Man kan godt blande sit foder selv, men man skal vide hvad man gør. Jeg mener der ligger et link til en hjemmeside (engelsk) med recepter på hjemmeblandet foder, her på DFF.
Jeg har til andre blandet startfoder som "vist nok" gav nogle ret pæne kyllinger
. Jeg blandede 45 % hvede (møllehvede), 5 % rapsfrø, 5 % havre, 15 % HP-soyaprotein, 3 % fiskemel, 5 % soyaolie, 15 % majs (fransk) + monocalciumfosfat, dicalciumfosfat, vitamiblanding (optimeret på B3 og D3 vitamin) + coccidiostat.
Det vil naturligvis være friskt når det lige er blandet. Men råvarerne er jo lige så "gamle" som i købt foder. Startfoder vil jeg kalde friskt i max! 2 måneder fra blandedato, egentlig helst ikke mer end 40-50 dage (aldrig foder i sollys og varme).
Det jeg lægger vægt på ved at blande selv er at jeg ved hvor råvarerne stammer fra, og hvilken kvalitet de har. Man ser stadig byg i fjerkræfoder til hobbyavlere, byg bør ikke bruges til fjerkræ, i hvertfald ikke kyllinger. Fiskemel, majs (fransk, argentinsk eller amerikansk), soyaolie ses ikke ret tit, hvilket også er en fejl. Men det hænger nøje sammen med pris. Selv hos nogle hobbyfolk lægges der alt for meget vægt på at foderet skal være billigt. Dyrt og godt foder er ikke til at sælge, med mindre det er økologisk, hvor kvaliteten (renhed fordøjelighed) af råvarerne bestemt ikke behøver at være bedre.
Hjemmeblandet foder kan ikke uden videre presses i piller. Kyllingerne kan sagtens æde mel, men det bliver svært at sikre sig at de æder "hele" foderet. De vil ofte tage de største partikler og lade de vigtige vitaminer, mineraler m.m. være. Ved at blande skånsomt og ved at bruge en god kvalitet olie og lege lidt med blandemetoden, f.eks. spraye fedt i blandingen, kan det dog udmærket lade sig gøre.