Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Høns => Emne startet af: Evalon efter 06 Februar , 2019, 15:01

Titel: U
Indlæg af: Evalon efter 06 Februar , 2019, 15:01
U

 
Titel: Sv: Udsætterhøns
Indlæg af: Hans-Kurt efter 06 Februar , 2019, 20:41
Til lykke med hønsene. Det er ikke racehøns du har fået, men rigtig gode æglæggere som - ja det skriver du også selv - skal have masser af kraftig foder for at så en fældning igennem, som den de er i nu.

Det lyder til de æder meget, så mon ikke de nok skal få en god fjerdragt snart. Hel og lykke med dem. /o
Titel: Sv: Udsætterhøns
Indlæg af: Marianne Vedel efter 07 Februar , 2019, 10:27
Tillykke med dine høns, der ganske rigtigt, som Hans-Kurt skriver ikke er en race, men en æglægningshybrid.
Nu hvor de skal sætte en masse fjer, har de brug for proteiner, så du kan evt give dem noget kattedåsemad, kattefoder er meget proteinrigt.
Jeg forstår, at du gerne vil "frelse" dine høns fra et grimt liv, det er jo en rigtig smuk tanke, men i virkeligheden er udsætterhøns den sidste måde at få lidt skillinger ud af udtjente æglægningshybrider. Havde I ikke købt dem, var de blevet til minkfoder.
I lighed med at købe hundehvalpe og kattekillinger fra "hvalpefabrikker" er man med til at støtte industrien, når man køber udsætterhønsene.
Når alt det er sagt, ønsker jeg dig og din søster ALT mulig held med jeres høns, som nu får lov til at leve det gode hønseliv.
Du kan måske have glæde af at læse denne tråd:
http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=7943.0
Dyrenes beskyttelse havde på et tidspunkt i et blad en artikel om Johan Gadegaards udsætterhøns, Johan havde også på et tidspunkt en hjemmeside om hønsene, men den eksisterer ikke længere.
Titel: Sv: Udsætterhøns
Indlæg af: Evalon efter 07 Februar , 2019, 10:52
Jeg forstår, at du gerne vil "frelse" dine høns fra et grimt liv, det er jo en rigtig smuk tanke, men i virkeligheden er udsætterhøns den sidste måde at få lidt skillinger ud af udtjente æglægningshybrider. Havde I ikke købt dem, var de blevet til minkfoder.
I lighed med at købe hundehvalpe og kattekillinger fra "hvalpefabrikker" er man med til at støtte industrien, når man køber udsætterhønsene.

Jeg har ikke betalt noget for dem. De annoncerede at man gratis kunne afhente dem. Så jeg har ikke støttet noget. Husk at spørge først i stedet for at formode. Min søster fik at vide der henne, at ville man have alle 3000 høns, måtte man også det. Så de har ikke tænkt på at få den sidste skilling ind.
Jeg kan prøve at give dem noget kattemad. Jeg har to katte så det er noget jeg har hjemme.
Titel: Sv: Udsætterhøns
Indlæg af: Evalon efter 07 Februar , 2019, 10:56
Jeg er også klar over at det ikke er en race  :)
Det ligger bare mere naturligt for mig at kalde det en race.
Titel: Sv: Udsætterhøns
Indlæg af: Ast efter 07 Februar , 2019, 11:51
Jeg vil lige komme med en kommentar til hybridhøns eller ren racehøns. Hybridhøns er sådan set også en race, men der kun er avlet med det formål at give æg, mange æg. Hybridhøns lægger mellem 320 til 360 æg om år. Men så slider det også meget på hønen der sjælende bliver mere end 3 år, Til gengæld raceren høns lægger sjælende mange æg. Hvis man ser på diverse hønseracer lægger de mellem 30 til 220 æg om år. Men mange af de hønseracer som kaldes raceren, er også krydsninger med andre racer. Det er en god ide at se på http://honseraketten.dk, der kan hentes mange oplysninger om diverse racer. Der findes også mange handelsmænd, der sælger hybridhøns under navne som f.eks. Maran nogle af dem har så siden ændret navnet til Mørklægger. Så man skal også være vågen når man køber høns.
Jeg vil så til slut sige at industrihøns/hybridhøns er gode at starte ud med for nybegynder. Jeg har selv haft et hold på 10 hybridhøns, men de var også døde inden for 2 år.
Titel: Sv: Udsætterhøns
Indlæg af: Evalon efter 07 Februar , 2019, 12:03
Der behøves ikke at kommenteres mere på at det er hybrid høns. Jeg er udmærket klar over forskellen. Så det hjælper ikke at skrive det. Det er lidt trættende at høre det samme igen. Jeg har læst om det!
Titel: Sv: Udsætterhøns
Indlæg af: Ast efter 07 Februar , 2019, 12:57
Når man laver et indlæg er det ikke bare til dig Evalon, men alle bruger af Dansk Fjerkræ Forum. Så man kan sommetider få noget der ikke lige er mynde på dig.
Men fortsat held og lykke med dine høns, det er dejligt at vi kan hjælpe hinanden her inde.
Titel: Sv: Udsætterhøns
Indlæg af: Evalon efter 07 Februar , 2019, 13:11
Ast der er andre steder herinde hvor det allerede står. Det hjælper ikke med det jeg spørger om. Du kører det hele ud på et sidespor.
Det eneste jeg føler jeg har lært, er at hønsefolk kan ikke tåle at man kalder en hybrid for race. Jeg forlader denne side. Da det ikke føles som om man får nogen som helst hjælp.
Det er ellers ærgerligt. For jeg troede at dette var en godt sted at få råd og vejledning. A
Titel: Sv: Udsætterhøns
Indlæg af: Ast efter 07 Februar , 2019, 13:21
Tak for dit svar. Jeg vil ikke kommenter videre.  :) Fortsat god hønse dag
Titel: Sv: Udsætterhøns
Indlæg af: Alice efter 07 Februar , 2019, 15:29
I "Den store hønsebog" fortæller Jørgen Liljesø om høns, der pludselig smed hele overfrakken på én gang. Han håndfodrede dem med ost og spæk.
De har jo brug for rigtig meget mad, både proteiner til de nye fjer, men også godt med kalorier til at holde varmen.

Jeg giver mine høns hvede, byg og havre + koncentrat. Desuden hjemmelavet hønsemad med kartofler, ris, nudler, ærter (saltes, som man selv ville spise det), lidt olie, hvidløg, lidt kartoffelmel og hvad jeg ellers kan finde af "godter". Laver en stor portion til 14 dage ad gangen, deles op i dagsrationer, ca. 30 g pr. høne (hurra for fryseren). Ved serveringen blander jeg vitaminpulver + foderkalk i, måske lidt græsk yoghurt.
Desuden en lille spand grønt hver dag. Nu der ikke længere er kål i haven, bliver det hakket hvidkål og æbler + bær fra fryseren + hakket hø. Lidt krydderurter fra haven, når de ellers kan findes under sneen. Slik i den kolde årstid er solsikkefrø og en sjælden gang hamp. Det spreder jeg i strøet, så de har lidt at foretage sig, når de ikke vil udenfor. Ind i mellem lidt knust majs i foderskålen.

Pas på med fisk, hvis dine høns lægger brune æg.

Her kan det bliver rigtig koldt, så jeg har som du sat en varmelampe op. Temperaturen holdes da på ca. 2 grader, så vandet ikke fryser.
Held og lykke med dine nye "kælebørn".
Titel: Sv: U
Indlæg af: Hans-Kurt efter 11 Februar , 2019, 13:47
Ærgerligt at spørgeren ikke kunne forstå, at vi ikke er ude efter ejere af ikke racehøns, men blot vil slå et slag for dyrevelfærd - nå men sådan går det jo en gang imellem.  :'(
Titel: Sv: U
Indlæg af: Karin Thomsen efter 11 Februar , 2019, 14:04
Tak for de fine links, det er super fedt at i er så gode til at hjælpe, og komme med relevante links, og vejledning  :)

Jeg har i hvert fald fundet ud af, at "redde" høns fra æglæggerfabrikken, nok ikke er vejen frem for os, når vi skal have vores første høns.

Jeg havde ellers troet at det var en super god gerning man gjorde de få høns man nu kunne redde- men tænkte slet ikke over at man jo ender med at støtte en branche, som man egentlig ikke har lyst til.

Jeg tænker også at få 365 æg fra 4 høns om året, måske er lige i overkanten, når vi kun er to i husstanden herhjemme  ::) ;D

Og selvom jeg bager meget, såååå er det nok stadig i overkanten.
hihi.

Titel: Sv:
Indlæg af: Anna Ibrahimi efter 11 Februar , 2019, 22:51
Min mor har altid sagt: kan du ikke sige noget pænt, så lad vær' med at sige noget! Så jeg styrer mig denne gang 😉🐔
Titel: Sv: Udsætterhøns mm.
Indlæg af: Marianne Vedel efter 13 Februar , 2019, 13:37
Enig, men jeg ser nu heller ikke nogen sige noget grimt i tråden, bare faktuel oplysning.
I den forbindelse vil jeg lige komme med nogle opklarende bemærkninger: grunden til at man ikke kan kalde diverse hybrider for "en race" er, at for at kunne kalde noget en race skal afkommet være magen til forældrene, det gælder uanset om vi taler om høns eller tomater. Hvis man får kyllinger efter f.eks. isa brown, vil man IKKE få dyr, der nødvendigvis ligner forældredyrene, samme gælder, hvis man sår tomater høstet fra frø fra F1-hybrid planter.
For at få godkendt en ny hønserace kræves bl.a. at man skal stille med dyr i tre generationer, hvor racesærpræget findes i alle tre generationer.
Ved ikke om min forklaring er god nok eller ?
Titel: Sv: U
Indlæg af: Karin Thomsen efter 13 Februar , 2019, 14:56
 :D orv, det anede jeg slet ikke ...

Sad også og tænkte på, hvad der egentlig gjorde at det var en race vs en hybrid.
Troede det var fordi, at en hybrid var en stor pærevælling af alle mulige forskellige racer og at man ikke kunne garantere at de kom til at se ens ud... lidt lige som gård-katte og deres killinger ;)

Så min isa brown kælehøne var altså en hybrid, og ikke en race
Mega spændende  :)



Titel: Sv: U
Indlæg af: Lene Lestat efter 17 Februar , 2019, 12:12
Nej en hybrid er ikke en race, men en F1 krydsning lavet af nogle hemmelige linjer af høns, som kun producenterne kender opskriften på, da det i denne "verden" kun er højydelse og penge som tæller.
Disse dyr (om man kan lide det eller ej) er kun skabt til enten at lægge æg i 12-14 måneder alt efter produktions formen, for derefter at blive kasseret (minkfoder / biogas) og så indsættes der nye høner. og så videre og så videre.
For som Marianne også skriver, så vil en videre avl, som f.eks. isa på isa ikke give en isa, men et krydsning som bliver langt ringere end forældre dyrene.
Så det er fakta og ikke noget at blive sur over, når der skrives at hybrider ikke er racehøns eller en hønseracer-

Men hvis man virkelig skulle blive sur, så var det, når hybriderne sælges for at være racehøns / en hønserace af diverse forhandlere og også enkelte private. for det er jo at tørre folk....

Titel: Sv: U
Indlæg af: Lene Lestat efter 17 Februar , 2019, 12:28
Ast der er andre steder herinde hvor det allerede står. Det hjælper ikke med det jeg spørger om. Du kører det hele ud på et sidespor.
Det eneste jeg føler jeg har lært, er at hønsefolk kan ikke tåle at man kalder en hybrid for race. Jeg forlader denne side. Da det ikke føles som om man får nogen som helst hjælp.
Det er ellers ærgerligt. For jeg troede at dette var en godt sted at få råd og vejledning. A

Jamen der er mange, som ikke ved hvad hybrider, racehøns og krydsninger er, så er det kun ment som en oplysning, og oplysning er vel et eller andet sted ikke at kimse af..... for der er mange, som bliver snydt, og tror de har købt racehøns og det så viser sig at det enten er hybrider eller krydsninger, og dette er da trist, især hvis man ønsker at arbejde og avle videre med dem.
Og så er der vel heller ingen grund til at blive sur over at blive oplyst om en høne er en hybrid eller ej....
Titel: Sv: U
Indlæg af: Majbrittbo efter 17 Februar , 2019, 13:03
I sommer købte jeg ruge æg, Fra wyandotter. De havde mange forskellige renracet flotte farvetegninger og ligeledes 2 forskellige haner. De gik alle sammen... Disse kyllinger er super flotte to ser rene ud i deres tegninger og den sidste er lidt lysebrun/hvid/brun- flot men kan bestemt ikke finde nogle der ligner hende.
Hvad kalder man disse? Race f1... 2-3 eller og hvordan med æg ydelse mm. Er det stadig racehøns el blandinger eller hvad? Og kan jeg lave kyllinger på dem? Ikke til salg bare til mig selv, æg og slagt. De er fra 19 juni og er stadig ikke i æglægning. Er det normalt for wyandotter?
 
Titel: Sv: U
Indlæg af: Lene Lestat efter 17 Februar , 2019, 13:08
Hvis det er æg fra wyandotter, så er kyllingerne også wyandotter, da wyandot er en hønserace / racehøns. Men de så er farveblandet, når de er mixet rundt i farverne. Eller dvs. nogle farver kan man godt avle sammen uden at man "ødelægger" dem. 

Wyandotter starter vel også æglægning, når de er 5-6 måneder gamle. Men æglægning er jo meget forhold og især foderbetinget.
Titel: Sv: U
Indlæg af: Alice efter 17 Februar , 2019, 17:50
Jørgen Liljesøe gør i "Den store hønsebog" rede for, hvordan man kan avle hybrider, som får bedre egenskaber end forældregenerationen. Beregnet for hobbyavleren.

Det som støder er vel ikke, at hønsene er hybrider, men at de behandles så dårligt på hønsefabrikkerne.

Når man skaber en ny "race" krydses de eksisterende racer jo også på kryds og tværs.
Og som ved alle andre dyr: Det lille gadekryds kan have netop de egenskaber, som gør det helt uimodståeligt.
Titel: Sv: U
Indlæg af: Marianne Vedel efter 17 Februar , 2019, 21:02
Alice, der skabes skam nye racer, men som jeg skrev tidligere, er et af kravene for at få den nye race godkendt som en race, (kan også være en ny farvevarietet i en eksisterende race), at racen/farven holder sig konstant i minimum tre generationer.
Det er ganske rigtigt, at man kan opnå "krydsningfrodighed" ved at krydse to forskellige racer, det er dog ikke en given ting, at alle krydsninger bliver bedre end forældreracerne..
Og selvom jeg opdrætter marans, har jeg også "sjove" krydsninger i min hønsegård: eng. araucana X stor maran og auracana X dværg maran, for sjov kalder jeg disse bastarder "maraucana". Jeg har også krydset en "maraucana" og en maran; her får man, at ca. halvdelen af hønekyllingerne også lægger en mørk olivengrøn æggefarve, mens den anden halvdel lægger brune æg.
Når jeg har dem, er det fordi jeg er så tilpas barnlig, at jeg synes, det er sjovt at hente olivengrønne æg.
Titel: Sv: U
Indlæg af: Alice efter 18 Februar , 2019, 22:18
Maran + isbar lægger olivengrønne æg. Jeg har kun isbarhaner, og kan så bestemme, om jeg vil have isbarkyllinger eller krydsninger. De grønne/turkis æg er fra rene isbarhøner. De mørkebrune æg giver så krydsninger.
Titel: Sv: U
Indlæg af: Lene Lestat efter 19 Februar , 2019, 20:10
Men men selvom Marianne skriver at en ny race eller varietet skal fremstilles i min. 3 år på landsudstillingen, for at kunne blive anerkendt som en ny race / varietet og optages i standarden.
Så tager det mange flere generationer, mange års avlsindsigt, stor viden om avl og genetik, store tillæg af kyllinger og en hård sortering, før det lykkes.
Så det er ikke bare vupti at krydse en race men en anden race og så har man en ny race. For det lyder lidt at mange folk tror dette.

Titel: Sv: U
Indlæg af: Alice efter 19 Februar , 2019, 22:40
Svenska kulturhönsklubben stambogsfører dyrene. Meningen er at bevare gamle "racer", som nok ikke er anerkendt som udstillingsdyr, men er en kulturarv.
Ophav, brugsegenskaber og selvfølgelig udseende er afgørende.

Martin Silverudd skabte 4 "racer" (som altså ikke udstilles): Queen Silvia, Fiftyfive Flowery, Smålandshönen og "Silverudds Blå (som kan have mange andre farver end blå.
Det er brugsdyr, som man mener, bør bevares for fremtiden.

Martin Silverudd har selvfølgelig krydset alle mulige racer for at få netop de dyr frem, som han ønskede. Araucanaen har sikkert langt ude været med i de høns, som lægger turkis eller grønne æg.
Titel: Sv: U
Indlæg af: Alice efter 19 Februar , 2019, 22:46
Undskyld: Kulturhönsföreningen.
Det er brugsegenskaberne, mere end udseendet, det drejer sig om. Men selvfølgelig skal dyrene matche de oprindelige.
Titel: Sv: U
Indlæg af: Lene Lestat efter 20 Februar , 2019, 07:47
Meen selvom om disse nævnte racer ikke er optaget i f.eks. den skandinaviske fjerkræ standard, så er der jo alligevel en standard på dem, som fortæller hvordan dyrene skal se ud. Og det var jo heller ikke lige i går at Martin Silverud krydsede diverse høns for at lave dem.
Titel: Sv: U
Indlæg af: Alice efter 20 Februar , 2019, 15:34
Det har du helt ret i. Arbejdet i kulturhönsföreningen består bl.a. i at genskabe gamle racer, som blev fremavlet for at kunne forsyne den svenske befolkning med æg og kød. De blev udkonkurreret af industriens hybrider.
Man arbejder bl.a. ud fra Martin Silverudds håndskrevne optegnelser.
Isbar og Silverudds Blå er således optegnet som to forskellige racer i dag.
Martin Silverudd havde selvfølgelig kriterier for udseendet også. Han ville næppe have kaldt en luttehøne for Queen Silvia.
Man arbejder også med andre racer, som i tidens løb har fjernet sig fra formålet: At være produktive dyr, som tåler det barske klima.
Titel: Sv: U
Indlæg af: Lene Lestat efter 21 Februar , 2019, 08:31
Ja, desværre lider alle racer under konkurrencen fra de letkøbte hybrider, som bliver laver i millionvis hele året rundt.  /d

Men da folk har en trang til at ville redde dyr. Så skulle de netop kaste sig over racehøns, og vælge dem, så de også består i fremtiden til glæde for de kommende generationer. Og mange af vores racer er endda over 100 år gamle. Så er de ikke netop værd at bevare?

Plus de netop avles ude i privates haver og ikke i komplet lukkede systemer.
Titel: Sv: U
Indlæg af: Ast efter 21 Februar , 2019, 11:40
Og selvom jeg opdrætter marans, har jeg også "sjove" krydsninger i min hønsegård: eng. araucana X stor maran og auracana X dværg maran, for sjov kalder jeg disse bastarder "maraucana". Jeg har også krydset en "maraucana" og en maran; her får man, at ca. halvdelen af hønekyllingerne også lægger en mørk olivengrøn æggefarve, mens den anden halvdel lægger brune æg.
Når jeg har dem, er det fordi jeg er så tilpas barnlig, at jeg synes, det er sjovt at hente olivengrønne æg.

Og hvis man går meget op i mange forskellige naturlige farver på æg. Så har jeg fra en bekendt i USA fået tilsendt det æggefarve kort ud fra krydsninger af stor maran og auracana. Og så derefter kryds F1 og F2, så kan man få f.eks.  murstens rød eller mørke blå æg. Men så begynder man lege med arvegener. Og det er jo det man startet nye racer på.
(http://)
Titel: Sv: U
Indlæg af: Alice efter 21 Februar , 2019, 13:40
Måske burde det være en ny tråd, men
Når vi nu debatterer racer, så er Svenska landras klubben værd at gæste. I Sverige gør man sig umage for at bevare de oprindelige gamle racer - en genbank - som man jo også kender fra Danmark. Det forudsættes, at der ikke fremstilles udstillingsdyr eller deltages i konkurrencer , og det er strengt forbudt at have andre dyr (her høns) sammen med de bevaringsværdige. Det er tilladt at forsøge at bortavle dødelige gener, men ellers er formålet at bevare gener, som senere kan blive til gavn. Der føres bog over hvert dyrs ydeevne, sygdomme mm.
I Sverige findes 10 svenske oprindelige racer (+ Silverudds racer fra midten af 1900 tallet), og der gøres ihærdige forsøg på at bevare dem for eftertiden.
I Danmark har vi Dansk landhøne, som for øvrigt også er populær i hvert fald i Sydsverige.
Som de selv bemærker: At eksperimentere med nye ting giver penge, at bevare det gamle koster penge.