Fødevarestyrelsen blokerer for salg af danske kyllinger på usagligt grundlag
Hvis jeg som hobbyavler vil sælge en grydeklar slagtet kylling, så må jeg ikke! Men dyrlægekontrollerede kyllinger man ved er inficeret med ESBL og som skønsmæssigt slår 8 mennesker ihjel årligt i Danmark må gerne sælges.
Man kan sagtens helt lovligt sælge slagtet fjerkræ fra sin egen besætning uden at en dyrlæge har tjekket dem. Det sker hvis man er autoriseret til stalddørssalg af slagtet fjerkræ og det erforholdsvis ukompliceret. Det betyder at man må sælge et lille antal (500 stk) slagtet fjerkræ fra sin ejendom til slutbrugeren. Fjerkræet skal være opdrættet på ejendommen og der behøves så ikke dyrlægekontrol af det. MEN forudsætningen er at fjerkræet ikke er åbnet, det vil sige at indvoldene ikke er pillet ud. Det må gerne være plukket fri for fjer.
Argumentet for at indvoldene ikke må være pillet ud, er at det er købers garanti for at dyret ikke fejler noget, Hvordan det skulle kunne ses på indvoldene det ved jeg ikke og det er i hvert fald ikke nogen garanti for at der ikke er bakterier i dyrene... DR’s Kontant har netop påvist at både danske og udenlandske kyllinger i høj grad har ESBL-bakterier, men de er jo slagtet og dyrlægekontrolleret?? Ifølge Fødevarestyrelsen så burde det jo ikke kunne ske?
Jeg tror snarere at det er for at sætte en begrænsning på dette salg. Det vil altid være nemmere at sælge en kylling eller and uden indvolde end en med. Men sådan er reglerne altså. Samme regler gælder iøvrigt for kaniner og opdrættet fjervildt (gråænder, fasaner etc.) De må også sælges slagtet, uden dyrlægekontrol, men uåbnede.
Det ulogiske kommer når man ser på hvad jægere må. De må nemlig gerne sælge både harer, fasaner og gråænder der er afhudede, plukkede OG rensede. Jægere må altså gerne tage indvoldene ud på de dyr de skyder og sælge dyret.. Helt uden autorisation iøvrigt. (Autorisationen kommer igennem jagttegn) Samme antal som ved stalddørssalg. Her er der slet ingen dyrlægekontrol indblandet. Hermed falder argumentet da om at forbrugeren skal kunne se indvoldene fuldstændig væk... Skov og Naturstyrelsen regner med at ca halvdelen af de fasaner og gråænder som nedlægges i Danmark stammer fra opdrættede fugle. Så man må ikke tage en opdrættet gråand, slagte den og tage indvoldene ud og sælge. Men man må gerne tage den samme gråand, sætte den ud i en sø, skyde den og SÅ må man gerne sælge den lige til putte i ovnen.
Vores påstand er at ved at åbne op for at små hobbyavlere får lov til at sælge grydeklare kyllinger, så vil vi både få en bedre fødevaresikkerhed med mindre dødsfald som følge af ESBL bakterier og bedre dyrevelfærd da de opdrættede kyllinger ved hobbyavlere har det langt bedre end de kyllinger som går i store intensive fjerkræopdrættere
Som det er nu, og som DR’s Kontant har påvist er der der overhovedet ikke nogen logik i Fødevarestyrelsens blokering for salg af slagtet fjerkræ fra små hobbybesætninger. Lad os få lov til at sælge slagtet fjerkræ på samme vilkår som jægerne