Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Høns => Maran => Emne startet af: Raziel efter 10 Juli , 2015, 19:17

Titel: Maran adfærd
Indlæg af: Raziel efter 10 Juli , 2015, 19:17
Da jeg startede med maran sidste år havde jeg en forventning om en tung rolig høne, ikke ulig brahmaen i adfærd, men der må jeg sige, at jeg er blevet overrasket. Ikke at jeg ikke er glad for mine maraner, jeg er bestemt faldet for dem, men de er meget anderledes end forventet.

Tung race? Ja, men jeg har ikke andre racer, der hopper og flyver så meget, selv ikke mine engelske araucanaer. 1 meter havehegn? "Næh, vi flyver da bare ud, når vi synes græsset er grønnere på den anden side".

Derudover er de også de mest nysgerrige og kvikke af mine høns. De er de hurtigste til at finde ud af nye ting, og er dem, der nemmest løber om hjørner med mig, og finder ud i det fri.

I foråret da mine høns var angrebet af utøj, og jeg skulle ha fanget dem alle for at utøjsbehandle flere gange, var de også dem, der var sværest at få fat på. De andre høns kunne jeg mere eller mindre guide op i et hjørne og samle op, men maranerne fløj bare over hovedet af mig (eller i et par tilfælde lige ind i hovedet af mig med blå mærker til følge).

Selv som helt små kyllinger er maranerne bare overalt, en uge gamle begynder de at flyve op og sidde på fodertårnene og også gerne de laveste pinde. De er også de kyllinger der gerne følger med mor ud i verden hurtigst. Jeg har et kuld i år som består af både brahma og maran hos en EA mor, maranerne følger gerne med mor ud, og så sidder brahmaerne tilbage indenfor og piver.

Hvordan oplever I jeres maraner?
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 10 Juli , 2015, 22:02
Der er stor forskel på stammerne.

Min første stamme fra 2010 er rolige, tillidsfulde, flyver ikke. De er racetypiske i farven, lægger meget mørkebrune æg, men er lidt små i forhold til standarden. De render mig i hælene hvor end jeg står og går, og er temmelig kvikke i hovederne. De kommer fra en privat opdrætter.

Mine maraner fra 2013 stammer fra den tyske mester i maran. De er kæmpe store og selvfølgelig racetypiske i både farve og størrelse, men deres æg er ikke så mørkebrune, og så er de..., undskyld mig, en smule "dumme". De har slet ikke samme fornemmelse for tingene som min første stamme, og ikke specielt tillidsfulde. De flyver absolut ingen steder, men skrukker gerne.

De sidste maraner jeg har erfaring med, er fra industrien. De har intet med standarden at gøre. De har alt for meget kobber i fjerdragten, de er for små, og deres æg er slet ikke så brune som forventeligt. De flyver også i stor stil, men er pænt tillidsfulde.

Jeg er meget glad for min første stamme, og ville gerne have efterkommere af den stamme, men det er svært uden en hane der kan befrugte deres, efterhånden, færre og færre æg.
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Lene Vesterby efter 10 Juli , 2015, 22:28
Hej
Nu bliver jeg bekymret, er lige startet som hønse holder, har et lille hønsehus, som nok er stort nok til at sove i, men jeg vil gerne udvide området, som de kan gå på. Jeg har købt voliere tråd på 90 cm, og regnede med at det var nok, det skulle jo ikke være en race, som fløj højt, nu ved jeg ikke rigtigt. Jeg tænker på at lave nogle sidde pladser lidt vær fra hegnet, og håber det kan hjælpe. Skulle måske bare købe noget højere hegn!!
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: rkn efter 10 Juli , 2015, 22:45
Eller købe et fasan voliere net.  Og monter det over hønse gården.
Så kan de da ikke flyve væk.
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Raziel efter 11 Juli , 2015, 08:13
Jeg har lavet hegn på 180 cm. 2 gange havehegn oven på hinanden og så har jeg købt en rulle kyllingetråd og delt på midten og sat fast på det nederste stykke, så kyllingerne også bliver indenfor.
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Mette L efter 11 Juli , 2015, 10:25
Jeg har haft maran ad flere omgange og de kan godt flyve og sætte sig på en 1 m høj pind i hønsegården, men når de går i haven flyver de aldrig over det 90 cm. høje hegn. De praktiserer som oftest en lidt sjovt udseende kombination af løb og flyvning, når de skal skynde sig (hen til noget guf!!!).
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Raziel efter 18 Juli , 2015, 20:03
Jeg har et hold maraner og maran/wyandot kyllinger på 3 mdr, og da jeg fangede hanekyllingerne ind i dag,var der lidt uro i flokken og den ene høne fløj 2,5 meter op og satte sig på taget af havestuen. Dem er der altså gang i.
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Lene Vesterby efter 19 Juli , 2015, 11:11
Hej
tak for svarene, vil lave et hegn på 1,50 m. og håber på at de ikke flyver over, vi bor på landet, så der er plads nok, hvis en enkelt skulle flyve over. Det vil nok være lidt bøvlet at fange den, men tror at det kan lade sig gøre. Jeg tænker at hvis jeg skal fange kyllinger, vil jeg gøre det om aftenen, hvor de er i ro.
Venlig hilsen
Lene
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Mette L efter 19 Juli , 2015, 11:17
Mht indfangning af høns- det er altid en god ide at lære dem at komme når du lokker med lidt guf. Mine kommer straks stæsende, når jeg kalder på dem, i forventning om enten kanariefrø eller A38 med havregryn, deres absolutte favoritsnacks.
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Raziel efter 19 Juli , 2015, 12:23
Jeg tog hanerne i huset inden jeg lukkede dem ud, men hønerne var lidt forskræmte, så derfor flugten over plankeværket; )
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: TosseTina efter 20 Juli , 2015, 17:35
Mine maraner er også fantastiske dyr, de har fundet ud af at håndtere slimede dræbersnegle. De flyver mest som unge, når de bliver ældre, lunker de mere omkring. Indtil de ser at man kommer med rester, så kommer der fart på tanterne.
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: jumbojette efter 20 Juli , 2015, 19:06
Mine maraner er også som beskrevet i første indlæg. Den ene kan stort set ikke holdes inde og finder bestandigt nye metoder til at slippe ud af indhegningen (eller bare løbe mellem benene på mig når jeg åbner døren til hønsehuset).
Vi knuselsker den race og synes de har langt mere personlighed end vores australorps (som også er lavest i hierarkiet på trods af større korpus).
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Lene Vesterby efter 11 August , 2015, 11:26
Hej igen,
Vi har nu lavet hønsegården færdig, den blev 1,8 m, med voilere tråd. Det fungere fint, de har ikke prøvet på at komme ud. Mit næste problem er noget selvforskyldt, jeg har ruget 2x4 kyllinger ud, med 4 uger mellem. De ældste går i et aflukke i hønsegården, og kan se de andre høns, de er nu 8 uger, men kan jeg sætte dem sammen med hønsene og hanen, der er 3 hanekyllinger og 1 hønekylling. Jeg vil gerne have de næste ud, i det aflukke, og der er knap plads til 8 kyllinger i huset de har i aflukket, og kan de mon enes med de 4 ældste? Håber der er nogen som har konstruktive svar på dette.
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Raziel efter 11 August , 2015, 11:58
Du kan godt lukke de ældste kyllinger sammen med de voksne, men i starten skal du lave et sted hvor kyllingerne kan komme ind, men ikke de voksne. Jeg plejer at lave et lille område med havehegn, hvor de små kan komme igennem. I teorien kan du også begynde at sluse de små ud mellem de voksne, de skal også bare ha et sted for sig selv, hvor de kan få fred under deres varmelampe.
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Lene Vesterby efter 11 August , 2015, 14:11
hej, de er 8 uger, og har ikke varmelampe mere, det har de ikke haft længe, vi satte dem først ud i vores garage, uden varmelampe, lukkede porten ved regnvejr, de kom i et bur med to rum, så de kunne gå ind hvor der var læ. Det fungere fint, og de er fuldt fjedret nu. Det er dem på 4 uger også ved at være, så de trænger til at komme ud, de har heller ikke varmelampe mere. jeg vil prøve om jeg kan åbne lågen lidt så det kun er de små som kan komme ind i aflukket igen. Det vil være dejligt hvis de kunne gå sammen.
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Raziel efter 11 August , 2015, 14:18
Ok, jeg tænkte at dem på 4 uger havde varmelampe endnu. Jeg plejer først at slukke for varmelampen når de er 5-6 uger gamle, alt efter vejret selvfølgelig.
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Lene Vesterby efter 11 August , 2015, 15:57
hej, dem har jeg også slukket lampen for, de står i vores fyrrum, der er godt nok slukket for fyret, men der er ingen træk, og i denne tid har solen varmet. Jeg prøvede med at lukke lidt op for kyllingerne ude, og en løb ind til hønsene, det var ikke godt, hanen og de 4 voksne høns var på nakken af den, den kunne ikke finde ud af at løbe ind igen, så jeg måtte ud og skille dem ad, og sætte kyllingen over til de andre kyllinger. måske skal jeg sætte dem alle 4 over til hønsene på en gang, men hvis de ikke kan finde ud af at løbe tilbage, er det jo ikke godt. Mon det kan ændre sig hvis de er derinde lidt hver dag?
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Raziel efter 11 August , 2015, 16:49
Havehegn kan som sagt anbefales. På den måde kan de se hinanden og de små kan lidt efter lidt vove sig ind til de store.
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Lene Vesterby efter 11 August , 2015, 17:18
hej
De har nu i snart 3 uger gået i et aflukke i hønsegården, hvor de gamle går, de er kun adskilt af voliere tråd, så det har de gjort, mon det bliver bedre med tiden. Har det dårligt med at de er så svære at inkludere i flokken. Det kan også være at jeg bare skal lade være med at pylre, og se hvordan det går, men de var virkelig over den kylling som var derinde, måske det er bedre hvis de alle 4 kom derind.
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Hans-Kurt efter 11 August , 2015, 23:07
Hvis du - som anbefalet - sætter et havehegn op, så skal det nok lykkedes at få dem sammenført. Ja de vil få nogle hug, men mon ikke de overlever det  ;).

Her er det ikke de åbne døres princip der gælder. De skal kunne se hvor de andre er - hele tiden, og ikke skjules bag en dør.
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Lene Vesterby efter 12 August , 2015, 10:30
hej,Jeg har set at jeg skal lave et havehegn, og det er muligt, at jeg udtrykker mig uklart, men kyllingerne har gået i en del af hønsegården, som er lavet af voliere tråd, og døren, som jeg omtaler er lavet af det samme. Derfor er jeg noget usikker på hvad I mener med havehegn. Jeg mener at have lavet en kyllingegård i hønsegården, hvor kyllinger og høns kan se hinanden hele tiden. Hønsene her ikke særlig opmærksom på kyllingerne, heller ikke omvendt. Så jeg må hellere spørge om hvor meget hønsene og hanen, kan hakke på kyllingerne uden det er livstruende, det så voldsomt ud i går, men jeg prøver igen i dag.
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Lene Skelmose efter 12 August , 2015, 10:43
Ok, jeg tænkte at dem på 4 uger havde varmelampe endnu. Jeg plejer først at slukke for varmelampen når de er 5-6 uger gamle, alt efter vejret selvfølgelig.

Ups. jeg har sat mine 3+5 ugers Maran-kyllinger ud om dagen nu hvor vi endelig har fået sommer - uden varmelampe. Har termometer liggende og kontrollerer flere gange om dagen. De har en hundetransportkasse med et hundetæppe henover til at gå ind i hvis de mangler varme. De bor derudover i vores forgang med en temp på 20-22 grader.De har varmelampe på halv styrke om natten. De ser ud til at trives fint ved det. Er det ikke ok?
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Raziel efter 12 August , 2015, 12:19
Lene Vesterby: havehegnet har den fordel at de små kan komme igennem nettet og smutte fra de voksne, når de bliver for stygge. Men du kan sikkert opnå det samme ved at lægge noget under volieretråden så de små kan komme under, men ikke de voksne.

Lene Skelmose: de kan sagtens gå ude i de varme dagtimer i den alder. Det gør de jo også, hvis de går med skruk.
Titel: Sv: Maran adfærd
Indlæg af: Hans-Kurt efter 12 August , 2015, 12:42
Da mine 15 Barnevelder kyllinger skulle sammenføres med de voksne, gjorde jeg det, at jeg hævede hegnet i den ene ende, så de små kyllinger kunne smutte ud og ind under hegnet, efter som de havde brug for det. Hegnet blev hævet efter som kyllingerne blev større og større. Det tog vel 2 - 3 uger før hegnet blev fjernet helt.

Det gjorde at nogle gik ud ved et uheld andre med vilje (hvis man kan sige det) og da kyllingerne helst ville kunne se hinanden hele tiden, flyttede de sig ikke ret langt væk fra deres eget område. Til at starte med.

Da de voksne og kyllingerne var vant til at se hinanden, gav det ikke de store problemer når en lille fyr/fyrinde gik ind til de voksne - og kom en voksen tæt på en kylling, flygtede kyllingen straks ind på egen side af hegnet. Der blev uddelt hak, men ikke så kyllingerne tog skade. Et hag gjorde jo, at næste gang var kyllingen hurtigere til at fjerne sig.

I dag, 6 uger efter samføringen, har ungdyrene stadig respekt for et næb, placeret på en voksen - men de har også lært, hvor tæt man højest skal nærme sig en voksen, før der falder brænde ned. Så alt i alt har de lært hønsenes haggeorden på den hårde måde og vigtigst, at respektere den.