Det med fjerskiftet er det aldrig lykkedes mig at finde ud af.
Andet end at man selvfølgelig kan mærke, om de er meget 'pindede' - altså har mange nye fjer på vej. Så skal man vente til de fjer er ude, ellers kommer man til at stå og pille hver enkelt 'pind' ud med pincet bagefter
Som regel får jeg slagtet mine ænder hos en fjerkræslagter, og godt nok har de voks til rådighed, men ofte nøjes de med at skolde og så en tur på plukkemaskinen.
Nogle gange får jeg en masse Anders Fjog-lignende kroppe hjem, fordi de har været meget 'pindede' (jeg har sorte/mørke ænder og deres pinde-rester ligner skægstubbe) - andre gange er skindet rent og blødt som marcipan. Jeg synes det er svært at forudsige.
Jeg prøver dog at ramme fuldmånen, når jeg bestiller tid hos slagteren - kloge hoveder siger at fjerskiftet følger månens cyklus?
Meeeen det er vist ikke en 100% sikker tommelfinger-regel...
Sidste år måtte jeg nødslagte en stor ælling. Den tørplukkede jeg, mens den stadig var kropsvarm - og det gik forbløffende let!
I modsætning til dengang hvor jeg op til jul bare liiige skulle slagte et par stykker selv og stod i timevis med skoldhedt vand og fjer, der bare ikke ville gå af
Pointe: Det
kan være dødbesværligt, men er det ikke nødvendigvis. Prøv jer frem - og lej ellers en plukkemaskine, den er nok den bedste hjælp.