Forum > Høns

Hvad er en race ?

<< < (2/2)

majer711:
Jeg må give Jeppe ret  - uden at vide en hel masse om høns men til gengæld en masse om hunde, hvor nøjagtig den samme holdning ses. Det er lidt " you say potato  - I say potato"

Citat:
De er nemlig F1 krydsninger af nogle stærkt indavlede linier, som ved krydsning med hinanden giver en kraftig krydsningsfrodighed og
ikke mindst kan en race forbedres igennem selektiv avl.

Det er jo i bund og grund det samme - man vælger det karakter træk man kan lide fra to eller flere forskellige høns og så parrer man dem for at forstærke det træk man vil have-  om det så er æglægningsprocenten, kammen, kropsformen eller andet  - det går jo ud på et. Det er stadig SELEKTION.

det tager nemlig en del generationer, før at man kan sige at dyret nu også er racetypisk og at afkommet ikke mindst er ensartet og ligner hinanden - det er da så vidt jeg kan se det samme der sker med hybriderne Kønigsberger, Isa Brown osv. De ser nu for mig meget ens ud - og ihvertfald Isa Brown har da eksisteret i mange år.

Så måske den eneste forskel i virkeligheden kun er  og ikke mindst opfylder standarden - hybrider er ikke anerkendte af Skandinavisk Fjerkræ standard - og derfor ikke benævnt RACE.  ;)

Misforstå mig ikke - jeg kan godt lide racerene høns.  Så kan man se og genkende og dermed vælge hvilken slags høne, man passer bedst til - jeg kan bare også godt lide hybrider og synes ikke at man absolut KUN skal bruge/have den ene slags fremfor den anden. Husk på at det såmænd ofte er i "ups" blandinger man opdager "guldet" og dermed avler videre og til sidst mange generationer senere får en nye RACE.

mvh
Maj-Britt
(ejer af både hybrid og racerene - og jeg ville ikke bytte den ene for de andre :-))

Lene Lestat:
At hybriderne for de fleste øjne er ret ens er fordi de er fra de samme kontrollerede linjer, for avles der videre med dem, så spalte afkommet ud og forbliver ikke ens, og derfor kan de ikke kaldes for en race.

Ligesom hvis man krydser  to blandings høns, så kan man heller forudsige resultatet og kalde resultatet for en race. 

Henriette Hall:
Du har ret i, at hybriderne ligner hinanden, MEN hvis du tager en ISA hane og høne og krydser med hinanden, vil resultatet IKKE være en  ISA. Der er forskellen. Resultatet vil efter al sandsynlighed stadig give glimrende æglæggere/slagtedyr hvis man krydser hybrider, men ikke af samme "kvalitet" som forældredyrene.
Og for at sætte mig selv i skudlinjen. Kvalitet er i anførselsgtegn, fordi jeg synes man kan sætte alvorlige spørgsmålstegn ved kvaliteten af dyr der er så indavlede at det for mig at se er direkte usundt. Måske mest udpræget i slagtehybriderne, der knapt kan stå på deres egne ben når de bliver et par måneder gamle, men også hos æglæggerne.

majer711:
Det kan du have ret i - for så vidt man avler på træk, der skader hønen som f.eks. slagte dyrene som ikke kan stå på benene.  Det er helt klart stærkt kritisbelt. Men vores kønigsberger som jo er en hybrid, ser nu ikke ud til at lide på nogen måde ift. de racerene. Så at trække alle hybrider over en kam og sige, at de lider pga deres træk - det er måske lige at strække den lidt for langt.  ???

Nu kender jeg ikke alle typer høns men mon ikke der ligesom i hundeverdens avl også kan findes racerene høns, der er avlet frem til at se ud på en bestemt måde alene pga. menneskers skønhedsidealer/ønsker og som derved har nogle medfødte svagheder og skavanker som de lider under.

Finn Jensen:
Jeg må indrømme at jeg har lidt svært ved at forstå hvorfor høns skal gøres til noget andet end det de er... Der er ikke noget nedværdigende ved hverken hybrider, racehøns eller krydsninger. Det er høns alle sammen og de lægger æg i større eller mindre grad og de kan også blive til slagtekyllinger i større eller mindre grad.

Hybrider er så fremavlet til enten at lægge mange æg eller til at vokse hurtigt og blive slagtekyllinger. Det er noget som der er store kommercielle interesser og styres benhårdt af 3 firmaer på verdensplan, intet, absolut intet er overladt til tilfældigheder i avlen her. Avler man som privatperson videre på dette, så vil man altid få noget som ikke giver det samme "udbytte" enten i form af færre æg eller langsommere opvækst. Det gør da ikke hønsene som individ ringere, men at gøre dem til racer er forkert og misforstået. Hønsene bliver da ikke hverken værre eller bedre af det?

Racehøns eksisterer udelukkende idag på grund af hobbyavlere. Der er (næsten) ingen kommercielle opdrættere. Her kan man som privatperson selv avle videre og få stort set de samme egenskaber som forældrene. De avles primært for deres udseende og mange forskelligheder racerne iblandt, nogle af dem også for deres brug som æglæggere og/eller slagtekyllinger, men det er som en sidegevinst.

I forhold til indavl, så er det værd at kigge på denne her http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=35773.msg310563#msg310563
Om racefjerkræ
således at der ikke umiddelbart er de samme problemer, som dem der ses indenfor hunde- og katteavlen.

Om hybrider
Et afgørende velfærdsproblem, som knytter sig til avl af hurtigtvoksende slagtekyllinger, er stærkt øget forekomst af benproblemer og For æglæggere ses der problemer med tab af mineraler fra skelettet i æglægningsperioden, med knoglebrud, paralyse og i værste fald død til følge.

Navigering

[0] Emneindeks

[*] Forrige side

Skift til fuld version