Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Opskrifter => Emne startet af: renepaulsen efter 13 Januar , 2016, 09:46

Titel: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: renepaulsen efter 13 Januar , 2016, 09:46
Jeg skal slagte 3 Sussex unghaner på 4 måneder på lørdag.
Kan man så godt tilberede dem dagen efter uden at de bliver seje?
Jeg kan forstå at hvis man tilbereder lige efter slagtning, eller modner en 3-4 dage så bliver det bedst.
Eller bør jeg simpelthen vente til weekenden efter?
Min idé var at lave grydesteg om søndagen :)
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: Raziel efter 13 Januar , 2016, 10:25
Jeg læste en gammel tråd her på siden om modning. Enten skal man tilberede samme dag inden dyret bliver helt stift eller også skal man vente min 2 dage. Skal lige se om jeg kan finde tråden.
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: Raziel efter 13 Januar , 2016, 10:27
http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=3169.msg25774#msg25774
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: renepaulsen efter 13 Januar , 2016, 10:54
Læste faktisk også den tråd. Men tænkte bare om der måske var nogen der havde lidt inputs.
Jeg må vente med grydestegen til næste weekend så, for om lørdagen har jeg ikke tid til at tilberede også :)
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: Marianne Vedel efter 13 Januar , 2016, 21:07
Du kan jo også bruge en trykkoger.
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: Hans-Kurt efter 13 Januar , 2016, 21:19
Ubs, jeg var slet ikke klar over, at en kylling skal ligge i min 3 døgn ved max 5Co, før tilberedning.
Det må prøves  ;)

Så er det måske alligevel rigtigt, hvad en gammel dame fortalte om sin barndoms kyllingesteg. Slagte lørdag og spise næste søndag - det har jeg altid tænkt, var en erindringsforskydning hos damen  <J
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: Henriette Hall efter 14 Januar , 2016, 08:00
Jeg bruger overhovedet ikke krudt på alt det der modnings-hejs. Og mine kyllinger er fint møre.
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: renepaulsen efter 14 Januar , 2016, 08:19
Det jeg tænker på, er at dødsstivheden jo indtræffer efter et par timer. Sidst jeg slagtede tilberedte jeg med det samme (ok, var lige i Fakta og hente noget Bacon), men ellers kan jeg læse mig frem til at det tilsyneladende er bedst enten at tilberede med det samme, eller efter 3 døgn.
Henriette, har du prøvet at slagte den ene dag, og så tilberede den efterfølgende dag?
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: Veteranen efter 14 Januar , 2016, 09:46
Hej Rene
Jeg er helt bekendt med de overordnede vejledninger for modning af kød. Især for oksekød og vildt som ikke gennemsteges under tilberedningen er dette vigtigt. For vildt bruger man op til 40 grad/dage.
Fjerkræ bør gennemsteges i tilberedningen, og derfor betyder modningen af kødet mindre. Oftest har jeg det sådan, at når jeg lige har slagtet, - så er det ikke lige den dag jeg har lyst til unghane ;)
Men jeg har prøvet det, og efter min mening og med det tilberedning jeg bruger, så er der ingen forskel.
Hilsner
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: renepaulsen efter 14 Januar , 2016, 09:49
Så du vil mene jeg bare kan klø på, på søndag og lave grydestegt hanekylling?
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: Raziel efter 14 Januar , 2016, 10:08
Du kan da lige ta en for holdet ;-) Lad det komme an på en prøve og lad os høre hvordan det går :-)
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: renepaulsen efter 14 Januar , 2016, 10:14
Hmm, det kunne være. De er jo ret unge, så det kan vel aldrig gå helt galt? den vil jo få omkring 28 timers modning.  <A
Hvilken opskrift på grydestegt hanekylling er den ALLERBEDSTE?
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: Veteranen efter 14 Januar , 2016, 12:02
Hej igen
Oftest syntes jeg at man får de bedste resultater ved at give lidt lavere varme, som kompenseres med længere tid.
Jeg har nogle ret kritiske (forvente/forkælede) børn. Disse dommere gav mig fornyligt 3 X 10 points (max. ;D ) for en ung sussexhane i stegepose. Lavet i ovn 2,5 time ved 175 grader til den var flot gylden med sprødt skind. Mørt, saftigt og lækkert. Stegeposen lægges stramt omkring og placeres i et fad. Stegeskyen i bunden af posen giver også fond til sovsen som en grydesteg ville give. Salt, peber, paprika, og hvis man er til det, det er vi, så lidt finsnittet frisk rosemarin fra haven.
God fornøjelse hvad end du gør, og lad os gerne høre resultatet /o
Hilsner
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: renepaulsen efter 14 Januar , 2016, 12:08
Det lyder heller ikke dumt. Hvad var den slagtede vægt?
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: Raziel efter 14 Januar , 2016, 12:40
Jeg plejer at gå endnu lavere med varmen. 120 grader i 4-5 timer i stegepose. Tager kræet ud når jeg kan mærke kødet er faldet af knoglerne. Det allernemmeste er at putte dyret i stegeposen og så smide lidt krydderier ind over. Som oftest bare salt, peber og røget paprika. Luk for posen og klip et lille hjørne af, så dampen kan slippe ud. Virkelig simpelt og nemt, og man skal ikke gøre en disse andet, før den er færdig.

Man kan også bruge tid på at gnide hanen ind i smør og krydderier, og evt stikke små skiver hvidløg ind under huden

Man kan smide al mulig grøntsager ind sammen med hanen, det giver smag til både grøntsager, fond og kødet.

Jeg har også nogen gange lavet en hane ligesom julegåsen... vi fik en brahmahane juleaften sidste år. Proppet med æbler, svesker og løg.
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: Veteranen efter 14 Januar , 2016, 15:11
Hej Rene
Den slagtede vægt for vores unghane var 1,8 kg.
Jeg syntes ikke man skal klippe hul i stegeposen, for så forsvinder noget af den sky som skal bruges til sovsen og det kan få posen til at klæbe til skindet. Bevar gerne fugtigheden inde i posen, skindet skal få den rette farve og konsistens.
Hvis man bruger meget fugtigt fyld kan man nærme sig punktet hvor der koges mere end der steges, og en gyldenbrun steg er flottere end en grå. Men smagen kan selvfølgelig være fin alligevel.
Hilsner
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: Raziel efter 14 Januar , 2016, 16:54
Man klipper hul i det hjørne af posen, der vender opad, så skyen ikke løber ud. Det står der på anvisningen til poserne. Jeg har aldrig oplevet at posen klæber til stegen, heller ikke at den er blevet grå.
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: Veteranen efter 14 Januar , 2016, 21:06
Selve ideen med en stegepose er at holde på stegens fugtighed, dette har betydning for både kødets mørhed og saftighed. Skift evt. til en anden slags stegepose og prøv det. Dette vil overbevise dig /o
Hilsner
Titel: Sv: Slagte lørdag, tilberede søndag?
Indlæg af: Raziel efter 14 Januar , 2016, 21:35
Det vil jeg da prøve :-) har nu aldrig haft problemer med at få kødet mørt og saftigt. Det bliver så mørt at ungerne ikke engang kan få et lår at gnave af, fordi kødet er faldet af benene.