Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Høns => Kønsbestemmelse => Emne startet af: RES efter 24 November , 2015, 14:23

Titel: Når ægget er kogt
Indlæg af: RES efter 24 November , 2015, 14:23
Hej jeg har et spørgsmål som jeg håber nogle kan besvar. Når jeg koger et æg så er æggehvider grumset og og grynet. Hønsene får fuldkorns foder og skaller ca 30 gram og ellers grøns fra køkkenet Er der noget jeg gør forkert.
Titel: Sv: Når ægget er kogt
Indlæg af: Lene Lestat efter 24 November , 2015, 17:10
Hvilke slags høns er det?
Titel: Sv: Når ægget er kogt
Indlæg af: Raziel efter 24 November , 2015, 17:49
Synes jeg har læst at dette kan ske hvis man koger helt nylagte æg.
Titel: Sv: Når ægget er kogt
Indlæg af: Hans-Kurt efter 24 November , 2015, 20:53
Det er det, der gør, at et frisklagt æg er så helt fantastisk at sætte til livs. Det findes ikke bedre - tænk hvilken heldig stjerne man er født under - at kunne holde høns og få helt friske æg. Somme tider er man så heldig, at ægget stadig er varmt fra sit ophold i hønen. Jammen hvilken lykke  /o
Vi taler ikke om, hvor irriterende det så også er, hvis det skal hårdkoges og så pilles - det er ikke til at udføre - bare så nogenlunde - at pille det - men man kan jo ikke få alt her i livet  ::)
Titel: Sv: Når ægget er kogt
Indlæg af: RES efter 25 November , 2015, 17:25
Det er isa Brown
Titel: Sv: Når ægget er kogt
Indlæg af: Lene Lestat efter 25 November , 2015, 19:53
Jeg må tilstå at hver gang dette spørgsmål om grynede æg efter kogning er dukket op, så har det faktisk altid været fra hybridhøns.

Om det er tilfældigt eller, skal jeg ikke kunne sige, andet end jeg aldrig selv har oplevet "fænomenet" hos mine æg fra racehøns. 
Titel: Sv: Når ægget er kogt
Indlæg af: Raziel efter 25 November , 2015, 20:58
Jeg har haft nogle friske æg der har været trælse efter kogning. Ved nu ikke om de kunne beskrives som grynede, men hvor hviden smatter ud. Det har været fra racehøns.
Titel: Sv: Når ægget er kogt
Indlæg af: Helle K. efter 26 November , 2015, 07:15
Jeg oplever de lidt underlige kogte æggehvider en sjælden gang - det har så været fra mine maraner og araucanaer og altid fra æg, som jeg har kogt samme dag, som de er lagt. Smagen er der ikke noget galt med.
Titel: Sv: Når ægget er kogt
Indlæg af: Henrik givskud efter 26 November , 2015, 08:04
Jeg koger, af samme grund, heller ikke helt frisklagte æg, og hvis de skal hård koges så vil jeg gerne have at de har stået en uge i køleren først, ellers er de ikke til at pille
Titel: Sv: Når ægget er kogt
Indlæg af: Klaus1 efter 26 November , 2015, 20:06
Det er ofte hvis æg har fået frost, enten i hønsehuset eller i køleskabet.
Titel: Sv: Når ægget er kogt
Indlæg af: Lene71 efter 26 November , 2015, 20:22
Jeg oplever det også indimellem. Det må være friskheden og ikke frosten. For i min tid som hønseejer har der kun været én dag med frost, og det var i søndags.

Jeg ved ikke om jeg har ret - men min teori er, at det kan skyldes vandindholdet i ægget. Et frisk æg har højere vandindhold end et ældre. Det luftrum der dannes i bunden af et kogt æg, er større, jo ældre ægget er. Jeg mener helt bestemt, at det skyldes, at der stille og roligt fordamper vand fra ægget.

Ved nærmere eftertanke kunne det grynede i ægget godt være bittesmå luftporrer, som kommer når vandet fordamper ved kogningen.