Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns america.png

Nyeste

Forfatter Emne: Forbud, forbud og atter forbud..  (Læst 43798 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Frank Christensen

 • Bruger
 • Indlæg: 17
Forbud, forbud og atter forbud..
« Dato: 14 April , 2023, 09:51 »
Ja det er sørgeligt og trist - endnu engang strammes grebet om folk med hobbyhøns. Her Horsens kommune seneste påfund. Ps. Horsens kommune er i øvrigt den eneste kommune der har et hønseregulativ.. nabokommunerne (Odder, Skanderborg og Hedensted) har ikke. 
https://hsfo.dk/horsens/morgenfreden-er-sikret-horsens-indfoerer-forbud-mod-haner-i-byer-og-sommerhus-omraader?fbclid=IwAR2DlvCkPqaFLWtxwh1wH-hMbNOF8GkEL0JmYYZ0OepDuvzx0jVKMvAAVLY

https://jyllands-posten.dk/jplokal/jphorsens/ECE15551858/slut-med-saerlig-form-for-morgenvaekning/?fbclid=IwAR01_n0CMrXTjNUiCrpU5OVJNvTGApXs_8bLn6nk__GOQsFA_Sy4o1IIJl8
(Citat) "Der er ikke utænkeligt, at den sætning i fremtiden vil blive brugt på horsensianske arbejdspladser af hønseejere og deres naboer.
Fremover er det nemlig ikke længere tilladt at holde haner i boligområder i Horsens.
Det fremgår af et nyt regulativ, der er på bæredygtigheds-, natur- og klimaudvalgets aktuelle dagsorden. Det nye regulativ er sat i verden efter en række henvendelser om naboklager og uenigheder i relation til fjerkræ og fuglehold, og det gælder for lokalplanlagte byzoner.
»Vi får fem-ti klager årligt, og det er typisk støj, det handler om. Hanegal,« siger Flemming Larsen, der er afdelingschef ved natur og miljø i Horsens Kommune.
Udover at hanerne ikke længere har en fremtid i villahaverne, er det også slut med fritgående høns. Det nye regulativ foreskriver nemlig, at ”fuglene må kun opholde sig i voliere, hønsegård eller i fuglehus. De må altså ikke lukkes ud i eksempelvis haven, også selv om denne er indhegnet. Undtaget herfor er frit flyvende duer”.
Gem bare øksen væk
Men selvom det snart ikke længere er tilladt at holde haner i haven, behøver haneejere dog ikke at slibe øksen. Nuværende haner må nemlig gerne beholde sit hoved, indtil den selv dør eller skal aflives af anden årsag.
Fuglehold, som allerede er godkendt under de nuværende regler, kan fortsætte uændret indtil kommunen træffer afgørelse om andet. Men når hanen i et eksisterende hønsehold dør, må der ikke anskaffes en ny hane.
»Det betyder, at man gerne må beholde den hane, man allerede har, hvis den ikke skaber problemer. For så kommer regulativet i spil, men i sidste ende kan det ende med, at man skal af med hanen,« siger Flemming Larsen.
I regulativet står der, at ”hvis kommunen vurderer, at fuglene giver anledning til væsentlige støjgener ved omgivelserne, skal fugleholdet holdes indenfor i en mørklagt og lydisoleret bygning mellem kl. 21 - 7 på hverdage og kl. 21 - 9 på lør-, søn- og helligdage.”
Endelig kan kommunen også kræve fugle- eller hønseholdet fjernet.
Ulykkelig slutning
Med det nye regulativ og dermed ingen hanegal forventer Flemming Larsen, at en del af klagerne vil forsvinde.
»Der er også nogle, der klager over fuglehold i voliere, hvis det står for tæt på for eksempel terrassen. Men de fleste klager handler om hanegal,« siger han.
Regulativet har nemlig også klare regler for etablering og udformning af hønsehus og voliere.
Flemming Larsen oplever heldigvis, at de fleste naboer kan klare problemerne uden at involvere kommunen i en direkte klagesag, somme tider drejer henvendelsen til kommunen sig kun om vejledning.
»Kommunen er ikke opsøgende, så vi kommer først i spil, når vi får en henvendelse. Men vi opfordrer til selv at tage snakken med naboen, for når vi først er involveret, bliver det ikke en lykkelig slutning. Vi træffer en afgørelse, og så er der jo en vinder og en taber, og det er ikke godt for naboskabet,« siger han.
Det nye regulativ ændrer ikke på antallet af dyr. Det er stadig tilladt at have fem voksne høns og 10 kyllinger. Kommunen definerer en kylling som en kylling, indtil den enten har galet første gang eller lagt sit første æg"

Mit spørgsmål til fagkundskaben - Er det tiltag i strid med reglerne? For nu er jeg kommet i tvivl om "dette" kun gælder Horsens By, eller om landsbyer i oplandet også er omfattet? Fandt lige denne her artikel: https://stiften.dk/oestjylland/nyt-fjerkrae-regulativ-kan-vaere-ulovligt
« Senest Redigeret: 14 April , 2023, 11:05 Fra Frank Christensen »

Offline Skumsprøjt

 • Bruger
 • Indlæg: 6
 • Bybo med landlige fremtidsplaner
Sv: Forbud, forbud og atter forbud..
« Svar #1 Dato: 17 April , 2023, 14:33 »
Haha, shit.. Og hvordan har de tænkt sig at håndhæve dette?

Jeg tænker fint man bare kan fortsætte med at holde haner - også nye haner. Du bliver kun "fanget" ved anmeldelse fra en anden borger, og bevisbyrden ligger hos anmelder/myndighed. Så med mindre de har tænkt sig at betale for at aldersteste alle haner i Horsens tænker jeg det er ret nemt at slippe afsted med lidt civil ulydighed.  ;)

Offline Frank Christensen

 • Bruger
 • Indlæg: 17
Sv: Forbud, forbud og atter forbud..
« Svar #2 Dato: 03 August , 2023, 11:42 »
Haha, shit.. Og hvordan har de tænkt sig at håndhæve dette?

Jeg tænker fint man bare kan fortsætte med at holde haner - også nye haner. Du bliver kun "fanget" ved anmeldelse fra en anden borger, og bevisbyrden ligger hos anmelder/myndighed. Så med mindre de har tænkt sig at betale for at aldersteste alle haner i Horsens tænker jeg det er ret nemt at slippe afsted med lidt civil ulydighed.  ;)

De kommer skam og fotografere ens hane, når de får en anmeldelse. 

Offline Lone

 • Bruger
 • Indlæg: 683
Sv: Forbud, forbud og atter forbud..
« Svar #3 Dato: 07 August , 2023, 09:45 »
Hvis bare man holder sig til samme race, størrelse og farve...  8) 
Det, der ikke er mindst een på Dansk Fjerkræforum, der ved - er ikke værd at vide :)

Offline Frank Christensen

 • Bruger
 • Indlæg: 17
Sv: Forbud, forbud og atter forbud..
« Svar #4 Dato: 07 August , 2023, 12:02 »
Det er fint med jeres ideer, men jeg vil gerne kunne sove roligt om natten - så jeg savner stadigvæk seriøse svar.  :)

Offline Hans-Kurt

 • Bruger
 • Indlæg: 1 950
Sv: Forbud, forbud og atter forbud..
« Svar #5 Dato: 07 August , 2023, 22:01 »
Seriøse svar - hvad har du forestillet dig ?. Det med haner er ikke noget nyt, eller retter forbuddet om at holde dem. Det kommer lige så stille snigende - forbuddet eller retter forbuddene - for når først et forbud er vedtaget, så kommer de næste.
I en lille landsby havde en ældre dame geder, høns og en enkelt gris, men en dag da jordene omkring hendes lille sted var udbygget med parcelhuse, kom forbuddene. INGEN DYREHOLD. Altså ikke når det gjaldt de katte og hunde der bebor parcelhusene, kun de geder, høns og den ene gris som parcelhusbørnene havde haft stor glæde af, når de besøgte den venlige gamle dame. Hun vandt faktisk en sag om retten til at holde dyr. Men da sagen var afgjort i hendes favør, afskaffede hun dyreholdet, for den glæde børnene havde haft skulle .........

og sådan er det - når byboer rykker ud på landet. De tåler heller ikke lugten af gylle - eller synet af dyr de mener har det dårligt, efter deres putte nutte indstillinger. Tænk at en hest kan være smurt ind i mudder - dyremishandling må det være, bestemt.
At de weekend efter weekend har højt musik fra tidlig aften til sen nat, så man ikke kan høre nattergalen, eller for den sags skyld bare sidde og lytte til stilheden og nattens normale lyde, det er jo bare naturligt for et liv på landet - nu de er flyttet der ud.

Det er en udvikling der ikke kan stoppes. De bliver flere og flere og der er stemmer i dem, set fra lokal politikernes side. Så vi kan lige så godt pakke sammen og rette ind, de BESTEMMER.

 


Offline Frank Christensen

 • Bruger
 • Indlæg: 17
Sv: Forbud, forbud og atter forbud..
« Svar #6 Dato: 07 August , 2023, 22:29 »
Egentligt underligt at kommuner kan vælge at se stort på lovgivningen og stramme reglerne endnu mere.

Offline Frank Christensen

 • Bruger
 • Indlæg: 17
Sv: Forbud, forbud og atter forbud..
« Svar #7 Dato: 20 ſeptember , 2023, 19:59 »
Suk.. Ja som I kan regne ud så bokser jeg selv en del med min hjemkommune. For selv om jeg holder antallet af høns på max. 30 stk. i landzone - så er kommunen her nu pludselig af den opfattelse at kylling tillæg skal indregnes i antallet på 30 individer, så alt derover betragtes som erhvervsmæssig dyrehold. Så i princippet betyder det f.eks. at har man bare mere end 2 skrukhøns med hver 14 daggl. kyllinger, så rammer man loftet, og skal have alt reg. og derudover efterleve nogle afstandskrav m.m. i forhold til miljøbekendtgørelsen.

Så hvad siger panelet - er kommunens opfattelse helt hen i hegnet, eller skal antallet af kyllinger virkelig medregnes i ens hønsebesætning..   
« Senest Redigeret: 20 ſeptember , 2023, 20:31 Fra Frank Christensen »

Offline Frank Christensen

 • Bruger
 • Indlæg: 17
Sv: Forbud, forbud og atter forbud..
« Svar #8 Dato: 21 ſeptember , 2023, 00:12 »
.. for det har da altid mig bekendt været god latin, at begrebet "høns" (haner og høner) angiver det faktum de er voksne. Så kyllinger kan vel ikke være omfattet som høns. 🙂..altså max. 30 voksne høns + et ikke nærmere defineret/afgrænset x-antal kyllinger tillæg.

Offline Hans-Kurt

 • Bruger
 • Indlæg: 1 950
Sv: Forbud, forbud og atter forbud..
« Svar #9 Dato: 21 ſeptember , 2023, 08:56 »
Det er lidt svært det med dyrehold. Det er vigtigt at huske, at ikke alle har den samme interesse for dyr, som man selv har.
Derfor er ens grænser forskellige for hvad man syntes er hyggeligt og hvad ikke er.
Et sted skal grænsen for hønsehold jo gå, og for de fleste kommuner er det 30 i bymæssigt område.
Kyllinger har det jo med at vokse og skal de ende i gryden, så skal de op på en vis vægt. Har man så 30 voksne individer i forvejen, så går det galt.
Jeg tror hensynet til nabo og samtaler med naboer er MEGET vigtigt i denne forbindelse. Har man fortalt naboen der kommer kyllinger og det en kort tid vil betyde over 30 dyr, så er forståelsen der måske. Hvis der så falder et par slagtedyr af til naboen oveni . . . . .

Offline Frank Christensen

 • Bruger
 • Indlæg: 17
Sv: Forbud, forbud og atter forbud..
« Svar #10 Dato: 21 ſeptember , 2023, 13:36 »
Opdatering - Jeg har så efterfølgende (desværre) fundet ud af at et hønsehold på 30 høns er incl. kyll. hvis det ikke skal betragtes som erhverv, med de restriktioner det giver.
https://husdyrvejledning.mst.dk/vejledning-til-bekendtgoerelserne/miljoeaktivitetsbekendtgoerelsen/4-ikke-erhvervsmaessigt-dyrehold/?fbclid=IwAR2aWP7ySH6FVjhKy2nxSR769pkxtIyn1v_Aq6py6JfIIlsRFi4l8Xe0l1U

Offline Hans-Kurt

 • Bruger
 • Indlæg: 1 950
Sv: Forbud, forbud og atter forbud..
« Svar #11 Dato: 21 ſeptember , 2023, 17:47 »
Kan godt komme i klemme, hvis man har løsgående høns som lægger sig et sted i haven, så har man jo ikke tjek på antal æg hun ruger på og hvor mange kyllinger hun kommer med.
Det bliver svært at efterleve reglerne/loven. Men 30høns er nu mange syntes jeg at have i en parcelhushave. De fylder meget og gøder meget - vil jeg syntes. Man skal være en stor familie for at kunne spise alle de æg der kommer dagligt.

Offline Frank Christensen

 • Bruger
 • Indlæg: 17
Sv: Forbud, forbud og atter forbud..
« Svar #12 Dato: 30 ſeptember , 2023, 15:32 »
Tjek lige dette her ud, for det er altså interessant - fordi hos Vurderingsstyrelsen har man fastsat nogle kriterier for, hvornår man kan kategoriseres som landbrug (erhverv). Når det så kom til fjerkræ, lyder kriteriet på minimum 150 stk for der kan være tale om landbrug (erhverv). Så her har man faktisk fået lavet nogle nye regler, som er i konflikt med de eksisterende. Enten skal vurderingsstyrelsen ændre deres kriterie til 30 stk. Ellers skal eksisterende lovgivning ændres fra 30 til 150 stk.

Offline Hans-Kurt

 • Bruger
 • Indlæg: 1 950
Sv: Forbud, forbud og atter forbud..
« Svar #13 Dato: 04 Oktober , 2023, 10:36 »
min gård er på 8,5 ha og drives økologisk med ca 5,7 ha eng der ikke må dyrkes, gødes eller sprøjtes. Engene skal holdes nede i 40 cm´s højde i oktober, eller være synlig afgræsset på et vist areal set iht det samlede areal. Mine jordstykker bliver affotograferet ca hver 3. dag via satellit (det gælder ALLE landbrugsarealer i Danmark), i Landbrugsministeriet sidder der så personer og gennemgår billederne og markere mine marker med  GULT, GRØNT eller RØDT her slut oktober. Er mine marker RØDE, skal jeg Down loade en Abb og via den indsendte fotos af de pågældende marker, hvis jeg mener at have overholdt reglerne og forventer det årlige EU-tilskud udbetalt i dec.
Mine enge kan IKKE afgive føde til 20 kreaturer og det ville 15 ha heller ikke kunne. Der ville skulle tilskudsfodres.

Jeg har dd 4 køer, deres kalve fra i år og en enkelt kvie fra sidste år. 3 tyrekalve fra sidste år er lige slagtet. Min besætning skal ikke øges - var for år tilbage over 28.
Nu - fremover - låner jeg mig til en tyr og tilbyder græsning for kvier ude fra (kun sommer).

Min gård er fortsat vurderet som erhverv, selv om den ikke opfylder de i det skema du viser,

150 høns i en parcelhushave er HELT UREARLISTISK.

Offline Frank Christensen

 • Bruger
 • Indlæg: 17
Sv: Forbud, forbud og atter forbud..
« Svar #14 Dato: 04 Oktober , 2023, 11:28 »
Jeg taler om grænsen for ikke-erhvervsmæssigt dyrehold (fx. max. 30 høns incl. kyllinger) i landzone, Hvilket jeg dog så også efterfølgende har fundet ud af, nemlig at mange regler og bekendtgørelser har hver deres definition af "erhverv", og ikke altid har sammenhæng mellem afgrænsningen. Så når f.eks. Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, Fødevarestyrelsen, Skattestyrelsen eller Vurderingsstyrelsen ser på om man har erhverv er der åbenbart nogle forskellige afgræsninger og regler der gælder. - men der burde være ens regler, og ikke som nu hvor de ofte konflikter med hinanden.