og infektioner kan starte andre steder - f.eks. fordøjelsessystemet, og man ser diarre.