Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Arvelighedslære => Emne startet af: Lene Lestat efter 07 Januar , 2009, 10:30

Titel: Tanker om avl
Indlæg af: Lene Lestat efter 07 Januar , 2009, 10:30
Mange har det ønske, at det kunne være sødt, spændende og en stor oplevelse at lave kyllinger, enten på naturmetoden med skruk eller med rugemaskine.

Og det er det helt bestemt også, men inden man går igang må man tænke over hvad afkommet egentligt skal være godt for.

Er det kun til eget forbrug eller vil man også sælge lidt ud af overskudet.

Og hvad det er for dyr, som skal være forældre dyrene, vil man avle og forbedre en race. Eller vil man bare lave en masse krydsningshøns (som egentligt ikke er noget værd, andet for opdrætteren selv)

Alle hønseracer kan for det meste krydse sig med hinanden og gør det også gladeligt.

Når man får et hold kyllinger, kan man næsten altid regne med at ½ delen bliver haner !! måske bliver næsten alle haner. Selvfølgelig kan man være heldig at der bliver flest høner, også.
Men haner kan man ikke undgå.

Og hvad skal de så ?? de fleste kan ikke slagte og spise sine egne dyr (selvom det nu nok er det bedste kød man kan få plus de har haft et godt liv).

Hvis det er racehøns kan man måske være heldig at sælge nogle, men det er de færeste købere som køber mere end en hane.

Alternativet er at forære dem væk eller aflive dem og smide dem i skraldespanden, hvilket jeg personligt ikke synes er attraktivt, så hellere fryseren.

Jeg vil ikke præke hvad der er rigtigt og forkert, for det er i sidste ende op til folk selv. Så dette indlæg er bare ment som en tankevækker.

Og det gælder vel egentlig for alt dyreavl.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Bjørn Nielsen. efter 07 Januar , 2009, 11:20
Hej Lene !

Jeg giver dig ret i det du skriver og forstår dig  :)
Men du må også give mig ret i, at der er ikke noget mere fedt end at stå med en redefuld nyklækkede kyllinger, ænder eller et nyt kuld grise, uanset om de er racerene eller ej...  ;D det er bare så super lækkert...
Nok mest lækkert hvis man er hobby avler, en professionel tager det nok mere med ro...  :-\
Jeg tror ikke at man tænker så meget over hvad dyrene skal bruges til, nogle kan ikke lide at slagte selv, andre syntes som jeg selv at det er dejligt at have lidt til fryseren, andre er som dig at gå meget op i udstilling osv. og det er også fedt...  ;) men det er svært at komme igang med det (udstilling) ingen prof avler sælger jo sin bedste høne...  8) Jeg har dog mod på at komme lidt igang med nogle jersey kæmper, håber at du som avlsvejleder kan hjælpe mig lidt igang  ;D enten med nogle kyllinger eller ungdyr til foråret  :) og ikke mindst noget vejledning.
Lige til sidst... Jeg tjekker din hjemmeside ofte for opdateringer... Du har en fed måde at skrive på, får tit et lille smil på læben...  ::)

Mvh. Bjørn.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Lisbeth Kristine efter 07 Januar , 2009, 15:37
Jeg er enig med dig Lene. Min mening er at hvis man vil lave kyllinger, må man også være forberedt på hanerne, og de skal jo også bruges til noget.
Første gang jeg skulle slagte, var det da bestemt ikke rart. Men tricket er bare at svinge til, og glemmer at det har været en lille sød gul påskekylling. Nu er det pludselig en stor dejlig hanesteg, som smager rigtig godt.
Hvis man ikke kan slagte selv, kan man jo få nogen til at gøre det, og de kan jo få dyrene med sig hjem hvis man ikke selv vil spise dem.
Mht. at avle så synes jeg det er svært at vide om det er pæne dyr man har. Man kan selvf. godt selv se at en med krumme tæer eller en skæv kam skal man nok ikke avle på, men udover det synes jeg det er svært. Det samme gælder med udstillinger, man vil jo ikke møde op med et dyr som får minus point bare fordi man ikke ved hvad standarten er  ;)
Engang kunne jeg godt tænke mig at udstille, men skal nok lige finde ud af om dyrene er noget værd først.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Susanne Ebbe efter 07 Januar , 2009, 16:08
Jeg er meget i samme 'båd' som dig Lisbeth. Men har også erfaret at hjælpen står på spring.
Jeg skulle engang have vurderet nogle høns og vupti stod jeg hos en gammel garvet hønsemand der hjalp mig.

Så jeg tror vi 'bare' skal tage os sammen  ;)
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Lisbeth Kristine efter 07 Januar , 2009, 17:23
@ Susanne
Ja det kan godt tænkes at man bare skal have et lille spark bagi af sig selv.  :)
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Annette S. efter 07 Januar , 2009, 18:59
Jeg hader simpelthen at skulle slagte de her "overskudshaner", som det desværre er lykkedes mig at avle i mit stædige forsøg på at få flere høner til flokken - men jeg gør det!

Nu er der ikke voldsomt meget kød på de her små dværgkochin, så jeg vælger kun at skære brystkødet fra - enten spiser vi det selv eller også får hundene det - så har det da ikke været helt spildt  <G
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Magnus efter 25 Januar , 2009, 18:51
Citér
de fleste kan ikke slagte og spise sine egne dyr
Mit indtryk er, at "de fleste" er en overdrivelse. Der er nogen, der ikke kan holde det ud. Og det er i allerhøjeste grad forståeligt. Jeg har selv haft mine kvaler. Tænk at slagte sådan en lille, smuk hanekylling, der forventningsfuldt stiller sig foran en, lige til at samle op...

Han havde sikkert været en pragtfuld flokfører, men han var en blandingshane, værdiløs i avl, så jeg fortryder det ikke. Men det var vu alligevel sørgeligt.

Det skal dog på ingen måde få mig til at spise burhøns. Er man vegetar, kan det måske forsvares, at man ikke slagter. Så bliver man bare aldrig en seriøs avler.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Berit efter 25 Januar , 2009, 19:20
Jeg har også været en af dem der ikke kunne slagte mine egne dyr, men det har ændret sig, jeg er ikke glad for det og skal også lige hanke op i mig selv, men jeg kan godt slagte mine dyr, og jeg må sige de smager så meget bedere end paphøns  :D
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Magnus efter 25 Januar , 2009, 20:24
Der er jo også detter hersens udtryk med at tage det sure med det søde, og at slagte de overskydende/dårlige haner er - efter min ydmyge mening - ikke nok til at opveje glæden ved at se dem klække, vokse op og - ikke mindst - komme spænende over når man fløjter. Kyllinger er dejlige, og de smager godt.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Teddy efter 25 Januar , 2009, 22:25
Som jeg har skrevet i et andet indlæg i dag,- er jeg en lille nærig hund. ;)

Jeg smider ikke noget ud jeg sagtens kan bruge (altså vedr. dyr).
Jeg avler forskellige racer og udstiller med dem. Og når man nu skal det kan man ikke altid se hvilken hane man skal bruge på udstillingen i oktober, den i december eller måske den i januar. Som oftest bliver den hane man skal have afsted udvalgt kort tid inden den skal afsted. Dermed får jeg også et større "spild", hvilket familiens maver og min pengepung godt kan lide.  ;)

Jeg slagter totalt ned til vinteren. Noget af det bliver måske solgt andet giver jeg væk. Men langt største delen bliver simpelthen slaget. Og der er da ikke noget bedre end at smæske sig i et dyr man ved hvordan har haft det. Man ved det ikke er proppet med alle mulige medicamenter eller er fodret med piller uden grønt fra haven.

Jeg er bestemt ikke økolog. Men tanken om at være selvforsynende er for mig nærliggende. Flere af vores venner snakker tit om at de mangler penge til mad lige inden den 1. i måneden, eller det kunne nu være rart at hente kartofler nede fra haven. Vi snakker faktisk en del om det. Tænk på alle de penge man sparer ved at "dyrke" tingene selv. Eller tænk på hvor friske gulerødderne er når man går ned i haven og tager et par af dem fra 12. række. Og historierne om at anden juleaften var altså ikke så god som sidste år,- jamen så avl den selv, spar selv alle de penge......... :-\
Når nogen kommer og vil købe æg og spørger om de er økologiske siger jeg; "nej de er bedre,- det er skrabeæg". Folk kigger når jeg siger det. Men jeg VED at mine høns har det godt, jeg ved ikke om dem man køber har haft det lige så godt. Men man kan vel håbe. :)

Med hensyn til de hanekyllinger man ikke selv vil slagte og måske endda spise, så find en aftager. Her i midtjylland står dr flere på spring for at aftage alt "affalds" fjerkræ om det er daggamle,- eller slagteklare er lige meget de aftager det. Så har man da i det mindste gjort sig selv en tjeneste.

Bare nogle sene søndags tanker herfra


Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 03 Marts , 2009, 12:35
Jeg går ind for økologi! Jeg synes det er et ok alternativ for dem som ikke har mulighed for selv at dyrke grøntsager eller have dyr.

Min egen have dyrker jeg giftfrit, og med kompost som hovedregel.
Tilgengæld vil jeg langt hellere have en bakke havehønseæg fra en lokal hønsegård, end en bakke økologiske æg fra supermarkedet.

Jeg er vegetar, som nævnt andetsteds. Men min familie er ikke. Og jeg vil da foretrække, at de spiste f.eks. en hanekylling som jeg havde opdrættet og vidste havde haft et prima liv, fremfor en af kz fangerne fra industrien. Men nøj jeg vil da nok tude når hovedet skal af. Men som andre siger, så tror jeg faktisk at hønen er ligeglad med hvor gammel den bliver.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Rikke Leblanc efter 13 April , 2009, 18:42
Da jeg valgte at vi skulle have høns var det simpelthen for at få det hele... Jeg har fundet min race og vi har 4 voksne høner og en hane... ud over det har vi købt 20 kyllinger, og grunden til jeg har valgt det høje antal er fordi, det kan ske over halvdelen el mere er haner, de skal i fryseren.  Måske er vi heldige, men det vil tiden vise... når kyllingerne er gamle nok så har jeg 2 stammer. og når jeg så rigtigt er i gang, med mine egne kyllinger, så skal de udstilles når de er gamle nok. så får jeg fornøjelser både med de flotte dyr og ved spisebordet.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Christina efter 13 April , 2009, 20:11
Jeg er jo HELT ny på området! :) Men derfor har jeg gjort mig nogle tanker alligevel ;D

Jeg får snart 10 kyllinger mere, og har så 18 i alt. Jeg regner bestemt med at der er nogle haner imellem, som kan komme i fryseren sidst på efteråret. Tanken om at svinge øksen er dog for meget for mig, men inden beslutninger om noget som helst blev taget, fik jeg en aftale i hus om at manden måtte klare dén del af det. Og så må jeg prøve at få plukket og slagtet færdigt.

Vi er ihvertfald færdige med at købe kyllingefilletter hehjemme, efter Operation X åbnede vores øjne for hvor slemt det egentlig står til ;)
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Rinus efter 17 April , 2009, 18:06
man kunne vel også få et kuld og sælge nogle, beholde nogle og slagte de overskudet af hane kyllingerne ::)
 ;D
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Stinne efter 17 April , 2009, 19:03
Her hos mig er der jo først kommet høns, så et hold kyllinger og nu et hold hjemmerugede kylliger. Så avl og avl, det ved jeg ikke om man kan kalde min flok, men der skal da nogle "ud" hvis der skal flere ind. Derfor måtte jeg også slagte en af mine "høner", der var begyndt at gale. Den fik hakket hovedet af (af mig!) for en uge siden (det var jo Langfredag. Der er også andre der døde den dag, om man vil) og vi lavede aftensmad ud af den samme aften. Ungerne ville ikke se selve slagtningen, altså avlivningen, men gerne være med til at plukke og se alt det spændende der var inde i hanen. Der var altså også et pædagogisk indhold i hønse"avlen". Lige sådan er det jo lærerigt for børnene, år kyllingerne kommer og at der måske ikke kommer kyllinger ud af alle æggene. Circle of life. ;)

Hvis man har høns synes jeg man snyder sig selv for en del af oplevelsen ved ikke også at smage på dyret, når den tid kommer. Men bare rolig, jeg er ikke helt hjerteløs; det kære kræ smagte umiskedeligt af kæledyr  <R(men det sagde jeg selvfølgelig ikke til børnene, der spiste det med velbehag, da de så hvor godt jeg synes det var). *e
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Magnus efter 17 April , 2009, 21:14
Når nogen kommer og vil købe æg og spørger om de er økologiske siger jeg; "nej de er bedre,- det er skrabeæg".
En smule misvisende. Professionelle skrabehøns har gerne noget trangere kår end professionelle økologiske høns, men amatør-høns har dog oftest højere levestandard end begge disse.

Altså burde svaret være: "Nej, bedre: det er æg fra havehøns."

Hvis det er, hvad du mener, er jeg ganske enig. (http://i22.photobucket.com/albums/b317/Fundal/Smileys/thumb.gif)
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Marianne Vedel efter 18 April , 2009, 07:39
Min coq-au-vin havde også en bismag af kæledyr. Jeg smagte skam på kødet, men havde en følelse af at klumpen bare blev større og større jo mere jeg tyggede (og det var ikke kødets skyld), MEN sovsen den var lækker!
Man skulle jo ellers tro, at hævnen var sød, når man spiste en aggressiv hane  <B <R <B <R
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: liski efter 18 April , 2009, 14:27
Marianne!!!  Var det Jensen?  <W
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Marianne Vedel efter 19 April , 2009, 07:52
Det var det lige netop, Lise  <J Kødet var fint, ingen tvivl om det  :D Men selvom jeg har små ar på mit ene skinneben, havde jeg svært ved at spise ham. Min mand og søn syntes begge det super lækkert (kødet altså)  *f
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Henriette Hall efter 19 Juni , 2009, 13:11
Da min ældste søn var 3 år gammel og på sommerferie hos mine forældre skulle han da opleve at få nyslagtet hanesteg. Vi boede i lejlighed midt i Odense, så han havde aldrig oplevet en hjemmeslagtning. Min far huggede hovedet af hanekyllingen, og knægten blev placeret på køkkenbordet mens min mor plukkede dyret. Da hanen lå nøgen tilbage på bordet udbrød det uskyldige pus: "Orv bedste, der var en kylling indeni!"  :o Han havde aldrig set andre end de grydeklare fra supermarkedet... Nu har vi både høns og kyllinger, og den yngste søn snakker allerede glad om at når hanen Holger skal slagtes, så skal vi have "Holger-suppe". Hurra for at børnene ved hvor maden kommer fra!  :D
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: liski efter 19 Juni , 2009, 16:21
Det var en sjov historie!  ;D
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 19 Juni , 2009, 17:17
Holgersuppe ;D fantastisk
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Lene Lestat efter 30 Januar , 2011, 08:11
Skal vi ikke lige tage denne her frem igen. Nu når det er kyllingetid igen..
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Charlotte J. efter 30 Januar , 2011, 11:17
Lisbeth: Jeg kan godt forstå at du synes det er svært selv at skulle finde avlsdyr første gang og sortere kyllinger når engang du når så langt, men hvis du gerne vil udstille, synes jeg du skal melde dig ind i den lokale hønseklub. Det har jeg selv gjort for et par måneder siden, og nu er jeg da slet ikke nervøs for mit første år med kyllinger og mit første år  (forhåbentligt) med udstillinger. Derudover ved jeg jo, at mangler jeg akut hjælp, så er forum lige her.
Avlshønerne købte jeg på LU - de havde fået point og en kort beskrivelse på gode og mindre gode egenskaber ved netop den race. (Jeg købte dem egentlig bare fordi både min datter og jeg synes det så så kære ud). Da jeg kom hjem nærstuderede jeg pointkortene, og da den ene havde fået 94 point og den anden 95 point, ja så synes jeg faktisk jeg havde en forpligtigelse til at finde dem en god hane. Ud fra pointkortene var min ide at finde en hane med fin skåret kam, da det var én af de ting som i hønsenes pointkort var blevet kommenteret. Derefter kikkede jeg i LU kataloget og ringede til en mand der havde samme race, og som jeg i kataloget kunne se havde fået meget fine point. Det endte med jeg hentede hanen sidste søndag til Hundslundudstillingen, hvor den var udstillet, og den havde fået 94 point  /o Jeg mødte én fra min egen lokale hønseklub samme dag, som gerne lige ville se min kommende avlshane. Aftalen blev, at så snart jeg har kyllinger der skal sorteres, så kommer han og hjælper. Og jeg tror langt fra det er et særtilfælde - hønsefolk er bare en meget hjælpsom race  ;)
Hvis jeg ikke havde haft mulighed for at købe avlsdyr på udstilinger - ja, så ville jeg ikke tænke mig længe om, før jeg ville spørge om der var én der ville hjælpe mig med at kikke efter gode avlsstammer i fjerkræklubben... Så spring ud i det - det er enormt spændende og meget lærerigt  *p
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 30 Januar , 2011, 19:26
Ja jeg har jo sådan set lært at spise egne kyllinger siden sidste gang tråden var fremme :)

Og det er en stor glæde, især for kæresten som nød at servere hanesteg med hjemmeavlede grøntsager for mine forældre.

Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Lene Lestat efter 25 Marts , 2011, 18:15
Flere tanker ....

Hvis man vil avle, hvorfor så ikke have det mål at forbedre en race (være med til at holde en race vedlige). En god høne koster det samme at lave og bruger samme plads som en dårlig eller krydsning/hybrid for den sags skyld.

Der er rigtig mange dejlige racer, som sagtens kan bruge nogle flere seriøse avlere.

Flere avlere = større udbud = nemmere at få racehøns, for andre avlere eller nystartede hønsefolk.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: jes.l.h efter 25 Marts , 2011, 19:22
jeg blev lidt overrasket over hvad prisforskellen på racehøns og hybrider var, når man som jeg ikke havde avl i tankerne.. Søndag d 20/3 var prisen på røde amerikanere 50-66kr stk, og de maraner vi købte 50krstk. Så var det sku maranerne der kom hjem i haven. For mig betyder avlen ikke rigtigt noget da det kun er til hygge og mad :)
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Lene Lestat efter 25 Marts , 2011, 20:34
Jamen selvom man avler seriøst, så er der også æg, kød og masser af hygge.. /o
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: jes.l.h efter 25 Marts , 2011, 21:30
det er rigtigt, der er bivirkninger ved næsten alt ;D
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: thorleif efter 25 Marts , 2011, 23:13
Som Lestat har sagt saa mange gange, en daarlig hoene eder det samme som en god.
Os der forsoeger at forbedre racerne paa vores lille opdraet er fagtisk dem der holder racernes fremtid i henderne. Med forskellige racer er der forskellige ting som boer forbedres, eller rettere sagt, bringes tilbage til slig de engang var. Racer der havede sin glansperiode i 1920-30-40- er af forskellige aarsager forringet, dvs de er bleven daarligere, og det er vanskeligere og vanskeligere at avle dem tilbage slig de skulde vaere, da de fledste racers gen-pool samtidig er blevet mindre.
Men flere racer har vist os at trenden KAN vendes rundt, hvis folk bare kunde avle en smule mere maalrettet med sine hoener. Det er nemmere end man skulle tro, dette har vi bevist med Croad Langshan. Racen var nesten udslettet, det fantes kun nogle faa, i UK og i Tyskland. Nu er der over 2.000 store Croad Langshan hoener der avles bare her i UK, og ved at bringe ind nogle faa haner ifra Tyskland for 3-4 aar siden, strategisk placeret, organiceret af The Croad Langshan Club, har frugtbarheden steget til nye hoeyder. Husk, vi avler trods alt et dyr med kun 32 kromosomer, saa ind-ud-og ind avl er faktisk ganske nemt, hvis man kun avler ifra de dyrene der har de egenskaber man soeger. Egenskabene VIL nemlig komme tilbage.
Hvis nye opdraettere bare kunde hjelpes en smule, kan de hurtigt komme igang med en systematisk avl som bidrager til at preservere racerne. De lokale klubber har her en vigtig opgave, race-klubberne ligesaa. Og naar folk i Danmark skal soege ud i udlandet for nye blodlinier, gaa til race-klubberne. Baade UK og Tyskland har klubber for de fleste racer, og naar folk saa skal anskaffe ruge-aeg, gaa via klubberne, Google er din ven. Og, de fledste udenlandske race-klubber vil mere end gerne ha kontakter i andre land. BRUG DEM, DE ER DER FOR SIN RACE!
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Lene Lestat efter 28 ſeptember , 2011, 15:19
Flere tanker om avl.

Når man laver kyllinger så bliver der ALTID mange haner, man siger ca. 50-50 nogen gange mere..og synes jeg sjældnere gange mindre.

Rigtig mange af disse haner er der desværre ikke brug for, så hvad skal de så ??

Nogen prøver at sælge dem, nogen afliver dem og smider dem i skraldespanden,  andre ligefrem forærer dem væk (for så at betale penge for de lig, som ligger i køledisken) og de fleste feder dem op og slagter dem til eget forbrug. Dette er vel egentlig også det mest naturlige at gøre.

For de kan jo faktisk godt spises med god samvittighed om at de har haft et godt liv. Og hønsene tænker ikke på om de skal leve i et ½ år eller i 10 år.

Hvis man avler racehøns, så har man to slags "kunder" dem som også arbejder med racen og mangler nyt blod og dem som "bare" har høns i baghaven.

Hvis man avler blandinger, så har man kun en slags "kunder" og det er dem som "bare" har høns i baghaven og nu er det straks noget sværere at afsætte overskudshanerne.

Jeg har også hvert år mange haner, som ender deres dage i min fryser. Jeg får dem slagtet på et autoriseret lille slagteri, ikke fordi jeg ikke kan gøre det selv, men mere p.ga at det er lidt nemmere og jeg behøver ikke at afsætte en hel dag på det.
Kan man ikke selv slagte, så er der næsten altid hjælp at hente...

Jeg er nemlig ikke vegetar og jeg vil ikke forære mine haner væk (hvis jeg ikke kan sælge dem) og så bagefter bruge penge til dem i køledisken i forretningerne, det synes jeg er noget bagvendt.

Envidere koster det også noget at lave dem. For foder og strøm er bestemt ikke blevet billigere med årene.

Jeg hygger mig med mine høns og har dem for primært at få æg og kød. Jeg avler og udstiller også. Det giver nemlig hønseholdet lidt mere indhold og et mål og udfordring om at gøre det bedre hele tiden.

Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Henriette Hall efter 28 ſeptember , 2011, 16:03
Lige mine ord, Lene. /o
(Ud over at du er mere seriøs med din avl end jeg er, endnu...) ;)
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Susanne efter 28 ſeptember , 2011, 17:01
Godt stof til eftertanke  /o
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Ankerine efter 28 ſeptember , 2011, 20:39
Ja, men der ER jo ikke noget galt i at det er svært at hugge hovedet af den store flotte fyr som man har vasket mås på da han var en bedårende kylling. Er enig med Lestat i at man lige så godt kan prøve at opnå noget avlsmæssigt når man har høns. Også selv om det er "havehøns". Men alle overskudshaner skal der jo findes en løsning for - de spiser meget og er ikke til at holde ud når de galer i kor og slås. Jeg bryder mig ikke selv om at svinge øksen men kan godt gøre det. Så tænker jeg på at dyret har haft et godt liv og at jeg afslutter det af nødvendighed og med mindst mulig rædsel og helt uden smerte. Det, vi alle ønsker os når det er os, der skal herfra. Men sjovt er det skam ikke. De fleste her havner i fryseren indtil  det ikke er så tæt på mere - især hvis man kun har haft få kyllinger så man er kommet til at give dem navne
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Lene Lestat efter 17 Februar , 2012, 14:18
Ja, haner kan ikke undgås, hvis man laver kyllinger og de haner skal jo et eller andet.

Da det er de færreste som har plads til dem. Og de færreste som køber 5,1.

Kan man ikke selv slagte dem, så kender man måske nogen som kan, men igen folk vil helst have dem grydeklar og næsten serveret før de har nogen interesse.

En god idé er ikke at navngive dem og gøre dem til kæledyr.

En anden god ting er at tænke på at de har haft det bedst tænkelige liv. Modsat de stakler, som ligger i kølediskene rundt om i det ganske land.

Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Peter Chr. Hansen efter 17 Februar , 2012, 14:23
Jeg syntes faktisk at der der gør det nemt at svinge øksen er at jeg ved, at de har levet et godt liv, måske lidt kort men dog godt. Så de ender deres dage som noget der igen nydes og igen forde man ved at de har levet et godt liv.

Selv sønnike på 6½ har været med til, at svinge øksen på de haner som han har nusset med da de var nogle små dunklumper. Og syntes at de smagte bedre den dem vi tidligere har købt i brugsen selv om de måske hed Økologiske. 

Så her slagter vi med velbehag vores forkælde overskud af haner.  ;D
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Lene Lestat efter 17 Februar , 2012, 14:29
Jeg tror nu heller ikke at høns går og tænker om de skal leve i 4-6 måneder eller 10 år. Det er et menneskeligt "problem", at vi gør og overfører det så til dyrene.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Henriette Hall efter 17 Februar , 2012, 15:21
Man kan heller ikke sige at vores haner har haft et kort liv i forhold til industrikyllinger. De lever for det meste over 5 måneder i stedet for 5 uger! ;)
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Storm-Olsen efter 17 Februar , 2012, 17:25
Her i huset har vi heller ikke problemer med at spise egen avl.
Bliver mere og mere bevidst om, hvor det kød vi spiser, kommer fra og hvilket liv, det har haft, så vi spiser vores egne forkælede haner, høner og ænder med god appetit.
Tilgengæld behøver vi aldrig købe fjerkræ.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Lene Lestat efter 13 August , 2012, 12:33
Vi tager lige denne her tråd frem igen.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: vbruun efter 13 August , 2012, 17:45
Og jeg vil gerne være den første til at skrive efter Lene denne gang.
Som nogen sikkert har læst har jeg lige ruget både renracede Wyandotter og krydsninger.Jeg brugte de wyandotteæg af mine egne jeg kunne samle indenfor rimelig tid.Har kun 2 voksne høner.Og ville gerne der havde været flere i mit første kuld i år.Men der er altid flest haner.Rugeæg fra store hvide dotter hænger desværre heller ikke på træerne.Når rugemaskiner og varmelamper skal i gang kan de lige så godt være
udnyttet helt.Så der blev fyldt op med krydsningsæg.Jeg ved af erfaring at disse æg kan give kyllinger til gryden på 3-4 måneder.De er ikke store men de er møre og det der er på dem er lækkert.
Tiden vil vise om krydshønerne skal blive til havehøns et andet sted.Der er faktisk folk der gerne vil ha en broget flok de kan kende fra hinanden.
Men jeg ville hellere at jeg kunne sælge store hvide damer.Men nu vil jeg først ha lavet en flok pæne til mig selv.Aner ikke om jeg nogensinde blir så god til at avle dem at der blir nogle der kan udstilles.Men jeg vil forsøge at  suge af i andres erfaring for at det sker.Og det varer heller ikke længe før jeg skal slagte den første store unge hvide hanekylling.Jeg hader at slagte men elsker det gode kød.Vores gæster sætter også stor pris på det.Det er sjældent vi køber fjerkræ her.
Overskudshaner er ikke noget problem her.Kun den dag de slagtes  :'(
Men når man laver mange kyller må man også ta det med.
Jeg har for øvrigt lige i dag købt grillspyd med motor til weberen, så nu skal der snart et par haner monteres på den.

Og så skal jeg forresten snart ha en wyandotteklog ud at kigge på mine ungdyr..med kritiske øjne :)
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Lene Lestat efter 03 Marts , 2013, 18:12
Nu er det kyllingetid igen, DEJLIGT og foråret er på vej....

Så jeg hiver lige denne her tråd frem igen.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: jes.l.h efter 04 Marts , 2013, 14:50
Jamen fuglene pipper overalt. Rågerne er samlet i de store kolonier igen, De første forårsblomster er kommet af jorden og rugemaskinen blev fyldt for første gang igår. Det er nu dejligt når dagene bliver længere og varmere  /o
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Lene Lestat efter 05 Februar , 2014, 09:09
Vi tager denne her frem igen, for nu er det kyllingetid og der er kommet mange nye medlemmer til siden sidst.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Christian Clement efter 05 Februar , 2014, 09:39
Den der med overskudt er jeg lidt nrvøs for i år, når jeg nu forsøger at gøre en dværg til en stor, og der for krydse store og små dyr og mellem dyr, det resultere jo i en masse dyr som jo værken er fugl eller fisk, jeg er heldig og kunne fylde dyr i min bror hønsegård, så der kan jeg gemme "måske" høner og et par haner
Men hvad så med resten, der er jo grænser for hvor mange høns en familie kan æde og jeg er ikke vildt begejstret for ar skulle lade de her kryds som ligner en brahma flyde ud, og rrisikerer at det ødelægger mit og andres avl arbejde
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Lene Lestat efter 05 Februar , 2014, 09:44
Hvis man vil være sikker på at intet slipper ud, så er der kun to muligheder og det er slagt eller skraldespand. Hvor det første er at foretrække.

Men hvis man har hund eller kat, så kan de sagtens få en kogt kylling engang imellem, hvis man ikke magter at spise dem selv. Og det er da rent kød i modsætning til købefoder (vådt som tørt).
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Christian Clement efter 05 Februar , 2014, 09:49
Det er da rigtigt lene
Jeg starter da bare en mini produktion af hunde foder hehe, problemet er løst /o
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Bente E. efter 05 Februar , 2014, 16:45
Jeg vil gerne lave et par nye barnevelderhøner til haveflokken - og den første rugning i år var en blanding af barnevelderæg og sussex og faverolles, som har gået med barnevelderhanen. Dvs. alt hvad der kom af de store lyse æg var krydsninger, mens de små mørke æg er racerene. I mit kyllingebur går der nu 1 barnevelderhønekylle og 4 blandingshanekyllinger - krydsningen barnevelder/sussex eller barnevelder/faverolles ser ud til at give pænt hurtigt voklsende, meget kraftige og livskraftige kyllinger, som det er en fornøjelse at give mad, for de har da virkelig en appetit der vil noget. 4 blandingshaner er intet værd avlsmæssigt, men der bliver nogle fine slagtefugle ud af det, store kroppe og godt kød. Jeg håber min næste rugning giver et par barnevelderhøner mere, så jeg kan holde kontinuiteten i havehønseriet.
Jeg avler eller ruger på ingen måde til raceavl, men har lidt af dit og lidt af dat - barnevelderne er SÅ elegante og smukke høns, knuselsker dem, de andre er sympatiske og bliver en kødresurse, som vil smage godt, de bliver simpelthen villahavens svar på Kobe-kødet - sådan tænker jeg om mine bastard-haner :-) Som i øvrigt, selvom de er blandinger, dog er ganske kønne, harmoniske dyr.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Lene Lestat efter 07 November , 2015, 19:06
Denne tråd er vel altid bare lidt relevant.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Hans-Kurt efter 12 November , 2015, 23:43
Ved en fejl har jeg fået 3 dværg Brahma - De er købt som stor race, men . . . . .
Der er 2,1 - og hønniken er så smuk, så det er en daglig glæde at se på hende. De 2 haner er også flotte. Alle tre er så harmoniske i kropsbygning og i befjeringen - men de skal sælges eller slagtes. Det sidste vil være lidt synd, da de er så flotte. Måske jeg skulle overveje at sætte dem i avl til næste år -  <J
Der er ingen henvendelser omkring køb af dem ? er de for dyre ? - ikke racerene dyr sælges jo rask væk for både kr 175 - 195  :o og disse er racerene.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Lene Skelmose efter 13 November , 2015, 12:11
Det med hanekyllingerne følger jo med. For mange år siden havde jeg en stor flok Gul Orpington, et hav af dværghøns- af blandet landhandel og moskusænder. Svigerfar stod for aflivningen og slagtningen og jeg plukkede og finrensede - så langt så godt. Men at skulle sidde og vide at jeg nu måske tyggede i Hertha eller Bertha fik kødet til at vokse i munden på mig - og jeg tvang mig til at spise det - uden nydelse. Et eller andet sted har jeg en bondesjæl der siger at intet må gå til spilde.

Da jeg så får et par år siden fik høns igen gjorde jeg op med mig selv at jeg  var nødt til at kunne klare hele processen. Det var godt nok ikke let, men det bliver lettere og lettere for hver gang.

Jeg forsøger at holde hønseholdet så der hvert år kommer 3 nye høner til. Indtil videre har hane-høne forholdet set sådan ud: 4,3 - 5,3 - 4,1. Der er godt nok et haneoverskud!

Jeg spekulerer meget på hvilke høner jeg skal vælge æg fra til videre avl. Jeg vil gerne have smukke, sunde, livskraftige høns med et godt temperament ( altså vigtigt for havehøns), og stabil æglægning. Hanen ligger fast - stor, imponerende, ingen indlysende fejl, galer kun lidt og har et super temperament - og igen: det er altså vigtigt! Perfekt havehane! Det kan så være jeg må købe høner udefra for blodfornyelse på et tidspunkt.

Jeg ser mig som avler i det små - hvor jeg prøver at udvælge de smukkeste og bedst egnede dyr til vores brug. En øvelse. Om der nogensinde bliver udstillet tvivler jeg på - synes ikke rigtig det er interessant. Jeg er mere interesseret i brugsegenskaberne.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Lene Lestat efter 14 November , 2015, 20:41
Heldigvis kan udstilling, avl og brugsegenskaber sagtens forenes. Så man er 100 % selvforsynet med kød og æg selvom det er racehøns man har.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Lene Lestat efter 07 Februar , 2016, 15:42
Nu er det kyllingetid, så jeg tager lige denne her mega lange "sag" frem igen igen.
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Henrik givskud efter 07 Februar , 2016, 21:35
Ja, det er den bedste tid på året, maskinen snurrer dejligt og i dag klækkede årets første, en sund og livskraftig marans, af et dejligt mørkt æg, og der er hul på en god del af de andre, også af mine orpington, skønt
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Hans-Kurt efter 08 Februar , 2016, 10:27
Jeg kan godt se jeg er ba u. For mine høns er først lige begyndt at lægge æg og skruk - nej ik enu  ::)
Titel: Sv: Tanker om avl
Indlæg af: Raziel efter 08 Februar , 2016, 11:02
Ja jeg er godt nok også bagud. Der er næsten ingen af mine 1 årige og 2 årige der lægger æg endnu. Jeg håber på at begynde at samle rugeæg fra næste weekend.