Endnu en gang, og for 5 gang fik jeg som ved tidligere en god og positiv oplevelse ved besøg i parken. Denne gang blev det dog en lidt større oplevelse, da Direktøren der selv har hold fugle i mange år og er en yngre Dansker, viste rundt et par timer.
Turen var arrangeret af Prydfjerkræ Nordjyllands gruppen, som jeg er medlem af.
Vi startede fra Hobro, natten til lørdag kl 2.00 og ankom til Walsrode Fuglepark mellem Hamborg og Hanover kl. 9.00, hvor de åbnede.
parken er Nord Europas største på 36 hektar, med ca. 700 fuglearter, og der omfatter Parakitter, Papegøjer, små fugle, Frugt og insektædere, Lorier, Tropeduer, Fasaner, Svømme fugle, Ørene, Ugler og mange andre fuglearter. Bla. har man en samling Andes Kondore og Grippe.
Der er ca. 1 500 000 besøgende årligt. Der er ansat godt 100 menesker til at passe parken.
Vi var som sagt i den heldige situation at en af de prydfjerkræfolk der deltog kendte direktøren i fugleparken.
Via. dette bekendtskab blev det muligt at få en rundvisning af denne, på trods af afvisning af henvendelse af forespørgsel fra arrangørene side. Dette bevirkede at det også blev muligt at se hvad der foregår bag koliserne i opdrætscenteret, for bevaring af udrydelsestruede arter, der er ca. halv så stor som selve parken og normalt ikke åben for publikum.
Der blev startet i svømmefugle afdelingen og fortalt om de mange opdræts projekter de har i gang, hvor mange er stambogsførte og i samarbejde med andre fugleparker og regeringer i de berørte lande.
Herefter gik turen videre til de øvrige afdelinger i parken og sluttede i den mest spændende afdeling, nemlig opdrætscenteret,
hvor vi så de meget store gamle voliere hvor der gik mange sjældne fugle. Disse voliere var ikke så pæne og velholdte som den åbne del af parken. Det primære her er opdræt og ro.
Denne afdeling omfattede også nogle gamle meget lange huse i plast plader, til opbevaring of fugle der kræver varme i vinterperioden. Flere sjældne ørne og fugle ynglede i denne afdeling. For enden af det hele var der placeret 5-6 nye varmeanlæg, der var bygget for at spare godt 300 000 kr. på varmeregningen årligt. Den normale varmeregning lød på ca. 400 000 Euro. Dette kan man gange med ca. 7,50 for at få varmeregningen i kroner og øre. Dette siger lidt om hvad det er for en størrelse fugleparken repræsentere.
I denne afdeling gik også flere sjældne Tinamuer, der er en halvstor hønsefugl, som oså findes i det Danske Fuglehold, dog uden større held med opdræt. Begrundelsen blev hurtig givet af direktøren der oplyste at det ikke er muligt at opdrætte Tinamuer uden at afføringen fra de gamle fugle blandes i drikkevandet til at pode kyllingernes tarmsystem, da de ikke har tilstrækkelig tarmflora til selv at omsætte fødeemner som daggamle uden dette tiltag.
I fugleparken er der eget labratorie og alle fugle der kommer til parken går i karantæne i 30 dage, inden de kommer i selve parken.
Turen gik herefter til køkken afdelingen, hvor 6-7 mand startede hver dag med klargøring af foder til fuglene, der omfattede ca. 25 kg. melorme og andet levende foder samt godt 1000 daggamle kyllinger der parteres i passende stykker i forjhold til fuglenes størrelse, samt en anseelig mængde frugt der skrælles og gøres klar til den daglige fodring.
Det sidste besøg gjaldt håndopmadnings afdelingen, et hus på godt og vel 100 kvadratmeter, hvor man opmadede alt fra småfugle til Pingviner ugler og ørene og meget andet.
Det var dog ikke muligt for os at komme ind i denne afdeling, da den var lukket og steril, men nogle af ungerne blev vist i døren hvor fremviseren var iført sterile hansker og gik igennem et disenfiktions fodtøjs blad hver gang. Opmadningen foregik uden prægning til menesker af nogen art.
En meget vellykket spændende og lærerig rundtur var slut, hvorefter vi på egen hånd så resten af fugleparken, der som altid er pineligt ren, uden så meget som en fugleklat i de enkelte voliere. I et par voliere hvor papegøjerne havde fået friske grene og havde afgnavet noget der lignede en halv liter spåner, var der straks en til at samle dette op.
I parken er der et meget stort og flot Lorie hus, samt 2 meget store fritflyvnings tropehuse med beplantning. Også en meget stor fritflyvnings voliere at ældre dato på 3000 kvadratmeter og 12 meter i højden og bygget i 1973. Her går store flokke af rød Ibis Hammerstork, Træænder, Traper, Skestorke, og mange andre spændende fugle.
I enden af fritflyvnings hallen er der lavet en afdeling med boldværk og vand der via. en bølgemakine, får det til at lyde som man er ved havet. Her går Klyder, Standskader, og nogle meget smukke Australske Terner. Dsv. var Rodedendronerne ikke sprunget ud i fuld flor. denne plante findes i et utal af arter og i meget anseelige størrelser i parken. Kl. 18.00 lukkede parken og vi nåede lige at se det sidste inde de lukkede, og så gik det ellers hjemad og vi var i Hobro igen natten mellem lørdag og søndag kl. 3.00 efter at bussen, på trods af at det var en stor luksus sovebus, var havareret og der gik et par timer med at få den igang igen.
Så en rigtig god tur, hvor vi var godt rætte og fyldt med mange positive oplevelser var slut.
For dem der ikke ved det, ligger Walsrode Fuglepark mellem Hamborg og Hanover. Hvis man er på disse kanter kan jeg kun varmt anbefalet et besøg i den meget smukker og ufatelig rene park.
Det blev til godt 250 billeder af svømmefugle fasaner tropeduer og vagtler, som med tiden vil kommer også Fjerkræforum til gode hvis der er interesse for det.