Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
america.png Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns

Nyeste

Forfatter Emne: Fra vildgås til tamgås  (Læst 3800 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Numa

  • Bruger
  • Indlæg: 1
Fra vildgås til tamgås
« Dato: 13 Januar , 2021, 17:52 »
En gren af mine forfædre var Friesere og blev inviteret til Amager af Chr.2 i deres egenskab af at være dygtige til at jage gæs og til at dyrke grøntsager - for 500 år siden. I skriftlige kilder nævnes tamgæs på Amager for 300 år siden. Jeg undrer mig over om de gik på jagt - og hvordan. Har set videoer hvor gæs lokkes med mundlyde  og videoer hvor de skydes med bue og pil eller fanges med hænderne.
Eller har de taget æg fra vildgæssenes reder og haft dem ruget ud af høns eller tamgæs. Kan det lade sig gøre at opdrætte tamme grågæs canadagæs og andre.
Tænker at de må have haft en særlig kunnen som kongen har fundet interessant- har set hvor sensitive vildgæs optræder overfor ændringer i bevægelse lyd og landskab.

venlig hilsen Lars

Offline Margrethe

  • Bruger
  • Indlæg: 399
Sv: Fra vildgås til tamgås
« Svar #1 Dato: 13 Januar , 2021, 21:07 »
Det var en interessant historie. Jeg kendte kun den om gartnerne, der var inviteret til Amager, ikke den om gåsejagten. Men nu er det jo på Amager, ved Dragør, at "Gåserepublikken" ligger. Måske der er en sammenhæng?

Jeg var engang med på en rundvisning i Gåserepublikken. Der var mange sjove historier om, hvor vigtige gæs var for økonomien hos mange af byens borgere dengang. Derfor havde flere af byens gamle huse stadig en "Gåselem" i døren, ligesom moderne huse har en kattelem i dag. Den var beregnet på husets gås, der fik lov at ruge hendes æg ud under køkkenbordet, eller hvor der nu var plads. Så blev hun drevet ned til engen med sine gæslinger. Om vinteren blev de slagtet og solgt til de mere velhavende københavnere. Det var lige det tilskud til økonomien, der gjorde, at der var råd til at købe vintertøj til børnene.