Sådan er overskriften på
Jyllands-Postens forbrugerportal på nettet også citeret i
PolitikenEt æg om dagen øger risikoen for tidlig død. Pas især på, hvis du er en midaldrende mand, [..]"Mens et ugentligt forbrug af seks æg eller derunder ikke er forbundet med nogen helbredsproblemer eller risiko for tidlig død, er et forbrug på syv æg eller derover problematisk, fordi det øger risikoen med 23 pct., siger forskerne ifølge American Journal of Clinical Nutrition.[..]Undersøgelsen er foretaget på baggrund af indsamling af data over en periode på 20 år fra over 20.000 læger.Det lyder jo meget skræmmende at 6 æg om ugen er OK, mens 7 æg er farligt. Det lyder også som et stort antal, når der er data fra 20.000 læger.
Men når man kigger nærmere på undersøgelsen, så har
redaktørerne af tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition set sig nødsaget til at komme med en
"Leder" om undersøgelsen. Her siger de at undersøgelsens resultater er overraskende og har nogle statistiske mangler, og slutter med at sige at der ikke kan konkluderes noget på baggrund af undersøgelsen. For det første var det kun 8% af mændende der spiste mere end 1 æg om dagen, mens 2 andre undersøgelser hvor 36% spiste mere end 1 æg om dagen
ikke viser nogen overdødelighed, altså det stik modsatte.
Der nævnes også usikkerheden om at hvad personerne ellers spiste er ukendt og det gør undersøgelsens resultat usikkert. Den har FPN dog med.
De mænd, som spiste flest æg, var samtidig også ældre, federe og havde en tendens til at drikke mere alkohol, ryge og dyrke mindre motion - altsammen faktorer, der kan have betydning for risikoen for hjertekarsygdomme.Daily Mail har også behandlet undersøgelsen og de fremhæver en undersøgelse som siger at der er flere fordele ved at spise æg end ulemper. Dr Bruce Griffin fra University of Surrey siger at indtagelsen af æg har ingen klinisk betydning for hjertesygdomme eller kolesteroltallet. Dr Griffin har analyseret 30 undersøgelser af æg igennem 30 år og er enig i kritikken i at undersøgelsen beskrevet i American Journal of Clinical Nutrition indeholder statistisk usikkerhed.
Dr. Griffin siger også at det er kun hvis man er hyper-følsom overfor kolesterol at man skal passe på med at spise for mange æg.
I samme artikel omtales en anden undersøgelse, som viser at hvis kvinder spiste et æg om morgen så følte de sig mere mætte og mindre tilskyndet til at spise fedtholdige mellemmåltider.
Så der er al mulig grund til at tage denne undersøgelse med stor sindsro. Der er i hvert fald ingen grund til at konkludere at man dør af at spise mere end et æg om dagen. Det kunne journalisterne også have fundet ud af, hvis de havde gidet sætte sig ind i sagerne. Men kritisk journalistik er åbenbart en mangelvare i dagens Danmark.