Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
america.png Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns

Nyeste

Forfatter Emne: Vildtgryde m/ bagt mos (En HERRE-ret...)  (Læst 17320 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline mcquolle

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 639
Vildtgryde m/ bagt mos (En HERRE-ret...)
« Dato: 05 Februar , 2014, 21:34 »
Er af flere blevet rost for min vildtgryde, så vil da lige dele den med jer. Måske I også kan lide den.

Den er absolut bedst med vildtkød da kødet skal have godt med smag til at "trænge igennem" denne ret "fyldige" ret.  ;D Men er sikker på den også kan laves med andet kød.

Vildtragout:
1-1,5 kg reelt vildtkød (Noget mere hvis det er med ben, men alt kan bruges)
2 stk. gulerødder.
2 stk. pastinakker.
2 stk. persillerødder.
1 stk. 1½ cm tyk skive knoldselleri.
1 stk. porre.
½-1 L mørk øl.
1 spsk. Brun farin.
1-2 L Okse-/Vildt- eller grøntsagsbouillon (Evt. blandet).
200 g bacon tern/strimler.
300 g svampe (Evt. blandede svampe på konserves).
½ L fløde
2 spsk. ribsgele
Smør
Salt
Peber

Tilberedning:
Kødet gnides med salt og peber og brunes godt på alle sider i rigeligt smør i en tykbundet stegegryde. (Hvis der er ben i kødet, så bræk gerne benene så marven er blotlagt) Bacon tilsættes og svitses kort. Alle grøntsager skæres i halvgrove stykker og tilsættes sammen med den mørke øl og brun farin. Fyld op med bouillon så kødet er godt halv dækket. Bring det hele i kog. Skru ned og lad retten små-simre under låg i gerne 4-6 timer ved svag varme. Vend kødet en gang eller 2 i timen og spæd evt. op med øl og bouillon. Det må ikke koge tørt og der skal være væske nok til sovsen!!! Når tiden er gået, tages kødet op, og lægges på et fad, og pakkes ind i sølvpapir. Sovsen, inkl. Grøntsager og bacon, hældes i en blender og det blendes kort. Det hældes igennem en si tilbage i gryden og svampene tilsættes. Bring det i kog, tilsæt fløde, ribs gele og jævn sovsen. Smag til med salt og peber. Kødet udbenes og skæres i mundrette stykker og hældes i
sovsen. Lad det lige varme godt igennem og server straks.

Tilbehør Bagt kartoffelmos:
2-2,5 kg melede kartofler.
200 g sprød ristede bacontern.
2 pk. Gul Pikant Friskost (Kan varieres med de andre typer.
Mælk
Smør
Salt
Hvid peber
200 g gratinost (gerne blandet Emmentaler/Gouda).

Tilberedning:
Skræl kartoflerne og skær dem i stykker. Kog dem uden salt til de begynder at koge ud. Hæld vandet fra, og lad dem lige "dampe tørre". Mos kartoflerne godt - Den skal være uden klumper! Tilsæt pikantosten og spæd med smør og mælk til massen har den rette konsistens. Cremet, men stadig fast. Rør de sprøde bacontern godt ind i mosen og hæld massen i et ildfast fad. Gratineringsosten drysses over. Bages ved 200°C i ca. 30 min, til osten er sprød og gylden, hvis den sættes i ovnen imens mosen stadig er varm. Hvis man har lavet den dagen før skal den have ca. 1 time ved 200°C. Man kan evt. dække den af med sølvpapir halvdelen af tiden for ikke at osten skal blive for mørk.

Vildtragouten og den bagte kartoffelmos serveres f.eks. med:
Tyttebærmarmelade, Asier, kogte bønner, waldorfsalat eller tzatziki og godt hjemmebagt grovflûtes.

Velbekomme.  /o  :)

PS: Har set flere store sultne fyre måtte erkende at de ikke kunne spise op v/ 2. portion... Man bliver pludseligt MEGET mæt af denne ret.  :laugh: :laugh: :laugh:

Der er nok til 6 sultne jægere...

MvH
Morten
« Senest Redigeret: 05 Februar , 2014, 22:51 Fra mcquolle »
MvH
Morten

0,1 Hustru
1,1 Hellig Birma Katte - Bella & Teddy
1,0 Sort Flatcoated Retriever - Zacho
Pt. uden fjerkræ :-/

Offline Lene Lestat

  • Bruger
  • Indlæg: 10 581
  • Bevar mangfoldigheden - vælg racefjerkræ
    • www.lestat.dk
Sv: Vildtgryde m/ bagt mos (En HERRE-ret...)
« Svar #1 Dato: 05 Februar , 2014, 22:11 »
Uhm lyder lækkert
Mvh Lene
Seriøst opdræt af:
Sumatra, Paduaner, maran, brakel og Engelske Araucana.
Ejer af 0,2 katte Billie og Pusle + 8 ferskvands akvarier og 1 saltvands med diverse fisk, planter og koraller.
Medl.af : DFfR: www.racefjerkrae.dk , www.sydhavsoernes-fjerkrae-klub.dk og www.frit-fjerkrae.dk, og Lolland Falster Akvarium klub

Offline pilegaarden

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 7 786
  • Erik
Sv: Vildtgryde m/ bagt mos (En HERRE-ret...)
« Svar #2 Dato: 05 Februar , 2014, 22:41 »
Det lyder rigtigt lækkert. Det må prøves på et tidspunkt.

Men der vist til lidt mere end 4 personer i den opskrift.  ;) ;)

Hvor mange har du beregnet til i opskriften?
Mvh
Erik Andersen

Offline mcquolle

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 639
Sv: Vildtgryde m/ bagt mos (En HERRE-ret...)
« Svar #3 Dato: 05 Februar , 2014, 22:50 »
Der skal nok være til 4-6 personer. Det kan måske klare 8 med en smule ekstra kød... ::)
MvH
Morten

0,1 Hustru
1,1 Hellig Birma Katte - Bella & Teddy
1,0 Sort Flatcoated Retriever - Zacho
Pt. uden fjerkræ :-/

Offline pilegaarden

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 7 786
  • Erik
Sv: Vildtgryde m/ bagt mos (En HERRE-ret...)
« Svar #4 Dato: 05 Februar , 2014, 22:55 »
Kommer nok også an på om dem der deltager i måltidet, spiser for at leve, eller, lever for at spise.

Det lyder i hvert fald som et rimeligt solidt måltid for 4-6 personer. Jeg lagde mærke til at du skrev 1-1,5 kg reelt kød, og det gør selvfølgelig en forskel om det er 1 kg eller 1,5 kg.
Mvh
Erik Andersen

Offline mcquolle

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 639
Sv: Vildtgryde m/ bagt mos (En HERRE-ret...)
« Svar #5 Dato: 05 Februar , 2014, 23:21 »
Jeg er vestjyde, jeg har stadig til gode at opleve mine gæster spiser op så der ikke er rester... 8)

Små 2 kg kød og så noget ekstra tilbehør ud over mosen, så passer det til 8.
MvH
Morten

0,1 Hustru
1,1 Hellig Birma Katte - Bella & Teddy
1,0 Sort Flatcoated Retriever - Zacho
Pt. uden fjerkræ :-/