Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Høns => Araucana => Emne startet af: Kathrine efter 05 Februar , 2013, 20:00

Titel: Farveændring af æg under opbevaring
Indlæg af: Kathrine efter 05 Februar , 2013, 20:00
Jeg vil lige høre om der er nogen, der kan komme med et kvalificeret bud på dette:
Hvad er det der gør at araucanaens tyrkise æggefarve ændrer sig, når ægget har ligget på køl i et par dage?
Det er egentlig ikke farven der ændrer sig, men nærmere overfladen der går fra pæn homogen og til "spættet" :o
Mit umiddelbare gæt er; at hvis ægget farves tyrkis af galde, at syren herfra så medvirker en nedbrydning af kalken i æggeskallen, når denne får tilført væske i form kondens fra køleskabet eller væske fra hviden...
Hvis dette er årsagen, vil det jo så sige at araucana æg så muligvis har en kortere holdbarhed end hvide og brune æg :o
Er der nogen der kan byde ind med noget?

Venlig hilsen
Kathrine
(Undskyld den nørdede tilgang -jeg er levnedsmiddeltekniker...)
Titel: Farveændring af æg under opbevaring
Indlæg af: Louise Rosenbaum efter 05 Februar , 2013, 21:47
Det har jeg aldrig oplevet med mine??
Titel: Sv: Farveændring af æg under opbevaring
Indlæg af: Kathrine efter 05 Februar , 2013, 21:50
Er det så bare mine?
Hvordan opbevarer du dine æg?
Jeg vil gerne vise et billede, men jeg kan ikke lige hitte hvordan man sætter billede ind...
Titel: Sv: Farveændring af æg under opbevaring
Indlæg af: Tanja S.B. efter 05 Februar , 2013, 22:40
Jeg har heller ikke oplevet det, men det lyder da som om, at selve opbevaringen i køleskabet åbner nogle porer på dine æg.

Nu håber jeg ikke levnedsmiddelteknikeren falder død om *f men har du overvejet at lade være med at have dine æg på køl? Det er der faktisk slet ingen grund til.

Prøv at se denne tråd http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=1650.msg12585#msg12585
Titel: Sv: Farveændring af æg under opbevaring
Indlæg af: Kathrine efter 05 Februar , 2013, 22:58
Tak for dit svar Tanja:)
Nej, denne her levnedsmiddeltekniker falder ihvertfald ikke død om;) jeg opbevarer i vinterhalvåret æg på køl, da jeg ikke har et frostfrit rum under 12C og har 28C i huset (pyha meget varmt, men stort fyr i lille hus)
Men jeg tror at du har ret i det med porrerne åbner sig i ægget. Men.... Hvorfor ser jeg så ikke dette fænomen i mine New Hampshire æg?
Tror jeg skal have sat et forsøgssetup i gang med lidt forskellige æg, for at se forskelle i stabilitet.
Det er jo også interessant at brune æg har en betydelig længere holdbarhed end hvide æg...
Titel: Sv: Farveændring af æg under opbevaring
Indlæg af: pilegaarden efter 05 Februar , 2013, 22:59
Jeg ved heller ikke hvad årsagen er til 'misfarvning' af æggene.

Men jeg kan til nørderne oplyse, at i Holland, hvor min søn slår sine folder, opbevares æg til konsum ikke på køl i supermarkederne. De står sammen med andre varer ved almindelig rumtemperatur.

 :o Er vi i DK blevet hysteriske omkring æg?? 
Titel: Farveændring af æg under opbevaring
Indlæg af: Louise Rosenbaum efter 06 Februar , 2013, 10:25
@Kathrine  Jeg har også mine på køl. Spændt på at læse dit link Tanja.
Titel: Sv: Farveændring af æg under opbevaring
Indlæg af: karoline efter 06 Februar , 2013, 10:59
Mine araucana/eng. Araucana-æg bliver også spættede efter de har været i køleskabet.

Jeg ved ikke hvorfor, men du er ikke alene med oplevelsen.

Karoline
Titel: Sv: Farveændring af æg under opbevaring
Indlæg af: Kathrine efter 07 Februar , 2013, 09:38
Hej Karoline, det var da dejligt at høre at jeg ikke er den eneste -selvom det er lidt træls at det sker...
Jeg er lidt af en fødevare-nørd, så jeg har siddet og søgt lidt rundt på nogle videnskabelige databaser.
Jeg faldt over et forsøg, hvor man havde undersøgt hvide æg over tid. Det lignede at porrerne i æggets skal åbnede sig, da ægget blev udsat for et køleskabsmiljø.
Det tyder på, at det vi ser i araucana æggene er en åbning af porrerne i æggets skal. Altså det samme som i hvide æg, men ses tydeligt i araucana æggene, grundet deres farve.
Titel: Sv: Farveændring af æg under opbevaring
Indlæg af: Kathrine efter 07 Februar , 2013, 09:44
*med køleskabsmiljø menes der 3 graders celcius og en luftfugtighed på 70% :)
Æggene i forsøget, er som mine, IKKE opbevaret i æggebakker.
Titel: Farveændring af æg under opbevaring
Indlæg af: Endjinn efter 30 August , 2013, 21:25
Danske regulativer for opbevaring af konsumæg er årsag til at æggene har en reel kortere holdbarhed end hvis de holdes "i live" ved 12-15 grader.