Danny
Det betvivler jeg ikke et øjeblik.
Men skal vi ikke se på årsagen til forskellen. Det ville jeg anbefale!
For umiddelbart er det jo de samme æg vi taler om. Så det har ikke noget med æggene at gøre. Enige?
Kan vi, måske, også være enige om et et æg udruger optimalt ved en given temperatur uanset om det er en høne eller en maskine der udruger?
Så hvor opstår forskellen til variansen i temperaturkrav?
Mon ikke det skal tilskrives luftcirkulationen?
I en maskine med cirkulation vil temperaturen være ens i hele maskinen, pga cirkulationen. Så de krævede 37,5-37,8 vil altid findes omkring æggene
I en maskine uden cirkulation vil temperaturen være højest i toppen af maskinen og lavest i bunden af maskinen. Varm luft lettere end kold luft. Så hvis termometret er placeret i toppen af fladrugeren, ja så er der meget logik i, at der kræves en lidt højere temperatur i fladrugeren, end i motorrugeren.
Altså, vi kan konstatere at verden stadig står.
Jeg ved ikke helt hvor jeg skal starte og jeg har ikke undersøgt nærmere hvorfor det er sådan. Men nærmest uanset hvilken vejledning du læser så står der som skrevet. Og så må der jo være noget om det... Eller?
Som du selv skriver så har det HELT sikkert noget med ventilationen at gøre. Det er jo den eneste forskel.
Den gang jeg rugede i fladruger lagde jeg altid termometeret lige ovenpå et æg. Men hvis det faldt ned under ægget så kunne der sagtens være 1-2 grader koldere her. Måske er det for at udligne denne forskel at man ruger 1 grad højere?
Et andet lille eksperiment jeg lavede engang var at måle temperaturen under en rugende høne. Når termometeret lå på "maven" af hønen var det adskillige grader varmere end under æggene. Her snakker vi 2-4 graders forskel men inde i ægget må temperaturen have været korrekt...?
Som tillæg kan jeg sige at temperaturen på en rugende høne er betydelig højere end de anbefalede 37,5-37,8.
Danny