Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Andre dyr => Emne startet af: Søren K. Jensen efter 28 ſeptember , 2012, 14:34

Titel: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: Søren K. Jensen efter 28 ſeptember , 2012, 14:34
Hej

Her i foråret købte jeg 2 geder hvoraf den ene havde 2 bukke kid.
Min plan var så at her inden vinter ville jeg slagte disse 2 bukke kid, som jo er blevet store og kønsmodne.
Nu er der så en der har fortalt mig at de på dette tidspunkt på året er uspiselige fordi de smager af gedebuk.

Mit spørgsmål er derfor om der er nogle herinde der ved om det er rigtigt?

Håber på hjælp.

Søren
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: Lene Lestat efter 28 ſeptember , 2012, 14:42
Nu er det højsæson (september-december) for geder og så er bukkene klar og så lugter de helt sikkert (mere eller mindre, afhængigt af race og hvor store "svin" bukkene er individuelt) og kødet smager også derefter.

Så hvis du vil slagte nu, så er de kun til spegepølser, ellers skal du ihvertfald vente til foråret. Og måske er de så stadig kun til spegepølse, det kommer også an på race osv. Jeg kender nogle gedeavlere som har slagtet deres bukkekid (Boergeder) i foråret efter de er født og det uden det kan smages i kødet.

Næste gang der kommer kid, så få kastreret bukkekiddene inden de bliver 7-21 dage. Så slipper du nemlig helt for bukkelugten, + de kan også gå sammen med gederne uden at bukke disse ( de kan nemlig sagtens lave kid fra 3 måneders alderen).
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: Søren K. Jensen efter 29 ſeptember , 2012, 14:50
Okay, tak for svaret.

Mine geder er af Saanen racen.

Jeg synes ikke at bukkene lugter mere. Det gjorde de i sommer og der pissede de også på sig selv.

Er det noget du selv har erfaret eller noget du har fået fortalt.

Jeg har snakket med en anden og han har været med til at spise gedebuk uden problemer.
jeg kan selvfølgelig bare slagte den ene så finder jeg da ud af om det dur eller ej :)
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: Lene Lestat efter 29 ſeptember , 2012, 15:33
jeg kender intet til racen Saane, så måske kan du slagte og spise. Især HVIS de har fået overstået brunst perioden.

Men jeg købte engang et slagtedyr(blanding) (længe før jeg selv begyndte med geder) det var en ung buk, som heller ikke lugtede i levende live MEN da kødet blev tilberedt, så bredte der sig en stank af buk..... og appetitten røg.

En ting du kan gøre er at når du har fået slagtet, så kan du skære et stykke kød med lidt fedt af og stege på panden og hvis der er bukke lugt, så kommer det frem.

Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: kristiank efter 29 ſeptember , 2012, 17:11
der er noget med at uld og håer ikk må røre kødet og mange rene knive til flåning
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: Bjørn Nielsen. efter 29 ſeptember , 2012, 19:00
der er noget med at uld og håer ikk må røre kødet og mange rene knive til flåning

Må og må, men det er måske ikke så lækkert med kød fyldt af hår, det er næsten ikke til at fjerne hvis det først er på kødet...
Derfor er det bedst under flåning at skære indefra og ud, aldrig udefra og ind i dyret, skæres der udefra og ind, skære man håret i små stumper som sætter sig på kødet.
Mange knive behøver du ikke, bare en enkelt god spids kniv og en spand koldt vand til at skylle den i.
Vedr. bukkelugt, kan man også tage en lille bid af det yderste spids på mørbraden og holde over en lighter, så kommer lugten også med det samme, lugter det må du igang med spegepølserne, det er det eneste de dur til da spegepølser ikke bliver opvarmet.
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: kristiank efter 29 ſeptember , 2012, 19:35
jeg har bare hørt at lugten kommer fra pelsen og ikk er i kødet men har endnu ingen erfaring, ps hvor længe skal en ged hænge
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: Lene Lestat efter 29 ſeptember , 2012, 20:46
Lugten er i kødet, tro mig, jeg har selv oplevet det.  /d
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: hønehuset efter 29 ſeptember , 2012, 21:24
Spegepølse spegepølse spegepølse, jeg bliver skræklig nygerig på en velafprøvet opskrift ;D

Må/kan/hvordan man selv slagte en ged, de er jo temlig store :o
Jeg synes at have læst de skal modne  :o 8dage ved 5 grader er det rigtigt?

Hvordan gaver man skindet?

Er der stor smagsforskel på boergeder og Mohairgeder?
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: kristiank efter 29 ſeptember , 2012, 21:35
der vil altid være forskel på racer, men måske mest alt efter hvad de fodres med, og hvordan de lever
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: pilegaarden efter 29 ſeptember , 2012, 21:54
Uden overhovedet af have forstand/erfaring med geder (bukke) vil jeg alligevel tillade mig at sparke en kommentar ind.

Jeg har lidt erfaring med grise og køer, og hvis jeg har forstået det ret, så er problemet med handyr og dårlig smag, forbundet med om dyrene er stressede eller afslappede når de aflives. Jeg har hørt at alle handyr, ved stress ifm slagtning afsætter ubehagelig smag i kødet, hvilket så ikke skulle ske hvis dyrene er rolige når de bliver aflivet.
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: Ankerine efter 29 ſeptember , 2012, 21:54
Ukastrerede bukke er uspiselige. Vi har været ude for at 3-4 måneder gamle bukke har lugtet og smagt fælt ved opvarmning. Derfor spegepølse, medmindre der er dømt hundemad. Til spisebrug skal bukkekid kastreres tidligt efter fødsel. SÅ er de lækre!

Og så vil jeg lige tilføje at vores dyr IKKE var stressede ved slagtning. De blev slagtet umiddelbart uden for stalden, stående med hovedet i en skål foder og af deres sædvanlige "gedepasser". Stille og fredeligt.
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: pilegaarden efter 29 ſeptember , 2012, 22:08
@ Kirsten

Jeg vil ikke modsige dig.

Faktisk beder jeg specifikt om hungrise, når jeg køber grise til opfedning hos nabobonden. Jeg har et par gange fået kastrerede hangrise og det har jeg ikke lyst til at gøre igen. Jeg ved ikke om de har været stressede eller ej ved slagtning, da slagtningen foregår hos slagteren, efter de er afhentet hos mig. Men jeg kunne smage på kødet at det var en orne.  /d

Så hvorfor løbe risikoen. Nabobonden sælger til eksport og er ligeglad med om det er han/hun grise han sælger, sååå.

Skal iøvrigt hente to 30 kgs grise hos ham i morgen tidlig.

De når så desværre ikke at blive klar til jul. 
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: kristiank efter 29 ſeptember , 2012, 22:25
hvordan smager en orne så grimt eller skal den bare ha masser af hvidløg
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: pilegaarden efter 29 ſeptember , 2012, 22:33
Kødet smager en smule besk/skarpt. Ikke helt samme fornøjelse som at spise en 'dame'.

Kødet kan spises, men der er en lille bismag, som jeg ikke bryder mig om.
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: kristiank efter 29 ſeptember , 2012, 22:37
 vorres vild hænge so på ca 3½ år smager oss stærk og er meget mørk i kødet
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: pilegaarden efter 29 ſeptember , 2012, 22:45
Farven på kødet hænger sikkert sammen med at det er en 'vild'.

Har aldrig prøvet 'vild hænge' så jeg ved ikke hvordan smagen på sådan nogen er. Jeg har prøvet vildsvin flere gange og de har haft en fantastisk smag.
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: kristiank efter 30 ſeptember , 2012, 07:22
den her lignede en vildso , med kortere kraftig tryneparti og kæbemuskler
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: Lene Lestat efter 30 ſeptember , 2012, 07:44
Som skrevet tidligere så kender jeg gede avlere som har slagtet bukkekid og spist som steg osv. UDEN at det har kunne smages i kødet.
Det var 100 % ægte Boere bukke og det var om foråret, så efter brunstperioden.

Jeg ville dog ikke selv binde an med det og derfor får jeg altid mine bukkekid kastereret, for der er flere fordele i det. Nemlig at de så stadig kan gå sammen med gederne/gimmerne uden at de bliver bukke.

Man må godt slagte selv, HVIS man har en bolt pistol som geden bedøves med og der efter skæres halsen over, så den afblødes.
Slagteaffaldet SKAL hentes af DAKA og dette er noget dyrere end at sende dyret til slagter.

Hvis dyret er stresset ved slagt bliver kødet hårdt.

Hvor længe de skal hænge er bestemt efter alder, idet ældre dyr skal hænge længere end unge dyr.
Men max. 7-8 dage har jeg hørt når det er ældre dyr og lidt mindre når det er unge.

Jeg får slagtet mine kid, når de er ca. 10 måneder gamle, så har de en slagte vægt på 18-25 kg.

Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: kristiank efter 30 ſeptember , 2012, 07:52
hvorfra har du den med at affaldet skal hentes af daka lene
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: Lene Lestat efter 30 ſeptember , 2012, 13:54
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Publikationer/Alle%20publikationer/2011290.pdf
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: kristiank efter 30 ſeptember , 2012, 14:46
nå vi får nogle meget glupske og akrasive sultne ræve heromkring for eftertiden
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: Bjørn Nielsen. efter 30 ſeptember , 2012, 16:24
Uden overhovedet af have forstand/erfaring med geder (bukke) vil jeg alligevel tillade mig at sparke en kommentar ind.

Jeg har lidt erfaring med grise og køer, og hvis jeg har forstået det ret, så er problemet med handyr og dårlig smag, forbundet med om dyrene er stressede eller afslappede når de aflives. Jeg har hørt at alle handyr, ved stress ifm slagtning afsætter ubehagelig smag i kødet, hvilket så ikke skulle ske hvis dyrene er rolige når de bliver aflivet.

Erik ! Den holder ikke helt...  8)
Det er to forskellige ting, ornelugt/bukkelugt er forbundet med handyr i brunstperioden, orner er i brunst året rundt (lidt ligesom mennesker) Ornelugt skyldes akkumuleringen af to stoffer – androstenon og skatol – i spækket på hangrise.
 
Androstenon (et mandligt feromon) dannes i testiklerne hos hangrise i takt med deres stigende kønsmodenhed, mens skatol (et biprodukt, der dannes i grisenes tarmflora eller den bakterielle omsætning af aminosyren tryptofan) produceres hos både han- og hungrise. Niveauerne er dog langt højere hos ikke-kastrerede hangrise, da kønshormonerne reducerer leverens evne til at udskille stoffet skatol, hvorfor skatol ophobes i spækket i stigende grad, når hangrisene nærmer sig kønsmodenhed.
 
Hangrise producerer disse stoffer naturligt i takt med deres stigende kønsmodenhed, og efterhånden som disse stoffer ophobes, vil det bemærkes, når kødet tilberedes. Hangrise kastreres derfor for at undgå akkumuleringen af disse stoffer.

Taler vi om kød fra stressede dyr, taler vi om PSE kød hvor ph værdien er ændret, PSE (fra engelsk pale, soft and exudative) er en form for afvigende kødkvalitet, hvor kødet er blegt, blødt
og væskedrivende. Udvikling af PSE skyldes først og fremmest arvelig disponering for stressfølsomhed.
Udsættes dyrene for kraftig stresspåvirkning før slagtning, er der risiko for PSE-udvikling.
PSE opstår, når der for eksempel under stresspåvirkning frigøres rigelige mængder af energi (glykogen) til musklerne, hvilket giver en kraftig dannelse af mælkesyre i muskulaturen, når glykogenet nedbrydes efter slagtning. Herved sker et hurtigt og for stort fald i pH. PSE kan modvirkes ved hurtig nedkøling efter slagtning, og ved nøje at styre temperaturen. PSE kan forringe spisekvaliteten ved at gøre kødet sejt.
PSE øger dryptabet (tab af kødsaft) i det rå kød før tilberedning, men øger ikke nødvendigvis svindet ved tilberedning.
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: Lene Lestat efter 30 ſeptember , 2012, 17:35
@kristiank

Det kunne måske også være at du har været med til øge bestanden af ræve, ved at lægge nemt "mad" ud til dem.  ;)
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: kristiank efter 30 ſeptember , 2012, 17:41
lene jeg tror de kommer til at æde hele kalven
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: Søren K. Jensen efter 03 Oktober , 2012, 19:17
Tak for de mange svar.
Jeg blev desværre ikke meget klogere.
Men nu har jeg slagtet den en buk og ladet den hænge i 3 dage.
Vi har prøvet at stege et lille stykke på panden og det lugtede overhovedet ikke af gedebuk.
Det smagte heller ikke af gedebuk :). Det smaget lidt branket men det er vist kokkens skyld :).
Så til weekenden står den på gederyg i ovnen :)
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: Lene Lestat efter 03 Oktober , 2012, 22:09
Det er også svært at vide, men nu ved du det.

En ting er nok 100 % sikkert og det er at de i hvertfald smager af buk i brunst sæsonen.

Og velbekomme, ged er nemlig bare lækkert  /o /o
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: Regnar efter 04 Oktober , 2012, 11:09
Jeg har smagt irsk stuvning i Irland, hvor det var lavet på får. Der var ingen afsmag af uld eller talg. Gad vide med ged?
Titel: Sv: Slagtning af Geder. HJÆLP
Indlæg af: Lene Lestat efter 04 Oktober , 2012, 11:39
Det er vist nok lanolinen i fårepels som kan give afsmag i fedtet, så det smager af uld. Men lanolin har geder ikke. Så får/lam kan ikke sammenlignes med ged.

Gedekød er mere i retning af kalv og vildt.