Forum > Foder

Køkkenaffald, - noget de IKKE må få?

<< < (2/2)

Hans-Kurt:
se bare her :


Reglerne for fodring af høns
Der er risiko for, at køkken- og madaffald kan overføre alvorlige, smitsomme husdyrsygdomme til dyr. Nogle af sygdommene kan smitte videre fra dyr til mennesker via æg og kød fra smittede dyr samt kontakt med smittede dyr. I hele EU er det derfor forbudt at fodre dyr med køkken- og madaffald af nogen art. Det vil sige, at dyrene fx ikke må få madrester fra din husholdning eller fx restaurationer.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Tanja Pedersen:

--- Citat fra: Hans-Kurt efter 08 April , 2021, 20:31 ---For nu at komme malurt i bægeret, så må man slet ikke give sine høns rester fra køkkenet, har jeg hørt  ::), men det OVERHOLDER JEG IKKE !!!!

--- Afslutning på citat ---
Der arbejdes også ihærdigt fra flere sider på at ændre den tåbelige lovgivning. Bl.a. har Michelinkokken Christian Puglisi og Johanne Schimming fra Hegnsholt været rigtig meget inde over emnet, da Puglisi fik forbud mod at indsamle overskudsbrød og grønt-affald til Johannes høns. Johanne kom med æg til restauranten, hun fik brød og grønt med retur. Win-win for alle, men det satte FVST en stopper for, da de troppede op hos Puglisi og hævdede, at de drev ulovlig fodervirksomhed.

Fra ens eget køkken: Jamen, jeg giver aldrig mine høns rester. Her får hønsene alverdens lækkerier fra køkkenet. Tilberedt kun til dem, hvis nogen spørger...

https://frit-fjerkrae.dk/2018/01/25/vi-skal-kunne-fodre-hoens-med-madrester/

Lone:
Her får hønsene de yderste blade af kålhovedet.. Og de yderste skræller af gulerødderne..
Og så får jeg resterne ;) For det er vel ikke forbudt at fodre sig selv og familien med hønsenes rester
- eller er det?
Af og til steger jeg også et par fiskefileter, for at hønsene kan få deres lækre havregryn rørt op med 'fedtelsen' på stegepanden. Og fiskefileterne? Tja, den rest får vi mennesker så også..
Kartofler koger jeg også til hønsene, lidt rigeligt, så vi mennesker kan få en sjat/rest også - f.eks. til fiskefileterene... :) :) :)
Osv Osv...

Hans-Kurt:
du er bare go Lone  ;) /o

AnetteReinholdt:
https://www.omlet.dk/guide/h%C3%B8ns/pasning_af_h%C3%B8ns/giftig_mad_og_giftige_planter/

Herunder finder du en liste over, ting du ikke bør fodre dine høns med.

Planter som er en del af natskyggefamilien - Natskyggefamilien inkluderer bl.a. kartofler, tomater og aubergine. Den latinske betegnelse for disse planter er Solanaceae, fordi de indeholder et stof kaldet solanin. Dette stof er giftigt for høns. Solanin kan dog nedbrydes, hvis planterne tilberedes under varme. Så kogte kartofler eller tomater er normalt ok at give dine høns. Hvis du er bekymret, så er det bedre bare at lade være med at fodre hønsene med disse planter.

Løg - Kan i store mængder forårsage anæmi eller gulsot, og nogle gange endda være dødeligt. Det er fordi, løg indeholder thiosulfat, der ødelægger de røde blodceller.

Avocado - Indeholder giftstoffet persin. Dette stof er forbundet med myokardieinfarkt, hvilket er når hjertet stopper med at fungere.

Æblekerner - kernerne i æbler indeholder cyanid, der kan slå dine høns ihjel. Alle andre dele af æblet er fint, så når du giver hønsene æbler, skal du bare sørge for, at de er fri for kerner.

Citrusfrugter - Vil nok ikke slå dine høns ihjel, men de kan forårsage et fald i æg produktionen. Citrusfrugter i begrænsede mængder er ok.

Rå, tørrede bønner - Rå bønner indeholder hæmagglutinin, som kan være giftige for dine høns. Kogte bønner er ikke noget problem.

Chokolade og søde sager - Chokolade indeholder giftstoffet theobromin. Ligesom for meget sukker ikke er godt for os mennesker, kan for meget sukker gøre dine høns overvægtige, hvilket forårsager et fald i æg produktionen.

Salt mad - Høns kan få saltforgiftning, da de ikke naturligt indtager ret meget salt.

Muggen mad - Du bør aldrig give dine høns muggen mad, da skimmel kan gøre hønsene syge og i værste fald være dødeligt. Overmodne, visne grøntsager eller gammelt tørt brød er fint, så længe der ikke er mug til stede.

Når du giver hønsene godbidder så som brød, korn og pasta, skal du være sparsom. Denne slags foder indeholder ikke meget næring, men kan gøre dine høns overvægtige. Mælkeprodukter og for meget iceberg salat kan give diarré, så disse bør også kun gives i begrænsede mængder.

Navigering

[0] Emneindeks

[*] Forrige side

Skift til fuld version