Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Andre dyr => Emne startet af: Fisker efter 06 August , 2010, 21:51

Titel: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: Fisker efter 06 August , 2010, 21:51
Helstegt hængebugsvin! Nogen der kender en god fremgangsmåde for det må da kunne lade sig gøre, min umiddelbare største udfordring tænker jeg må være skindet og børsterne for normalt flåes et hængebugsvin vel, men duer det hvis man vil steger det helt langsomt over gløder?

Mvh. Rasmus
Titel: Sv: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: Trine Bierberg efter 06 August , 2010, 22:43
Vi har engang stegt et helt hængebugsvin over bål!!  /o
Den blev slagtet hos slagteren, som også sørgede for at fjerne børstene.
Den hang en hel dag på spyd over gløder, hvor den jævnligt blev vendt!!
Den blev trolig god, dog var de så meget fedt under huden, så sværdene var ved at flade af til sidst!! Men de var sprøde og grisen smagte fantastisk!! /o
Titel: Sv: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: Fisker efter 06 August , 2010, 22:49
spændende. Så hængebugsvinet blev altså kun skrabet som en "normal" gris, jeg havde hørt at det var helt umuligt at fjerne børsterne sådan, men det tyder jo på at det alligevel godt kan lade sig gøre.

Rasmus
Titel: Sv: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: mineunger efter 06 August , 2010, 23:10
Ej så må jeg også lige spørge.
Hvor gammelt var svinet der blev stegt over bål? Jeg har nemlig en del hængebugsvin unger jeg ikke får solgt og vi har da overvejet om de kunne spises... Har dog hørt at de skal flås og helsteges på grill eller bål. Hvor længe mon et svin på 8-10 kg levende vægt skal have?
Mvh Stina.
Titel: Sv: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: Wanda efter 07 August , 2010, 00:00
Kan man ikke brænde hårene af? med sådan en ukrudtsbrænder evt?
Titel: Sv: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: Trine Bierberg efter 07 August , 2010, 09:35
Puh ha......det er mange år siden, så nu skal de små grå abejde!!! ::)
Jeg tror at de var omkring 1 år da vi slagtede de 2 svin vi havde gående, måske kun 10 måneder.
Jeg ved faktisk ikke helt hvad slagteren gjorde ved dem, men de var med hud og uden hår!! /o
De blev sat over et bål af grillkul om formiddagen og var klar til spisning om aftenen ved 118-tiden, men som sagt faldt sværene af, da der var enormt meget fedt lige under huden!! Den smagte fantastisk!!
Titel: Sv: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: Fisker efter 08 August , 2010, 12:59
jeg synes det lyder rigtig lækkert. Så det har jeg planer om at prøve list senere på måneden. Så må børsterne fjernes så godt som muligt, evt må skindet kasseres efter grilning under alle omstændigheder må skind med eller uden børste holde på saftigheden af kødet.

Rasmus
Titel: Sv: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: mineunger efter 08 August , 2010, 15:00
Hej Rasmus.
Hvor stort et svin slagter du? Og er det en orne eller so?
Vi skal af med vores orne på 14 mdr og overvejer at slagte ham og prøve at spise ham. Ikke alt ornekød lugter har jeg hørt...
Og så har jeg en del unger som jeg ikke får solgt, mest orner, og dem ville vi nok også gerne slagte. Regner med at de max bliver 8-10 uger...
Mvh Stina med 3 hængesøer 1 hængeorne og ..... Bum bum bum 19 hængeunger....
Titel: Sv: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: Fisker efter 08 August , 2010, 15:12
Størrelsen afhænger lidt af hvor mange vi bliver, men det bliver enten en so på ca. 10 måneder eller en på halvandet år. Jeg er usikker på ornekødet, men jeg tror jeg ville lave det til pølse hvis ornen er kønsmoden, også selvom jeg har hørt at hvis orner spiser rølliker bliver kødet fint selvom den ikke er kastreret, aner ikke om det passer men vi har masser af rølliker, så skal måske testes.. Men første forsøg på helstegning bliver med en so.

Når du skriver 8-10 uger, mener du så 8-10 uger? altså på størrelse med store kaniner? Så tror jeg overhovedet ikke der er smagsforskel på so og orne.

Rasmus
Titel: Sv: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: mineunger efter 08 August , 2010, 21:08
Spændende. Skriv endelig hvordan den blev. Også gerne hvordan i gjorde... Slagtning, forberedelse, stegning osv.
Hvor længe regner du med at den skal hænge? Og hvor får du den slagtet? Hjemme eller på slagteri?
Ja jeg mener 8-10 uger, når de vejer ca 5-8 kg. Jeg har ellers en aftale med krokodille zoo om at de får dem jeg ikke sælger til foder, men hvis vi nu selv kunne spise dem ville det jo være perfekt.
 ;D
Mvh Stina
Titel: Sv: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: Fisker efter 08 August , 2010, 21:34
Jeg får dem slagtet på slagteri eller af en slagtebus. Er egentlig lidt usikker på reglerne, må man ikke slagte svin, kreaturer, får og geder hjemme hvis aflivningen foregår ved en godkendt person, slagter, jæger og lignende?
 Har i øvrigt prøvet at krydset sortbroget landrace ind i hængebugsvinene for at få lidt mindre fedt og bedre kødprocent ud af en stadig lille gris, det er jeg også lidt spændt på hvordan bliver, men skal nok skrive om erfaringerne.

Rasmus
Titel: Sv: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: Jette Jensen efter 08 August , 2010, 22:30
jeg kunne da godt tænke mig sådan en gris i fryseren.. så jeg følger med  :D
Titel: Sv: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: Lene Lestat efter 09 August , 2010, 08:11
Får og geder må man gerne slagte hjemme, du skal "bare" have en boltpistol, meen det er vist dyrere at få DAKA til at hente affaldet end hvad det koster at få slagtet på slagteri.

Men så har man selvfølgelig også transporten til slagteriet og som med alt andet her i DK,så er der en masse regler om det også.
Titel: Sv: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: Bjørn Nielsen. efter 09 August , 2010, 18:38
Hængebuggrise er rigtig gode som grillgrise, men de kan være noget fede i betrækket  :-X  Er de rigtig fede ville jeg skinde dem, men en ikke alt for fed gris kan sagtens skoldes og skrabes som almindelige pattegrise, en af ulemperne med hængebuggrise kan være farven, hvis grisen er sort giver det som regel også sorte flæskesvær, men smagen fejler ikke noget  /o  Med hensyn til ornesmag kan man tage en lille luns af mørbraden og stege på en pande, ornelugten kommer straks hvis den er der, er ornelugten der ville jeg ikke grille den, men evt. bruge grisen til spegepølser, lugten kommer kun når kødet opvarmes.

Men en hængebuggris på grillen er ikke dårlig, hvis den er skindet må der gerne sidde noget fedt tilbage på grisen, godt indgnedet i salt kan det give lidt hen af krølfedt på en oksesteg  <:  rotere den på et spyd løber fedtet rundt på grisen mens den steges ved lav varme, og er med til at give en god smag og saftigt kød, kærnetemperaturen i skinkerne skal være ca. 82°C
Titel: Sv: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: Fisker efter 09 August , 2010, 22:06
perfekt. Tak for svarene til alle, så er det jo bare at kaste sig ud i det. Skal nok vende tilbage med resultater.

Rasmus
Titel: Sv: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: pilegaarden efter 09 August , 2010, 22:45
Får og geder må man gerne slagte hjemme, du skal "bare" have en boltpistol, meen det er vist dyrere at få DAKA til at hente affaldet end hvad det koster at få slagtet på slagteri.

Men så har man selvfølgelig også transporten til slagteriet og som med alt andet her i DK,så er der en masse regler om det også.

'Min' slagter afhenter grisene på min matrikel søndag. De bliver så slagtet og renset mandag. Fredag eller lørdag møder vi op på slagteriet for at være med ved udskæringen. Vores opgave er at lade ham vide hvad der skal skæres af de forskellige dele og så putte det i dertil egnede plasticposer efterhånden som han skærer det ud. Han laver også fars for os af de dele som ikke egner sig til andet. Knogler, hoved, tæer etc kan vi få med hvis vi vil og ellers sørger han for bortskaffelse.
Pris kr 500 pr gris på ca 100 kg slagtet vægt.

Det finder jeg overkommeligt.
Titel: Sv: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: Bjørn Nielsen. efter 09 August , 2010, 23:23
@ Pilegaarden.

Prøv evt. næste gang du får slagtet, at undlade at få hakket dit hakkekød, dybfrysning udtørre kødet... Få hakkekødet i småkød eller hele stykker og hak det selv umiddelbart før anvendelse, du vil opleve at der er både mere smag og saft i kødet, og kan nogenlunde selv bedømme/regulere fedtprocenten...
Er kødet hakket kan man vacumpakke kødet inden det fryses, så udtørre kødet ikke så meget og posen iser ikke til indvendigt, husholdnings-vakuum-pakkere koster ikke en herregård.

Vakuum-pakker :

http://grillbutikken.dk/product.php?id_product=20



Titel: Sv: åbent spørgsmål til Bjørn og andre mad/grill-kyndige
Indlæg af: Fisker efter 12 ſeptember , 2010, 17:10
Så en lille update til interesserede. Vi slagtede så et hængebugsvin på ca. 10 måneder for fjorten dage siden, en so som ikke var blevet ret stor. Jeg endte med at flå den, ikke fordi fedtlaget var specielt voldsomt men fordi det var lettere. Den blev pakket godt ind i stof og hejst op under taget på laden, for at tørre godt inden den kom i fryseren. Torsdag aften tog jeg den op og hængte den, i mangel af plads i køleskabet, til optøning i det køligste rum jeg kunne finde, så lavede jeg en stor portion marinade som kom sammen med grisen fredag og lørdag stoppede jeg den med æbler og syede maveskindet sammen. Jeg var lidt bekymret for om den ville blive for tør nu da skindet var flået af, så pakkede den først ind i rabarberblade og derefter staniol, så kom den på grillen ved lav varme midt på dagen og efter ca. fem timer med lav varme pakkede jeg den ud, hævede temperaturen lidt og gav den ca. et par timer eller tre mere, til den var helt gylden udenpå og temperaturen inde i baglåret var omkring 76-77 grader.
Og ja det smagte virkelig godt, kødet var perfekt mørt og meget saftigt, en anelse sødligt men skyldes måske at der var en del honning i marinaden, men virkelig lækkert og helt sikkert en god måned at lave hængebugsvin på og ikke sidste gang.

Rasmus