Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Problemer og sygdomme => Emne startet af: Mette Nygaard efter 12 Juni , 2014, 14:20

Titel: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Mette Nygaard efter 12 Juni , 2014, 14:20
Normalt afholder jeg mig fra at bruge kemi i mit fjerkræhold, mest af hensyn til eget og andres helbred, når vi spiser æg og slagtedyr.

Men - jeg havde i vinters en mærkeligt sygdomsoplevelse hos en ellers sund og rask hane. Pludselig blev han mat men havde ellers ikke symptomer som sekret fra øjne eller luftveje, dårlige mave eller lignende. Det eneste jeg kunne finde på ham var lus, som han blev behandlet for med diverse 'natur'-midler, (der kan være nok så giftige i de rette doser!)
- bla. pyretrin (det virksomme stof i StaldChok og Insektfri, stammer oprindeligt fra chrysantemumplanten),
- teatree-olie (få dråber opløst i vand - er i ufortyndet tilstand et opløsningsmiddel på linje med terpentin, sidstnævnte er dog mineralsk baseret, hvor tetræ-olie er vegetabilsk. P.s. er meget giftigt for katte!),
- lavendelolie (dokumenteret insekticid i følge Lene Tvedegaards bog om krydderurter).

Hanen galede lystigt fra sin kasse på gulvvarmen i køkkenet, men holdt til sidst op med både at gale og spise - uden at jeg fandt andet på ham end lus. Til sidst blev han aflivet.
Siden læste jeg herinde, at nogle dyr bliver så påvirket af utøj, at deres hjerte belastes, og tænkte det måske var det der var sket med den stakkels hane, da jeg netop også tidligere havde lagt mærke til, han havde rigtig dårlig kondi.

Jeg besluttede derfor at prøve Frontline Spray til særligt udsatte og ikke-æglæggende dyr, f.esk. skrukhøns og haner (har altid to, som på skift går sammen med hønsene, mens den anden går på stald).
Og så var der jo også den gamle Prinsesse, der havde gået på stald hele vinteren sammen med nogle andre gamle høns, for at skåne dem mod hanekyllingerne, indtil disse blev slagtet. Prinsessen var 8 år gammel, og for hvert af de seneste år har jeg undret mig over hendes hårdførhed, der fulgtes hånd i hånd med hendes sarthed. Hun var de sidste år blevet meget tynd, holdt sig ofte i hønsegården om sommeren, for at undgå at skulle lege blomster og bier med hanen, osv - så hvert forår har jeg undret mig over, at hun var her endnu.
Dette forår gav jeg hende et pust Frontline under hver vinge og i enden, for hun var begyndt at hænge mere med næbbet og miste pusten - men spiste og drak og gik i haven med de andre. Så jeg ville sikre mig, at hun ikke blev belastet af de få lus, jeg havde set.
Fire dage efter døde hun. Var dagen før blevet meget slap. På dagen hun døde, var hun stået op og havde spist en portion hønseguf, gik så i seng i sin papkasse igen - og sov stille ind. Det tænkte jeg ikke over, for hun var gammel og var altså begyndt at falde kraftigt af på den, så jeg var taknemmelig for hendes stille død.

I dag døde HalteMarie i mine arme bogstaveligt talt. Hun var skruk og som navnet siger, ikke den af mine høns der var i bedste fysiske form - har alle dage have problemer med bentøjet, men var i fin foderstand. Skulle have været slagtet i vinters, men var jo så tam og speciel, at jeg ikke nænnede det. Fordi hun var skruk, og fordi jeg havde observeret mærkeligt kryb i en redekasse, fik hun et pust de tre obligatoriske steder i forgårs aftes. I går aftes var hun i fuld vigør - skældte mig ud, da jeg løftede på hende. Hertil formiddag lå hun med lukkede øjne og trak vejret tungt - og døde, da jeg løftede hende op for at se, hvad der var galt :(

Så blev jeg mistænksom og har nu googlet fipronil (det virksomme stof i Frontline), - hvilket jeg burde have gjort for længst  /d
(Og normalt ville jeg aldrig overhovedet have overvejet at købe det stads, uden at tjekke det først - men nogle gange går tingene lidt for stærkt, og jeg havde brug for en "let" løsning  :-[)

Her er hvad en første hurtig søgning på "fipronil" og "poultry" gav:

"Brug aldrig fipronil til høns eller andet fjerkræ, da de er meget følsomme over for stoffet, - med undtagelse af ænder og andre svømmefugle" (http://parasitipedia.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2686&Itemid=2991) står der på siden Parasitipedia.net, privatejet af dr.sc.nat. Pablo Junquera, altså ikke en officiel side, men virker umiddelbart seriøs.

"Der kan anvendes fipronil (Frontline),hvis det sprayes på en klud og gnides på fjerene. Hvis fipronil sprayes direkte på fuglen, kan den blive hypotermisk = få for lav kropstemperatur" (http://www.nadis.org.uk/bulletins/diseases-of-farmyard-poultry/part-4-external-and-internal-parasites-of-chickens.aspx) skriver NADIS - det engelske National Animal Disease Information Service, altså en mere officiel hjemmeside.

Konklusion
Jeg ved ikke om Frontline har taget livet af de to hønsedamer, da de begge havde skavanker af anden art.
Jeg har også behandlet mine to haner, og de er her endnu (gudskelov!!). Men de er også 1) større 2) i bedre form end de to hønsedamer.

Så jeg tænker:

- Brug IKKE Frontline (eller anden gift) på svækkede dyr! (Hvilket burde være en selvfølge... Står i øvrigt også på indlægssedlen og på produktresume.dk for Frontline Spray).

- Spray ikke direkte på huden! (hvilket jeg har gjort for at sikker på virkningen :( ) Gnid i stedet midlet ind i fjerene med en klud. (Tænk i øvrigt på hvor tyndhudet høns er!).

- Forsøg med andre mindre giftige alternativer først.

- Brug et middel der er afprøvet på og egnet til fjerkræ, (hvis det findes...).


Jeg er i hvert fald færdig med at bruge det stads  :-\

Venter nu i spænding på, hvordan min anden skrukhøne reagerer samt en ældre suppehøne med lusespist fjerdragt...
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Edmond efter 12 Juni , 2014, 14:42
Vi bruger dansk vand med masser af kulsyre.
Da vores ene barnebarn berigede os med lus fra børnehaven, kom jeg i tanke om min onkels metode. Han havde sejlet verdenhavene tynde med Mærsk, og de blev jævnligt hjemsøgt af væggelus og alm. lus.
De vaskede ned i Carbol sæbe og sprøjtede med sifonner med kulsyre. Iflg. ham sprænger kulsyren kitinen. Jeg ved det ikke, men efter daglig skylning forsvandt kræene og det samme skete med lusene på en indkøbt kylling.
Kemi har intet at gøre i en hønsegård eller hjemmet.
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Mette Nygaard efter 12 Juni , 2014, 14:44
Fandt denne side, hvor der står (på anbefaling fra en dyrlæge):

4-8 dråber (afhængigt af hønens størrelse) i nakken, 1 under hver vinge (http://oureggbasket.blogspot.dk/2013/01/mites-preventing-treating-these-nasty.html)

- et "pust" under hver vinge samt i enden er altså klart en overdosering! :(

-----------

Tak for tippet om danskvand!
Det er hermed noteret :)
Nogen erfaringen med hvilke mærker der har mere kulsyre end andre?

Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Raziel efter 12 Juni , 2014, 16:01
Tak for advarslen. Frontline er i øvrigt også giftigt for kaniner.
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Helle K. efter 12 Juni , 2014, 16:09
Vi har her på forum haft flere eksempler gennem årene på syge høns med en god prognose efter behandling, som er døde umiddelbart efter en frontline behandling. Af samme årsag har jeg altid holdt frontline langt væk fra mine fjer.
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 12 Juni , 2014, 16:36
Først og fremmest er jeg ked at at læse, at du har mistet så mange dejlige, gamle høner. :(

Når det er sagt, så er jeg godt nok forarget over, at en dyrlæge med speciale i fjerkræ har anbefalet mig brug af Frontline Spray, hvis det slet ikke er egnet dertil. -Og, at jeg har sprayet mine høns med produktet flere gange, fordi jeg desværre er plaget af meget utøj, trods god hygiejne i hønsehuset. Det er skræmmende synes jeg nok. Jeg har på baggrund af dyrlægens anbefalinger, mange gange anbefalet Frontline spray til høns via diverse tråde på både forum og på Facebook.

Hvad kan anbefales i stedet for? Jeg har ikke særlig god erfaring med naturprodukter, som fx hvidløgsolie, lavendelkur osv.
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Egonsminde efter 12 Juni , 2014, 16:40
Da jeg havde en flok dværg hollandske dværghøns der blev angrebet hårdt af mider, dryppede jeg dem alle i nakken med frontline kat. Kan kun sige at det virkede efter hensigten og ingen høns led skade. Tror hvor den går galt er når der overdoseres voldsomt og det kommer man nemt til da høns jo ikke vejer meget og hvis man er lidt panikken.
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: nimrod efter 12 Juni , 2014, 16:57
1. vær opmærksom på at 1 sprøjt fra den lille 100 ml flaske bestemt ikke er det samme som 1 sprøjt fra 250 ml flasken
2. mængden af aktivt stof der kan tåles er sikkert ikke det samme for høns som for hund/kat
3. jeg fik udskrevet frontline spray mod lus på hest, der skulle gives 3 (tre) pust (250 ml flaske) på manhår og hale (endeligt ikke selve pelsen eller huden) - vi snakker om 400 kg. pony ...
4. Jeg mener at lene flere gange har skrevet at frontline er tilladt i frankrig, hvis det er korrekt må man kunne google sig til en sikker/testet dosering

personlig ville jeg aldrig bruge andet end hemexicide, her i huset er fjerene nemlig mad og jeg og familien spiser hverken staldchok, frontline eller andre sjove ting hvis vi overhovedet kan undgå det ;)
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: nimrod efter 12 Juni , 2014, 17:33
Evaluation des risques pour la santé humaine
liés à une exposition au fipronil :
http://www.observatoire-pesticides.gouv.fr/upload/bibliotheque/321276394533482258340367587129/risques_exposition_fipronil.pdf (http://www.observatoire-pesticides.gouv.fr/upload/bibliotheque/321276394533482258340367587129/risques_exposition_fipronil.pdf)

fra den franske fødevarestyrelse og helt officiel.
(google translate eller chrome er din ven hvis du ikke havde fransk i skolen)

Interessant detalje på side 22.
At 15-20% af giften ender i æggene, samt at der er længere tids tilbagehold end 28 dage (som er tilbagehold for ivermectin produkter, der iøvrigt er receptpligtige, der er gennem testede på fjerkræ mod alt fra orm til utøj) og at der sker ophobning af giftstoffet i fedtvæv og indre organer.





Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: KEW efter 12 Juni , 2014, 18:04
Som Sara Louise skriver frontline til kat og 1 dryp.
Har ikke forårsaget dødsfald eller svækket høns her.
Mon ikke 3 pust fra en spray udgør væsentligt mere end en dråbe? Og er det så stadig til "små dyr"(kat) eller er det en all round.
Det vil være forkert at advare mod noget hvis det pga. En doseringsfejl
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Mette Nygaard efter 12 Juni , 2014, 19:01
Anbefalingen fra dyrlæger der har været gentaget mange gange her på forum har altid været på Frontline Spray, der indeholder (i flg. produktresume) 2,5 mg fipronil per 1 ml mod Frontline Combo/Pour-On, der indeholder 100 mg!!! per 1 ml.

Altså har hensigten været, at der anvendes den mildeste udgave til høns.

Men anbefalingen, også fra dyrlæger, på 1 pust under hver vinge og i rumpetten, tror jeg efter det jeg har læst nu, er vildt overdoseret!
Og jeg købte netop den lille flaske, da de hos dyrlægerne sagde, at den var nemmest at dosere f.eks. til killinger.

Se hvis vi fortsat skal anbefale brug af Frontline til hinanden herinde, - mener jeg -, at den skal være på SPRAY, og det skal være dråber heraf, f.eks. 1-4 dråber i nakken efter størrelse høne (fra solsort str, over 'alm' dværg, over alm. stor høne, til brahma-hane-str).

Og at man starter med 1 dråbe og ser om ikke ikke det er nok...

(Da jeg googlede lidt videre, læste jeg faktisk dette som anbefaling på de engelske fjerkræfora (Backyardchicken, The Poultry Site), også at det faktisk var alt rigeligt til at slå krybet ned).

Og at man ikke behandler svage dyr overhovedet.

Mht hvad der så virker, og som ikke er naturens egne insecticider, ja så er der vel kun Ivermectin tilbage - men er det overhovedet godkendt til fjerkræ?

Nimrod, tak for det franske link - de har ski' da været grundige dernede! Og tænk at de lige frem er så bekymrede for fipronils virkning på det menneskelige helbred, at de skriver en 100 siders rapport om det.... Uhyggeligt!
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Mette Nygaard efter 12 Juni , 2014, 19:23
Og tak for medfølelsen, Tanja <3
HalteMarie var ikke gammel, 'kun' tre år, men har altid haft 'noget', der ikke var som det skulle være - men jeg anså hende nu ikke for at være svagelig, ikke som Prinsessen.

Jeg har behandlet to andre høner, en gammel blandingsdværg der er skruk men som kun fik et pust - hun er stadig ved godt helbred *k
Og så en gammel virkelig luseplaget høne, der venter på at jeg tager mig sammen til at putte hende i fryseren - hun har det indtil videre også godt på trods af tre pust.

Nå, men jeg skal vist da lige have bestilt en ny spand knust hvidløg til sommerens hønseguf ;)
Og forresten: Ølgær!
- som man kan købe hos America-Thisted til duer. Det er fuld af b-vitamin og andet godt. B-vitamin afgiver en lugt gennem huden, der virker afskrækkende på kryb.
Og jeg ved det virker, for da Vetcur lavede gærtabletter til katte, som mine fik hver dag, behøvede jeg ikke dryppe dem mod lopper eller flåter.

Tanja, 'natur'-produkter skal man være meget vedholdende med, før der er virkning - og selv for mig kniber det med vedholdenheden, når der er 20 høns der f.x skal pustes med lavendel-tetræ-vand hver uge, have hønseguf med hvidløg og ølgær hveranden dag, have sandkasse med aske iblandet foderkalk, samt muget ud og strøet kalk i alle hjørner... osv osv.

Så er det man forfalder til den rene kemi - for det er så let... Og har en del konsekvenser.

Jeg har f.x. også i år for første gang nogensinde (og aldrig igen) brugt RoundUp i min have. Bare en lille smule smurt på nogle skvalderkål i et staudebed, som jeg bare ikke kunne overskue at skulle til at kæmpe med. Resultat: Skvalderkålen lever i bedste velgående, mens de nærboende stauder har gule toppe :(

Der findes bare ingen lette løsninger - men måske mange mere besværlige, der sammen virker godt?
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: nimrod efter 12 Juni , 2014, 19:29
Ivermectin er godkendt og testet til fjerkræ.
Jeg har for kort tid siden fået det udskrevet til en enkelt høne, det virker både mod indvoldsorm + utøj.
Der er naturligvis tilbageholdelsestid på æg/kød og da jeg er højgravid har jeg været temmelig hysterisk med at overholde den, men hønen var frisk igen dagen efter dosis :)
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Egonsminde efter 12 Juni , 2014, 19:47
Frontline Combo Vet. indholde så vidt jeg kan se dette.Jeg delte naturligvis pipetten i så mange som overhovedet muligt

1 pipette på 0,5 ml indeholder:

Fipronil
50,00 mg

Mette Nygard kan kun sige jeg ikke er enig. Jeg mener ikke hvidløg og lavendel virker på andet end god smag og duft. For mig betyder naturprodukter heller ikke at tingene er uskadelige blot at de ikke skal leve op til samme stramme krav som medicinal produkter skal. tea tree er et godt eksempel på hvor giftige 'naturprodukter er og er ikke noget jeg ville ikke bruge dette på mig selv , mit barn eller høns.
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: nimrod efter 12 Juni , 2014, 19:47
Så fandt jeg det  ;D

WHO's LD oversigt (Lethal Dose)
LD50 acute, rats, p.o. 97 mg/kg
LD50 acute, dogs, p.o. 640 mg/kg
LD50 acute, chicken, p.o. 11.3 mg/kg
LD50 acute, rats, dermal >2000 mg/kg
LD50 acute, rabbits, dermal 354 mg/kg

Som det fremgår så kan hunde tåle meget høje doser af fibronil (og dermed frontline), mens høns ...

100ml flasken giver 0,5 ml per pumpeslag = 1 pust er 1,25 mg fibronil
250ml flasken giver 1,5 ml per pumpeslag = 1 pust er 3,75 mg fibronil

WHo siger "Fipronil is highly toxic to some birds (e.g. chicken) but not to other ones (e.g. ducks)."
LD50 betyder at 50% eller derover vil dø umiddelbart af den nævnte dosis, den siger ikke noget om langtidseffekt (død på sigt) og det betyder heller ikke at nogle individer ikke ville kunne overleve og at andre vil dø af meget mindre.
Jeg har desværre kun fundet LD50 tallene og ikke eks. LD5 eller lign.
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Schliemann, Viben efter 12 Juni , 2014, 19:58
Jeg bruger frontline spray til mine høns både silker og Eng.Araucana, jeg behandler kun friske dyr og kun hvis jeg ser utøj og når de holder pause med æglægning, i januar jeg købte to silke haner i Tyskland som havde meget kalkben, de blev begge behandlet med frontline 1 gang og ellers madolie 1 gang om ugen og først nu er de ved at ligne rigtige haneben.
Mvh Viben
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: palleti efter 12 Juni , 2014, 20:49
Når man tænker på mennesker, optages medicin i form af stikpiller næsten bedre end alt andet, - så et kraftigt pust lige i rumpetten på en høne kan måske give særlig voldsom optagelse af stoffet?
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Schliemann, Viben efter 12 Juni , 2014, 21:34
Men for små/lette behandlinger gør utøj immune (staves) over for giften og når først det sker så er der kun de stærke stoffer tilbage, derfor behandler jeg kun når jeg se utøj. det har jeg gjort 2 gange i år.
Mvh Viben
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Alice efter 12 Juni , 2014, 22:11
Da jeg kun har haft høns siden oktober, ved jeg ikke, om det passer, men jeg har læst, at bregneløv og/eller regnfang i redematerialet skulle kunne holde utøj væk fra redekasserne. Regnfang jo giftig, så jeg har bare lagt lidt bregneløv nederst i redekasserne. Jeg ved heller ikke, om det skal være tørret eller frisk, men måske virker det.
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Mette Nygaard efter 12 Juni , 2014, 22:42
Så fandt jeg det  ;D

WHO's LD oversigt (Lethal Dose)
LD50 acute, rats, p.o. 97 mg/kg
LD50 acute, dogs, p.o. 640 mg/kg
LD50 acute, chicken, p.o. 11.3 mg/kg
LD50 acute, rats, dermal >2000 mg/kg
LD50 acute, rabbits, dermal 354 mg/kg

Som det fremgår så kan hunde tåle meget høje doser af fibronil (og dermed frontline), mens høns ...

100ml flasken giver 0,5 ml per pumpeslag = 1 pust er 1,25 mg fibronil
250ml flasken giver 1,5 ml per pumpeslag = 1 pust er 3,75 mg fibronil

WHo siger "Fipronil is highly toxic to some birds (e.g. chicken) but not to other ones (e.g. ducks)."
LD50 betyder at 50% eller derover vil dø umiddelbart af den nævnte dosis, den siger ikke noget om langtidseffekt (død på sigt) og det betyder heller ikke at nogle individer ikke ville kunne overleve og at andre vil dø af meget mindre.
Jeg har desværre kun fundet LD50 tallene og ikke eks. LD5 eller lign.

Sejt!  /o
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: tanjamaj efter 12 Juni , 2014, 22:53
Det var dog en herligt opklarende tråd at falde over.
Mistede min første hane Polle, efter lang kamp med div. naturmidler, hemexide og alt hvad forsøges kunne?, endte op med at sprøjte ham med frontline og fra at være sløj, var han pludselig faldet død af pinden.  :'(
Altså: Ivomec eller frontline i dråber i nakken, hvis det en anden gang skulle gå helt galt?  :)

Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: KEW efter 12 Juni , 2014, 23:27
Who opgørelse for dødelig dosis som der refereres til er ved inhalering eller oral indtagelse.
Kig under dermal i stedet noget højre dosis.

Spørgsmålet er så om et pust i måsen kan betragtes som oral indtagelse da endetarmen optager stoffer hurtigt...

Et pust = 0,5 ml = 10dråber = 1,25mg anbefalet dosis 3-6ml/kg = 7,5-15mg/kg
1 pipette = 0,5 = 10dråber = 5mg/dråbe anbefalet dosis 5mg/kg

Pipettens anbefalet dosis er halvdelen af who  dødelig dosis
Hvor spray ligger helt tæt op af dødelig dosis og igen ved oral eller indånding

Det er sent håber ikke jeg vrøvler for meget 8)
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Mette Nygaard efter 12 Juni , 2014, 23:55
Mette Nygard kan kun sige jeg ikke er enig. Jeg mener ikke hvidløg og lavendel virker på andet end god smag og duft. For mig betyder naturprodukter heller ikke at tingene er uskadelige blot at de ikke skal leve op til samme stramme krav som medicinal produkter skal. tea tree er et godt eksempel på hvor giftige 'naturprodukter er og er ikke noget jeg ville ikke bruge dette på mig selv , mit barn eller høns.

Netop fordi 'naturprodukter' (planter) ikke er uskadelige, men indeholder en lang række kemiske stoffer, virker de. Ofte er disse stoffer jo netop plantens eget forsvar mod f.eks. kryb.
Spørgsmålet er bare i hvilken dosis de virker/ikke virker - og i hvilken de ligefrem kan være dødelige.
Det handler altid om dosis. Selv for meget vand kan være 'giftigt'.

Man kan f.eks. læse om de forskellige planters indholdstoffer og virkeområder i Lene Tvedegaards bog "Krydderurter" og på denne norske hjemmeside: www.rolv.no
Men dosis - ja, den må man jo prøve sig frem til...

Og når jeg skriver lavendel, mener jeg den æteriske olie, som man absolut ikke skal hverken indtage eller smøre på huden ufortyndet. Igen dosis.

Vdr. de stramme krav til medicinal produkterne er disse også = mange og dyre test, som udelukker en del ret så virksomme og forholdsvis u-giftige produkter fra at blive registrerede og dermed komme i handlen.
Et eksempel er den gode gamle dixantogenolie. Den blev af alle steder lavet på Proms med det noget blakkede ry. Og tro det eller lad være, men produktet var (relativt) ugiftigt. Det virkede mestendels ved at stinke, så f.eks. kalkbensmider løb skrigende bort - vist nok noget med nogen svovlforbindelser (ligesom i hvidløg...).
Men om det var fordi Proms lukkede, eller de ikke så det store marked i det, ved jeg ikke - i hvert fald blev dixantogenolien taget ud af handlen, da de skulle igennem nogle nye test og leve op til nye krav.
Og hvor ved jeg så det fra?
Jo, fordi jeg kender den kemiker, der i sin tid lavede olien på Proms. I dag er han pensionist, og al kemi er bandlyst i hans hjem - pånær planternes :) Ham og hans kone ved alt hvad der er værd at vide om planter og deres virkestoffer.
Har noteret mig at jeg skal have hevet planteolieingredienserne til hans luseshampoo ud af ham...

Pointe:
Bare fordi et produkt er registreret og lever op til nogle krav, er det ikke ensbetydende med, at det er det bedste - men at der var nogen der havde råd til at få det godkendt.
Og det er vist de færreste der vil bruge en formue på at få godkendt æterisk lavendel olie som lusebekæmpelsesmiddel, da det er lidt svært at få patent på lavendler (medmindre man hedder Monsanto).

Og så er det vist nok også sådan, at noget videnskabelig dokumentation anerkendes i nogle lande men ikke i andre pga. national lovgivning, hvorved man måske udelukker brugbar viden fra at blive brugt, bare fordi det ikke er testet af lokale videnskabsfolk - osv osv osv.

Så det ene udelukker altså bestemt ikke det andet, - men man skal se sig godt for (er jeg nu blevet mindet om af bitter erfaring...).
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Mette Nygaard efter 13 Juni , 2014, 00:03

Et pust = 0,5 ml = 10dråber = 1,25mg anbefalet dosis 3-6ml/kg = 7,5-15mg/kg
1 pipette = 0,5 = 10dråber = 5mg/dråbe anbefalet dosis 5mg/kg


Øh, det regnestykke forstår jeg ikke helt?
Og anbefalet dosis - af hvem til hvad?
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Glatnak efter 13 Juni , 2014, 07:12
Who opgørelse for dødelig dosis som der refereres til er ved inhalering eller oral indtagelse.
Kig under dermal i stedet noget højre dosis.
......

Jo - men er vi ikke enige om at det gælder for det aktive stof ?
Frontaline opløsningen er en helt anden dosis, og hvad er så den dødelige dosis ?

Køkkensalt er jo også dødeligt at indtage i rette dosis - ca. 2 kg for en voksen mand
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: nimrod efter 13 Juni , 2014, 12:16
@Glatnak korrekt dosis angives som mg af det aktive stof.
Det jeg skrev var også mængden af aktivt stof. Altså 1 pust af den lille frontline spray giver 1.25 mg aktivt stof(fibronil) og den store giver 3.75 mg aktivt stof.

Det Kenneth så supplerer med er at man i hvert fald ikke skal følge doseringsanvisningen på flaskerne, for så er der stor risiko for dødt fjerkræ ;)

Jeg tror såmænd ikke fibronil er værre eller bedre end ivermectin og andre, forskellen er om det er testet på fjerkræ så man kan købe et produkt hvor man let kan doserere korrekt (og minimalt) for at undgå bivirkninger og samtidig opnå effekten.
Det farlige er det med at tage et produkt udviklet til en slags dyr også selv eksperimentere. Der er jo ingen tvivl om at fibronil virker mod krible krable, men dosis aner vi intet om og måske er den for fjerkræ sikre dosis mindre end hvad der kræves for at slå krible krablerne ihjel eller måske er der bare ikke penge nok i fjerkræsegmentet til at de gider teste det og lave en version til os ...
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Helle K. efter 13 Juni , 2014, 12:34
Da jeg sidste år var ved at miste min førerhøne pga et luseangreb, jeg ikke havde opdaget, fik vi Ivermectin hos dyrlægen. Hun pointerede meget kraftigt, at hver høne kun skulle have... "hvad der kan sidde fast på en fingerspids, når man dypper den i medicinen og derefter ryster fingeren 'ren'"... på huden under hver vinge - desuden var det vigtigt, at jeg brugte handsker, når jeg behandlede.

Jeg var meget bekymret for, om så lidt ville kunne redde min meget trætte og meget blege høne - men det gjorde det, og hun var frisk og i gang med at genvinde fin kamfarve allerede dagen efter - til gengæld blev jeg hundesyg samme aften, hvor jeg havde behandlet tidligere på dagen - fik kulderystelser, kvalme, svedeture og var vildt træt......jeg havde undladt at bruge handsker ved behandlingen af 11 dyr - så der er ikke noget at sige til, at en forkert og for stor dosering kan dræbe en svækket høne og gøre en rask meget syg.
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Schliemann, Viben efter 13 Juni , 2014, 15:19


Et pust = 0,5 ml = 10dråber = 1,25mg anbefalet dosis 3-6ml/kg = 7,5-15mg/kg
1 pipette = 0,5 = 10dråber = 5mg/dråbe anbefalet dosis 5mg/kg

Pipettens anbefalet dosis er halvdelen af who  dødelig dosis
Hvor spray ligger helt tæt op af dødelig dosis og igen ved oral eller indånding

Det er sent håber ikke jeg vrøvler for meget 8)

Det som du har hentet der er meget vildledende,
Et pust = 0,5 ml, anbefalet dosis er 3-6 ml/kg, det vil sige at en hane på 2 kg skal have 6-12 pust, så slår du sku dyret ihjel.

Jeg vil klart anbefale, et lille pust under den ene vinge og en rumpen men kun hvis der er kalkdannelse på fjerne omkring endetarmen, kalkdannelsen er faktisk æg fra lusene, (set under lup).
Har man ikke mange høns, kan man med sindsro vaske sine høns og skylle dem rene med Eddike, eddiken ødelægger også luseæg.
Mvh Viben
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Tink efter 15 Juni , 2014, 16:32
Jeg tror jeg har mistet 8 kyllinger pga frontline. Jeg gav det til min skruk da hun kriblede og kravlede, anbefalet af miljøfodder der solgte mig det og gav forklaring med vinger og gump - men glemte at fortælle gravide mig at man ikke må spise æggene hvilket jeg erfarede på nettet efterfølgende, jeg havde endda spurgt.... Suk!!! 6 kyllinger fik hævede øjne og flåd fra dem og vejrtrækningsproblemer, dem aflivede jeg selv. 2 døde uden forklaring.   

Jeg ville helst ikk tro det var Frontline men efter tråd herinde, må jeg erkende at det er den eneste og bedste forklaring på de mærkelige symptomer, I kan se min tråd her: http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=39196.0
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: KEW efter 16 Juni , 2014, 14:35
@viben
det ikke en vildledning det er hvad fabrikaten selv advisere.
desuden hvis du selv læser datablad og WHO's papir. står der at de IKKE er testet på fjerkræ .... og alligevel en uofficiel test men det er lige med IKKE testet derfor bortfalder dit regnestykke ;D

forklaring på det jeg skrev tidligere. jeg tog databladet fra en spray og combo vet kat pipette.
Et pust = 0,5 ml = 10dråber = 1,25mg anbefalet dosis 3-6ml/kg = 7,5-15mg/kg
et pust med spray kommer der 0,5ml ud det svarer til 10dråber væske (af samme viskositet som vand. 1ml = 20dråber) 0,5ml indeholder 1,25mg FIPRONIL(pesticid) anbefalet dosis til hund/kat 3-6ml/kg hvilket svarer til 7,5-15mg/kg FIPRONIL
1 pipette combo vet kat = 0,5 = 10dråber = 5mg/dråbe anbefalet dosis 5mg/kg
Læs som ovenstående

ovenstående fortæller mig at der er forskellige mængder alt efter produkt derfor skal man være meget varsom.
egentligt er jeg lidt forarvet over de dyrelæger som anbefaler man bruger det når der ikke foreligger test resultater af brugen på den enkelte dyrrace da det er en kraftig pesticid som bla. har været medvirkende til at lægge USA øde for bier(læsestof fundet på nættæh) ;D

Igen vil jeg gøre opmærksom på nedenstående tal kun gælder oral indtagelse ikke dermal(gennem huden) ved oral indtagelse tror jeg nok stald-chok er lige så giftig men hvem suger lige sådan en dåse???

WHO's LD oversigt (Lethal Dose)
LD50 acute, rats, p.o. 97 mg/kg
LD50 acute, dogs, p.o. 640 mg/kg
LD50 acute, chicken, p.o. 11.3 mg/kg
LD50 acute, rats, dermal >2000 mg/kg
LD50 acute, rabbits, dermal 354 mg/kg

håber det forklare noget af det jeg tidligere har skrevet /o
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Schliemann, Viben efter 16 Juni , 2014, 15:04
Hej Kenneth
Jeg har læst herinde mange som anbefaler at sprøjte deres hønsehus med staldchok og også dyrene så måske de tænker lidt over brug af staldchok fremover  /o
Mvh Viben
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: nimrod efter 16 Juni , 2014, 15:14
angående Oral/dermal så husk at høns gerne pudser sig der hvor du har sprøjtet (under vinger + mås), der er jo en grund til at hunde og katte skal have dråberne (der er stærkt koncentrerede) i nakken.
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Schliemann, Viben efter 16 Juni , 2014, 15:38
Ja, men frontline spray kan anvendes på hele kroppen hos hund og kat.
Mvh Viben
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: nimrod efter 16 Juni , 2014, 15:51
ved jeg godt :)
Men hunde/katte har meget højere tolerance over for fipronil end de kære fjer ;)
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Schliemann, Viben efter 16 Juni , 2014, 16:03
Det passer ikke, katte kan faktisk ikke tåle ret meget, hverken medicin eller utøjmidler, du kan faktisk også få en syg kat hvis du bruge det forkerte rengøringsmidel i huset eller du skifter parfume.
Hvis du har fluer i huset og du sprøjter med staldchok og glemmer katten i huset, så vil du se en meget syg kat som følge....
Mvh Viben
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: nimrod efter 16 Juni , 2014, 16:24
jeg snakker ikke sådan generelt om hvorvidt katte er sarte dyr, så jeg prøver lige at forklare på en anden måde hvad det var jeg ville sige ;)

Frontline er godkendt og beregnet til brug på katte.
Dosis for katte er 0,5 ml pipette til én behandling hvor opløsningen indeholder 100 mg/ml - dvs frontline behandling til en kat er sat til 50 mg fipronil (ingen kg. angivelse, kun at det ikke må gives til killinger eller katte under 1 kg.)
Af det kan man udlede at en kat lige over 1 kg's grænsen altså kan tåle de 50 mg/kg en frontline behandling maks kan give hvis man følger brugsanvisningen, hvilket igen er noget højere end hvad høns kan tåle ergo har katte en højere tolerance overfor fipronil end fjerkræ :)
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Schliemann, Viben efter 16 Juni , 2014, 18:17
Hvorfor bruge pipetter, når man kan købe frontline på spray, som katte kan tåle, fordi de vasker sig, pipetterne er jo stærkere og derved er risikoen for forgiftning større end hvis man bruge spray. det er jo derfor at pipetterne skal gives i nakken og ikke et andet sted på dyrets krop, og man skal helst undgå at børn kommer i kontakt med det område hvor man har lagt giften i 48 timer efter.
Mvh Viben 
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: nimrod efter 16 Juni , 2014, 19:20
Jeg snakker om hvor meget fipronil en kat kan tåle, hvis det er sprayen så er opløsningen bare tyndere, mængden af aktivt stof i den anbefalede behandling er den samme bare mere fordelt.

Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Mette Nygaard efter 20 ſeptember , 2014, 12:23
Så fandt jeg det  ;D

WHO's LD oversigt (Lethal Dose)
LD50 acute, rats, p.o. 97 mg/kg
LD50 acute, dogs, p.o. 640 mg/kg
LD50 acute, chicken, p.o. 11.3 mg/kg
LD50 acute, rats, dermal >2000 mg/kg
LD50 acute, rabbits, dermal 354 mg/kg

Som det fremgår så kan hunde tåle meget høje doser af fibronil (og dermed frontline), mens høns ...

100ml flasken giver 0,5 ml per pumpeslag = 1 pust er 1,25 mg fibronil
250ml flasken giver 1,5 ml per pumpeslag = 1 pust er 3,75 mg fibronil

WHo siger "Fipronil is highly toxic to some birds (e.g. chicken) but not to other ones (e.g. ducks)."
LD50 betyder at 50% eller derover vil dø umiddelbart af den nævnte dosis, den siger ikke noget om langtidseffekt (død på sigt) og det betyder heller ikke at nogle individer ikke ville kunne overleve og at andre vil dø af meget mindre.
Jeg har desværre kun fundet LD50 tallene og ikke eks. LD5 eller lign.

Charlotte, har du et link til ovenstående?
Og findes der evt. en tilsvarende oversigt for pyrethrin?
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: nimrod efter 20 ſeptember , 2014, 20:05
Mener det var på den engelske sundhedsstyrelse, men du kan sikkert også finde det på who.int (de har bare så frygteligt mange publikationer at det kan være svært at finde ...).
Prøv bare at google pyrethrin + ld50 så kommer der masser af links - det er faktisk meget,meget lidt giftigt for fjerkræ, og meget mere giftigt for mennesker.
Hvis du tænker på staldchok, så er problemet at dåsen er designet til at give store mængder (fordi den er beregnet til stalde), samt at indholdet af pyrethrin typen er opgivet til 1-5% hvilket gør dosering umuligt at styre/beregne.
Pyrethriner er beskyldt for at være meget skadeligt for gravide (giver dumme børn ...) ;-) - desuden er det "sjovt" nok meget lidt giftigt at spise, men meget værre at få på huden.
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Storm-Olsen efter 21 ſeptember , 2014, 08:45

Jeg har haft en snak med både Merial  (Frontline) og Bayer (som står bag bayvantic og advantage) om, om der var nogle af deres produkter, man kunne bruge til høns. (Og det har jeg, fordi jeg arbejder ved en almindelig smådyrs dyrlæge og vi får spørgsmål om emnet fra vores helt almindelige hobby-hønsere og gerne vil kunne hjælpe dem optimalt. Læs: effektivt og nemt!)

Merial oplyste, at høns (og andet fjerkræ) godt kan tåle frontline - men selvfølgelig i den rette dosis, som jeg ikke kan huske her søndag morgen. Selv har jeg kureret kanariefugle for fjermider med frontline - på dyrlægens anbefaling og jeg har også flere gange brugt det på høns uden nogensinde at have problemer. Problemet med frontline og høns er (Udover hvis I oplever de dør af det!), som nogen også nævner, at man ikke ved om eller hvordan det går i æggene. Man må jo formode det gør.. og hvis det gør, at det er der i noget tid. Men hvor længe?
Derfor siger Merial selv, at man må aldrig bruge det på æglæggende høns.
Man kan evt. spraye i hønsehuset med Frontline Combo . altså ikke på hønsene men i omgivelserne - fordi det også har en vis effekt der.

Bayers produkter til hunde må man aldrig, aldrig bruge på høns, men de anbefaler et produkt, der hedder sebacil mod blodmider på høns. Sebacil koster 13-1400 kr pr. liter og fås kun i litervis. Det rækker så også til overordentligt mange høns - fordi det er et industriprodukt.
Og det er generelt et problem med medicin og andre præparater til høns - det fås kun i pakninger til 1.000 dyr-  fordi det kun bliver solgt til industribrug.
Derfor giver det i mit hoved god mening, at kontakte en dyrlæge med fjerkrækendskab som også kører til fx. æglæggerier eller kyllingefarme, fordi de har adgang til midlerne. Den almindelige hunde/katte dyrlæge  vil ofte hverken have midlerne på hylderne eller "under huden."
Titel: Sv: Advarsel mod Frontline Spray
Indlæg af: Lene Lestat efter 21 ſeptember , 2014, 08:57
Frontline og Effipro bruger rigtigt mange, så der burde nok være endnu flere, som mister høns.

Men igen alt med måde og kun når problemet er der.

Jeg fik engang nogle høns, som stank af loppemidler, for ejeren var desperat over utøj, så hun sprøjtede alle sine høns en gang om ugen, hvilket nok ikke er specielt sundt.

Angående sebasil, så bruges det også med skabmider. Og det ville jeg aldrig selv bruger mod blodmider, som jo er i omgivelserne det meste tid (for er de overalt hele tiden, så er der RIGTIGT mange).

Mod blodmider er Hemexcide meget effektivt og ufarligt, idet det er godkendt til øko også og der er ingen tilbagehold på æg.