Fødevarestyrelsen har hørt efter vores mangeårige ønske om at lempe reglerne for stalddørssalg!
Der er bekendtgørelser som netop er kommet i høring som, hvis de gennemføres, vil betyde at det bliver muligt at sælge slagtet fjerkræ (og kaniner) uden indvolde.
Det bliver muligt BÅDE at sælge til stalddøren og til lokale detailvirksomheder!
Fersk kød af fjerkræ, kaniner og opdrættet vildt -§ 5, stk. 2, nr. 1-3, (stalddørssalg) og §
6, stk. 2, nr. 1-3 (levering til lokale detailvirksomheder)
Der åbnes mulighed for, at primærproducenten kan fjerne organer fra slagtet fjerkræ, kaniner og opdrættet vildt og sælge fersk kød heraf ved stalddøren. Det vurderes, at en sådan behandling hos primærproducenten ikke ses at kompromittere fødevaresikkerheden. DTU har påpeget, at der er betydelig risiko for forurening af fjerkræ såvel som af køkken, når utrænede forbrugere selv foretager udtagning af organer. Forureningen kan således reduceres, hvis udtagningen foregår allerede på salgsstedet. Det foreslås derfor også at indsætte nye bestemmelser i hygiejnebekendtgørelsen om de hygiejnemæssige forudsætninger for, at udtagning af organer kan foretages fødevaresikkerhedsmæssigt forsvarligt (se særskilt høring af denne).
I autorisationsbekendtgørelsen åbnes der også mulighed for, at fersk kød af fjerkræ, kaniner og opdrættet fjervildt kan afsættes direkte til lokale detailvirksomheder. De ekstra krav til udtagning er at der i hygiejnebekendtgørelsen vil blive stillet samme krav som til
mobile virksomheder. Eksempler på krav er, at lokalerne skal være udformet og holdes i en stand, så der ikke er risiko for kontaminering; at alle overflader, der kommer i kontakt med fødevarer, skal være lette at rengøre, og der skal være faciliteter til tilstrækkelig personlig hygiejne.
Det lyder til at være ganske fornuftige og helt rimelige krav, som det burde være overkommeligt at kunne opfylde.
Det ubekendte, og som derfor kun får armene halvvejs op er at der kommer nogle krav om salmonellakontrol. Alt afhængig af hvordan det udformes og hvor besværligt/dyrt det bliver kan det selvfølgelig gøre at de nye regler ikke kan udnyttes i praksis!
Der vil herudover ske ændringer af bekendtgørelse om salmonellose hos fjerkræ samt salmonella og campylobacter i slagtefjerkræ mm. og bekendtgørelse om bekæmpelse af salmonella i konsumægshønsehold og opdræt hertil. Det sker for at tilpasse salmonellakontrollen til de nye afsætningsmuligheder.
Høring af disse bekendtgørelsesændringer forventes udsendt i løbet af sommeren med henblik på, at ændringerne kan træde i kraft samtidig med autorisations- og hygiejnebekendtgørelserne. Men det her er et kæmpefremskridt og vil forhåbentligt få gang i flere små fjerkræhold rundt omkring i Danmark.
Af hjertet tak!
De krav der kommer til indretning hvis man vil tage ud og sælge uden indvolde er beskrevet i
HygiejneforordningenLokaler og salgsautomater skal, så vidt det er praktisk muligt, være placeret, udformet og opbygget samt holdes rene og i god stand, så der ikke er risiko for kontaminering, navnlig af dyr og skadegørere.
Der skal være passende faciliteter til at opretholde tilstrækkelig personlig hygiejne (herunder faciliteter til hygiejnisk vask og tørring af hænderne, hygiejniske sanitære installationer og omklædningsrum)
Overflader, der kommer i kontakt med fødevarer, skal være i god stand og være lette at rengøre og om nødvendigt desinficere. Dette kræver, at der anvendes glatte, afvaskelige, korrosionsbestandige og ugiftige materialerDet betyder på godt dansk at vægge og gulve skal være glatte og afvaskelige. Det kan være med en god plastikmaling på væggen og linoleum eller fliser på gulvet. Borde skal også være glatte og afvaskelige, laminat er OK. Der ud over skal der være rindende varmt og koldt vand så man kan vaske op og desinficere værktøjet. Der skal også være afløb fra vasken. Det lyder helt rimeligt.
Ændring af autorisationsbekendtgørelsen (primærproducenters stalddørssalg og levering til lokale detailvirksomheder)
http://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/52511Hygiejnebekendtgørelsen
http://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/52510Hygiejneforordningen
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:02004R0852-20090420&qid=1396524125304&from=EN