Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns america.png

Nyeste

Forfatter Emne: hvordan avler jeg en bedre mættet sort farve  (Læst 8373 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

sussie

  • Gæst
hvordan avler jeg en bedre mættet sort farve
« Dato: 14 December , 2009, 22:59 »
Jeg undrer mig over hvordan jeg kan mætte den sorte farve i silker. Ud over at bruge en anden sort...

Hvis man tager farvelæren er det gul , magenta og cyan gælder dette også her og hvilke silkefarver ville man så bruge ?

Jeg tænker at afprøve en linie med sort/gul da jeg jo fik en fejl kylling af sådan en, blandet over i den sorte igen. Jeg er godt klar over at hvis det skal lykkes og kan lykkes skal der lige gå et par generationer før vi er over i den rene sorte igen. Men jeg tænker den er mere mættet denne sorte pga den gul røde input end ved start, men er det sådan eller er jeg på afveje......

Jeg tænker blå/sort +gul/sort og så tilbage til grundstammen. Så passer det da med farveskalaen, men hvordan i virkeligheden.

Der er mange af de sorte der virker lidt brune når lyset falder på, samt hvide fjer, eller blåt skær.

Problemmet er jo også udbudet af ren sort avlsmaterialle....

Er der nogen der har nogen bud på den mættede sorte farve...
« Senest Redigeret: 14 December , 2009, 23:19 Fra sussie »

Offline Rasmussen

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 1 274
Sv: hvordan avler jeg en bedre mættet sort farve
« Svar #1 Dato: 14 December , 2009, 23:40 »
Nemlig Jørn

75% af sorte Brahma har rust i hals kraven  /d Det er ikke nemt at få rusten væk uden at komme til at indavle  :'(

MVH Jesper
mvh Jesper

sussie

  • Gæst
Sv: hvordan avler jeg en bedre mættet sort farve
« Svar #2 Dato: 14 December , 2009, 23:44 »
Hej Sussie.

" Sort + Gul " giver Sorte afkom, med synlig guld faktor, på begge køn.

NB : Synlig guld faktor på rent Sorte standart farvede dyr, er ikke ønskeligt og er samtidigt svært at avle ud igen.

Med Sportslig Hilsen Lugovets.



Hvad kan man så gøre ??  Sølv ?  Brun ?


Jeg har kikket i arvelighedslæren om silker og kan ikke lige se løsningen for mig...Og hvis der er andre der har afprøvet før mig med dårligt resultat, så er der jo ingen grund til at jeg bevæger mig ud på dybt vand...

Hilsen en meget forvirret læreivrig sussie :D

sussie

  • Gæst
Sv: hvordan avler jeg en bedre mættet sort farve
« Svar #3 Dato: 15 December , 2009, 00:10 »
Et andet faktum er også at fjer strukturen på en " Silke " ikke er den samme som på normal fjerede og dermed ikke virker så intensiv sort her. citat

Det kunne jo være det der spiller mig et pus...Når jeg ser nogle af de andre sorte dyr på udstillingeerne virker de bare mere mættet (for mig )

Jeg har selv et par silker i dværg og stor med pæne sorte farver, som jeg har taænkt mig at avle sort til sort, men undrede mig bare om der var andre løsninger, derfor denne tråd.

Tak for svarene.

Offline Børge Bech Jensen

  • Chicken rules
  • Bruger
  • Indlæg: 2 338
  • Opdrætter af Norske Skovkatte
    • ShaggyTail's Norske Skovkatte
Sv: hvordan avler jeg en bedre mættet sort farve
« Svar #4 Dato: 15 December , 2009, 01:55 »
Jeg er ikke helkt klar over det med høns, men med vores katte, der skal man altså hele tiden vælge de mest sorte at avle videre på, eller købe sort materiale, for andre farver tynder bare den sorte farve.
Vi arbejder så også med noget som hedder rufisme, dette giver den varme glød ved stribede katte, men er absolut ikke ønskeligt ved sorte, ej heller ved blå og sølvkatte.

Så, hvis opskriften er den samme, så behold det allermest sorte af dit eget, og køb nyt sort materiale ind.

Her er bla. en af grundene til at jeg ikke bryder mig om det med at have hele farve palletten gående sammen, for der kan jo nemt sælges sorte ud af en flok, hvor der så har været andet blandet ind, og som sagt, det er svært at komme af med igen...
Med venlig hilsen
Børge Bech Jensen
ShaggyTail

1.5 Brahmaer, 0,3 Australorps, 4.9 Norske skovkatte + Rie, som er faldet for dem alle.

Offline Tommy Andersen

  • silkehønseopdrætter
  • Global Moderator
  • Indlæg: 1 484
    • www.123hjemmeside.dk/Silkehons
Sv: hvordan avler jeg en bedre mættet sort farve
« Svar #5 Dato: 15 December , 2009, 19:06 »
Hej

Da jeg har avlet med sorte silkehøns i mange år og deraf har prøvet en del for at gøre dem "ren" sorte uden guldfaktoren, det har ikke været nemt og resultatet er heller ikke perfekt og vil nok heller ikke blive det.

Men efter råd fra Jørn, så har jeg aflivet alt hvad der kom af dyr med synligt brunt, uanset om det så kun var en lille bitte fjer, det resulteret så i at jeg kun har fået meget få dyr der har kunne bruges i den videre avl, udstilling er det så heller ikke bliver så meget til, har også prøvet nyt blod fra udlandet men svingede resultat.

Sidste år fik jeg 1,0 sort og 1,0 blå og disse to haner har så gået hos mine høner som er en blandet flok af sorte og blå. men enkelt spættet høne, resultatet af denne blodfonyelse var 1 sort høne uden skæg og 1 sort høne med skæg, og så 1,2 blå med skæg, der kom mange kyllinger, men alle hanerne der kom havde brunt i halskraven allerede som unge, så de blev aflivet alle, enkelt høner viste og brunt i fjerdragten, disse blev også aflivet så de ikke kom i avl andre steder.
Jeg skulle så vakse de blpå til LU og opdagede så en den blå hane havde en enkelt brun fjer i halskraven, om han bliver aflivet ved jeg ikke endnu.

De to haner fra udlandet har ingen synlige brune fjer, den sorter ser ud til at have et sølvskær i halskraven, den blå hane er død og der for ude af avl, så i år får den soret hele fornøjelsen og jeg vil have min egen blå hane i reserve.

Så mit råd er, sorter hårdt også i hønerne.

Jeg har overvejet at få fat i 1 sort orpinton høne i dværg, men jeg har så hørt at de har samme problemer med at hanerne bliver brune i halskraven, så man skal finde en "ren" sort stamme hvis man skal prøve.

Hilsen

Tommy

sussie

  • Gæst
Sv: hvordan avler jeg en bedre mættet sort farve
« Svar #6 Dato: 15 December , 2009, 19:44 »
Jeg har overvejet at få fat i 1 sort orpinton høne i dværg, men jeg har så hørt at de har samme problemer med at hanerne bliver brune i halskraven, så man skal finde en "ren" sort stamme hvis man skal prøve.citat

Det var jo så det næste spørgsmål...Om der var nogen der havde bevæget sig i den retning og hvilken race ville være bedst egnet ? Med hensyn til race lighed og hvornår er man så tilbage til hvad man ville kalde silke igen.  Jeg tror nu ikke det lige bliver mig der tør bevæge mig der ud, men spørgsmålet er interesant.

Offline Børge Bech Jensen

  • Chicken rules
  • Bruger
  • Indlæg: 2 338
  • Opdrætter af Norske Skovkatte
    • ShaggyTail's Norske Skovkatte
Sv: hvordan avler jeg en bedre mættet sort farve
« Svar #7 Dato: 16 December , 2009, 08:00 »
NB : Sort er imidlertidigt ikke bare en ting, der er derfor en del forskel på farvens kraft og glans, hvilket betyder utroligt meget for avlen med sorte dyr.

NB : Selektion og gode øjne er derfor af Aller største betydning, når man udligner denne farve i forhold til de dyr man sætter sammen i avlen.

@Jørn og Tommy

Ja, så var jeg jo ikke helt forkert på den. Den sorte farve er faktisk ret svær at have med at gøre, specielt når det man har ikke er 100% rent sort.
Og for at komme til målet kræver det udvælgelse, udvælgelse etc...
Og netop sort, den findes jo i en del nuancer, hvor man skal over i den den kolde lidt stålblå farve for at få en sort der kan holde, den sorte farve hvor der kommer noget gråligt er ikke så nem at styre.
Med venlig hilsen
Børge Bech Jensen
ShaggyTail

1.5 Brahmaer, 0,3 Australorps, 4.9 Norske skovkatte + Rie, som er faldet for dem alle.

Offline Bent Skaarup Pedersen

  • Bruger
  • Indlæg: 228
Sv: hvordan avler jeg en bedre mættet sort farve
« Svar #8 Dato: 16 December , 2009, 12:47 »
Det er nok ikke den nemmeste race, hvis man skal hente noget ind andetsteds fra !

Men rådene om at undgå guld er ihverfald OK, og MEGET sorte dyr fra andre racer kunne vel forsøges ?

Hvis I havde haft birkefarvede eller sølvplettede i Silkehøns havde det også været en oplagt mulighed.

Hvad er jeres hvide dyr bærere af ?  De KUNNE også være en mulighed.

med venlig hilsen - Bent Skaarup Pedersen

Offline Magnus

  • Bruger
  • Indlæg: 696
  • magnusfundal@gmail.com
Sv: hvordan avler jeg en bedre mættet sort farve
« Svar #9 Dato: 16 December , 2009, 14:51 »
Den sorte farve hos høns er Recessiv, hvilket gør farven stabil at arbejde med, såfremt der ikke ligger anden arvelighed under den sorte farve som feks. hvid.

NB : Sort er imidlertidigt ikke bare én ting, der er derfor en del forskel på farvens kraft og glans, hvilket betyder utroligt meget for avlen med sorte dyr.

NB : Et godt eksempel er Dr. Clive Carefoot s indsats og forbedring af farven på den Sorte Orpington, som i dag er helt på toppen i denne smukke farve.

NB : Selektion og gode øjne er derfor af Aller største betydning, når man udligner denne farve i forhold til de dyr man sætter sammen i avlen.

Med Sportslig Hilsen Lugovets.  
Jeg vil nødig hvervek vrisse eller spille klog, men jeg må nu alligevel protestere lidt:

  • Genet for sort (i modsætning til brun/vildtfarvet mm.) er enten "Extended Black," E, eller "birchen," ER. Begge er dominante - eventuelt ufuldstændigt dominante - overfor "brun," e+. Sorte dyr kan vel godt opnås på et dyr med e+ eller andet, men normalt er det en af disse, der er i spil.
  • At der kan være forskel i kraft og glans, har jeg ingen indvendinger imod. Det skulle da lige være, at standarden konsekvent forbyder al ikke-grøn glans hos høns, den være sig nok så smuk og farvestrålende.
  • Bemærkningen om Dr. Clive Carefoot går helt henover hovedet på mig. Hvis du har en pointe med at henvise til den, må du rigtig gerne uddybe. Hvis det er noget alle andre ved, så undskyld min uvidenhed.  :)
  • Det kan meget vel være, at gode øjne hænger sammen med flot sort farve, men det betyder vel ikke, at f. eks. Italienere, Danske Landhøns eller Plymouth Rock - som alle har rødgule øjne - ikke kan blive ordentligt sorte..? Desuden er det første gang, du nævner øjne i dét indlæg, ligesom du heller ikke har skrevet andet, der ledte hen mod dem. Så dit "derfor" giver ingen mening for mig, undskyld mig meget.
Det var vist det hele.

Det er iøvrigt et interessant dilemma, hvor meget man kan tillade sig at krydse med andre racer. Dels risikerer man at indføre nogle afvigende (kvalitative) egenskaber, der kan dukke op engang imellem, dels kan man også diskutere, om en høne er f.eks. en Silkehøne, bare fordi den ligner. Omvendt kan man også risikere at få nogle enormt flotte farver ud af det.
« Senest Redigeret: 16 December , 2009, 14:53 Fra Magnus Fundal »
Matematiklærer på gymnasieniveau. Tidligere ivrig avler af danske Dværglandhøns og entusiast omkring hønsegenetik. Beboende i økofællesskabet Karise Permatopia.

Offline Storm-Olsen

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 2 023
Sv: hvordan avler jeg en bedre mættet sort farve
« Svar #10 Dato: 16 December , 2009, 15:04 »
Magnus@ den der med øjnene; tror du ikke Jørn tænker på den der ser på hønen - altså opdrætteren, dommeren...
Sådan har jeg da opfattet det. Vores evne til at se og skelne farve varierer jo lidt. Jeg er da ofte uenig med hr. Storm-Olsen om, hvilken farve, der er stærkest / renest osv. - og det kan jo godt give sig udslag i, hvordan man bedømmer to sorte høner. Måske ser den ene mere "mættet sort" ud end den anden.. for dig - og ikke for mig.

Offline Tommy Andersen

  • silkehønseopdrætter
  • Global Moderator
  • Indlæg: 1 484
    • www.123hjemmeside.dk/Silkehons
Sv: hvordan avler jeg en bedre mættet sort farve
« Svar #11 Dato: 16 December , 2009, 15:52 »
Hej


I de store hvide silkehøns er der guldfaktor skjult, så her vil hvid være udelukket.

Hvilken ande race men kunne bruge ud over orpinton, så skulle det være dværg kockin.


Tommy

sussie

  • Gæst
Sv: hvordan avler jeg en bedre mættet sort farve
« Svar #12 Dato: 16 December , 2009, 16:01 »
Min første tanke før gul var netop den hvide...Da der jo gemmer sig en del gemte gener der, i tilfældet med den vildtfarvede forbedrer den hvides indflydelse jo ofte på kvaliteten af afkommet. Men har jo så fundet ud af at guldfaktoren ikke er ønskelig i den sorte.

sussie

  • Gæst
Sv: hvordan avler jeg en bedre mættet sort farve
« Svar #13 Dato: 16 December , 2009, 16:32 »
@lugovets ja se det var et svar selv jeg kunne forstå......... *p