Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
america.png Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns

Nyeste

Forfatter Emne: Dialogmøde om de nye regler for stalddørssalg 21/5  (Læst 8836 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Finn Jensen

  • Fjerkræ Forum er bedst
  • Administrator
  • Indlæg: 7 840
    • Dansk Fjerkræ Forum
Dialogmøde om de nye regler for stalddørssalg 21/5
« Dato: 13 Maj , 2015, 16:34 »
Fødevarestyrelsen har inviteret til at have en dialog om forslagene og inviterer derfor til møde torsdag den 21. maj 2015

Jeg og Mathias Nørgaard deltager, samt i hvert fald Niels Rasmussen fra DFfR, muligvis flere.

Mødet er "kun" 2 timer så vi kan nok ikke nå alverden men hvad er dine input/spørgsmål.
Det vi ikke når på mødet, det sender vi til dem efterfølgende, så kom frisk.

Hvis det bliver vedtaget er det da bestemt en fremgang. Men det får nok ikke nogen betydning for sådan en som mig, der slagter måske 30 unghaner på et år og desuden gør det af flere omgange med max 5 haner ad gangen. Jeg ville da hellere end gerne sælge et par klargjorte haner til naboer og venner, men kan da ikke klare en salmonella test hver gang, der ryger 5 haner i fryseren.
En bagatelgrænse som  der er på salg af æg ville være rigtig dejlig her.

Jeg vil gerne have nogle eksempler på hvad der kræves af "køkkenet/slagtestedet" for at kunne udtage indvolde så vi har noget konkret at forholde os til.

Andre ting, som vi skal tage op, så skriv det i denne tråd.
Af hensyn til min tåbelige timing der indebærer en tur til Bruxelles umiddelbart inden dette møde, så skal input til mødet være senest søndag 17/5



"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi

Offline nimrod

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 839
Sv: Dialogmøde om de nye regler for stalddørssalg 21/5
« Svar #1 Dato: 13 Maj , 2015, 19:11 »
1. Vil et almindeligt køkken være tilstrækkeligt?
2. må selve afhugning af hovedet og plukning foregå udenfor? evt. under halvtag
3. vil der være krav i forhold til foder/medicinrester/hvad man må bruge i hønsehuset - her tænker jeg på privates brug af diverse gifte der jo er absolut forbudt at bruge i industrien, samt de EU regler der f.eks. gør at man skal gemme foderkvitteringer på heste, samt har restriktioner på hvad man må fodre med. Det syntes jeg faktisk er meget mere vigtigt for de små producenter end salmonella og deslige.
4. mht. en såkaldt bagatelgrænse for salmonella kontrol, så er jægerne jo fuldstændigt fritaget fra alle tests men den dejlige bagatelgrænse på 500 dyr/år - det kunne være et dejligt resultat.
5.skal dyrene afsættes med det samme eller må man opbevare dem i egen fryser og sælge senere? Hvis ja er der så krav til fryser?
Med venlig hilsen

Charlotte

Fjer : tværstribet Plymouth rock, Maran (den spæde opstart), Vildtfarvet Araucana, Brunbroget Moskus, Hvid gås
1.1 heste
3.0 Missetat
1.0.4 Mand og dejlige børn

Offline Hans-Kurt

  • Bruger
  • Indlæg: 1 934
Sv: Dialogmøde om de nye regler for stalddørssalg 21/5
« Svar #2 Dato: 13 Maj , 2015, 22:57 »
Mit indlæg:

§ 1. Bekendtgørelsen fastsætter bestemmelser om autorisation og registrering af fødevarevirksomheder
og virksomheder, der håndterer fødevarekontaktmaterialer, samt krav til egenkontrollaboratorier.

Skal vi indsende vævsprøver til test - hvis ja, hvilke mængder

Nyt spørgsmål:
Skal der være særskilt toilet - kun til ens fødevarevirksomhed - eller kan man (som nu) reservere et af privatboligens WC kun til brug for personer der arbejder med fødevarerne i en bestemt slagteperioder ?.

Nyt spørgsmål:
Hvad betyder "omklædnings faciliteter", skal det være et særskilt rum, eller må man omklæde i rummet man feks udtager?

Nyt spørgsmål:
Hvad skal man gøre med indvolde og andet slagteriaffald ?, skal det til DAKA, eller må man fodre rovfugle med det ? Altså lægge det ud i fri natur - eller grave det i jord

Nyt spørgsmål
Kan det komme på tale, at man skal betale forhøjet spillevandsafgift, pg af bl a blod fra slagtninger ? Eller skal spillevandet opsamles og afhentes særskilt ?

Nyt spørgsmål:
Stalddørssalg - i dag har forbrugeren selv ansvar for det de køber ved stalddøren. DVS at de påtager sig en selvrisiko når de køber en vare ved stalddøren - Sælger kan ikke stilles til ansvar for varen. Eller pålægges sælger nu samme ansvar som en dagligvareforretning har (sidste salgsdag osv).

Nyt spørgsmål
Hvis man feks slagter for en anden producent og står for videresalget til forbrugeren/detailforretningen hvem har så ansvaret for varen, mig, leverandøren eller den forretning som modtager og videresælger.
I dag har detailforretningen ansvar for de varer de sælger, ...så ??

Nyt spørgsmål
Skal man - som andre handlende - ved enkeltsalg fra kr 1.000 udstede kvittering ?

Nyt spørgsmål
I dag skal man forsikre hjælpere i sin virksomhed, også selv om det er familien der hjælper til. Dette betales årligt med tilbagevirkende kraft. Man skal oplyse hvor mange der har arbejdet hvor længe - og så kommer der en forsikringsregning til betaling. Kommer denne regel også til at gælde nu for ens forretning ?

Nu stopper jeg for denne gang  *f *f - men vender tilbage hvis der dukker mere op

Offline nimrod

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 839
Sv: Dialogmøde om de nye regler for stalddørssalg 21/5
« Svar #3 Dato: 15 Maj , 2015, 09:03 »
Citér
Nyt spørgsmål:
Stalddørssalg - i dag har forbrugeren selv ansvar for det de køber ved stalddøren. DVS at de påtager sig en selvrisiko når de køber en vare ved stalddøren - Sælger kan ikke stilles til ansvar for varen. Eller pålægges sælger nu samme ansvar som en dagligvareforretning har (sidste salgsdag osv).

Dette er ukorrekt, jeg har (som del af vores landbrugsforsikring) forsikring af stalddørssalg - det er ikke lovpligtigt, men det betyder ikke at du som stalddørssælger ikke kan blive gjort erstatningsansvarligt hvis du sælger noget der gør nogen syge eller i værste fald fører til dødsfald (og måske millionerstatninger).
Med venlig hilsen

Charlotte

Fjer : tværstribet Plymouth rock, Maran (den spæde opstart), Vildtfarvet Araucana, Brunbroget Moskus, Hvid gås
1.1 heste
3.0 Missetat
1.0.4 Mand og dejlige børn

Offline Finn Jensen

  • Fjerkræ Forum er bedst
  • Administrator
  • Indlæg: 7 840
    • Dansk Fjerkræ Forum
Sv: Dialogmøde om de nye regler for stalddørssalg 21/5
« Svar #4 Dato: 31 Maj , 2015, 16:59 »
Fødevarestyrelsen havde 21/5 inviteret til dialogmøde omkring de nye regler for stalddørssalg som netop er sendt i høring i en ny hygiejnebekendtgørelse og forventes at træde i kraft til efteråret. Det er et resultat af det nye fødevareforlig, hvor den lokale produktion skal have bedre vilkår.

Det blev et tilløbsstykke og mødelokalet var mere end propfyldt, hvilket også kom lidt bag på Fødevarestyrelsen. Der var et bredt udsnit af interessenter, lige fra Dansk Industri, De Samvirkende Købmænd, Horesta. Danske Slagtermestre, COOP, Forbrugerrådet, Dyrenes Beskyttelse, Landbrug & Fødevarer, samt de forskellige hobbyorganisationer som jægerne, biavlerne, kaninavlerne og selvfølgelig os fra Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl og Dansk Fjerkræ Forum.

Mødet startede med en generel orientering og de nye regler er en del af fødevareforliget hvor der skal åbnes for mere lokal produktion. Meningen er at dels de gældende regler for stalddørssalg skal videreføres og der skal åbnes op for at det bliver muligt at sælge fersk kød fra små dyr som kaniner, fjerkræ og vildt som er klar til tilberedning i et begrænset antal (500 stk. om året). Det bliver muligt både at sælge direkte til den endelige forbruger (som idag), men også som noget nyt til lokale detailvirksomheder (forretninger, restauranter og gårdsalg) indenfor en 50 km radius. Endvidere bliver det muligt at sælge ialt 50.000 æg om året til lokale detailvirksomheder og som egentligt stalddørssalg.

Der skal laves nye salmonellaregler, hvor der lægges op til at stalddørssalget skal være lempeligere end de regler som gælder for detailsalg idag, men disse regler kendes ikke på nuværende tidspunkt og vil derfor ikke blive omtalt yderligere. Meningen er at disse regler for salmonella skal træde i kraft samtidig med den nye hygiejnebekendtgørelse. Hygiejnebekendtgørelsen skal en tur omkring EU og derfor er der brug for længere tid til denne.

Forsamlingen var delt i 3 grupper, en meget negativ gruppe, en meget positiv gruppe og en overvejende positiv gruppe. Den meget negative gruppe var fra Landbrug og Fødevares (L&F) fjerkræsektion og Dansk Industri (DI). De ser alverdens ulykker i dette. Dansk Industri var meget bekymret for der kunne komme en negativ indflydelse for eksporten ved et øget stalddørssalg og L&F var også meget bekymret for eksporten og fødevaresikkerheden og kunne slet ikke se noget godt ved at åbne for mere lokalt salg. Den meget positive gruppe var selvfølgelig os hobbyavlere, både fjerkræ og kanin, samt Dyrenes Beskyttelse og Forbrugerrådet samt jægerne. Den overvejende positive var repræsentanterne for detailvirksomhederne som godt kunne se fordele i mere lokale produkter som de kunne udnytte, men var også lidt betænkelige.

Både L&F samt DI kritiserede et notat som FVST havde fået udarbejdet omkring udtagning af indvolde på slagtede dyr i forbindelse med stalddørssalg, hvor det fremgår at det er bedre at det er øvede personer der udtager disse indvolde. De mente at det var et utilstrækkeligt notat og syntes at der skulle en risikovurdering til. Os fra hobbyavlerne udtryktte tilfredshed med at DTU godt kunne se at det var bedre at indvolde blev taget ud af erfarne personer og uøvede kunne alligevel ikke se eventuelle sygdomstegn på indvolde.

Biavlerne var lidt specielle, for som de eneste oplever de stramninger da de idag ikke har nogen 50 km begrænsning i deres stalddørssalg og det var de meget kede af. Fødevarestyrelsen kunne godt se dette og ville overveje om det kunne ændres.

Der bliver ikke nogen yderligere kontrol af besætninger end der allerede er idag når man sælger fra stalddørssalg (bortset fra den salmonellakontrol som er planlagt).

Der kommer en uddybning i vejledningen til hvilke krav der er til det rum hvor indvolde tages ud af dyrene og hvad det skal leve op til.

Udtagne dyr skal opbevares på køl, men der kommer ikke absolutte krav til temperaturer.
Det er producentens ansvar at det som sælges er OK og det er op til producenten at godtgøre at temperaturen er tilstrækkelig lav.

Der er et dokumentationskrav i forbindelse med salg, både til den endelige forbruger og til detailvirksomheder. Det er et spørgsmål om ønske om sporbarhed i tilfælde af sygdomme. Dette vil komme i vejledningen også.

Ved stalddørssalg til detailforretninger (og restauranter) skal der skiltes med at produkterne kommer fra stalddørssalg. Det skal gøres “neutralt” så det klart fremgår for forbrugerne at det stammer fra stalddørssalg, hvor producenten er og at det er lavet uden den samme kontrol som storproduktion.Forslag til den specifikke tekst kommer i vejledningen.

Fødevarestyrelsen opfordrede alle tilstedeværende til at komme med høringssvar inden 5/6.

Dette er et udtryk for vores opfattelse af mødet.
"Først ignorerer de dig, så griner de af dig, så bekæmper de dig og så vinder du."
― Mahatma Gandhi

Offline kristiank

  • Bruger
  • Indlæg: 2 831
Sv: Dialogmøde om de nye regler for stalddørssalg 21/5
« Svar #5 Dato: 01 Juni , 2015, 06:06 »
ja finn vi håber bare at der kommer en bagatel grænse, så der ingen regler biver. til under 50 slagtede kyllinger om året.