Dansk Fjerkræ Forum

Foreningsliv => Udstillinger, klubber og kolonier => Emne startet af: Marianne M. efter 03 Januar , 2014, 09:24

Titel: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Marianne M. efter 03 Januar , 2014, 09:24
Hvad skal der til for at du vil vælge at arbejde med en hønserace? Avle og udstille?
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Lene Lestat efter 03 Januar , 2014, 10:35
Læs evt. her hvad det indebærer : http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=9264.0
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Lene Lestat efter 03 Januar , 2014, 11:34
Min mening om det, er at gode racerene dyr koster det samme at holde, lave, samt tager den samme plads, som dårlige dyr og krydsninger, så hvorfor så ikke lave racerne og gode dyr. Så har man også to "kundekredse" nemlig andre avlere og havehønsefolk.

Og nu tænker nogen sikkert "aha det er kun ren forretning" og NEJ det er ren hobby, men det er rart, når der kommer bare lidt ind i kassen igen.

Endvidere kan man igennem avl forbedre racer og ikke mindst så kan racerene dyr udstilles og det er sjovt at være med til.

Og nogen tænker sikkert også " sikke en racefikseret snob", og det skal I da have lov til at mene, men jeg vil gerne understrege at jeg er fuldstændig græsk/katolsk med hvad folk har i deres hønsehuse, det er deres helt egne valg.

Jeg brænder bare for racefjerkræ samt klubarbejde og ønsker gerne at flere får øjnene op og lysten til det samme, så også der vil eksistere racefjerkræ og udstillinger i fremtiden. 

Mit aktive liv i diverse klubber har endvidere også givet mig et stort netværk af ligesindede, samt en hel del nye og gode venner.

Mit helt primære basale formål med mit hønsehold er glæden over at være 100 % selvforsynet med æg og kød, samt glæden ved at holde dyrene og omgås dem i det daglige. Så ja jeg er også bare en havehønse/raceavler.

Og så er klubarbejde, avl og udstilling en stor extra bonus og en dejlig udfordring. 
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Lene Lestat efter 03 Januar , 2014, 11:52
Men mit indlæg besvare desværre ikke Mariannes spørgsmål.... for jeg er jo inde i gamet og har været det uafbrudt siden 1998.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: HøgsbergOlsen efter 03 Januar , 2014, 12:15
For at sige det kort og godt... Det er ganske enkelt for besværligt og for økonomisk krævende...

Det koster mere om året at udstille høns end det koster at udstille heste...
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Marianne M. efter 03 Januar , 2014, 12:23
Man behøver jo ikke udstille så mange gange. Vi har også heste, og jeg synes da nok at det er væsentligt dyrere at udstille dem...
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Lene Lestat efter 03 Januar , 2014, 12:29
Koster mere at udstille høns end heste, det er da godt nok lidt af en påstand, som vil noget.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: HøgsbergOlsen efter 03 Januar , 2014, 12:33
Overdrivelse fremmer forståelsen, men synes det er dyrt at få høns udstillet...
Har såment også heste og dem kan man i det mindste tjene sine penge hjem igen... Synes det er betydelig svære med høns...

Og lad nu være med at nej det er det ikke, for det er det...
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Marianne M. efter 03 Januar , 2014, 12:39
Hvis vi går tilbage til spørgsmålet: Hvad skal der til for at du vil vælge at arbejde med en hønserace, så må dit svar være: Det skal være nemt og det skal være billigere at udstille?
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Lene Lestat efter 03 Januar , 2014, 12:46
Basta bum eller ...........

Men høns har nu også andre priser og ikke mindst en meget kortere produktionstid og man kan få kød og æg også, så det er jeg også en slags indtægt. Ok heste kan også sagtens spises.

Det koster 20 kr. - 25 kr. at udstille en høne på en lokaludstilling og 50 kr. på LU. Ok så kommer der en vaccination til ca. 6 kr. En ring til 3 kr. og noget foder og strøm oveni måske i alt 150 kr. Og så kontingent til DFfR 480 kr. om året og evt. også et medlemskab i en lokal/special klub til 100-150 kr. om året.

En hest skal også have foder, være vaccineret og have smed, udgifter til registrering/stamtavle/mærkning. Så er der også kontingenter til avlsforening og tilmeldingsgebyr. Samt transport da hesten ikke lige kan stoppes på bilen.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Lene Lestat efter 03 Januar , 2014, 12:53
Stadepengene er desuden ikke steget de sidste mange år. Og der er jo også en del udgifter ved at afholde en udstilling.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Nina Vitale efter 03 Januar , 2014, 13:31
For mig skulle der dét til, at en god ven og erfaren fjerkræavler, opfordrede mig kraftigt, og stædigt fastholdte at det var "skide sjovt og interessant"....... nu er jeg totalt solgt til denne hobby :laugh:
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Marianne M. efter 03 Januar , 2014, 13:51
For mig skuller der dét til, at en god ven og erfaren fjerkræavler, opfordrede mig kraftigt, og stædigt fastholdte at det var "skide sjovt og interessant"....... nu er jeg totalt solgt til denne hobby :laugh:

Ok det er så det vi skal :D Godt indlæg - og hvor har du ret !!
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 03 Januar , 2014, 14:03
Jeg ville egentlig gerne, men jeg må jo sande, at jeg er en af de hønsetosser, der ikke nænner at sortere de dårlige dyr fra, og knapt nok nænner at sælge overskudsdyr heller ::) :o. Det er dårlige odds for en hønseavler: Der bliver alt for mange høns i hønsegårdene (hanerne slagtes eller sælges videre, hønsene beholdes), hanerne bliver ikke ved med at være supermænd og befrugter ret dårligt efter få år, og hønerne lægger færre og færre æg jo ældre de bliver.

Ellers vil jeg mene: Få en der skal begynde med høns til at finde en lille stamme af gode dyr, evt. nogle der har været udstillet, eller nogle der allerede har ring på, og kan udstilles med det samme, og hjælp den der skal udstille første gang med alt det praktiske. Hvis jeg skulle avle noget som helst seriøst, ville det blive hollandske dværge :), men det kommer ikke dertil lige foreløbig (og man kommer ikke langt med sin avl, med blot én lille hollandsk dværghøne i flokken der ellers består af store høns :P).

Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: HøgsbergOlsen efter 03 Januar , 2014, 14:20
Lene - Bare fordi mig og dig ikke er enige om tingene, så skal alt hvad jeg skrive ikke tages helt bogstaveligt...
Jeg vil gerne vide hvor du får vaccineret dine høner til 6 kr for det er dælme ikke ved min dyrlæge...

Men ja, det skal være mere overskueligt for en nybegynder og så skulle der måske være flere ametørudstillinger, hvor man kunne tage sine høns med uden at de være perfekte, men så man kunne få at vide hvad man skulle gøre bedre...
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Marianne M. efter 03 Januar , 2014, 14:24
Lokalklubberne arrangerer gerne fælles vaccinering, det koster typisk omkring de 6-7 kr. pr. dyr.

Man kan altid udstille sine dyr i den lokale klub, hvis de er ringede og vaccineret. (Det kræver jo så også medlemsskab af hovedforeningen for at man kan få ringene). Og så må man tage det derfra ud fra den bedømmelse man får.

Bedre er det at få besøg af en opdrætter eller tage hønsene med til hønsedag i den lokale klub eller raceklubben. Der er altid nogen der gerne vil hjælpe :)
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Marianne M. efter 03 Januar , 2014, 14:26
Men som Tanja siger, så er det også en god ide at købe dyr, som allerede har ring på. Man deltager så bare ikke på helt lige fod om præmierne, når man udstiller, men det kan jo i første omgang være ligemeget.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Rudy efter 03 Januar , 2014, 14:33
Hvis man påtænker at prøve at udstille sit race-fjerkræ, og ikke lige 1. gang har mod på at stå med sine dyr i de lange burrækker med pointkort, så er der jo også den lidt mere uformelle form, idet mange klubber og specialklubber holder en Hønsedag i løbet af efteråret, og her gives mange steder blot en mundtlig vurdering af dyret overfor ejeren. Og det kan jo så også være ganske lærerigt. 
NB: ej heller her undgår man vacc. at sine høns, da alt "forsamlet" fjerkræ skal være vacc
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: gunvor66 efter 03 Januar , 2014, 14:57
er så glad for nogle bruger tid og penge på at optimere avl og udstille   :D

For mit vedkommende handler det om tid, jeg er absolut til Racehøns og syntes det
er vildt spændende og hyggeligt i hverdagen, men tiden og overskuddet til at ta på udstillinger
har jeg ikke pt.

Når jeg engang ikke er så "ramt" af arbejdsmarkedet og alt muligt andet håber jeg da
det bliver noget jeg vil involvere mig i  :P

mvh Gunvor
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: MartinGreen efter 03 Januar , 2014, 15:26
Udstillinger er overhovedet ikke farlige.
Man skal bare deltage. Jeg tror, de færreste har fået 95, 96 eller 97 på deres første udstilling. Alle har på et tidspunkt startet fra nul.

Der vil med garanti være nogle som kan give dig gode tips, om hvad du kan gøre bedre til næste år. 
Det allerbedste er, at komme om lørdagen lige når udstillingen åbner og få en snak med dommeren som har dømt ens dyr. Det har jeg gjort et par gange, og det er ENORMT lærerigt.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Lene Lestat efter 03 Januar , 2014, 15:33
Hønsedage er GULD værd, for her tager man sine dyr med og man gennemgår dem i ro og mag, mange gange er det dyr med fejl, som man lærer mest af.

Lokal udstillinger er i allerhøjeste grad både for garvede og for nye udstillere, og HUSK nu at vi ALLE som avler og udstiller har været nybegyndere engang.

Og som Marianne skriver så holder alle klubber vaccinationsdage hvor man kan komme med sine dyr og få dem vaccineret til billige penge.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Lene Lestat efter 03 Januar , 2014, 15:35
Men man selvfølgelig selv være interesseret og spørgende og ikke mindst skal man lægge alle fordommene fra sig, for fordomme er der åbenbart rigtig mange af.

Og det er uanset hvad det er man vil starte på, så er det vigtigt at være åben for det.

Og ja raceavl kræver at man kender standarden på sin/e racer og at man kan sortere de dårlige dyr fra, selvom de er søde og har kønne øjne.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 03 Januar , 2014, 15:59
For mig kræver det kun et sted at have de kære høns :-) at avle racehøns er en fantastisk hobby! Men den kræver lidt plads
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Peter Agger efter 03 Januar , 2014, 16:42
Men ja, det skal være mere overskueligt for en nybegynder og så skulle der måske være flere ametørudstillinger, hvor man kunne tage sine høns med uden at de være perfekte, men så man kunne få at vide hvad man skulle gøre bedre...
De sidste 5 år har vi haft en hønsedag i "Forumregi"
De sidste 2 år på Fyn, OK der er et stykke vej fra Hjørring til Fyn, men er i nogle stykker til at fylde en bil kan turen jo også blive hyggeligt.
Her kan man have høns med, med alle de fejl som der måtte være, ja selv nogle blandingshøns må vises frem. Men igen, der skal være ring på og de skal være vaccineret.
Det er i øvrig gennem: Først dansk fjerkræforum, og derigennem en masse gode kontakter, (som så bliver til gode venner)  at jeg er begyndt at avle et par racer seriøst.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Hallserydsgård efter 03 Januar , 2014, 17:58
Jeg startede 2013 med at tænke, at jeg skulle have nogle aflagte lohman. Tænkte at høns er vel høns og de få vel fjer igen. Og så kunne de da nyde resten af året. For jeg skulle jo ikke have høns inde til vinter! Her blev jeg så heldigvis stoppet af kæresten. Han ville kun have høns MED fjer. Endte med at fylde hønsegården (er allerede blevet til flere) med 1.2 faverolles, 2.3 blomsterhøns og 2.4 kæmper ( alle halvdårlige). Behøver jeg sige at de er flyttet ind i stalden?  :o
Men nu til trådens spørgsmål. Det som gjorde forskellen var at tage på den svenske version af LU - og der var ingen kæmper. Det må jeg jo gøre noget ved næste år!
For mig, har jeg opdaget, giver det ikke mening at have dårlige høns. Det irriterer mig at se en væltet kam og en dårlig tegning. Og som Lene skriver tager en dårlig høne lige så meget plads og foder som en dårlig.
Derfor skal alle høns skiftes ud i løbet af det kommende år. Har bestilt rugeæg fra nogle af Europas bedste avlere. Har allerede fået lovning på æg fra England og håber snart at få resten på plads!

Hilsen en hønsehjerne hårdt ramt af hønsefeber
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Karensminde efter 03 Januar , 2014, 21:40
Min mening om det, er at gode racerene dyr koster det samme at holde, lave, samt tager den samme plads, som dårlige dyr og krydsninger, så hvorfor så ikke lave racerne og gode dyr. Så har man også to "kundekredse" nemlig andre avlere og havehønsefolk.

Og nu tænker nogen sikkert "aha det er kun ren forretning" og NEJ det er ren hobby, men det er rart, når der kommer bare lidt ind i kassen igen.

Endvidere kan man igennem avl forbedre racer og ikke mindst så kan racerene dyr udstilles og det er sjovt at være med til.

Og nogen tænker sikkert også " sikke en racefikseret snob", og det skal I da have lov til at mene, men jeg vil gerne understrege at jeg er fuldstændig græsk/katolsk med hvad folk har i deres hønsehuse, det er deres helt egne valg.

Jeg brænder bare for racefjerkræ samt klubarbejde og ønsker gerne at flere får øjnene op og lysten til det samme, så også der vil eksistere racefjerkræ og udstillinger i fremtiden. 

Mit aktive liv i diverse klubber har endvidere også givet mig et stort netværk af ligesindede, samt en hel del nye og gode venner.

Mit helt primære basale formål med mit hønsehold er glæden over at være 100 % selvforsynet med æg og kød, samt glæden ved at holde dyrene og omgås dem i det daglige. Så ja jeg er også bare en havehønse/raceavler.

Og så er klubarbejde, avl og udstilling en stor extra bonus og en dejlig udfordring.

Super skrevet Lene /o Det er overhovedet ikke farligt at udstille, alle i klubben er altid klar til at hjælpe en og det er super dejligt. /o
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Kokholm efter 03 Januar , 2014, 21:57
Jeg er hverken til race-renhed som et mål/ideal hos høns, hunde, heste eller mennesker. Jeg kan lide biologisk og kulturel diversitet. Det nye og spændende sker for mig når man ikke præcist ved hvad der sker og forsøger noget nyt. Når alt kommer til alt er alle de såkaldt rene racer jo krydsninger af naturens egne hønsefugle. Den flotteste hane jeg nogensinde har haft er en Lohmann hane som har overlevet industrien ved en fejl. Jeg er så spændt på hvordan hans afkom bliver.
For min skyld kan man indavle på fjerkræ så meget man ønsker - jeg er mere betænkelig når race-renheden har helbredsmæssige konsekvenser for hunderacer og andre større dyr. Og jeg er meget betænkelig når den samme race-fascination handler om mennesker.
Det jeg til gengæld er ret træt af, er den noget nedladende tone der bruges om os der har hybrider, krydsninger af hybrider og andre krydsninger og som ikke holder sig tilbage for at krydse race-rene med hvad som helst bare for at få gode æg, godt kød og skikkelige høns.
Jeg er træt af at blive skudt i skoene at jeg og alle andre dybest set drømmer om at have racehøns men bare ikke magter det.
Jeg er dybt fascineret af genetik og min datter (biolog) og jeg bruger timer på at afkode hvor industriens hybrider har deres egenskaber fra. Læsning af de mange videnskabelige artikler skal imidlertid IKKE bruges til racerenhed men til at prøve noget nyt.
Kunne vi ikke bare i en god tone respektere hinandens måde at have høns på også når man ikke sorterer de "dårlige" dyr fra som Tanja eller bare vil have gode æglæggere også om vinteren som os eller hvis man arbejder for at få flest mulige point på udstillinger eller helt andre motivationer.   
Sonja 
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Vikkelsø efter 03 Januar , 2014, 22:06
Den største stopklods er for mit vedkommende, at jeg har valgt, at jeg ikke vil have en hane. Jeg bor i et villakvarter, og med mit kendskab til mine naboer, så kan jeg meget klart forestille mig, at de ville synes, at en hane er en usædvanlig dårlig idé (det er dog lovligt).

Jeg legede dog lidt med tanken om opdræt af racehøns, da jeg anskaffede mine høns (nu høner, da hanen blev forret til nytårsaften - glimrende i øvrigt!). Jeg forestillede mig, at jeg kunne låne en flot hane et par uger eller tre (evt. med tiden en, jeg selv havde fremavlet og solgt, så det helt blev 'min' avl), og lade ham befrugte nogle æg. Jeg har dog ladet mig fortælle, at det ikke lige sådan lader sig gøre på kun 2-3 uger, så den idé er jeg gået lidt bort fra.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Lene Lestat efter 03 Januar , 2014, 22:51
Hybrider er jo lige netop dyr, hvor stærkt indavlede linier krydses og bliver til de F1 som sælges til private og bruges i industrien .

At oplyser om hvad hybrider er for nogle er hverken at nedgøre dem eller deres ejere.

At oplyse om at det kræver en skarp sortering af dyr, hvis man vil avle efter en standard ER heller ikke at nedgøre dem som ikke gør det.

Jeg er også skide hamrende pisse træt evig og altid at få skudt i skoene at vi som avler racefjerkræ er snobbede og nærmest racister. Bare fordi vores interesser nu engang er raceavl og udstillinger.

Og var det ikke for racehønsene så fandtes der heller ikke hybrider, for det er racehøns som de er indavlet fra siden 60'erne engang. 

Vi som avler racehøns er sgu også interesseret i sunde, kloge, rolige dyr som kan lægge æg og give kød i fryseren og som vi kan glæde os over i hverdagens omgang med dem, lige som ALLE andre er det som holder høns.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Lene Lestat efter 03 Januar , 2014, 22:56
Men jeg kan jo så se at der ikke på dette Forum er plads til folk som holder af at avle og udstille sine dyr, for man bliver bare haglet ned hver evig eneste gang, man prøver at få andre til at få samme interesse også.

Så nu vil jeg for alvor overveje at forlade dette Forum, og det vil helt sikkert glæde en masse...........

Så HVIS der er nogen som vil overtage mine "ansvarsområder" så lad mig høre om det.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: ncj efter 03 Januar , 2014, 23:08
Det ville være et stort tab for forummet hvis du skulle forlade det,at man slår et slag for racehøns er i mine øjne prisværdig,det er trodsalt mange generationers arbejde  der ville gå tabt hvis ikke man sørgede for bevarelsen af disse.For mit vedkommende er høns racehøns,selv om jeg ikke udstiller ,men jeg går dog efter så racetypiske dyr som mulig.Fortsæt endelig det gode arbejde.;-).
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: pilegaarden efter 03 Januar , 2014, 23:22
Ro på Lene.

Jeg forstår godt at du havde behov for at 'lufte ud' efter et lidt tidligere indlæg. Men lad ikke det indlæg tage humøret helt fra dig.

Jeg mener nemlig ikke at der i den senere tid har været eksempler på nedladende omtale af hybrider (så har jeg i hvert fald overset dem).

Blot er der gjort opmærksom på at hybrider ikke er racer og derfor ikke bør omtales som sådan. Og det er noget jeg til enhver tid vil holde fast på og bakke op om.

Hybrider er industrifremstillede dyr til optimeret produktion af enten æg eller kød. Ligegyldigt hvilket navn man giver dem, er, og bliver, de aldrig racer.

Så lad ikke tråden afspore af race/industrihønse diskussionen. Den kan vi evt tage i en anden tråd.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: pilegaarden efter 03 Januar , 2014, 23:27
Og så til åbningsspørgsmålet fra Marianne:

Hvad skal der til for at du vil vælge at arbejde med en hønserace? Avle og udstille?

Tror jeg ville have behov for at døgnet udvides til mindst 28-30 timer uden at behovet for søvn udvides.  ;D ;D

Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: pilegaarden efter 04 Januar , 2014, 00:21
Hybrider er industrifremstillede dyr til optimeret produktion af enten æg eller kød. Ligegyldigt hvilket navn man giver dem, er, og bliver, de aldrig racer.

Jeg tjekkede lige vores 'Leksikon' og bemærkede at der er en nogenlunde fyldestgørende beskrivelse af 'hybrider' under 'Racebeskrivelser'.
Det fremgår så ikke helt klart af teksten at disse forskellige handelsnavne ikke kan betragtes som 'racer'. Det burde det måske.

Vil nogen være behjælpelig med at indsætte en linie der fortæller at uanset handelsnavn, så kan hybriderne ikke betragtes som racer.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Carsten Blohm efter 04 Januar , 2014, 00:24
Hej Lene

Rolig nu, jeg har  det på samme måde men er blevet alligevel, bruger bare mine svar på en anden måde, hvis jeg skriver om noget her inde, derfor ses jeg sjældent som skribent, men du har ret når vi som har haft høns i mange år(jeg har arbejdet, avlet og udstillet racehøns i mere end 45 år) somme tider prøver at ytre os , så skal vi sandelig ikke tro at vi er noget, det er vi heller ikke, vi er ikke mere en alle andre her på forum, men vi har trods alt en erfaring som vi gerne øser af i overflod til dem som vil hjælpes på en eller anden måde, og kan vi så få nogle intereserede til at udstille, så er det jo /o, hvad pokker dem som samler frimærker prøver vel også at få nye til at interesere sig for det.

Hybridhøns af alle slags, som de kaldes det er ikke racer
det er produkter til industrien, der nu engang nogle som gerne vil have dem, med eller uden fjer, dem om det MEM

Hvorfor ikke have noget flot at se på istedet for, og vælger man de rigtige racer, så kan man sagtens holde
sig selv med æg og kød året rundt, og henvender man sig på en udstilling til bestyrelsen, eller henvender man sig til en fjerkræklub så får man med garanti den hjælp man har brug for til at finde den eller de racer man nu engang har udset sig.

Og til starten
Hvorfor race høns,
Fordi at der er så mange pæne og noget for en hver smag

Hvorfor avle
Fordi at det er spændende hvergang der kommer kyllinger, og rigtig spændende om man har sat avlsdyrene rigtig sammen, således at kyllingerne udvikler sig rigtigt efter standarden

Hvorfor udstille?
Man kunne jo også spørge, hvorfor spille fodbold? /o
Fordi at vi mennesker er født med konkurance gen, hvem kan avle de dyr som er mest korrekt iflg. standarden?
Hvem kan lave flest mål?
De to spørgsmål er faktisk en og samme ting bare med et andet fortegn.

Er man nybegynder og går med tanker om at måske udstille sine dyr, så henvend dig i en fjerkræklub, der holdes hønsedage hvert efterår, hvor man kan komme med nogle ungdyr som der så tages en snak om, der holdes demonstrationsaftener hvor man også kan komme med dyr, så får man en vejledning, således at man ikke falder igennen på en evt udstilling, det er udstillingens ledelse heller ikke intereseret i at nogen gør, I en fjerkræklub er alle lige uanset om man er Læge, Direktør eller flaskedreng i Brugsen og husk inden for fjerkræsporten er der ingen dumme spørgsmål, kun dumme svar hvis der ikke bliver svaret ordentligt.

Vil man prøve at udstille så er der en tråd her på DFF som Lene har lavet for længe siden, der kan man få mange svar, på www.silkeborg-fjerkraeklub.dk er der en side for nybegyndere hvor man også kan få svar på nogle af sine spørgsmål, eller spørge og så vil vi svare.

Og husk som vor Dronning sagde i sin Nytårstale, vi skal
tale ordentligt til og om hinanden, hvis vi ikke gør det
så når vi aldrig længere

Godt nytår alle sammen, håber at i alle får gode oplevelser med mennesker og høns <E for ordet

Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Marianne M. efter 04 Januar , 2014, 08:50
 /o
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Henriette Hall efter 04 Januar , 2014, 14:00
Jeg avler racehøns, og prøver at gøre det så godt jeg kan. Dvs. jeg prøver at avle så mine høns lever bedst muligt op til standarden for racerne. Egentlig vil jeg nok gerne udstille på et tidspunkt, men alt det der med at burtræne har jeg ikke lige plads og tid til. Jeg tror at det jeg mangler er en mentor der ville tage mig i hånden og føre mig igennem hele processen med udvælgelse, burtræning m.m. Sådan en findes måske i min lokale klub eller raceklubberne, men jeg har ikke opsøgt dem. Jeg betaler pænt mit kontingent til div. klubber og foreninger, men det er alt jeg har kvindet mig op til indtil videre.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Lene Lestat efter 04 Januar , 2014, 14:56
Nej så let slipper I ikke for mig.

Tilbage til Marianne spørgsmål Om arbejde med racehøns.

Hvor for øvrigt Kokholms indlæg er fuldstændigt irrelevant og malplaceret, men det kan jo smutte for en hver.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: vbruun efter 04 Januar , 2014, 15:08
Jeg startede i sin tid med hybrider.Købte daggamle kyllinger som ungerne  var med til at passe til det efterår hønsene blev 2 år.Så blev de slagtet og der blev en udmærket suppe og tarteletter ud af det.Inden de gamle blev slagtet om efteråret var der købt kyllinger om foråret så der var nye Hønniker klar.De daggamle var ikke kønssorteret så vi fodrede hanekyllingerne op.Vi havde en ældre herre til at hjælpe med slagte og vi hjalp så ham med hans ænder en anden dag.Hos ham har jeg kigget/læst mange af de grønne blade fra Dffr. Synes dengang der var mange flotte racer men det var også det eneste sted jeg så dem.Dog havde den ældre herre lidt dværgkockin og nogle Minorka på et tidspunkt.Jeg tænkte slet ikke i racer dengang.Forestillede mig at det bare var noget for dem der skulle udstille.
Men..så begyndte manden at snakke om hvide høns.Og der blev surfet lidt på nettet.Jeg havde sagt til ham at det IKKE blev industri-italienere.Så faldt jeg over Wyandotterne og blev helt forgabt i dem.Fandt også 1 hane og 2 høns som vi blev rigtig glade for.Men jeg havde brug for råd med hensyn til avl så jeg meldte mig ind i Skiveklubben og derefter Struer-klubben.Og så var skaden sket.Man bliver simpelthen revet med af deres iver og brænder endnu mere for at lave pæne dyr.Men der er også MASSER af hjælp at hente i klubben.Jeg har i 2013 udstillet for første gang.Det var rigtig spændende at være med.Men også en hård weekend da jeg kom med i bestyrelsen næsten med det samme jeg kom med i Struer.
Til dig der skal til at have høns af den ene eller den anden slags.Meld dig ind i den lokale klub og få masser af hjælp og gode oplevelser med andre hønsetosser.Man behøver ikke udstille for at være med i en klub , men det kunne let ende med det.Og overvejer du at udstille...så GØR DET :) Et nul point lærer man også af og det er ikke spor pinligt .Selv på LU er ikke alle dyr perfekte.

Hov ! Dette Forum skal nu også ha noget af skylden/æren for at jeg er blevet mere seriøs med høns.Det er i hvertfald Jeres skyld jeg gik igang med at lave rugemaskine og senere købe én så jeg nu har to ;) Og sikken masse tid i har røvet mig.
Men tak for nye hønseforbindelser og ny viden om høns og alt hvad der tilhører :)

Lene@ Vær sød at blive.Vi har brug for dig herinde :)
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Finn Jensen efter 04 Januar , 2014, 15:15
Jeg har kæmpe respekt for udstillerne, det er deres skyld at der stadig holdes liv i de gamle racer og mangfoldighedens trives og jeg nyder at gå rundt på både lokal og landsustilling og se de mange forskellige racer og farver der findes.

Jeg tror ikke at jeg kunne nøjes med 28-30 timer i døgnet som Erik. Mindst det dobbelte :D

En ting som afholder en del fra at udstille er vaccinationen mod N.D. Nok ikke så meget prisen på 6 kr, men mere fordi det skal planlægges lang tid i forvejen og det skal huskes på når vaccinationen sker og så er det også princippet. Under alle omstændigheder så afholder det nogle fra at udstille og det er jo en inderlig overflødig vaccination som stammer fra dengang industrien IKKE vaccinerede! Nu er alle æglæggere vaccineret og så er der faktisk ikke nogen grund til at vaccinere udstillingshøns for at beskytte industrien... Det var noget DFfR kunne tage op, så ville det lette livet for en del udstillere.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Henriette Hall efter 04 Januar , 2014, 15:19
God ide Finn. Jeg glemmer også altid alt om de skide vaccinationer, eller også passer det bare ikke med min arbejdstid/planlagte familiebesøg og så klubbernes vaccinationsdage.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: vbruun efter 04 Januar , 2014, 15:22
De lokale klubber kunne måske også åbne dørene for udstillere fra andre klubber uden de skal betale kontingent ?
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: MartinGreen efter 04 Januar , 2014, 15:44
Ja, jeg synes da også den vaccination er bøvlet, især pga. at vaccineret dyr og ikke vaccineret dyr ikke må gå sammen.

Redigeret:
Jeg tog fejl.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Peter Agger efter 04 Januar , 2014, 16:10
Ja, jeg synes da også den vaccination er bøvlet, især pga. at vaccineret dyr og ikke vaccineret dyr ikke må gå sammen.

Der var da lige noget mere jeg ikke vidste, - Ja, man lærer noget hver dag!  /o


Redigeret:
Jeg tog fejl.

Py.ha,  det kunne også være svært at overholde.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: Lene Lestat efter 04 Januar , 2014, 16:11
Jo det dyrene må gerne gå sammen, for det er en "død" vaccine.
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: jesper hansen efter 05 Januar , 2014, 01:15
Da jeg startede med fjerkræ igen efter mange år, var det i første omgang for at få nogle rugemødre til mine fasaner. Valget faldt på silkehøns i blandede farver. Men interessen var der til mere, og jeg anskaffede mig kort tid efter mine første Marans fra en avler der havde styr på racen. Jeg har nu efterfølgende anskaffet mig vbruun's flotte Brahma stamme. Som skulle være min anden race af fjerkræ, jeg vil arbejde seriøst med. Jeg har aldrig udstillet, men har efteråret igennem været på flere udstillinger for at snuse til stemningen, og ikke mindst hvilke dyr der blev udstillet.
Ville jeg kun ha æg og kød, kunne jeg såmend hente dem hos min gamle Far, for han har kun høns for æggenes skyld(hybrid) Men for mig er det altså arbejdet med de rene racer jeg finder udfordrende og spændende. Så jeg bruger faktisk meget tid på dette fora, for at suge endnu mere viden til mig :-) Og jeg glæder mig helt vildt til det kommende forår/sommer for at se hvad der kommer ud af anstrengelserne :-)
Titel: Sv: Arbejde med racehøns
Indlæg af: EMO efter 05 Januar , 2014, 09:58
Jeg synes det er en lidt sjov modsætning, som Tanja giver. Jeg ved at Tanja bl.a. har Maran, som mange vælger i dag pga. de store, mørkebrune æg. Maran er en race, der kan udstilles. Modsætningen kommer for mig, når Tanja siger, at hvis hun skulle have "produktionshøns" ville hun vælge Maran, hvis hun skulle vælge udstillingshøns, ville hun vælge hollandske dværge.
Jeg synes også, at hollandske dværge er en smukkere race end Maran; men det er vel blot et tegn på, at smag og behag er forskellig? Jeg tager Tanjas kommentar frem, fordi jeg tror mange har samme syn på produktionshøns kontra racehøns.

Den lyse Sussex (hvid/sort columbia) ser ud som den gør, fordi da racen opstod, blev fjerkræ solgt med fjerene på. Den hvide høne med de sorte aftegninger blev hurtigt kendt for at være en god slagtehøne, med noget lyst fintrevlet kød, der var let at tilberede. Hønen er bred og dyb af hensyn til, at kroppen skal egne sig til kødsætning, og til at hønen let skal kunne lægge de relativt store æg.

I Italien var æg med hvid skal på et tidspunkt meget populær. Samtidigt var hanekamme en delikatesse. Derfor opstod der en race, der var relativt lille af krop (spiste mindre foder end større høns). Den lagde hvide æg og havde en relativt stor kam. Det er den race, der kendes som italieneren.

I Australien blev orpington på et tidspunkt meget populær. Den kødfulde høne lagde imidlertid kun få og små æg. Derfor begyndte australierne at avle for nogle lettere høns, der lagde flere og større æg. Denne høne var på et tidspunkt én af de racer, der lagde allerflest æg, selv om det stadig var en tung race. Racen kendes i dag som Australorps.

Jeg har selv en race, som er en af de oprindelige dværgracer. Den stammer fra Belgien; men der er næppe nogen, der helt ved, hvornår den er opstået. Det er en 100% hobbyrace. Den lægger få æg, og en slagtehøne er lige knapt nok til et ordentligt måltid. Imidlertid synes jeg det er en utrolig smuk race. Det er Antwerpener Skæghøns.

Det svare ikke på det oprindelige spørgsmål.

Hvis man vil starte med udstillingshøns; mener jeg at det er bedst at starte med en race, der er temmelig udbredt i forvejen. Det er lettere at få suppleret sine stammer med ekstra dyr. Og det er lettere at få dyr af en god kvalitet.

Når man vælger race, mener jeg også det er vigtigt at vide, hvad man vil bruge sine dyr til. Selv om man udstiller, kan man jo godt synes det er vigtigt, at racen lægger mange æg, eller at der bliver nogle gode slagtedyr i efteråret.

Og så er jeg sikker på, at der er mange erfarne opdrættere i de forskellige klubber, der gerne vil hjælpe. Spørg.

Hønsedage er et godt sted at komme og høre om én eller flere racer; men jeg er en type, der hellere ville stille "dumme" spørgsmål, når jeg var i kontakt med en opdrætter end at gøre det i en forsamling, hvor jeg stort set ikke kender nogle af de tilstedeværende.