Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Opskrifter => Emne startet af: Lene J efter 16 August , 2011, 07:54
-
Hej alle I dejlige mennesker,
Har lige hjemført et stort udvalg/lager af forskelligt mel med henblik på at komme i gang med at forsyne os med hjemmebagt brød, for at få noget andet end købe-brød og måske også spare nogle penge ;).
Har et ton opskriftsbøger, men er lidt usikker med bare at kaste mig ud i det, når jeg ikke ved om det bliver vellykket, så jeg tænkte på om der var nogen der ville dele deres bedste opskrift med mig, og alle andre, og så vil jeg nok finde modet til at eksperimenterer selv senere.
Tak skal I ha´ på forhånd....
Lene
-
Her får du så verdens nemmeste bolle opskrift, det er ikke sunde boller nærmest sådan nogen man spiser til fødselsdags kakao, de smager fantastisk og slår aldrig fejl.
2 pakker gær
1 kop sukker
½ pakke margarine
2 æg
½ liter mælk
1 kg mel
evt. lidt kardamomme
margarinen smeltes og mælken kommes i, gæren udrøres heri. bland sukker, kardemomme, æg og mælk i, derefter mel, dejen må gerne være lidt klistret.
Hæver ½ time formes og hæver igen ½ time, og bages ved 200 grader i ca. 15 min.
Hvis man laver mange bolle kan de fryses så skal de tages ud af ovnen år de er meget lysebrune og kan så tøs op og bages lidt i oven inden servering så er de som nybagte.
Velbekommen.
-
hej :)
jeg bruger den her opskrift for det er så NEMT at JEG kan finde ud af det ;)... melet kan med fordel varieres dog ikke mere en 3 dl groft/fuldkornsmel
http://www.kvalimad.dk/opskrifter/verdens-bedste-broed
OBS! der er en film, hvor man kan se hvordan man gør - smaaart syns jeg ;D
velbekomme
-
Jeg bagte lige i går denne opskrift.
Det er det nemmeste i verden og nok beregnet på at man har rigtig travlt og ingen ingredienser, men de bliver vældig gode
I en dåse sodavand, jeg bruger danskvand, men man kan bruge hvad som helst, opløses 1 pakke gær. Tilsæt 100 gram flydende fedtstof, et drys salt og så meget mel der nu skal til for at det bliver en dej. Ælt. Form til boller. Skal ikke hæve, bare bages 12 minutter ved 200 grader. Dvs fra du får ideen til du kan spise en bolle, går der under 20 minutter /o
-
Jeg bagte lige i går denne opskrift.
Det er det nemmeste i verden og nok beregnet på at man har rigtig travlt og ingen ingredienser, men de bliver vældig gode
I en dåse sodavand, jeg bruger danskvand, men man kan bruge hvad som helst, opløses 1 pakke gær. Tilsæt 100 gram flydende fedtstof, et drys salt og så meget mel der nu skal til for at det bliver en dej. Ælt. Form til boller. Skal ikke hæve, bare bages 12 minutter ved 200 grader. Dvs fra du får ideen til du kan spise en bolle, går der under 20 minutter /o
sorry meeen står der "i en dåse sodavand?" hvordan ælter man det i en dåse?
eller hælder man 1 dåse sodavand ud i en skål og blænder det hele? ;)
jeg har virkeligt 10 tommelfingre til bagning så hjælp mig lige at gøre det rigtigt
-
Noget af det nemmeste .. og bedste jeg kan bage, hvis jeg får trang til helt hvidt brød, er koldthævet franske flûtes:
1/4 pakke gær
1/2 liter koldt vand
2 tsk fint salt
675 gr. hvedemel
Gær opløses i det kolde vand, salt og mel tilsættes. Dejen er ret tynd. Skålen dækkes med film og stilles i køleskabet til hævning i 8-12 timer eller natten over (så kan der bages frisk brød til morgenmaden). Ovnen varmes op til 250 gr. Først når ovnen er helt varm, tages dejen ud af køleskabet og hældes ud på et godt melet bord - husk også mel på hænderne, dejen er ret klistret - del dejen i 3 med en skarp kniv og form 3 flûtes (vær hurtig! - dejen skal håndteres mindst muligt!). Læg de 3 flûtes på en bageplade med bagepapir eller bare mel. Brødet bages nu i 8 min. ved 250 gr. - derefter sættes temp. ned til 200 gr. i ca. 20 min.
Jeg vil tro, at man kan erstatte en del af det hvide mel med grahamsmel eller rugmel eller en hel tredje form for mel - her kan eksperimenteres :D
Bon appetit :)
Den der sodavands-bolle-opskrift lyder spændende - den skal da prøves /o
-
Alle mennesker kan bage groft madbrød, det er kager der kan drille.
udgangsingredienderne er:
6 dl lunkent væske (vand, surmælksprodukt, mælk gerne blandet)
En pakke gær.
400 g groft mel (grahams, fuldkornshvede, rugmel, hvid hvede m.m.)
lidt olie (ca. 2 spsk),
salt ca. 2 tsk,
honning 1 spsk eller sukker,
1-2 dl fyld kan være revne grøntsager, frø, kerner m.m
4-5 dl hvedemel. Du skal komme mindre mel i end du tror det skal ikke kunne æltes med hånd endnu, brug maskine (røremaskine eller håndmikser med dejkroge, ælt i min 5 min)
Nu skal det hæve 30-60 min.(hæver til dobbelt størrelse)
så hældes dejen ud på meldrysset bord og der tilsættes mel så overfladerne af dejen ikke rører bord eller fingre ellers klistrer det. Det formes uden alt for meget ælten rundt, bare sørg for at der er mel på overfladen. Lav brød eller boller, eller fordel det på bradepande og skær bollerne fra hinanden.
hæver igen og bages v. 200 grader indtil det ser færdigt ud.
Jeg har altid bagt udfra det jeg har i køkkenet og det kan kun gå galt hvis vandet er for varmt eller du kommer for meget ,mel i så det kan blive tørt på andendagen. Eller hvis du glemmer at tage brødet ud så det får for meget.
Held og lykke /o
PS. Du skal selvfølgelig huske at pensle med æg. ;D
-
Uh der bliver brugt meget gær i nogle af opskrifterne :o
Lad vær med det, halver gær mængden og sæt hæve tiden op, det gør jeg ved alle mine opskrifter, og det bliver sååå godt + at man skal passe på ikke at putte for meget mel i dejen, for så bliver brødet hurtigt tør /d
Dejen skal istedet æltes godt, for at melet skal have tid til at optage væden.
Brødet bliver mere luftigt, mere saftigt og det holder sig friskt længere /o også er langtids/koldhæves brød bare bedre.
Brød skal planlægges, men det sker da også at jeg beslutter mig for at jeg vi skal have boller "her og nu i eftermiddag" :)
Men stadig skal man passe på med gær mængden og mel mængden, for hvis dejen ikke hæver nok smager brødet af gær. Så jeg bruger kun det halve og hæver de 2x½time og og det bliver udmærket ;)
En anden ting skaf dig en bagesten/pizzasten, og varm ovnen godt igennem før brødet sættes ind på den varme sten, når der skal bages brød med sprød skorpe.
Prøv dig frem, umm der er ikke noget bedre end hjemme bagt og lunt brød *savle smiley* Men rugbrød har nu bedst af stå til dagen efter, frisktbagt rugbrød er ikke til at skære pæne skiver af, men det smager bare sååå godt med lidt smør *e
-
Jeg kører med hvedesurdej til det meste lyse brød her i huset. Det giver en fantastisk smag, og af en eller anden grund holder brødet sig også saftigt og friskt i flere dage. Men ellers hedder mine opskrifter mest noget med lidt af det, og lidt af det, og en sjat af det... ;)
-
Man hælder sodavanden ud i en skål og opløser gæren i sodavanden... nede skålen ;D
Jeg plejer også at bage både hvedebrød, grovbrød og rugbrød med surdej og herrelange hviletider. Men hvis det skal gå stærkt er det jo rart at vide at der er muligheder som scones og sodavands boller, der er færdige på under 20 minutter.
-
frisktbagt rugbrød er ikke til at skære pæne skiver af, men det smager bare sååå godt med lidt smør *e
Uhmmm ja, friskbagt rugbrød er godt :D Lige nu står en skål med rugbrødsdej på mit køkkenbord - dejen blev slået op igår, så i aften er der lune skiver med kold smør - det er guf <P
Når jeg bager rugbrød, bruger jeg en surdej, som jeg fik af nogle venner så langt tilbage som for 10 år siden. I mine øjne er langtidshævet brød klart det bedste, men jeg kan nu også have brug for hjemmebagt brød i en ruf og så er det nu rart med en lynopskrift ;)
Min rugbrødsopskrift kommer her:
1½ liter lunkent vand
6 tsk. salt
Surdej
500 gr. hvedemel
1 kg. rugmel
Blandes sammen og stilles til hævning ved stuetemp. i 12-24 timer
Rør i dejen og tag surdej fra til næste bagning.
Herefter iblandes:
1 maltøl (eller anden øl)
1 kg. kerner (pt. bruger jeg 600 gr. rugkerner, 100 gr. grove havregryn, 100 gr. solsikkekerner, 100 gr. hørfrø og 100 gr. sesamfrø)
Dejen kommes i to forme - hæver i 1-3 timer og stilles i en kold ovn. Sæt temp. til 100 gr. i 1 1/4 time. Derefter skrues temp. op til 200 gr. i 1½ time.
Nøj - mine tænder løber allerede i vand ...
-
Noget af det bedste brød findes her :
kvalimad.dk (http://kvalimad.dk)
Langtidshævet brød giver klart det bedste brød, især hvis det bliver bagt på grill hvor fugtigheden er betydeligt højere end i en alm. ovn.
En grill har tilnærmelsesvis samme bageegenskab som bagernes gamle stenovne før i tiden.
På en grill bager du brødet på en bagesten, en Fredstone-sten er pt. den bedste :
http://www.fredstone.dk/ (http://www.fredstone.dk/)
Frederik fra Fredstone er gammelbager og giver et orgie af gode bagefif på bla. :
grillguru (http://grillguru)
Frederik har opskrifter på alt lige fra tebirkes, rugbrød, wienerbrød til pølsebrød og burgerboller...
-
Det er da vist ved at være et forum for kagekoner...............................Hvad med at sende smagsprøver rundt ??????
-
Det er da vist ved at være et forum for kagekoner...............................Hvad med at sende smagsprøver rundt ??????
Sandt nok ! Men hvem kunne ikke guffe en klippet wienerbrødsstang :
http://www.grillguru.dk/forum/viewtopic.php?f=131&t=16444&hilit=klippet (http://www.grillguru.dk/forum/viewtopic.php?f=131&t=16444&hilit=klippet)
-
Nu stopper du lige,her inden aftensmaden.Jeg har ikke langt til bageren.......................
-
Hvor er det her bare et godt emne /o og hvor kan man bruge mange af de fif, der bliver givet ;)
-
Jeg har en knækbrødsopskrift som er blevet afprøvet af et par hønse-piger herindefra, og de sagde god for den, så her kommer min opskrift på kerne-knækbrød.
1 dl havregryn
1 dl hørfrø
1 dl græskarkerner
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekerner
3½ dl hvedemel
1½ tsk salt
1½ tsk bagepulver
1,25 dl olie
ca. 2½-3 dl vand.
Det hele røres sammen. Det skal have en konsistens som havregrød.
Rulles ud mellem 2 lag bagepapir. (Giver ca. 3 plader).
Skæres ud i passende stykker med en klejnespore eller kniv.
Bages ved 200 grader (ikke varmluft) i 6-10 minutter. Må endelig ikke blive brune, bare lidt mørkere.
Køles af på bagerist. Skal ikke i lufttæt dåse, for så bliver de bløde. Men det er også unødvendigt. De er så gode at de er spist på få dage. ;D
-
Camilla Plum har også lavet en serie som hed boller af stål, hvor man kan få en masse gode fif /o
Ved ikke om de stadig har den liggende på dr nu ;)
-
Camilla Plum har også lavet en serie som hed boller af stål, hvor man kan få en masse gode fif /o
Ved ikke om de stadig har den liggende på dr nu ;)
Jo jo den køre stadig inde på dr nu /o
http://www.dr.dk/nu/player/#/camilla-plum-boller-af-staal/7642
-
Jeg bagte lige i går denne opskrift.
Det er det nemmeste i verden og nok beregnet på at man har rigtig travlt og ingen ingredienser, men de bliver vældig gode
I en dåse sodavand, jeg bruger danskvand, men man kan bruge hvad som helst, opløses 1 pakke gær. Tilsæt 100 gram flydende fedtstof, et drys salt og så meget mel der nu skal til for at det bliver en dej. Ælt. Form til boller. Skal ikke hæve, bare bages 12 minutter ved 200 grader. Dvs fra du får ideen til du kan spise en bolle, går der under 20 minutter /o
Dejligt med cola eller fanta boller ;D
-
Tusind tak for alle jeres dejlige indput, både opskrifter og links /o
Har lige sat en portion surdej efter Camilla Plum over, så nu håber jeg at kunne bage et rigtigt godt rugbrød her i weekenden, og mon ikke der også kommer en portion boller eller en kage i ovnen ;)
Lene
-
Boller af stål... lyder ikke særligt lækkert, mon ikke I mener baller af stål af Charlotte Bircow ;) ;D
Okay det har nok ikke så meget med bagning at gøre.........
-
Camilla Plum forklarer i det første afsnit, at hun vil lære os at lave godt brød. Gode baller er jo baller af stål, så hun har leget lidt med ordene og er nået frem til boller af stål = gode boller.
-
Boller af stål må da være det man har når man er en fa'ens karl ;)
-
*g
-
Har lige afprøvet opskriften på "verdens bedste brød" fra go morgen DK, sindsygt nemt, og RIGTIG lækkert. Det tog mig vel ca sammenlagt 3 min at finde ingredienser og skåle frem og røre dejen sammen :o
Så tager det så ialt ca 15 timer at lave alligevel, men minimalt arbejde...
-
@ Anette S; tak for din opskrift på rugbrød. Nu har jeg bagt det 2 gange og det er BARE godt /o
@ Ekliptika ; Din opskrift på boller i en dåse sodavand skal afprøves i morgen tidlig, mon ikke de egner sig godt sådan en lørdag morgen ;)
Lene
-
Af hjertet velbekomme :)
Jeg har lige for ½ time siden taget nybagte 2 rugbrød ud af ovnen. Vi kan simpelthen ikke spise andet og mine 2 udeboende piger tager også gladeligt imod det hjemmebagte, hvis det passer med, at de er hjemme på en "bage-dag" .... man bliver dybt afhængig af godt hjemmebagt brød, når man først får begyndt .... det er ligesom med de der hjemmegjorte æg ;)
-
her er så den opskrift som vi brugte i det bageri hvor jeg blev udlært
den kan bruges til boller/pølsebrød/pølsehorn/pizzasnegle/div kager som kanelsnegle/kanelstænger/brunsviger osv.
5 dl vand
100 gr gær
100 gr sukker
75 gr margarine
1 tsk salt
1 æg
mel til at den ikke klister ca 1kg til 1.3kg
dejen skal hæve først i 20min.
hvorefter den laves til hvad det nu er man har tænkt sig at lave.
så efterhæver den ca 40min
ovn temp 200 grader
og så kommer det jo an på hvad man har lavet med hvor lang tid det skal bage, men ca 8-15min
når jeg kommer til mine opskrifter på skibet igen, ligger jeg lige en opskrift på blødende chokolade kager herind, de er super nemme, da man kommer dejen i fryseren, og så tager man dem bare direkte fra fryseren, og sætter den ind i ovnen
-
Jeg har lige for ½ time siden taget nybagte 2 rugbrød ud af ovnen.
Et fif kunne være, at pakke rugbrødet stramt og tæt i alm. husholdningsfolie 5-7 min. efter det er kommet ud af ovnen, varmen i brødet gør at der bliver sterilt inde i pakken så brødet ikke kan mugne, brødet er herved langtidsholdbart, og der kan bages flere af gangen.
-
"Fif" er altid godt .... tak for det /o