Salmonella i æg og fjerkræ
Handlingsplanen mod Salmonella i fjerkræ og æg omfatter bl.a. overvågning af Salmonella i forældredyrsgenerationer i slagtekyllingesektoren og i konsumægssektoren.
Planen er sidst blevet justeret i 1998. Den indebærer, at opdrætsflokke slås ned, hvis der konstateres Salmonella i dem. Flokke, der producerer konsumæg, og som enten er konstateret smittet eller mistænkes for at være smittet med Salmonella, slås ikke ned, men æggene bliver sendt til varmebehandling på en ægproduktvirksomhed. Varmebehandlingen slår Salmonella ihjel. Siden planen er trådt i kraft er mellem 5% og 10% af danskproducerede æg sendt til varmebehandling.
Hidtil har ca. 1 promille af æg været kontamineret med Salmonella. 9 ud af 10 kontaminerede æg er udelukkende kontamineret på skallen, mens 1 ud af 10 er kontamineret i ægindholdet. Æg kan forurenes med alle salmonellatyper, men ved kontaminering af ægindhold anses S. enteritidis for at være den vigtigste. Hos fjerkræ har S. enteritidis en speciel evne til at kunne inficere de æglæggende høners æggeledere og derved “pode” ægget , inden skallen dannes. Forekomst af S. enteritidis i blomme og hvide menes at være årsag til langt de fleste salmonellosetilfælde hos mennesker, der skyldes denne salmonellatype. Siden justeringen af handlingsplanen for æg i 1998 er der sket et drastisk fald i antal salmonellosetilfælde hos mennesker forårsaget af S. enteritidis.
Hvor stor en risiko, et salmonellakontamineret æg udgør, afhænger af, hvordan ægget er blevet opbevaret, og hvordan det håndteres og tilberedes i køkkenet.
Æg skal holdes adskilte fra andre fødevarer.
Bruge pasteuriserede æg til retter, der ikke varmes op, f.eks. koldskål eller hjemmelavet is.
Brug kun friske æg uden revner og hold øje med datoen for mindste holdbarhed.
Opbevar æg i køleskabet.
Husk at vaske hænder når du har rørt ved æg for Salmonella kan både være på skallen og inde i ægget.
Æg, der er opbevaret korrekt, er holdbare i ca. fire uger. Det er dog sådan, at et friskt æg har en samlet konsistens og en behagelig og mild duft og smag, mens et gammelt æg er mere henflydende.
Udover at æg skal opbevares køligt, skal de beskyttes mod udtørring og mod madvarer, der lugter stærkt. Udtørring undgår du ved at opbevare æggene i den emballage, de er købt i.
Salmonella i slagtekyllinger har tidligere været en væsentlig kilde til salmonellose hos mennesker, men denne betydning er aftaget i de senere år. Handlingsplanen for fjerkræ har ført til, at antallet af salmonellapositive slagtekyllingeflokke er faldet fra ca. 20-30% i 1994 til ca. 5-10% i 1998.
I en undersøgelse af dansk og importeret fjerkræ i 1998 blev der fundet Salmonella i 8% af hele danske kyllinger og i ca. 40% af kyllinger fra Frankrig og Tyskland.
Beklager det lange citat.
Hugget fra VOM. -Viden om mad.
Det undrer mig en smule, at man kan blive så bange for en bakke friske æg, at en fødevarekyndig fluks smider bakken ud.
Er der kun salmonellafund i en promille af stikprøverne og i en tiendedel af den promille, er det inde i ægget, så må det vist være under bagatelgrænsen?
Er det ikke oveni sådan, at havehøns har et bedre naturligt forsvar mod salmonella pga solskin og græs?
I de sidste mange år har der været informeret rigtig meget om æg og hvordan man kunne undgå at dø, eller blive dødssyg af at indtage dem, mon ikke "folk" ved de grundlæggende ting vedr. køkkenhygiejne, ellers kunne man måske lave en lille standard label til hobbyæg, om at det er en god ide at vaske hænder og iøvrigt skolde/pasteurisere ægget, hvis man vil bruge det råt?