Ja, så ringede Dyrlægen til mig i dag. Jeg fik at vide, at mine høns har Salmonella Pullorum også kaldt Hønsetyfus. Det er en af de slemme salmonella'er.
(Hvad det er for noget, har jeg skrevet nederst i dette indlæg, til dem af jer, der godt kunne tænke sig at få mere at vide om det.)
Jeg fik at vide, at Hønsetyfus er anmeldepligtig, så sagen var sendt videre til Beredskabscenter Syd. Så ville min dyrlæge ikke fortælle mere, hun sagde, at jeg ville blive kontaktet af Beredskabscenter Syd og de ville vide alt om, hvad der nu skulle ske.
Jeg kunne nu ikke vente til de kontaktede mig, så jeg fandt dem på internettet og ringede til dem.
Beredskabscenter Syd's dyrlæge kommer og ser mine høns og hønsehus/gård på tirsdag. Så får jeg at vide om det er et hus, som vil kunne rengøres i en grad, så der med sikkerhed ikke er flere bakterier tilbage. Det er af gasbeton, så jeg håber det bliver godkendt. Hvis ikke, så får jeg ikke lov til at have høns der i meget lang tid!!!! Hvis bygningen bliver godkendt, så skal jeg rengøre det med højtryksrenser og med Virkon S, og i sidste ende skal rengøringen godkendes af Beredskabscenter Syd. Og derefter vil jeg igen have lov til at holde høns i det hus igen. Jeg er jo under offentlig administration nu, så jeg bestemmer ikke længere over bygninger og mit hønsehold.
Ind til videre har jeg fået følgenden at vide:
Alle mine unge kyllinge skal aflives og destrueres.
De er bare så søde og tamme......
For at kunne beholde de voksne høns og store kyllinger ville de skulle have taget blodprøver to gange med tre ugers mellemrum og alle høns med hønsetyfus ville skulle aflives og destrueres.
Dyrlægen anbefalede at alle høns blev aflivet, da det er det mest sikre i forhold til at sikre at ingen bakterier bliver ved med at være her.
Jeg tror, at vi bliver nødt til at få hønsene aflivet, da vi kun har ét hønsehus og vi har ikke nogle steder de ellers kan være, mens hønsehuset/gården bliver rengjort. Hønsene må heller ikke komme i haven i mindst 6 måneder. Men lige nu venter jeg og ser hvad dyrlægen har at sige til de forhold mine høns har og om de regler jeg skal følge, hvis jeg vælger at beholde de voksne høns. Ingen tvivl om at det aller nemmeste vil være at få dem alle aflivet, så kan det være at jeg slipper for at have fødevaremyndighederne til at overvåge mig resten af mit liv!!!!! Deres dyrlæge virkede nu til at være til at snakke med. Hun tog sig god tid til at svare på alle mine spørgsmål og jeg skulle endelig ringe til hende, hvis der dukkede flere spørgsmål op.
Her er lidt om det hun fortalte om hønsetyfus: Det er en af de salmonella'er, der er frygtet i hønseindustrien, da det kan gå ud over eksport m.v. Derfor er det en salmonellatype, som forsøges udryddet. Dette er dog meget svært, da den også findes ude i naturen. Det er en udpræget fjerkræsalmonella, så der skal meget til at vi (mennesker/hund) ville kunne blive smittet af den, hvis vi bare holder os fra at spise æg og kød, men selvfølgelig skal vi passe på i omgang med dem. For at ungå smitte til andre fjerkræ må vi i familien ikke komme andre fugle nær, så længe vores høns er i live eller så længe de ikke frikendt for samonella (og sikkert et godt stykke tid efter
)
Her er et link til, hvad hønsetyfus er for noget:
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Dyresundhed/Dyresygdomme_og_zoonoser/Sygdomsoversigt/Hoensetyfus_Salmonella_gallinarum_og_S_pullorum/Forside.htm