Jeg synes sådan set det er et meget spændende projekt og du vil sikkert få besvaret mange af dine spørgsmål i denne bog
Selvforsyneren : kød og æg fra egen have af Jørgen Liljensøe
Hvad man skal vælge og om det skal være ren race eller ej er op til en selv. Begge dele har deres fordele og ulemper hvor du kun selv kan stå for valget om det ene eller andet. Ved ren race får du noget der konstant er stabilt både med temperament, kød, æg, voksehastighed hvorimod førstegangskryds udnytter krydsningsfrodigheden der kan give noget bedre, men mere usikkert med resultatet især temperament.
Fordele ved krydsningsfrodigheden er den i gennemsnit giver lidt mere af det hele, men kun hvis dyrene er lige gode på deres egenskaber i forvejen for ellers bliver det en mellemting til den gode side istedet imellem de to racer.
Fordelen ved at parre en kæmperace som Brahma, Cochin, Jersey Kæmper, Malay, O-shamo og Indiske Kamphøns med en finknoglede race som Sussex, R.I.R. eller Plymouth Rock er man får den store krop og kødsætning fra kæmperacerne, men uden den grove knoglebygning hvilket giver nogle gode slagtedyr, men knap så gode produktionsdyr til videravl eller hold da fine knogler normalt ikke er bygget til at skulle holde den store vægt fra kæmperacerne og grunden til de har de grove knogler til at starte med.
Kæmperne er også langtsomtvoksende hvorimod de andre er hurtigtvoksende som de så arver videre og udnyttes.
Udnytte krydsningfrodigheden kan man selv bare ved at blande forskellige farvevarieteter inden for en race og selv få rigtig gode resultater bare med dette plus beholde det racetypiske så også en mulighed du kan overveje.
Ellers en mellemsvær race er i forvejen ofte typisk både en god æglægger og køddyr plus de vokser rimelig stærkt. Så parre sådan en race på andre mellemsvære til svære racer kan være en ide.
Franske racer siges generelt og have en fortrinelig kødkvalitet så disse kunne jo overvejes som den ene mulighed. Faverolles, La Bresse, La Fleche, Maran og Creve Couer samt Sussex også nævnes som en af de bedre med kødkvaliteten.
Plymouth Rock er ikke den samme som i gamle dage hvor nogle af produktionseneskaberne den var kendt for er forsvundet lidt hvorimod Amrocken har bevaret disse. Så til dit projekt ville jeg nok vælge denne race istedet for.
Husk at inden for de fleste racer findes både gode og dårlige dyr især populærracerne er blevet splitet ad for at følge med eller tjene nemme penge af folk så her skal man især passe på med hvad man køber.