Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Svømmefugle => Emne startet af: Finn Jensen efter 08 December , 2008, 19:22

Titel: Gråænder afgiver kun fugleinfluenzavirus i kort tid
Indlæg af: Finn Jensen efter 08 December , 2008, 19:22
Gråænder inficeret med fugleinfluenzavirus er tyndere end raske ænder, det indebærer at de ikke spreder bakterierne over lange afstande, rapporterede svenske forskere tirsdag.

Deres test af tusindvis af ænder som trækker  gennem Sverige viste, at virus kan påvirke fugle, dette er i modsætning til den konventionelle opfattelse, at virus ikke har nogen virkning på ænder.

Til forskernes  overraskelse fandt de at fuglene kun afgiver virus i et par dage.

Gråænder er det største reservoir for lav-patogen fugleinfluenza-virus i naturen, men der er overraskende lidt viden om, hvordan infektionen påvirker disse fugle," skriver Jonas Waldenstrom fra Kalmar University, Albert Osterhaus af Erasmus Medical Center i Rotterdam og kolleger.

Et reservoir er en fugl, der er vært for en virus uden at blive syg, og dermed tjener til at sprede den.

Lavpatogene fugleinfluenza-virus er ofte blevet fundet i trækkende vandfugle, især gråænder.

"Vi har analyseret 10.000 prøver fra trækkende gråænder i Sverige for tilstedeværelsen af influenza-virus og var i stand til at påvise, at smittede fugle blev slankere end ikke-inficerede fugle, og at vægttabet var relateret til mængden af virus afgivet i deres afføring,"

"Selv om mange gråænder  er trækfugle, så tyder det korte tidsrum, hvor virus afgives (ofte mindre end en uge)  at det ikke er enkelte fugle som spreder virus over lang afstand.

Waldenstrom team konstaterede, at smitte ikke påvirker, hvor hurtigt eller langt fuglene trækker.

I gennemsnit var ænderne smittet i otte dage og afgav virus i  kun tre af dem i deres afføring.

"Den korte tid som virus afgives antyder at enkelte gråænder er mindre tilbøjelige til at sprede virus på kontinentale eller interkontinentale skalaer,"

Men ænderne kan blive længere tid på ét sted, når de er smittet - noget, der skal undersøges, tilføjede forskerne.
LINK (http://www.reuters.com/article/scienceNews/idUSTRE4B20K420081203?rpc=401&feedType=RSS&feedName=scienceNews&rpc=401)