Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Problemer og sygdomme => Emne startet af: Hanne efter 05 Marts , 2008, 16:47

Titel: Brug af gift
Indlæg af: Hanne efter 05 Marts , 2008, 16:47
Er vi kritiske nok når vi behandler vores fjerkræ mod utøj?
Eller skal det bare være effektivt, så vi kan komme videre?

Jeg er selv så dobbeltmoralsk at jeg køber økologisk mælk til mine unger og økologisk korn til mine høns, samtidig med at jeg ikke gerne, men dog alligevel bruger og køber gift, når de har utøj.

Er jeg den eneste der glemmer mine grundlæggende principper og værdier, når 'Putte' har utøj??

Udbudet af gifte til behandling af utøj er ENORMT! Det er ikke svært at finde hverken i butikker, eller over nettet. Men ved vi nok om, hvad det er vi bruger og hvordan det virker – også langsigtet på os mennesker?

Jeg selv mangler det ultimative præparat, som jeg VED er udviklet og kontrolleret til brug på høns til konsum (æg og kød). Hvor der er forsket i hvor lang halveringstid der er for giften i blodet – hvor længe det er om at komme ud af kroppen. Eller et præparat, som måske slet ikke indeholder gift, men som fjerner utøjet effektivt alligevel.

For at vi med nogenlunde sikker hånd, ved hvad vi snakker om, har jeg undersøgt følgende produkter, som vi hver især nævner ind i mellem og tjekket dem, set i forhold til tilbagehold for æg og kød.

Frontline VET - ligger sig efter producentens oplysninger i hudens talgkirtler og frigives der fra. Skulle ikke gå i blodet, hvorfor der må formodes ikke at være tilbagehold??

Program VET - virker ved, at det efter optagelse i dyret, går ud i blodbanerne. Når en loppe så suger blod, vil den optage det aktive stof, der så vil gøre den steril.
Her MÅ der være tilbagehold.

Chokspray mod fluer (den gule), skulle ifølge producenten, som jeg har kontaktet, ikke gå i blodet og der er derfor ingen tilbagehold..

Div. - Nogle hønseholdere - det har jeg også selv engang - bruger ukendte pulvere til at drysse over dyrene og i rederne – hvad er der i og hvordan indvirker det på kød og æg, os og vores unger – hvem ved??

Jeg har skrevet til en dyrlæge og overvejer flere kloge at spørge til råds – Landbohøjskolen, Fødevarestyrelsen – andre??

Jeg skal ikke sætte mig til dommer over hvad I andre bruger, men jeg kunne godt tænke mig at vi måske tager en rask debat om emnet?

Tænker vi os ordentligt om når ’Putte’ har utøj?? 

Jeg kunne også godt tænke mig at udfordre jer til en lille konkurrence!!

Hvem finder det naturprodukt mod utøj som ikke er giftigt og som virker!

Vi vil se før og efter billeder ;)
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Nielsen efter 05 Marts , 2008, 16:55

Frontline VET - ligger sig efter producentens oplysninger i hudens talgkirtler og frigives der fra. Skulle ikke gå i blodet, hvorfor der må formodes ikke at være tilbagehold??


Den dyrlæge jeg lige var hos med min orpington (se anden tråd) sagde at der ingen tilbagehold er på dette middel. Og da han har fugle og fjrekræ som speciale går jeg da ud fra man kan regne med det han fortalte.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Berit efter 05 Marts , 2008, 19:06
Jeg synes også det ville være dejligt med et naturprodukt der kunne virke, jeg har slået mig på hønseguf godt med hvidløg, jeg synes dette skal prøves.
Her går jeg og køber økologisk, skulle jeg så fylde mine høns med gift, men jeg ved det er et problem, og et rigtig strengt problem. <R
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Christian Ernstsen efter 05 Marts , 2008, 19:43
Jeg gør også mit bedste for at holde den økologiske linie, men det er svært. Fx er det billigere for mig at starte min motorcykel og køre på arbejde, end det er at tage med det offentlige - og så tager det 20 minutter med mc, men 45 med det offentlige, så der ryger økologien i svinget for mig.

I min hønsegård (dvs hønsehus, det skal jo være under fast, virussikkert tag!) bliver der fodret med økologisk korn og øko-kraftfoder når man kan få det, men når dyrene bliver angrebet af utøj er det CHOCK-spray, der bliver taget i brug. Jeg minimerer dog brugen af det stads, det kan umuligt være sundt for nogen!  ::)

Er det ikke et spørgsmål om at vælge med hjertet og hjernen samtidig? Mon ikke det er bedre at bruge gift i begrænset omfang derhjemme, fremfor at købe industrielt fremstillede hønseprodukter? Det er jo også en slags aflad at købe øko-mælk, jeg hørte et sted at for hver liter mælk man køber økologisk, er det en ret stor mængde grundvand, der ikke bliver udsat for sprøjtemidler (pga alverdens randeffekter, såsom at en økoko (hvis den bor på Læsø må den være en øøkoko!) ikke må få foder der er behandlet med sprøjtemidler).
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Susanne Ebbe efter 05 Marts , 2008, 20:13
Er der i denne forbindelse nogen der kender dette produkt: ProSmoke (http://www.america-thisted.dk/showpage.asp?id=849&profileid=1000&siteid=1&pagetype=produtpage&vid=1302)
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Berit efter 06 Marts , 2008, 07:46
Hej Susanne nej jeg kender ikke dette produkt. Jeg vil lige høre, der er skrevet et sted, (at du kan holde hønsehuset  utøjsfri ved brug af stalosan,) jeg havde noget på et tidspunkt, som jeg ikke skulle bruge, jeg tilbød det til en bekend der er økologisk landmand, han sagde bestemt nej tak, så mit spørgsmål er, er det lige så usundt som gift ? ???
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Mette Nygaard efter 06 Marts , 2008, 09:01
Jeg mener bestemt også at man skal tænke sig om, inden man sprøjter/drysser gift ud over sine dyr eller deres reder, hvor de æg vi skal spise jo havner  <R
Og at hvis man endelig er nødt til det (og det kan man jo blive engang i mellem desværre :( ), så er det bedste helt klart at anvende et middel der er testet på konsumdyr - altså dyr der skal spises!
Hvornår kan vi være sikre på at giften er ude af dyrets krop og ikke længere sidder i kød og æg?
Frontline er fx. testet på kæledyr der IKKE skal spises, så selvom noget tyder på at det ikke går i kroppen men 'kun' i huden, synes jeg alligevel man skal tænke sig om.
(Jeg bruger løbende Frontline til katten, og selv om han ikke skal spises ;) værgrer jeg mig alligevel nogen gange ved at fylde hans hud med gift... Men han har da ikke mén efter 13 år, så... Nå, men det var noget helt andet! :))

Generelt har mine dyr ikke utøj - udover kalkben ::)
Én gang fandt jeg en redekasse levende med blodmider efter at hønemor havde ruget kyllinger ud i den. Men det var kun denne ene kasse der var ramt!
Én gang købte jeg en hane med lus - han blev forgiftet med både malathion og lidt chokspray i min panik :-[ Men han skulle jo heller ikke lægge æg eller spises lige foreløbig...

Måske mine dyr bare har et anti-utøjs-gen?
Eller også er det hønseguf med hvidløg, og foderkridt/kalk drysset i bunden af hønsehuset og redekasser og ind i mellem på siddepinde, der holder utøjet i skak? Ja, jeg ved det ikke.

Og hvis de alligevel får utøj, hvad gør jeg så?

Malathion tror jeg man skal holde sig fra at drysse direkte på dyrene! Talte tilfældigvis med en kemiker om det forleden, som fortalte at det er lavet på en meget giftig fosfor-forbindelse, og at hans gamle kemilærer havde joket med at de skulle være glade hvis de forlod kemiværelset i live... :o

Men hvad så?
Hvad mon der sker hvis man i stedet for insektpulver drysser hønen med foderkridt??? Kridt/kalk udtørrer krybets levesteder.
Eller i stedet for at vaske hønen i loppeshampoo som vel også indeholder et eller andet middel, vasker den i teatree-shampoo? Teatree-olie skulle generelt være godt mod kryb, også myrer ;)

Hvad bruger øko-hønsehold ved angreb af utøj? Det må man da kunne finde ud af. Medmindre de ikke gør noget ved det? Selv om utøj jo kan nedsætte æglægningen...

Hmm, mange spørgsmål og ikke så mange svar - endnu ;)
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Lars Erik Bobsin efter 06 Marts , 2008, 11:00
Er der i denne forbindelse nogen der kender dette produkt: ProSmoke (http://www.america-thisted.dk/showpage.asp?id=849&profileid=1000&siteid=1&pagetype=produtpage&vid=1302)

Jeg har prøvet, syntes ikke rigtigt det virkede. ud over nogle rene bihuler hos dyrene.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Mette Marie Andersen efter 06 Marts , 2008, 12:08
Jeg har endnu ikke oplevet utøj i mine puttere  ;D Hvorfor ved jeg ikke. Eneste bud jeg kan komme på er at jeg har en forholdsvis høj hygiejnestandard i hønsehuset: Ugentlig udmugning, de går på spåner, huset renses og kalkes hvert forår.
Skulle mine kræ få krible-krable-kryb, så ville jeg finde et middel beregnet til fjerkræ og bruge det iflg. producentens anvisninger.
Mht at bruge 'kemi' der ikke er godkendt til fjerkræ, så ville jeg nok være noget påpasselig. Jeg ved trods alt en del om pharmakologi og arbejder i medicinalbranchen. Grunden til at et middel ikke er godkendt til f.eks. fjerkræ kan bero på at producenten har estimeret at det ikke ville kunne betale sig at ansøge om. Men det KAN altså også skyldes at produktet ikke egner sig til pågældende art eller er direkte skadeligt for arten. Det kan også være at det ingen effekt har på det man så forsøger at behandle (f.eks. fjerkræparasitter).
Mht Frontline/program vet og tilbageholdelsestider: Nej, selvfølgelig er der ikke defineret tilbageholdelsestider. Produktet er udelukkende godkendt til hund og kat og så er der altså bare ikke defineret tilbageholdelsestider (måske de har i Kina ???  <:).
Det er en uskik bare at bruge 'kemi' i flæng og efter forgodtbefindende. Det er jo et eller andet sted giftigt alt sammen - enten direkte eller indirekte. Så tænk jer nu godt om - mangler lige en smilie med en løftet pegefinger her.....
Mvh
Mette
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Hanne efter 06 Marts , 2008, 16:21
MMAndersen:
'Mht Frontline/program vet og tilbageholdelsestider: Nej, selvfølgelig er der ikke defineret tilbageholdelsestider. Produktet er udelukkende godkendt til hund og kat og så er der altså bare ikke defineret tilbageholdelsestider (måske de har i Kina).'

Lige nøjagtigt og det er også derfor jeg rigtig gerne vil have nogle fagfolk ind over som kan oplyse os om, at der og det præperat er testet TIL høns, det virker og efter xx antal dage er giften ude af kroppen igen, således at vi mennesker ikke udsættes for det.

Med din agronomuddannelse kan du pege på andre muligheder end de førnævnte vi kan konsultere?

Et lille NB.
Det at have utøj er ikke altid et spørgsmål om hygiejne. Jeg kender flere enormt propre hønseholdere, som gang på gang bliver ramt af utøj, via de vilde fugle.

Lige nu er for øvrigt et godt tidspunkt at tjekke sine høns - og ikke kun lige et kig på ryg og nakke. Nej de skal have hovedet ned ad og studeres nøje omkring numsehullet, for det er der de sidder!!
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Susanne Ebbe efter 06 Marts , 2008, 16:30
Alle de erhvervbesætninger med æglæggere og kyllinger til slagt, de behandler vil ikke mod utøj. Dyrene er så kort tid i staldene.

Men dem der har det fjerkræ der leverer æg til udrugning af æglæggere og slagtedyr, de lever vel længere  ???

Eller besætninger med gæs, de skal da have lidt alder før de er kønsmodne. Og der findes da øko-gæs.

Så der må være et middel, i hvertfald til fjerkræ opdrættet konventionelt. Det bedste utøjsmiddel uden kemi er stadig et dejligt støvbad under en busk  <Q
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Hanne efter 06 Marts , 2008, 18:31
Der er egentlig to emner i denne tråd.

Den ene er hvordan vi gør det her økologisk og den anden hvordan gør vi det ikke-økologisk....

Økologisk:
Ved vi om det økologiske fjerkræ er utøjsfrit?
Min gode biologven har høns, ænder og gæs. Han kunne ikke drømme om at behandle sine dyr med gift! Han mener at utøj er en naturlig del af fjerkræ, som det er ved de vilde fugle. Han ser dyrene som sit mad. Det var ham som sagde: 'Hanne! Man gir sgu da ikke sit mad navn!' :)
Hans dyr havde utøj og tydelige kalkben og efter min mening var de påvirkede af det. Min ven sagde at hans dyr aldrig blev mere end to år, og derfor ikke nåede at blive påvirkede af det....

Ikke-økologisk:
For år tilbage brugte mange rask væk vaponastrips som var beregnet til store stalde, i selv små hønsehuse. Jeg kan huske at det var noget med at så skulle, den ikke hænge der så længe!!! Vapona er nu på den sorte listen over farlige stoffer ved miljøstyrelsen.
http://www.mst.dk/Bekaempelsesmidler/Pesticider/Forbudte+stoffer/03040000.htm

Dette er to skræksenarier, og ingen af os ønsker nogen af dem.

Men hvor er vi os hyggehønsefolk?

I hvilken retninig skal vi bevæge os.

Måske skulle vi dele denne tråd i to og finde den bedste økologiske måde og den bedste ikke-økologiske måde, så alle føler de kan være med??

Her et link til en ægproducent. Kig under økologiske høns, jvf Susannes gode spørgsmål.
http://www.mst.dk/Bekaempelsesmidler/Pesticider/Forbudte+stoffer/03040000.htm
http://dueholm.dynamicweb.dk/Default.asp?ID=7
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Finn Jensen efter 07 Marts , 2008, 07:01
I engelske og tyske fjerkræ-kredse er der mange der taler pænt om Verm-X. Det er ikke et decideret ormemiddel, men forebyggende. Jeg har selv ikke nogen erfaring med det
http://www.verm-x.com/poultry.htm

Fås også i Danmark (til heste) http://www.rheumacure.com/VermX.htm

Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Mette Marie Andersen efter 07 Marts , 2008, 10:24
hmm..... jeg har prøvet at granske mit agronomhoved for om jeg kan komme i tanke om folk, der kan kontaktes vedr. utøj og fjerkræ og behandling. Jeg kan sådan set slet ikke komme i tanke om nogen. Jeg synes jeg husker et eller andet svagt om at man sådan set ikke gjorde det store ud af at behandle for utøj, da fjerkræ jo er ret kortlivet, hvis det holdes konventionelt.
Om et præperat er testet på høns (og evt. bare ikke godkendt til dem) kan man kun finde ud af ved at støve rundt efter artikler, der er publiceret med resultater. Og er de nedslående så er det ikke sikkert at der er publiceret noget omkring det. Jeg tror ikke vi skal sætte næsen op efter at en eller anden fag-person ligger inde med viden om, hvor længe et middel findes i hønsekroppen osv. hvis ikke midlet er godkendt til fjerkræ. Taler vi derimod om et middel der er godkendt til fjerkræ så er det en anden sag for så er oplysningerne offentligt tilgængelige på www.produktresume.dk.

... og nej, jeg ved godt at utøj ikke bare er et spørgsmål om hygiejne. Jeg fundere egentlig bare lidt over hvorfor det rammer nogle hønseflokke og ikke andre. Gråspurvene kommer da også ind i min hønsegård. Alligevel har jeg aldrig set utøj/tegn på utøj i min lille flok (de støvbader forøvrigt rigtig meget også f.eks. i savsmuldet). Mine hunde har heller aldrig haft lopper, selvom vi færdes mange steder hvor det burde være ret nemt at få 'samlet' op (træning, stævner, skove osv osv). Jeg bruger hverken hvidløg eller andet 'hokus-pokus' og holder ikke konstant hundene på forntline. De tjekkes dagligt (vi bor i et ret flåt-befængt omårde), så jeg burde da finde dem hvis de var der.
mvh
Mette
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Jens Juhl efter 07 Marts , 2008, 17:43
I alle de år jeg har haft høns, har jeg aldrig brugt gift til hønsene. De har faktisk ikke utøj. De får masser af sand de kan bade i og kun økologisk foder, lige som os selv. Vi dyrker økologisk, og kunne ikke drømme om at bruge sprøjtemidler overhovedet, hverken til os selv eller hønsene.
Jeg læser at der er nogle der giver dem en såkaldt hønseguf med hvidløg. Jeg har en nogen lignende, den virker imod dårlig mave og andre ting. Jeg har aldrig købt en eneste slags medicin mod noget som helst, og her bliver hønsene så gamle at de ikke lægger æg længere, så det kan altså lade sig gør. Især tror jeg at det at de støvbader i tørt sand er neget vigtigt.
Jens
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Hanne efter 07 Marts , 2008, 17:50
Det er super godt at høre at forebyggelse virker!!!

Jens og Mette. Skifter i badesandet ud en gang om året eller? Hvilken type sand bruger I?

Jens - hvis nu du går ud og vender bunden i vejret på dine høns, kigger efter omkring numsehullet og der så sidder masser af æg og utøj. Hvad ville du så som økolog gøre for at få dem væk?
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Jens Juhl efter 09 Marts , 2008, 14:38
Det er super godt at høre at forebyggelse virker!!!

Jens og Mette. Skifter i badesandet ud en gang om året eller? Hvilken type sand bruger I?

Jens - hvis nu du går ud og vender bunden i vejret på dine høns, kigger efter omkring numsehullet og der så sidder masser af æg og utøj. Hvad ville du så som økolog gøre for at få dem væk?
Jeg ville gøre det samme som jeg gør ved solsorten, musvitten og grøspurvene, lade dem være. Jeg har aldrig set at de har broblemer med det, hverken solsorten eller hønsene. Har i nogensinde renset ud i en fuglekasse musvitter? Der er rigtigt mange utøj, og fuglene flyver fint.
Hønsene sandbader rigtigt meget. I går, en solrig lørdag i marts, badede de i tørt sand. Den del af hønsegården der har sandbund er på ca. 10 m2, den er helt overdækket. Resten har kun net over. Sandet skiftes hvert forår. Jeg tager de øverste 10 - 15 cm hvert år. En del af det bruger jeg til plænen da det er fyldt med hønsemøg. Kun et tyndt lag på ca. en til 2 cm. Resten bruger jeg andre steder i haven til jordforbedring og gødning. Det er 0 - 4 grus jeg bruger, det er lidt groft, det hygger de sig med.

I øvrigt tror jeg også at det er godt med rigtig god plads i hønsegården og en ret høj hygiejne i både hønsehus og hønsegård. En eller anden skrev om det her på tråden, Jeg sørger for at der er så få revner og sprækker som muligt. Huset er indvendigt beklædt med vandfaste plader. Pinden de sidder på er en lægte der er høvlet og slebet til, og den kan tages ud og renses.


Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Hanne efter 09 Marts , 2008, 15:04
Jeg er meget enig med dig i det du skrivert Jens, men må påpege en enkelt ting. Jeg har igennem de år vi har været her på Forum stødt på utrolig mange høns som var påvirkede af utøj, nogen i meget svær grad endda!

Hvert år er der hønsefolk som skriver her ind, og beskriver at deres høns er holdt op med at lægge æg, de vil ikke skrukke, de er sløve og matte, deres kam er bleg, de taber fjerene, de er agressive, de er oppustede og som regel spørger vi til utøj. Mange siger, at det har deres høns ikke, indtil de finder ud hvor de skal kigge.

Mange skriver tilbage - 'Ej hvor er jeg flov, der sad nare mange lus og æg!!'
Når hønsene så er behandlet, er dyrene friske igen! 

(Det er IKKe flovt at have utøj, hvis man ikke ved hvad det er man skal se efter!!)

At sammenligne med naturens vilde fugle er ikke helt fair, for de flytter sig fra sted til sted og går ikke i de samme omgivelser dag ud og dag ind. De lægger ikke æg i den samme rede hver dag året igennem og sover ikke på den samme pind.
Men ja hygiejnen er en vigtig ven i forebyggelsen!! ;)

Mht støvbadets betydning, husker vi så det i indretningen af vore huse??
Kan hønsene støvbade året rundt også på denne tid, hvor hønsegården er et pløre...??

Hvis ikke kunne en simpel løsning være, at sætte en kasse (evt. blot en simpelt papkasse ind i huset, og fylde den med sand.

Mon ikke den hurtigt ville blive invaderet?? ;)
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Jens Juhl efter 09 Marts , 2008, 15:30
Jeg tror at en papkasse hurtigt ville blive invaderet af utøj. Min sandkasse er 10 m2 til 6 høns og en hane.
Mange vilde fugle bruger den samme rede år ud og ind. det var derfor jeg nævnte musvitten, som skal have renset sin rede hvert år, Solsorten kan også finde på at bo i samme rede flere år i træk, men de sidder selvfølgelig ikke på samme pind hver nat. Det er derfor jeg har indrettet hønsehuset, så jeg kan tage pinden ud og give den en ordentlig omgang, og jeg stvsuger hønsehuset indvendigt et par gange om året.
Jeg mener heller ikke det er en skam at hønsene har lus, men da jeg dyrker uden gift, findes der, så vidt jeg ved ikke midler der kan fjerne dem, derfor forebygger jeg, ligesom jeg gør i resten af haven. Jeg bruger heller ikke gift imod bladlus på mine roser, jeg forebygger at lusene kommer.
Jeg tror at en hønsegår der er tør og godt med sandbademuligheder er den bedste forebyggelse.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Berit efter 09 Marts , 2008, 16:20
Hej Jens du stikker med garanti hvidløg  rundt om roserne mod bladlus, det gør jeg og det hjælper, og derfor giver jeg også min høns hønseguf med hvidløg ;D mod utøj
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Mette Marie Andersen efter 10 Marts , 2008, 10:16
Hejsa
Mht badesandet, så bruger mine høns faktisk slet ikke sand men jord. Der er en bestemt plet i hønsegården der hurtigt bliver tør. Det er altid her de 'bader'. Derudover støvbader de inde i hønsehuset i savsmulden, hvilket åbenbart er godt fordi også gør det selvom det er tørt nok udendørs til støvbad.
mvh
Mette
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Hanne Lottrup efter 10 Marts , 2008, 14:37
Mit hønsehus, har jeg bygget op over et fundament til et gammelt drivhus.

I det nederste stykke hvor sovepinden hænger, har jeg savsmuld.

I de to 'længer' op ad, har jeg grus i den ene og sandet jord i den anden. Sandjorden bliver flittigt brugt til badning hver dag, og jeg skifter blot med frisk havejord hvert forår.

Mit hønsehus er absolut ikke rent. Det er møgbeskidt, for nu nærmer vi os forårshovedrengøringen.

Jeg tjekkede dyrene forleden, de er 7 mdr nu og de har ingen utøj. Så hygiejnen er ikke vigitg her hos mig åbenbart. Måske er det hvidløget og bademuligheden ;)
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Susanne Ebbe efter 10 Marts , 2008, 17:05
Sidste år havde jeg som så mange gange før tomater på gårdspladsen. De stod i plantesække. Da hønsene fik adgang til gårdspladsen blev den plads hurtigt deres foretrukne. Planterne døde hurtigt og jorden blev tør der inde under tagskægget.

I dag er der dybe huller med tørt jord og de er der dagligt. Solbader i den mørke jord, og vælter sig rundt i det.

I hønsehuset er der savsmuld, sand og grus + lidt tørre/visne blade og det er også et hit til badning.

Eller har jeg fundet et sted de bruger ovre bag et gammelt træ under nogle buske. Og også det er i høj kurs. Især i regnvejr, for der er tørvejr.

Jeg har behandlet med det gamle Anti-Utøj (som nu er udgået) et par gange sidste år. Jeg ved ikke om det stadig virker, for det er jo snart gammelt. Men intet utøj. Jeg plejer at blive bidt så snart der er noget, men intet endnu. Jeg tror selv på at det vigtigste er støvbadning. Om det så er sand, jord eller grus hønsene falder for.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Annette S. efter 10 Marts , 2008, 21:19
Mine høns bader også både i jord og i sand/grus - hvad der lige gør, at de vælger det ene frem for det andet, er jeg ikke klar over - sjovt nok så skifter de mellem at bade jord og sand..

Jeg har oplevet både lopper og de der elendige blodmider og så har jeg altså grebet bøtten med det der .... er det ikke Maladon, det hedder  :-[ Nok mest i hysteri tror jeg, for de er altså ulækre de der små røde kryb, som samler sig under siddepinden  <R  Siddepinden har så fået et ordentligt pulver, men økologisk - det er det jo ikke....
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Hanne Lottrup efter 10 Marts , 2008, 22:32
Jeg har sådan en Fiskars steam it.
(http://images.ciao.com/ide/images/products/normal/362/product-419362.jpg)

Mon den kan bruges i revner og fuger, i hønsehuset, efter sæbeafvaskningen når nu jeg om nogle uger skal i gang med forårsrengøringen??. Tror I der er knald nok på dampen, til at slå evt. dyr ihjel??
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Susanne Ebbe efter 10 Marts , 2008, 22:34
Siddepindende kan med fordel smøres med noget fed olie. Smør godt ind i revner og sprækker med en pensel. Så 'drukner' skidtet  ;)
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Lars Erik Bobsin efter 11 Marts , 2008, 07:29
@Hanne

Det tror jeg er en rigtig god ide, jeg tror ikke at de små bæster kan tåle varmen.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Jens Nyborg efter 11 Marts , 2008, 09:06
Mon den kan bruges i revner og fuger, i hønsehuset, efter sæbeafvaskningen når nu jeg om nogle uger skal i gang med forårsrengøringen??. Tror I der er knald nok på dampen, til at slå evt. dyr ihjel??

Om ikke andet så vil vi andre gerne vide om det virker.  ;D
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Susanne Ebbe efter 11 Marts , 2008, 10:13
Hanne kan du komme til at "blæse" på et termometer, både direkte og med lidt afstand?

Et madtermometer kan nok gå højt nok op.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Annette S. efter 11 Marts , 2008, 21:25
Nu har jeg så fået at vide, hvad Maladan egentlig er for noget - TAK Hanne og føj for den  <R Nu ryger det med på Omlastepladsen ved næste besøg - det kommer ikke ind i mit hønsehus igen! Derimod vil jeg forsøge mig med både olie og damp, hvis vi får "gæster" igen i løbet af sommeren.

Kom så lige til at tænke på rejnfan og fandt den her: http://www.havenyt.dk/forum/fri_debat/11.html Lyder nemt og "grønt", men så er det, at jeg bliver bekymret for stoffet "thujon" - nogen der er kloge på det  ???
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Hanne Lottrup efter 11 Marts , 2008, 21:50
@Susanne og Lars - prøver med mit stegetermometer ;D

@Anette - min nye ormeveninde ;D ;D - Selv tak!! Thujon kender jeg ikke. Jeg prøvede engang at lægge rejnfan ind i en rede hos en skruk. Det så bare herligt ud. Hun tog resolut alle de små grene med sit næb og smed dem ud af reden - det samme med mynte, men lavendel fik lov at blive. man har vel en god duftesans ;D

Rejnfanen blev i stedet hængt op i loftet og jeg bilder mig ind at det hjalp på fluerne ;)

Skønt med gode ideer!! lad os lede efter flere gode sunde alternativer!
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Jens Nyborg efter 12 Marts , 2008, 11:24
Kom så lige til at tænke på rejnfan og fandt den her: http://www.havenyt.dk/forum/fri_debat/11.html Lyder nemt og "grønt", men så er det, at jeg bliver bekymret for stoffet "thujon" - nogen der er kloge på det  ???

Først en advarsel: Du skal ikke stole på at jeg er lige så klog som jeg lyder.  ;D

Som tommelfingerregel har alle midler der virker et indhold af "aktiv stoffer". (Undtagelsen er selvføgelig olierne der fysisk blokkerer kræenes ilt-tilførsel.)

Huskeregel: Sokrates døde af at drikke 100% rent økologisk skarntydesaft.

Ved søgning på nettet fandt jeg frem til at thujon findes i vores fødevarer. Dødelig dosis kan for eksempel opnås ved at spise 20 (tyve!) muskatnødder. (Jeg kan godt lide muskat, men at spise det rent ... urgh)

Mit gæt er at det er bedre end alle de stoffer der bare ikke forekomme i fødevarer.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Hanne Lottrup efter 13 Marts , 2008, 19:23
Jeg har været ved at nærlæse brug af blomster; lavendel, regnfan m.m og man mener de er effektive, men kun så længe de er friske. Det samme gælder peppermynteolie og eucalyptusolie..

Jeg har nu hørt fra én af de instanser, jeg har spurgt til råds - en seniorforsker på Aarhus Universitet, Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr.

Han giver os ret i at der ikke findes noget eksakt godkendt middel til bekæmpelse af utøj på fjerkræ. Han har dog et par gode forslag, i den for mennesker ugiftige ende.
Det ene er diatoméjord og det andet er midlet pyrethrin.

Diatoméjord - eller kieseljord - silisium, er knuste fossiler og virker ved at udtørre evt. insekter/utøj - det er ugiftigt for hønsene at spise. Jeg har set på flere øko-sider at man bruger det til at drysse ud i strøensen og i reder.

Pyrethrin - er et insektigift, som er tilladt at bruge ved økologisk jordbrug af miljøstyrelsen. Det er udvundet fra Crysantemumblomster og fås både som shampoo og spray! Det er giftigt for insekter og utøj, men ikke mennesker og det er hurtigt ude af værtskroppen igen.

Det fås ved Matas, hvor det hedder Matas insektfri spray - nemt!!.

Alternativt:
Shampoo eller spray:
http://www.porcani.dk/product.asp?product=389

Lidt ekstra info:
Pyrethrumekstrakt er udtræk fra de tørrede blomsterhoveder af Chrysanthemum cinerariifolium. De aktive stoffer i pyrethrum er hovedsageligt pyrethrin I og II, som er insektdræbende ved direkte kontakt. Pyrethrumekstrakt anvendes udvortes imod lus, lopper, flåter og andre ydre parasitter ved vask af dyret 1-2 x ugentligt. Insekter er omkring 100 gange mere følsomme for giftstofferne end pattedyr. Stoffet anvendes også i human medicin. Det anbefales optaget på bilag II til alle fødevareproducerende dyrearter kun til lokal anvendelse. - Dette er uddrag fra behandling af midlet i folketinget:
http://www.folketinget.dk/Samling/19972/udvbilag/SUU/Almdel_bilag192.htm

Det kunne være ret fantastisk hvis én ude i det danske land lige nu har utøj - på sine høns altså :) - og ville gå en tur i Matas efter sådan en spray, så vi kunne få det prøvet af!!! ;D



 
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Hanne Lottrup efter 21 Marts , 2008, 16:28
Der er kommet svar fra dyrlæge ved Fødevarestyrelsen.

Hun skriver at der ikke findes deciderede utøjsmidler beregnet til fjerkræ, men at man ved brug af noget der hedder kaskaderegler, kan anvende veterinære lægemidler beregnet til andre produktionsdyr. Vedr brug af gifte beregnet til Katte, hunde, mink m.m skriver hun følgende:

Når der anvendes lægemidler til produktionsdyr efter kaskadereglen, er det en forudsætning, at de aktive indholdsstoffer er opført på bilag I, II eller III efter Rådets forordning nr. 2377/90. De aktive stoffer i Program Vet. og Frontline er IKKE opført på disse bilag og må derfor ikke anvendes til fjerkræ. Derimod findes der talrige lægemidler godkendt til behandling af utøj hos andre produktionsdyrearter, som er receptpligtige. Fødevarestyrelsen anbefaler at, der tages kontakt til dyrlæge for diagnosticering og behandling ved problemer med utøj.

Det er jo en vældig dyr løsning for os almindelige hønseholdere, og jeg er ikke sikker på at der er mange af os der vil tage Putte med under armen og besøge sin dyrlæge, for at få en konsutation til ca 300 kr + evt utøjsmiddel!

Det var så ikke her fra vi fik de vise sten, men jeg er alligevel lidt glad for linierne om at Program og Frontline ikke må bruges, så ved vi det!

Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Annette S. efter 21 Marts , 2008, 16:43
Ja, det er mig en noget dyr løsning, den med besøg hos dyrelægen hvergang en af hønsene klør sig. Vi må have nogle flere alternative løsninger på bordet.

Jeg har i hvert fald tænkt mig at samle rejnfan til sommer og så kigge tilbage på de gode idéer i den her tråd, når nu alt krybet dukker op til sommer. Uhmm, der kommer til at dufte som et helt parfumeri i hønsehuset  :D

@ Jens - klog og klog  <A Du var da klog nok til at "google" thujon - det var jeg ik'......
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Hanne Lottrup efter 24 Marts , 2008, 21:52
Så er det endlig lykkedes at finde frem til hvad den gode gamle Stald chock indeholder.

Mette N. og jeg gik i krig sammen over google og nede ved Mettes ænder, hvor sprayen stod!

Det viser sig at den indeholder pyrethrin!! (chrysamtemumblomst som vi har drøftet tidligere ) + piperonylbutoxyd.

Akurat det samme som Matas fluespray i øvrigt!

Her gik undersøgelsen lidt i stå, for hvad er 'piperonylbutoxyd'. Er det giftigt af h-til eller??

Mette kender en kemiker, som hun vil spørge, hvis andre med sammen kunne, kan fortælle noget mere, vil det være dejligt....

Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Hanne Lottrup efter 26 Marts , 2008, 17:41
Så er der svar fra kemiker vedr ovenstående produkt:

Piperonyl butoxid er en insecticid synergist, der øger virkningen af et insecticid. Den bruges meget netop i forbindelse med pyrethrum.
Stoffet i sig selv er ikke voldsomt giftigt med en LD50 på 6 - 7 g/kg legemsvægt - d.v.s. at en høne på 4 kg skal have 24 g sprøjtet ind i næbbet for at have 50% risiko for at dø af stoffet. - og så meget er der ikke i en flaske fra MATAS
Der er ikke klor i stoffet og derfor skal man heller ikke være bange for tungtnedbrydelige klorerede DDT-lignende stoffer.
Alt i alt et temmeligt fredsommeligt kemsik stof, som jeg ikke ville være bekymret for at bruge.


Min dyrlæge som har erfaring med høns er, som også nævnt andet sted, gået i gang med at undersøge evt tilbagehold for æg og kød (=en periode efter påføring af dyret, hvor man ikke må spise æggene og slagtekødet).

Der er desuden svar fra Fødevarestyrelsen igen - for dem der stadig hænger på tråden ;).

Vi har spurgt til navne på evt. veterinære midler mod utøj, som dyrlægen kan ordinere. Her med svaret:

Jeg kan desværre ikke oplyse dig om navne på præparater, som i kan anbefale. Jeg vil derimod opfordrer jeres medlemmer til at gøre dyrlægen opmærksom på, at det ikke er lovligt i henhold til § 8 i bek. 482 af 29/05/2007 om dyrlægers anvendelse, udlevering og ordinering af lægemidler til dyr, at anvende Program Vet og Frontline Vet
til høns.

Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Patricia efter 26 Marts , 2008, 18:20
Jeg har lige købt en utøjsshampoo, som jeg vil prøve, indeholder også udvinding af krysantemumsblomst.
http://www.pcldogcat.com/ohyra_s.html (http://www.pcldogcat.com/ohyra_s.html)

Prøv også at se dette
http://www.pcldogcat.com/ticstop_s.html (http://www.pcldogcat.com/ticstop_s.html)
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Hanne Lottrup efter 26 Marts , 2008, 19:23
Det ser godt ud Patricia!!

Hvor og hvad koster ;)
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Patricia efter 26 Marts , 2008, 19:55
Shampooen har jeg købt i Maxi Zoo, den kostede kr. 60,-
Det var først da jeg gik på deres hjemmeside jeg så den anden, så jeg ved ikke om de har den og hvad den koster.

Så træt bliver man af at komme i bad.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Hanne Lottrup efter 26 Marts , 2008, 21:23
Nåe!!

Jeg vaskede engang min store stolte hane for nok 7 år siden. Bagefter satte jeg ham ud i solen, her blev han så flov at han drønede ned bag hønsehuset og ikke viste sig for sine damer før han var tør igen ;D
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Patricia efter 28 Marts , 2008, 21:17
Nu har jeg så haft ham i bad igen, og prøvet at fjerne alle "Kagerne" brunt klistret stads. Men det sidder godt fast på hans hud, så jeg bliv lidt bange for at jeg var ved at flå ham levende, men han sagde ikke en lyd, har dog ikke kunne få det hele af. Kan det evt. være sårskorper??? :-[
Jeg har pillet rimeligt meget af dette af, er det luseæg eller hud, jeg håber på det første, selv om jeg har det skidt med at han havde så meget af det uden jeg havde opdaget det, men hvis det er hans hud jeg har pillet af har jeg det endnu værre.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: ina..... efter 28 Marts , 2008, 23:03
Patricia, har den stakkels dreng rejst sig igen, eller hvordan har han det,,,, jeg har ikke noget bud på hvad du har hevet af ham, men jeg håber da han kommer sig i en fart....
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Susanne Ebbe efter 29 Marts , 2008, 00:48
http://www.america-thisted.dk/showpage.asp?id=849&profileid=1000&siteid=1&pagetype=produtpage&vid=1308

Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Hanne Lottrup efter 29 Marts , 2008, 07:36

Patricia det er sårskorper. Lusene sidder i huden og gnaver sig frem, de stikker ikke som f.eks lopper.

Når der er tilpas mange små bid et sted, begynder huden at væske og danne sårskorpe og huden irriteres vældig meget.

Jeg har set høns se sådan ud. Sidste sommer købte jeg tre super flotte agerhønefarvede orper (se dem i mit galleri evt). De kom fra flotte, flotte forhold og så rigtig godt ud - udefra.

Lært af bitter erfaring tog jeg dem ud af kassen én efter én og de ser ud som du beskriver:

Orange lus over alt. På fjerene omkring kloakken er der fyldt med klumper af askeagtige æg og huden er rød, irriteret og med disse flager mange steder. Da jeg piller dem af kan jeg se det er væskende sårskorper.

Jeg behandler efter alle kunstens regler og fjerner sårskorper. Mine var ikke i bad, men det  er nok en god ide hvis skorperne skal af, uden af det gør for ondt eller bløder.

Jeg tog noget madolie på fingrene og masserede dette ned i den tørre og irriterede hud og det + lusenes død virkede hurtigt!

Godt du fik opdaget det Patricia Det er et lille vink også til vi andre om at få vendt bunden i vejret på vore fjervenner, tjekket og behandlet!!

Jeg er i øvrigt enormt spændt, for du har jo brugt to af disse produkter med pyrethrin (Chockspray og Uhyreshampoo) som vi er i gang med at undersøge - det er jo enormt spændende at se om de virker :D

Tak fordi du vil dele dette med os ;)
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Susanne Ebbe efter 29 Marts , 2008, 11:25
Patricia, må jeg bruge dit billed af sårskorper i leksikon?
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Patricia efter 29 Marts , 2008, 12:19
Ja, selvfølgelig
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Patricia efter 29 Marts , 2008, 12:27
@Ina, Ja han har rejst sig, og er i fuld hanegal :D
Og jeg kunne se at antallet af lus var reduceret betragteligt efter første bad, så jeg håber de er væk nu, han bliver sat ud i et sprøjtet hus i dag, og skal så i bad igen om en uge, går ud fra det er for at tage evt. nyklækkede lus. På en måde er jeg glad for det er sårskorper, for de forsvinder vel så af sig selv. Dem jeg ikke har flået, aaavvvv, af ham endnu :(
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: ina..... efter 29 Marts , 2008, 13:00
Det var da godt, at han er på banen igen, jeg synes han så noget medtaget ud  ;D
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Annette S. efter 29 Marts , 2008, 15:56
Det var da godt, at han er på banen igen, jeg synes han så noget medtaget ud  ;D

Ja, han så da godt nok sølle ud - stakkels lille hanemand  :(
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Patricia efter 30 Marts , 2008, 21:25
Her et lille bevis for at han igen trives og har det godt ;D
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Annette S. efter 31 Marts , 2008, 21:27
Det var godt at se. Han er da nu også en flot fætter  :D
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: ina..... efter 31 Marts , 2008, 21:34
Det er godt at få syn for sagen, og han ser jo helt frisk ud, faktisk ser han bedre ud end min der er lidt vinterbeskidt, så jeg skulle måske overveje at give ham et bad ::)
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Ditte efter 01 April , 2008, 20:38
Er der nogen links til hvor man kan købe diatomé jord? Har hørt det før men har aldrig fundet det.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Mette Nygaard efter 22 April , 2008, 00:07
googlede lige og fandt det her:
http://www.miljoeogsundhed.dk/spoergsmaal_svar/forum_view.asp?post_id=757&forum_id=21&forum_name=Bolig

her er nogen du kan prøve at kontakte om en forhandler:
http://www.norgroupserver.dk/NNDK/index.php?option=com_content&task=view&id=171&Itemid=3800

Naturdrogeriet om lus:
http://www.natur-drogeriet.dk/frame.cfm?id=4810&sprog=1&grp=12&menu=1

det var da en start ;) men vi må da kunne finde mere...
lyder som om det er noget planteskoler fører eller kan skaffe???
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Lisbeth Kristine efter 22 April , 2008, 10:59
Hvordan bader man høns? hvilken shampoo er bedst? Skal de tørres? håndklæde/hårtørrer??

Og så kan jeg oplyse at min søster arbejder i Matas og hun siger at Chock-spray er nøjagtig det samme som Matas insektfri spray  :)
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Hanne Lottrup efter 22 April , 2008, 11:30
Hvordan bader man høns? hvilken shampoo er bedst? Skal de tørres? håndklæde/hårtørrer??

Og så kan jeg oplyse at min søster arbejder i Matas og hun siger at Chock-spray er nøjagtig det samme som Matas insektfri spray  :)

Ja det er rigtigt, de er baseret på Pyrethrin begge dele ;)

Hvis du vil bade dine høns inden en udstilling, kan du bruge alm. babyshampoo. Mange tører med håndklæder og lader dem gå inde til de et tørre, så de ikke møger sig til igen. Andre bruger føntørrer.

Er de bare meget beskidte og vil du gerne vaske dem, kan de fint tørre i solen på en varm dag.

Er det mod utøj, er det vel på samme måde ;)

Hvis det ikke er for udstilling eller utøjs skyld, behøver du ikke vaske dine høns. Det er nødvendigt for dem, at de har et godt sted at sand/ jordbade - det er alt de behøver :D.

Ps: se evt i Helens galleri, der er en fin serie billeder om hønsevask ;)
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Lisbeth Kristine efter 22 April , 2008, 11:46
Tak for svaret.
Jeg tænkte bare at jeg gerne ville vaske dem fordi de er beskidte. Jeg har hvide sussex, men helt hvide er de ikke mere.
Men jeg vil kigge lige i galleriet og se hvad jeg kan finde.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Patricia efter 22 April , 2008, 22:06
Mine sussex bliver vasket med loppeshampoo (Nu) ellers har jeg bare brugt alm. shampoo.
Alt efter hvor mange høns jeg tager ad gangen bruger jeg enten at gøre dem våde i en stor balje med lunkent vand (hvis jeg tager mange) og derefter sæber jeg dem ind og skyller derefter under bruseren. hvis det kun er et par stykker ad gangen bruger jeg kun bruseren. Det er mere fordi jeg kun har en 110 l. elvandvarmer, ellers blev alle vasket under bruseren. derefter stryger jeg det værste vand af med et håndklæde. hvorefter jeg svøber dem i et tørt håndklæde i en ½-1 time, og så bliver de sat i et lidt opvarmet rum natten over. ;D
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Lisbeth Kristine efter 22 April , 2008, 22:20
Sidder de bare ganske stille når man kommer et håndklæde omkring dem?
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Helle efter 22 April , 2008, 22:22
Da jeg startede med dværg wyandottere var de lys columbia farvede. Dvs mest hvide. Jeg fik at vide at det var vigtigt at sandet som de fik til sandbadning ikke indeholdt okker, da det ville misfarve dem. Måske er det det der er dit problem? Synes det lyder underligt at raske høns ser beskidte ud.  ???  Bliver de ikke ordentligt tørre eller kan de ikke finde et knastørt sandbad?
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Susanne Ebbe efter 23 April , 2008, 06:23
Ja mine lyse sussex er også hvide, selv om de render ude i al slags vejr. Selv kyllingerne som deltog i bondens gødning af marken forleden. Og kønne var de ikke da de kom ind.

Der må være noget farvestof i deres yndlings jord/sandkasse.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Lisbeth Kristine efter 23 April , 2008, 07:58
Mine høns bader bare i jord. Godt nok under et moreltræ. Så kan være det er gammel frugtfarve.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Lars Erik Bobsin efter 23 April , 2008, 08:48
Tak for svaret.
Jeg tænkte bare at jeg gerne ville vaske dem fordi de er beskidte. Jeg har hvide sussex, men helt hvide er de ikke mere.
Men jeg vil kigge lige i galleriet og se hvad jeg kan finde.


Hvis dine høns bader i det der hedder bakkegrus, eller anden form for grus blandet med jord eller sand, kan de blive misfarvet pga. at grus er "gult".

Det kan også skyldes for meget sollys, eller foderemner som eks. majs.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Patricia efter 23 April , 2008, 09:50
Sidder de bare ganske stille når man kommer et håndklæde omkring dem?
Nogen gange er de selv kravlet ud af håndklædet, når jeg kommer for at fjerne det ;D
Jeg synes det er overraskede nemt at vaske høns
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Trine K. H. efter 24 Juli , 2012, 10:53
Jeg bruger Matas insektspray, hvor virkemidlet kommer fra krysantemumplanten. Jeg fik af vide af dyrlægen at det var det eneste præperat der var godkendt til brug på dyr som skal spises. Den koster 100 kr og virker fint... Æggene sidder dog til fjerne skiftes med nye.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Lene Lestat efter 24 Juli , 2012, 11:10
Svaret må være : http://owakemi.dk/silicum-hemexcide det er nemlig også godkendt til økologisk brug og der er ingen tilbagehold på hverken kød og æg.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Ytte efter 03 August , 2012, 19:32
Jeg har nu haft høns i godt et år. Fik solsorte store Australorps. De fik Droplops i nakken og Chock under vingerne og i måsen. Det har jeg fortsat med med mellemrum...anslået en gang i kvartalet MAX. De går på strandsand, hentet fra stranden som strøelse i hønsehuset og volieren. Hønsegård er havejord med lidt flis og her sandbader de i deres huller. De har meget plads med buske, græs, ukrudt at bevæge sig rundt i dagen igennem. 7-9 13 har jeg aldrig set hverken det ene eller andet krable. Mit forsigtige bud at saltet i strandsandet, som jeg i øvrigt også har som underlag i deres reder, med træspåner og frisk hø, gør at utøjet ikke trivedes der. I alle sprækker ved sidde pindene hælder jeg også sand i med mellemrun så det altid er tørt og så trives utøj måske ikke. Ihvertfald ser jeg ikke utøj hos nogen af mine dyr. Jeg har blendet en del hvidløg og hældt dem på en flaske god olivenolie og når de får madrester eller blødfoder hælder jeg lige en skvæt hvidløgsolie i. Jeg skovler hønselort op hver morgen og de har altid rent vand i rene truge. Så måske er det opskriften eller måske er det begynderheld ;-) men jeg er enormt glad for at jeg endnu har undgået det på mine fritgående hønser, som nu også tæller 4 stk gule orpington og 1 blå australorps af fineste slags, blot 4 uger gamle ;-) Nøj de er søde.  /o Hvor er det godt at denne tråd er startet, for kan vi undgå giftig gift er det jo super. Lige om lidt skal mine ligge i lavendler når jeg får klippet skidtet ;-)) Selv liggger vi med polyester dyner ;-)) 
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: bpua efter 26 November , 2012, 16:18
Jeg bruger hemexcide mod blodmider og andet utøj. Vi har ikke haft problemer siden i sommer, hvor vi købte en sæk hemexcide. Endvidere kan det tilsættes foderet. Det skulle forebygge mod orm.
Kan kun anbefale det.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Lene Lestat efter 26 November , 2012, 16:20
Frontline spray er godkendt i Frankrig til fjerkræ. Har jeg ladet mig fortælle af en dyrlæge.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Nina V efter 11 August , 2013, 22:46
Mine høns får også økologisk foder og vi spiser selv så øko, vi overhovedet kan. Jeg har derfor ikke kunne tage mig sammen til at sprøjte mine  silker med en ny indkøbt dåse Stald Chock (Pink).
Det lyder ikke specielt øko, det der står på dåsen:(
Så jeg efterlyser bestemt også et middel vi kan bruge med god samvittighed. Kan hønsene evt. komme af med deres lus (tror jeg det er) ved bare at sandbade og spise ukrudt der hjælper? Det ville jo være skønt!
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: pilegaarden efter 11 August , 2013, 23:13
Så jeg efterlyser bestemt også et middel vi kan bruge med god samvittighed. Kan hønsene evt. komme af med deres lus (tror jeg det er) ved bare at sandbade og spise ukrudt der hjælper? Det ville jo være skønt!

Det skulle (ifølge dyrlæger) være muligt at komme lus/lopper til livs ved at pudre med og indgnide/fordele diatomejord mellem fjerene på dine høns. Dette produkt er 100 % ØKO. Jeg har, for år tilbage, og uden at vide at det var diatomejord, købt det for guld hos en dyrlæge, til at bekæmpe lopper på katte. Og det virkede. Efter nogle få behandlinger var der ikke flere lopper at se.

Jeg bruger det nu fast (dog en meget billigere udgave) i hønsehuset, hvor det fordeles/spredes, så det står i støvskyer. 'Behandlingen' her foretages med jævne mellemrum.   
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Nina V efter 11 August , 2013, 23:31
Fantastisk Erik, hvor kan jeg købe det? Kan man også bruge det i hønsehuset, eller er det nok at gøre grundigt rent?
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: pilegaarden efter 11 August , 2013, 23:36
Hvis du søger på Hemexcide eller Tør Øko Sug (TØS) herinde vil du finde ganske megen information.

Faktisk er der en bestilling i gang af TØS i en anden tråd. Jeg har ikke haft tid til at checke op på status. Det er Janni (Hiltunen) ved Ringsted der er ved at etablere bestilling af en pallefuld.

Se om du kan finde tråden og status. Jeg kigger også lige igennem.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: pilegaarden efter 11 August , 2013, 23:38
Ser ud til at bestilling foretages i morgen. Så du kan stadig nå det.

http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=34353.msg304766#msg304766 (http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=34353.msg304766#msg304766)

Og som du også kan se kan jeg fragte en sæk til den sydlige del af KBH (dog tidligst i begyndelsen af næste uge da jeg p.t. holder ferie).

Glemte at skrive at jeg bruger det i rigelige mængder netop i hønsehuset. Men rengøring kan ikke afløses af andre ting.  ;)
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Nina V efter 12 August , 2013, 11:35
Erik, jeg har skrevet mig på en sæk i går, det ville være dejligt hvis du kunne tage den med til Københavnsområdet. Hvor skulle jeg i så fald hente den og hvornår?
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: pilegaarden efter 12 August , 2013, 23:13
I så fald vil det blive Kalvebod Brygge 39-41. Jeg er der fra ca 0915 til 17-1730 tiden alle hverdag, men som skrevet først igen fra mandag.

Send mig en PM når du ved hvornår sækken kan afhentes hos Janni, så kan vi aftale nærmere og du kan i en PM få mit mobilnummer så du kan kontakte mig når du er fremme på adressen.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Gok efter 23 Oktober , 2016, 10:35
På Styrelsen for Vand- og Naturforvaltnings hjemmeside, kan man under  invasive arter bl.a. læse dette:

Ræveegernet holder særligt meget af agern, som er rige på tannin (garvesyre), der er giftigt for mange andre dyr. Tannin er også giftigt for indvoldsorme, og derfor er ræveegern helt fri for orme, rundorme og spoleorm. .

Agern spises også af f.eks. Skovduer, Skovskader, måske Fasaner (?), så mon ikke også høns tåler Agern, som således kunne være et godt forebyggende middel mod indvoldsorm?

Især Agern fra Rødeg har stort indhold af Tannin.

Hvis man afskaller agern, evt. knuser/hakker dem, og tilsætter et eller andet, som forbedrer smagen (hvis hønsene ikke kan lide dem), så har vi måske et naturligt middel mod indvoldsorm?

Hvad mener I om dette?
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Hans-Kurt efter 23 Oktober , 2016, 22:24
Det ville da være perfekt. Er der nogle der har et egetræ i haven, som måske kunne have erfaring med, om høns spiser dem ? (agern altså)
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: nimrod efter 24 Oktober , 2016, 18:45
Der er tilsyneladende forskning der viser at det har positive effekter på fjerkræ og de nævner specifikt tannin fra agern (jeg har ikke prøvet det)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3973907/ (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3973907/)
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Gok efter 24 Oktober , 2016, 19:18
Rigtig godt fund, du der har gjort Charlotte!
Jeg har kun læst resumeet og konklusionen, men det er nok til at jeg vil gøre brug af de agern jeg har i min have i rigt mål.
Vi som kun har få høns, kan benytte "rigtige" Agern, og det giver ingen problemer, og hønsene kan tåle dem.
I større målestok bliver man nødt til at finde et industriprodukt, med de ulemper der er forbundet hermed.

Mine dværgdotter spiser ikke agern, for de er for store. Mine Hasselnødder knuser jeg med en hammer, og kan næsten ikke holde gokkerne væk, når jeg svinger hammeren. Det samme kan gøres med agern, men måske smager agern ikke godt nok. Det problem kan sikkert let løses.
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Raziel efter 24 Oktober , 2016, 19:37
Er der nogen der ved hvilket stof i gråbynke der gør, at man også kan bruge dem mod indvoldsparasitter?
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Gok efter 24 Oktober , 2016, 19:59
Gråbynkes aktive stof er Tanniner, så det er årsagen til at det virker mod orm:

https://da.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A5-Bynke
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Mette Nygaard efter 24 Oktober , 2016, 20:04
Jeg ved det ikke - men på dette link til norsk urte-hjemmeside står beskrevet plantens indholdsstoffer:
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/arte_vul.htm

På dansk wikipedia står der - interessant nok - at "På grund af indholdet af bitterstoffer (først og fremmest tanniner) har udtræk af Grå-Bynke været brugt som ormemiddel."
(https://da.wikipedia.org/wiki/Grå-Bynke)

men om det er den samme slags tanniner som i agern?  ??? D Tja...
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Mette Nygaard efter 24 Oktober , 2016, 20:06
… som Gok også lige har skrevet  ;D
Titel: Sv: Brug af gift
Indlæg af: Alice efter 25 Oktober , 2016, 00:02
Frontline til høns: NEJ! De kan dø af det. Man må ikke engang bruge samme mærke Frontline til katte og hunde.
Regnfang anbefales ofte, også til at bruge i røgpusten til bier. Jeg har gjort de én gang og var selv ved at blive kvalt. Det er giftigt stads.
 
Men hvad så? Jeg har lige haft fuglelopper i hønsehuset, og da jeg sikkert fik flere loppebid end hønsene, skulle de væk NU. Alt sand fra gulvet:UD (7 trillebørfulde). Alt vaskes i sæbevand. Vægge, pinde, redekasser mm kalkes. Nyt sand ind. Hemexcide drysses i sandet. Lavendel, bregner, citronmelisse og timian (alt klippet i små stykker, der ikke stikker)+ hø øverst i redekasserne. Udmugning hver dag.
Lopperne er væk.

Kyllerne får hvidløg og løg i deres blødfoder, og i vintertiden giver jeg dem hakkede krydderurter i grøntfoderet hver dag (citrontimian, salvie, citronmelisse, mynte og af og til oregano).
Når hønsene går frit, snupper de af og til en bid af især citrontimianen. Måske ved de selv, hvad der virker. Om morgenen sandbader de gerne i sandet med hemexcide, og senere på dagen vælter de sig i sand/tørvestrøelse/jord i hønsegården. Her strøer jeg af og til lidt Hemexcide sammen med rent sand.

Redekasser til vilde fugle bør også renses om vinteren; nogle kasser er fulde af lopper, og enten bruger fuglene dem ikke, eller lopperne kan skade ungerne. Her fjerner jeg gammelt redemateriale og skolder kassen, hvis der er lopper.

Jeg håber, det bliver ved med at virke, for udsigten til at bade 30 høns er ikke særlig hyggelig.