Nu er det jo skvalderkål UDEN rødder, så det er jeg helt cool overfor.
Vi har en relativ stor grund (ca. 7000 m
2), til trods for vi bor midt i byen, for den er udstykket fra den gamle præstegård, og haven består bl.a. af mange gamle, høje bøgetræer og en del store græsplæner. Overgangen mellem "skov" og plæner er de fleste steder kantet med skvalderkål, så hos os er det bare et nødvendigt onde
Vi har faktisk ryddet en hel skråning, der var dækket med skvalderkål. Vi gennemgravede den med en greb, for så blev rødderne ikke hakket over, og så fjernede vi alle rødderne. Efterfølgende plantede vi forskellige hosta tulipaner og påskeliljer, og nu 4-5 år efter er det blevet rigtig flot. Det sker stadig, at der er en enkelt skvalderkål, der stikker hovedet op i det tidlige forår, før hostaerne kommer op, men de er nemme at spotte, og så er det bare lige at løsne med greben og trække alle rødderne op.
Så skvalderkålen har ikke en chance der.
Faktisk er det jo godt grønfoder, og helt nye skvalderkål er gode i salatskålen. Endelig er det en køn grøn overgang mellem plæne og skov, blomsterne er heller ikke så tossede.
Alt i alt må jeg sige vi lever i fredelig sameksistens med vores skvalderkål