Forum > Hønsehuset

Høns og farver - lys

(1/3) > >>

Vibeke:
 Har læst at høns ikke kan se rødt lys, og det derfor er meget lettere at "ordne" høns , når man har rødt lys i hønsehuset.
Er det en "and" , eller passer det ?   ;)

Så er jeg ved at kalke huset, og kommer til at tænke på, hvad farver hønsene ville foretrække, hvis de kunne vælge.
tror, at man skal holde sig fra hvidt og nok holde sig til ret mørke jordfarver, men det er bare en fornemmelse.
Hvad har i andre af erfaringer ?  <O

Vibeke

MartinJ:
Fjerkræ ser rødt lys aldes glimrende, meget bedre end mennesker.
Det røde lys er desuden det der sætter gang i hormonerne og kønsudviklingen. Høner og haner der er blev lidt "trætte" kan fyres op under med rødt lys. Det røde lys er det mest energirige lys og når derfor længst ind i hjernen, hvor det påvirker hormondannelsen.

Det er ganske vist! Selv i Amsterdam har de regnet den ud.

Fjerkræ vil foretrække en blandig af hele spektret - altså fra det ultraviolette over blå, grøn gul og rød. Hvis man ha rneonrør i hønsehuset, er kan man vælge de såkaldte bioluxrør. Glødepærer er bedre end lavenergi.
Blåt lys stimulerer væksten (og testikelvægt!). Grønt og gult virker beroligende og rødt som sagt.

Fjerkræ ser bedre ved farver i yderenderne af spektret (UV og rød), men dårligere i midten (gult og grøn)

Bjarne Andersen:
De erfaringer jeg har med farver stammer fra besøg hos prydfjerkræopdrættere og erfaring fra min egen store voliere.

De farver der stesser  fuglene mindst er mørke farver som grøn sort og mørkegrå.

De farver der stesser mest er hvid og gul, herefter rød og blå.

Så snart der er besøg i min voliere kan man tydelige mærke at der er forskeld på hvilke farver folkes tøj har. Bare en hvid kasket kan give strees. Det der er problemet når flere fugle er samlet i en stor voliere er at hvis en bliver stesset bliver alle det, selv vagtlerne der går i bure bliver påvirket.
Jeg har selv prøvet at være med på en aftentur til en fasanopdrætter. Jeg have en rød jakke på og måtte holde en afstand på et halvt hundre meter til volierene da de blev helt tossede hvis jeg kom nærmere, hvorimod de i mørkt tøj ikke gav nogle problemmer.
Nu er der forskeld på om det er noget levende der bære farverne eller det er en væg eller et lys.
Teorien om rødt lys og ynglelyst lyder spændende og jeg vil helt sikker afprøve det på et tidspunkt.

Mange menesker er heller ikke klar over at man optager lys via huden og at de små hurtige blink fra et neon rør er skadelige og virker forvirende på organismen. Man kan montere en elektronisk balast og problemmet er løst. Farven på lyset er også som Martin oplyser ikke helt uvæsentlig for trivslen blandt dyr og mennesker.
Håber i kan bruge et eller andet i det skrevne.

Vibeke:
tak for 2 gode svar  :)

så er der ingen vej udenom at holde en lygte i den ene hånd og gribe en høne med den anden, når den skal have smurt ben.  Det er i hvet fald det der giver mindst uro i flokken, selvom ofret skriger lidt op.

Varm gyldenbrun havde jeg tænkt mig nederst på væggene, og lysere højere oppe; så kan man sætte blåsten til kalken, det skulle give en grøn farve, det kunne da være godt til loftet.

Må vist prøve mig lidt frem.  ;D
Vibeke

Bjarne Andersen:
Jeg har gået og tænkt lidt over det skrevne, og da det går ud på at give hønsene optimale og trykke omgivelser også via. farven på vægene som de færeste tænker på. Det har da også givet mig noget at tænke over. Især om man skal skifte den kolde hvide farve ud med anden farve.

Det jeg har gået og funderet over er at de farver som de ville have været omgivet af i naturen, er måske de mest optimale. I så fald må mættede grønne farver i forskellige nyancer, eller brunlige jordfarver være optimal

Navigering

[0] Emneindeks

[#] Næste side

Skift til fuld version