Tomater og kartofler - og sort natskygge er i samme familie: Natskyggefamilien. De indeholder alle, i meget forskelligt mængde, giftstoffet solanin. Solanin er kun i de grønne plantedele. En kartoffel der har fået sollys, bliver grøn og er giftig. Fysiologisk er en kartoffel en stængel. Når den er nede i jorden bliver den til en sund og velsmagende knold (men er det ikke i ren forstand), er den ovenpå jorden bliver den en grøn giftig knold.
Problemet med rå kartofler, for dyr såvel som mennesker, er at de er ret svært fordøjelige. Stivelsen er ret svær at fordøje når den ikke er kogt. Derfor kan for meget rå kartoffel give mavepine. Jeg er ret pjattet med en rå kartoffel, og vel næppe taget betydelig skade (mener jeg selv
) af at snuppe en rå kartoffel ved lejlighed.
Skal kartofler indgå som en del af foderplanen skal de koges! Men så er det tilmed et glimrende foder.
Kartoffelskræller, som ikke er grønne!, kan hønsene godt tåle. De får nok lidt mere ud af rå skræl end af rå kartoffel. Men det er måske mest til adspredelse.
Tomater er røde, eller gule, og ugiftige for høns som for mennesker. Grønne stængler fra tomater, kartofler og sort natskygge er giftige for alle.
Hvide kartofler ok, kan bruges som reelt foder kogte, grønne NEJ.