Forum > Høns

Hvad er en race ?

(1/2) > >>

Lene Lestat:
Her vil jeg prøve at komme med en forklaring på hvad en race egentlig er, for jeg tror at mange ikke ved det. Især når der f.eks skrives om at hybrid(industri) høns er racer. Hvilket desværre ikke er tilfældet. De er nemlig F1 krydsninger af nogle stærkt indavlede linier, som ved krydsning med hinanden giver en kraftig krydsningsfrodighed (hetorosis) i første generation (enten stor ægydelse eller hurtig vækst). Denne krydsningsfrodighed falder dog bort, hvis man krydser F1 generationen med hinanden og dyrene vil ikke længere have de samme egenskaber eller udseende, som deres forældre. Derfor ser man heller ikke hybridhaner til æglæggerne til salg, særlig tit, idet de gasses ved fødslen.

En race er derimod en gruppe fjerkræ som har samme type, dvs. kropsformen, og de har også særlige kendetegn (kardinalpunkter), som er det for racen typiske. Det kan f.eks være kamformen, 5 tæer,  osv.
En race kan endvidere renavles, dvs. afkommet ligner forældre dyrene i udseende og ikke mindst kan en race forbedres igennem selektiv avl.

Langt de fleste racer har en standard, dvs. sige en grundig beskrivelse af hvordan det perfekte dyr i enkeltheder skal se ud. I Danmark bruger man den Skandinaviske Fjerkræ Standard, som vi er fælles om sammen med Norge og Sverige.
Andre lande har også hver deres standarder og de forskellige racer kan variere lidt. Der er endvidere også en Europa standard, som vores er en kopi af.

En race laves heller ikke bare ved at man bare krydser to andre racer  med hinanden, eller dvs. det gør man, men man kan ikke vupti lave en 3. race i første hug, det tager nemlig en del generationer, før at man kan sige at dyret nu også er racetypisk og at afkommet ikke mindst er ensartet og ligner hinanden og ikke mindst opfylder standarden. Og det kræver en masse tillæg og sortering af disse. For at racen kan blive optaget i standarden er der også visse krav, deriblandt udstilling på LU (landsudstillingen) i 3 år med min. 3,3 dyr og med et ok resultat hver gang. I Tyskland er det 4 år. idet første år kun er en fremvisning.

Mange af vores racer er endvidere meget gamle og mange af vores racer er desværre også ved at uddø- dette er desværre meget trist for alle racer er smukke og unikke med hver deres særpræg, så vær med til at bevare mangfoldigheden og vælg racehøns hos private.

Er du blevet interesseret i racehøns, så vil jeg anbefale enten at købe (DFfR) eller låne Den Skandinaviske Fjerkræ Stand (2004) på biblioteket. Der står endvidere meget mere i den end "bare" de anerkendte racer i Skandinavien.

JeppeDahl:
Er du sikker på at hybriderne ('s forældre) er stærkt indavlede? Indavl er sjældent noget man fordrer.

Om det er æglægning, antal tæer, fjerfarver eller andet der fremavles kan vel skæres under et.

Alle hønseracer er fremavlede.

Lene Lestat:
Det om hybriderne har jeg bla. læst om i Jørgen Liljensøes bøger.

Endvidere kan man med indavl også forstærke gode sider.  Så indavl er bestemt ikke bare af det onde.

alex1981:
indeavl er en af de mest vigtige i fremavl men man skal kender til alle negative gener i de liner man indavle på. det er lige meget hviklen

kristiank:
når indavlede linjer krydses opstår en krydsningsfrodighed, og det er den de enkelte F1 hybrider måles på.

Navigering

[0] Emneindeks

[#] Næste side

Skift til fuld version