Altså: Smitterisikoen ved at hente æg hjem diverse steder fra er begrænset til dem der spiser æggene. Nu har jeg svært ved at forstå det nødvendige i at hente æg hjem fra udlandet til at spise, men nuvel, når eksemplet er bragt, må det vel forekomme.
Hvis æg skal importeres fra udlandet skal de naturligvis stamme fra kontrollerede besætninger. At kontrollen nogle steder er lemfældig, er en anden sag. Der importeres efterhånden kun varmebahandlede æg til DK, pga. salmonellastatus. Så det er vist svært at se problemet.
Ved import af rugeæg er smitterisikoen meget større! Det ER logisk.
Man risikerer at smitte sin egen besætning, naboens, sognets osv. Er det ikke en ret betydelig risiko? Det handler altså ikke "kun" om at smitte kyllingerne, det handler om at beskytte andre besætninger, og mennesdker der kommer i kontakt med evt. smittede dyr. Det syns jeg er temmelig logisk.
Tommy Andersen skrev så udmærket:
ja det kan du, du skal bare give besked til fødevarerigonen 24 timer efter du er hjem kommet med æggene eller fortælle dem hvor og hvornår du forventer at indføre dem.
Du skal så have en stykke papir fra opdrætteren i Tyskland om at der ikke er nogle sygdomme i besætningen, dette kan de få meget let, så det plejer ikke at være noget problem.
Hvor er det så at problemet pludselig bliver så stort? Er det ikke meget rart at vide at æggene stamer fra en besætning uden smitsomme sygdomme?
Konsumægsbesætninger der vil eksportere bliver naturligvis kontrolleret, derfor er det vel ikke helt urimeligt at besætninger, store såvel som små, skal kontrolleres ved eksport.
Rugeæg til slagtekyllingeproduktion er underlagt ret skrappe restriktioner. Både FVST og branchens egne frivillige regler, som er skrappere end FVST. Man kan kun importere æg fra Sverige, undertiden Norge, hvis de skal bruges til slagtekyllinger.
Sverige har lov til at forbyde slagtefjerkræimport hvis de ikke har same sundhedsstatus som Sveriges egen. Det betyder at kun dansk, og enkelte tyske kyllinger kan eksporteres til Sverige. Der er bestemt intet i vejen for at Danmark kan få samme særstatus!! Det har EU tidligere meldt ud, og salmonellaforekomsten i DK er kun blevet mindre, samme niveau som i Sverige. Så EU vil gerne beskytte borgerne. I øvrigt kan borgerne til enhver tid vælge mellem fjerkræ garanteret fri for salmonella, og fjerkræ uden garanti. Det behøver EU ikke at blande sig i, og gør det heller ikke. Der er frit valg.
Nu har danskerne det med at give EU skylden hver gang der er et problem. Men der er ingen tvivl (hos dem der har sagen på tæt hold) at det er detailhandlen som på ingen måde ønsker at importen skal stoppes. Endnu har ingen fødevareminister turdet at gå imod Bilka. Derfor vælter tysk, polsk, fransk, brasiliansk salmonellakylling stadig ind - og sælger stadig godt.
Og Finn, hvor er det jeg antyder at du vil ha fri import af rugeæg?